در این مقاله بخوانید
هواساز سالن قارچ چیست؟ کاربرد هواساز در پرورش قارچ چگونه است؟ چرا باید از هواساز برای تولید قارچ استفاده کنیم؟ در چه شرایط آب و هوایی استفاده از هواساز توصیه نمیشود؟ کاربرد و وظیفه اصلی هواساز در سالنهای قارچ چیست؟ برای انتخاب هواساز سالن بهتر است به چه نکاتی توجه شود؟ چگونه میتوانیم از دوره آموزش جامع پرورش قارچ بهره ببریم؟
با ما همراه باشید تا به جواب سوالاتتان دست پیدا کنید.
مقدمه
برای اینکه کار پرورش قارچ را شروع کنید ابتدا باید محیط و مکان آن را با بالاترین ویژگیها و استانداردها برای تولید قارچ مجهز کنید. قارچهای برای رشد به سیستم تهویه مطبوع مناسب نیاز دارند که هواساز سالن این کار را به خوبی انجام میدهد. برای همین انتخاب هواساز برای سالن پرورش متناسب با اقلیم و نوع قارچ کشت شده انجام میشود. با داشتن این دستگاه قارچهایی با کیفیت بسیار بالا تولید میکنید زیرا این دستگاه به خوبی میزان رطوبت و دیگر عوامل ضروری برای رشد قارچ را تنظیم میکند.
هواساز سالن قارچ چیست؟
برای نگهداری و پرورش قارچ خوراکی باید شرایط آب و هوایی خاصی در سالن برقرار شود. عوامل مختلفی از جمله کمپوست، نوع قارچ پرورشی، میزان جریان هوا، میزان دی اکسید کربن و… در تولید قارچهای با کیفیت نقش اساسی دارند که کار اصلی و تنظیم میزان رطوبت و دیگر عوامل بر عهده هواساز است. انتخاب هواساز سالن یکی از دغدغههای پرورش دهندگان قارچ است که از کیفیت خوبی برخوردار باشد تا بتواند شرایط آب و هوایی مناسبی را برای رشد قارچها فراهم کند.
به طور کلی میتوان گفت به دلیل وجود دی اکسیدکربن موجود در محیط سالن باید سیستمی به عنوان سیستم تهویه مطبوع سالن پرورش قارچ انتخاب شود که بتواند دما و حرارت سالن پرورش قارچ را به یک اندازه کنترل و تنظیم کند که این کار را هواساز انجام میدهد. برای انتخاب هواساز سالن بهتر است به یکسری نکات توجه کنید که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
- انتخاب هواساز سالن قارچ بسته به نوع اقلیم و شرایط آب و هوایی متفاوت است و این مهم است که که در چه شرایطی از آب و هوا واقلیم زندگی میکنید.
- میزان بار تهویه مورد نیاز برای سیستم خود را مشخص کنید. زیرا با میزان دی اکسید کربن و حرارت محیط دائما با دستگاه هواساز کنترل میشود.
- نوع برند و قیمت هواساز بسیار مهم است. پس مهم است چه برند و با چه کیفیتی از هواساز بخواهد در سالن پرورش قارچ استفاده شود و کنترل شرایط آب و هوایی را بر عهده بگیرد.
- نوع هواساز به نوع قارچی که میخواهید پرورش دهید نیز بستگی دارد. بسته به شرایط اقلیمی، انواع مختلف قارچ در پروسهی رشد خود به دماهای مختلفی نیاز دارند. زیرا قارچ در شرایط دمای و میزان رطوبت و اکسژن متفاوتی رشد میکنند برای همین نوع قارچ پرورشی در انتخاب نوع هواساز نقش دارد.
- در سالنهای پرورش قارچ بیشتر ایرواشرها که وظیفه کنترل رطوبت، افزایش رطوبت با کمک مه پاش و… را دارد استفاده میشود.
- وجود لوپهای گردش هوا در محیط هم در مصرف انرژی و هم در دیگر هزینههای مصرفی برای پرورش قارچ را کاهش میدهد.
کاربرد هواساز سالن پرورش قارچ
- هواساز سالن وظیفه کنترل درجه حرارت سالن قارچ را بر عهده دارد. وجود هوای گرم و راکد مانع از رشد قارچ میشود و حتی ممکن است باعث گندیده شدن بذر و جوانههای کوچک قارچها میشود.
- میزان رطوبت نسبی موجود در سالن با هواساز کنترل میشود. زیرا وجود رطوبت و مرطوب بودن محیط ماکروکلیما و میکروکلیما در روند رشد و نمو قارچها تاثیر بسیار زیادی دارد.
- برای رشد بهتر قارچها در یک بازه زمانی مشخصی به قارچها شوک داده میشود که اینکار را هواساز سالن انجام میدهد.
- هواساز کاربرد دیگری که دارد میزان دی اکسید کربن و اکسیژن هوا را کنترل میکند.
استفاده از دستگاه هواساز برای سالن پرورش قارچ
برای اینکه قارچهای با کیفیتی تولید کنید باید سالن پرورش قارچ را به خوبی با دستگاههای مختلف مجهز کنید. یکی از این دستگاهها، دستگاه هواساز است که مناسب ترین و پرکاربرد ترین دستگاه برای سالن است. این دستگاه قابلیت سرمایش و گرمایش دارد و میتواند مقدار زیادی هوا از بیرون سالن به داخل سالن ارسال کند. دستگاه هواساز سالن در فصول گرم عمل تبخیر را انجام میدهد و سرمای کافی را برای سالن تولید میکند که همین تبخیر و سرما باعث تنظیم رطوبت سالن در فصل گرما میشود.
برخی از این دستگاهها به سیستم مه پاش مجهز هستند که در فصول گرم و سرد سال میزان رطوبت ورودی سالن را به طور دقیق کنترل و تنظیم میکنند.
عملکرد دستگاه هواساز ایرواشر در سالن پرورش قارچ
عملکرد دستگاه هواساز سالن بر پایه سیستم تهویه تبخیری، ایرواشر و مه پاش انجام میگیرد. این دستگاه همانند یک کولر آبی با راندمان بالا کار میکند. این دستگاه هوا را از طریق دمپرها به قسمت ایرواشر منتقل میکند. در این مرحله فرایند فیلتراسیون و خنک کنندگی شروع میشود که در این مرحله با عبور هوا از فیلتر کوچکترین ذرات نیز پاکسازی و فیلتر میشوند و هوایی مرطوب به بیرون یعنی محیط داخلی سالن خارج میشود. بعد از اینکه هوای مرطوب و خنک وارد سالن شد باید هوای اضافه و ناسالم از مجرایی خروجی توسط فیلترها پاکسازی شود و سپس از سیستم به بیرون از محیط سالن خارج شود.
این کار باعث افزایش کیفیت و پاکسازی هوای بیرون سالن میشود که نقش مهمی در کشت و رشد دیگر گیاهان دارد. در فصول مختلف سال شرایط آب و هوایی متفاوتی در منطق حاکم میشود که تنظیم رطوبت سالن، میزان درجه حرارت و میزان ورود خروج هوای پاک باید به درستی با دستگاه هواساز سالن انجام شود تا شرایط بهینه برای رشد و پرورش قارچ فراهم شود. استفاده از این دستگاه برای آب و هوای گرم و خشک بسیار مناسب است و در مناطق آب و هوایی مرطوب به دلیل شرجی بودن هوا نمیتواند کاربرد خاصی داشته باشد. به طور کلی بهتر است در مناطقی از این دستگاه استفاده شود که اختلاف دمای خشک و مرطوب هوای محیط زیاد باشد.
جمع بندی
دستگاه هواساز سالن نقش بسیار مهمی در پرورش قارچ در سالنهای قارچ دارد. قارچها در شرایط دمای و هوایی خاصی رشد میکنند که اگر این شرایط برای آنها فراهم نشود یا کلا قارچها رشد نمیکنند یا بعد از جوانه زدن پوسیده و خراب میشوند. برای همین این دستگاه باید در سالنهای قارچ تعبیه شود تا میزان ورود و خروج هوا و چگونگی دی اکسید کربن و اکسیژن، رطوبت و… را به خوبی کنترل کند.
برای مطالعه بیشتر پیشنهاد می کنیم از سایر مقالات تولید و پرورش قارچ 118فایل نیز دیدن فرمایید.