در این مقاله بخوانید
از پرورش زنبور عسل چه میدانید؟ زنبورداری چگونه انجام میشود؟ کندوها با چه فاصلهای از زنبوداریهای اطراف قرار داده شوند؟ وجود ملکه تا چه اندازه در کندو مهم است؟ دانستن بیماری زنبورها به زنبوردار چه کمکی میکند؟ آیا شرایط اقلیمی در پرورش زنبور عسل اهمیت و تأثیر زیادی دارد؟ چگونه آموزش صفرتاصد پرورش زنبور عسل را فرا بگیریم؟ با ما همراه باشید تا به جواب سوالاتتان دست پیدا کنید.
مقدمه
برای اینکه در هر کاری به موفقیت برسیم باید ابتدا شناخت کافی از آن کار داشته باشیم. یافتن شغل مناسب امروزه دغدغه بسیاری از جوانان است و ممکن است در بین این افراد کسانی باشند که بخواهند زنبورداری کنند. پرورش زنبور عسل شغلی قدیمی است که توسط آن با کمترین سرمایه بیشترین سود و بهترین منبع غذایی را تامین خواهید کرد.
صفر تا صد حرفه پرورش زنبورعسل
پرورش زنبور عسل کار آسانی نیست و باید اصول نگهداری زنبور را بدانید. برای اینکه یک زنبوردار حرفهای و کار بلد باشید باید راههای پرورش زنبور را بدانید. اینکه زنبور نر با زنبور کارگر چه فرقی دارد و وجود ملکه تا چه اندازه مهم است و… اصول اساسی در زنبورداری هستند. با ما همراه باشید تا با صفر تا صد حرفه پرورش زنبور عسل آشنا شوید.
- ملکه: مهمترین نکته و اصلی که باید در پرورش زنبور عسل به آن توجه کنید شناختن ملکه خوب است. اگر میخواهید عسلی با کیفیت و مرغوب درست کنید باید از ملکه با کیفیت استفاده کنید. ملکه اگر از یک نژاد خوب باشد میتواند روزانه 1600 تخم بگذارد. البته شرایط ملکه به شرایط آب و هوایی و نژادی آن نیز بستگی دارد.
- نوع کندو: يکی ديگر از عوامل مؤثر در زنبورداری انتخاب کندوی مناسب است. نه تنها، نوع کندو از نقطه نظر مصالح به کار برده شده یعنی نوع چوب، فرم و غيره در پيشبرد عمليات مربوط به پرورش زنبور عسل و نحوه حمل و نقل مؤثر است، بلکه در چگونگی فعاليت زنبوران چه از نقطه نظر کمی و کيفی و همچنین تولید عسل نیز نقش دارد.
- تشخيص شروع فصل زنبورداری: برای پرورش زنبور عسل شروع فصل زنبورداری را باید بدانید. فصل زنبورداری با شروع بهار هر منطقه آغاز میشود و فعاليت زنبورها در بخش تخمدان کندو با افزايش تخم و لارو همراه است. در همه جای کره زمین و حتی ایران فصل شروع کار زنبورها یکسان نیست زیرا تابش خورشید و زنده شدن زمین در هر منطقه با منطقه دیگری فرق میکند. وقتی گلها شکفتن و پوشش گیاهی خوبی در منطقه ایجاد شد کار زنبورهای کارگر هم شروع میشود.
شما باید متناسب با منطقه خود کارتان را شروع کنید. در مکان زنبورستان عواملی نظیر آب و هوا، نوع پوشش گیاهی و زمان گلدهی گیاهان تأثیر بهسزایی دارند. برای موفقیت در پرورش زنبور عسل آشنایی با نوع پوشش گیاهی، فصول تولید شهد و گرده گیاهان اهمیت زیادی دارد. بنابراین زنبوردار با آگاهی کامل از پوشش گیاهی منطقه، گیاهان شهدزا، گردهزا و زمان گلدهی گیاهان در طول سال، میتواند اقدام به پرورش زنبور عسل کند.
- محل زنبورستان: وقتی زنبورهای مناسب از نژاد مناسب را تهیه کردید باید کندوها را آماده کنید و در زنبورستان قرار دهید. اما قرار گیری کندوها باید در مکانی باشد که از زنبورستانهای دیگر فاصله داشته باشد بهترین فاصله اسقرار کندوها 6 کیلومتر از هر زنبورستان است. این کار باعث میشود زنبور کارگر کندوی خودش را پیدا کند و اگر کندوهای زنبورستانهای دیگر بیمار یا مشکلی دارند به زنبورستان شما صدمهای وارد نشود.
همچنین باید کندوها را با فاصله از جاده و در جایی که کمترین آلودگی صوتی وجود داشته باشد قرار دهید. یکی از مهمترین نکات مدیریتی در پرورش زنبور عسل انتخاب صحیح محل استقرار كندوها است. به طور کلی عوامل متعددی در انتخاب یک منطقه برای زنبورداری دخالت دارند، از آنها جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وجود راه ارتباطی مناسب جهت سهولت دسترسی به منطقه، انتقال کندوها و نزديكي به بازار فروش
- امنیت منطقه از نظر سارقان و حیواناتی مانند خرس، پرندگان زنبورخوار
- نزدیکی به منابع آبي مناسب برای دسترسی زنبور عسل
- جهت و شدت بادهای غالب منطقه
- تراکم تعداد کندو در منطقه
- فاصله تا منبع شهر
- تداوم و مدت زمان شهدزایی و گرده افشانی گیاهان
- دور بودن از دامداریها به دلیل آلودگی تولیدات زنبور عسل
- وسعت منطقه زیر پوشش گیاهان مفيد براي زنبور عسل
- دور بودن از مناطق مسکونی، مراکز پرجمعیت و مناطق شهری
- تنوع و تراکم گیاهان شهدزا و گردهزا
- طول دورهی گلدهی گیاهان
- از کندوها بازدید کنید: در فصل بهار و در فاصله 9 الی 14 روز یک بار به کندوها سر بزنید و شرایط زنبورها را مورد بررسی قرار دهید. از زنده و مرده بودن ملکه اطمینان حاصل کنید زیرا بقای زنبورداری شما به بقای ملکه بستگی دارد. اگر در کندویی ملکه بمیرد کار تخم ریزی را زنبور کارگر انجام میدهد و این کار باعث نرزایی کندو میشود و اگر به موقع متوجه نبود ملکه و نرزایی کندو نشوید ممکن است نتوانید مشکل را برطرف کنید و مجبور شوید کندو را از بین ببرید.
- بیماریها را بشناسید: یک زنبوردار برای اینکه بتواند زنبورهایش را محافظت کند و زنبورداری ایمنی داشته باشد باید بیماری زنبورها را بشناسد و بداند هر رفتاری در زنبورها نشان از چیست. پرورش زنبور عسل در صورتی امکان پذیر میشود که شما شرایط و محیط سالم برای زندگی زنبورها فراهم کنید.
- تغذیه و چگونگی تهیه شربت برای کندوها را یاد بگیرید: زنبورها به دو صورت تغذیه میکنند یک از راه طبیعی که همان شهد گل و گرده و دیگری تغذیه مصنوعی که شما شربت را برای آنها آماده میکنید. شربت مخلوط آب و شکر است که باید از نسبت اختلاط و چگونگی تغذیه کندوها اطلاعات لازم را کسب کنید.
- راههای دیگری که در پرورش زنبور عسل مهم است دانستن زمان برداشت عسل است. برداشت عسل وقتی انجام میشود که شانها از عسل پر شده باشند. وقتی شان را برداشتید باید عسل آن را جدا کنید. این کار به دو صورت دستی به کمک چاقو و دستگاهی انجام میشود. هنگام برداشت شان مراقب باشید به زنبورها آسیب نزنید. یک زنبوردار باید در مورد برداشت عسل هم بداند.
- آب تامین کنید: زنبورعسل نیز مانند ســایر جانداران به آب نیاز دارد. با در دسترس بودن آب سالم و بهداشتی، بازده کندوها افزایش یافته و زنبورستان از سلامت بهتری برخوردار میشود، به طوری که در بعضی موارد نبود یا کمبود آب، فعالیتهای داخل کندو را مختل میکند.
جمع بندی
پرورش زنبور عسل بیش از هر چیزی نیاز به شناخت شرایط آب و هوایی و اقلیم منطقه را میطلبد. یک زنبوردار باید شروع فصل زنبورداری را بداند تا بتواند به موقع زنبورها را در هوای آزاد برای جمع کردن شهد و گرده گلها رها کند. برای اینکه زنبورداری ماندگار باشد و کار شما رونق بگیرد باید بیماریهای زنبورها را بشناسید تا در مواقع لازم بهترین پیشگیری و درمان را اجرا کنید.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات زنبورداری 118فایل نیز دیدن فرمایید.