در این مقاله بخوانید
رزین پلی استر چیست؟ از رزین اپوکسی چه میدانید؟ آیا از تفاوت این دو نوع رزین اطلاعی دارید؟ از کدام یک میتوان در مصارف خانگی استفاده کرد؟ چگونه می توانیم دوره آموزش صفر تا صد اپوکسی را فرا بگیریم؟ در ادامه به این سوالات پاسخ میدهیم، تا انتها همراه ما باشید.
مقدمه
استفاده از رزینها امروزه در بسیاری از زمینهها چون صنعت اتومبیل سازی، دریایی و … گسترش یافته است. در سالهای اخیر از رزین در ساخت انواع زیورآلاتی چون دستبند، گردنبند و… و انواع ابزار هنری نیز استفاده شده است. همین امر موجب توجه بیشتر هنرمندان به این ماده گشته است. در این مقاله قصد داریم به تفاوتهای بین رزین پلی استر و رزین اپوکسی بپردازیم.
اپوکسی چیست؟
اپوکسی در واقع یک نوع ماده پلیمر است که در مقابل حرارت ویژگیهای مکانیکی و ویژهای به خود میگیرد. اپوکسی در اصطلاح بعضاً به منظور نشان دادن یک فراورده نهایی و یا هر یک از اعضای لازم، در داخل رزین اپوکسی به کار میرود. علاوه بر آن باید بدانید که اپوکسی همان نام اپوکسید است. رزین اپوکسی نیز که به اسم پولی اپوکسید به کار میرود، خود نوعی از مواد پلیمری است.
رزین اپوکسی چیست؟
در دنیای شیمی و مواد و شاخهی پلیمر آن، رزین نوعی ماده چسبنده و جامد است. این ماده میتواند به صورت طبیعی یا مصنوعی به کار رود. این رزینها عموما ترکیبی از مواد آلی هستند. به همین علت نمیتوان به طور دقیق بین رزین اپوکسی و رزین پلی استر تفاوت واضحی بیان کرد.
اما آسانترین راه برای تفاوت قایل شدن بین این دو شناخت کاربردها و استفادههای هر یک از آنها است. بهطور کلی سه دسته رزین متفاوت در بازار وجود دارد که شما میتوانید با خواص و ویژگی هر یک از آنها آشنا شوید. این سه دسته رزین عبارتاند از رزین پلی استر، قالب گیری و روکش اپوکسی.
رزین پلی استر چیست؟
رزین پلی استر اول به صورت مایع و با غلظتی مشابه مارمالاد است. اما وقتی همین ماده با هاردنر ترکیب شود بعد از گذشت زمان دچار حرارت بالا میشود و به صورت ژله مانند درمیآید و بعد محکم و سفت میشود. در زمان سفت شدن این ماده مولکولهای آن جذب هم شده و کمی از مایع، دچار تبخیر خواهد شد.
در انتها حجم رزین پلی استر از مقدار اولیه کمتر میشود. جالب است بدانید رزینهای پلی استر وقتی به صورت مایع باشند دارای بوی بد و تندی هستند. اگر این ماده به صورت هر روز و کم مصرف شود، آسیب زیادی به همراه نخواهد داشت. اما اگر مقدار آن از کم، بیشتر باشد باید حتما در آن فضا از یک تهویه مناسب استفاده نمود.
مکانی که در آن قرار است رزین پلی استر نگهداری شود باید به صورت خنک و خشک باشد. عمر رزین پلی استر باکیفیت حدود یک سال است. جهت رنگی نمودن این نوع رزین میتوان از ترکیب آن با انواع رنگها استفاده کرد، فقط باید دقت داشته باشید که این رنگها باید به صورت پودری باشند.
میزان هاردنر در رزین پلی استر
با تغییر میزان هاردنر در رزین پلی استر میتوان زمان خشک شدن آن را پیش بینی کرد. بهطورکلی درصد هاردنر در این ماده حدود دو درصد است. رزین پلی استر کم به صورت لایهی نازک باشد، دیر خشک میشود و سطح چسبندهای پیدا میکند.
در این حالت میبایستی میزان هاردنر را چهار درصد کرد. از طرفی اگر قطر این رزین افزایش یابد، احتمال آن که سطح دچار ترک شود، بیشتر میشود. در این صورت نیز باید مقدار هاردنر را یک درصد کرد. همچنین باید توجه داشت زمانی که قالب رزین شما به صورت پلاستیکی و حساس به دما باشد، نیز باید مقدار هاردنر کم شود.
تفاوت رزین اپوکسی و رزین پلی استر
رزین اپوکسی در مقابل رزین پلی استر از قیمت بالاتری برخوردار است و گرانتر است. رزین پلی استر را میتوان در صنایعی چون صنعت دریایی و قایق سازی استفاده نمود. این نوع رزین قابلیت قالب گیری برای انواع سپرها یا تعمیرات قسمتهای پلاستیکی را دارد. همانطور که قبلا نیز اشاره شد رزین پلی استر دارای بوی بسیار بدی است.
این در حالی است که رزین اپوکسی اگر با کیفیت و طبق استانداردهای روز دنیا ساخته شده باشد، این ویژگی را نخواهد داشت. رزین پلی استر در آخر کار یک کاهش حجم محسوس خواهد داشت. اما اگر در درون رزین اپوکسی حلالی وجود نداشته باشد، این رزین دچار کاهش حجم نخواهد شد. رزین اپوکسی مقاومت و استحکام بالاتری را نسبت به رزین پلی استر دارا است.
بنابراین این رزین ممکن است بتواند فشارهای مکانیکی و فیزیکی زیادی را متحمل شود. رزین اپوکسی بعد از خشک شدن درخشنده و شفاف خواهد شد و به صورت شیشهای درمیآید. اما رزین پلی استر ظاهری چون پلاستیک را به خود میگیرد. پلی استر نمیتواند به اندازه اپوکسی به سطح بچسبد. در واقع رزین اپوکسی در سطوحی چون سنگ و فلز و… بسیار چسبناکتر از پلی استر عمل میکند.
نکات مهم
اگر در کسب و کارتان از رزین اپوکسی استفاده میکنید، حتما به نکاتی که در ادامه توضیح خواهیم داد، دقت فرمایید.
اگر قرار است از طریق رزین اپوکسی به تهیه و تولید انواع زیورآلات رزینی چون گردنبند و گوشواره و... بپردازید، فقط از این نوع رزین استفاده کنید و اصلا به سمت رزین پلی استر نروید. زیرا که رزین اپوکسی هم ظاهر زیباتری به کار شما میبخشد و هم اینکه رزین پلی استر مقاومت کمتری نسبت به ضربات و حملات مکانیکی خواهد داشت.
همچنین افرادی که قصد ساخت میز رزینی دارند اصلا نباید به فکر استفاده از رزین پلی استر در ساخت میز خود باشند. این کار ممکن است کسی و کار شما را دچار زیان کند. میز رزینی که از طریق رزین پلی استر ساخته میشود، با وجود قیمت پایینی که دارد، استحکام کمتری نیز خواهد داشت و در برابر فشارهای خارجی از چوب جدا خواهد شد.
علاوه بر آن همانطور که قبلا نیز ذکر شد رزین پلی استر به اندازه رزین اپوکسی چسبان نیست. همین امر موجب میشود که ترکیب چوب و رزین در این میزها ضعیفتر شود.
جمع بندی
رزین مادهای گیاهی یا مصنوعی است که طی اعمالی به صورت سخت در میآید. رزینها را میتوان در انواع الکل حل کرد. اما نمیتوان این ماده را در آب به صورت محلول درآورد. از گذشته تا به امروز رزینهای گیاهی را از نوعی درخت کاج استخراج میکردند که انسانها آنها را جهت ساخت انواع قایق، ظروف یا مومیایی کردن به کار میبردند.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات رزین اپوکسی 118فایل نیز دیدن فرمایید.