در این مقاله بخوانید
آستر (پرایمر) رنگ خودرو چیست؟ آیا با انواع پرایمر خودرو آشنایی دارید؟ مناسبترین پرایمر برای رنگ خودرو کدام است؟ چگونه دوره آموزش حرفه ای نقاشی خودرو را فرا بگیریم؟ برای یافتن پاسخ این سوالات تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
مقدمه
در تعریف پرایمر میتوان گفت مادهای است که در کارهای رنگ آمیزی خودرو، رنگ آمیزی ساختمان و… به عنوان لایه آستری در زیر رنگ اصلی به کار میرود. امروزه در صنعت خودرو سازی بدنه خودرو را قبل از رنگ آمیزی با لایهای از پرایمر پوشش میدهند. این لایه سبب دوام رنگ خودرو و محافظت از آن در برابر زنگ زدگی و خوردگی میشود. در این مقاله قصد داریم شما را تا حدودی با انواع پرایمر آشنا کنیم.
آستر ( پرایمر) رنگ خودرو چیست؟
پرایمر رنگ خودرو در واقع همان لایه محافظتی رنگ در برابر خوردگی و پوسیدگی است که قبل از رنگ پاشی به بدنه خودرو میسابند و این امر سبب میشود که لایه رنگ دوام بالاتر و چسبندگی بهتری بر روی بدنه داشته باشد.
پرایمر انواع گوناکونی دارد که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
آشنایی با انواع پرایمر خودرو
امروزه با پیشرفت صنعت و علم انواع پرایمر در آزمایشگاههای مختلف ساخته میشوند که با توجه به نوع هر کدام دارای کاربرد متفاوتی هستند. انواع پرایمر عبارتاند از: پرایمر اپوکسی رنگ خودرو، پرایمر پلی اورتان، پرایمر دو جزیی رنگ خودرو، آستر فوری خودرو، پرایمر یوتان مرطوب کننده و پرایمر لاک، که در بندهای زیر خصوصیات هر کدام را شرح میدهیم.
- پرایمر اپوکسی رنگ خودرو: پرایمر اپوکسی یکی از پرطرفدارترین انواع پرایمر است که بیشتر جهت خوردگی رنگ خودرو از آن استفاده میشود. در بین انواع پرایمر این نوع به دلیل راحتی در استفاده و محافظت بیشتر از رنگ خودرو مورد توجه عموم قرار گرفته است.
- پرایمر پلی اورتان: پرایمر پلی اورتان نوعی پرایمر دو جزئی است که از دو بخش پلی استر ساخته میشود. این محصول با وجود دو بخشی بودن خود مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد و در قسمت هایی که بدنه خودرو در اثر تصادفات فرو رفتگی پیدا کرده است پوشش دهی خوبی دارد.
پرایمر پلی اورتان بیشتر برای فرورفتگی های جزئی کاربرد دارد اما برای قسمت های بدنه کامل خودرو به دلیل اینکه بعد مدتی رنگ خودرو دچار ترک و شکستگی میشود زیاد توصیه نمیشود.
- پرایمر دو جزئی رنگ خودرو: در ساخت انواع پرایمر در آزمایشگاه برخی از آنها را به صورت دو جزئی میسازند. دو جزئی بودن پرایمر به این معنا است که دارای یک جز سفت کننده هستند که قبل از رنگ پاشی خودرو ابتدا آن را بر بدنه خودرو استفاده میکنند. سپس جز دیگر را روی آن میزنند و بعد از اینکه خشک شد رنگ پاشی خودرو را انجام میدهند. معمولا پرایمرهای دو جزئی به دلیل داشتن بخش سفت کننده به مدت بیشتری از رنگ خودرو در برابر خوردگی فلز محافظت میکنند.
- پرایمر یوتان مرطوب کننده: استفاده از پرایمر یوتان همانطور که از اسم آن پیدا است بیشتر در مناطقی صورت میگیرد که دارای میزان رطوبت بالایی است. در این مناطق این نوع پرایمر مانند یک پرایمر استر دو جزئی عمل میکند که سبب بالا بردن چسبندگی رنگ خودرو خواهد شد و همچنین آن را برابر زنگ زدگی مقاوم میکند. معمولا این نوع پرایمر را در کنار پرایمرهای دیگر به کار میگیرند تا نقش بیشتری در کیفیت بالاتر رنگ خودرو و محافظت از آن داشته باشند.
- پرایمر اکریلیک(لاک): این نوع پرایمر یکی دیگر از انواع پرایمر محسوب میشود که یک جزئی است و معمولا آن را به صورت اسپری میسازند. پرایمر اکریلیک معمولا نسبت به پرایمرهای دو جزئی در زمان کوتاهتری خشک میشود و دارای گرانروی بالاتری است. از این رو برای پوششهای عمیق بر روی بدنه توصیه میشود. همچنین این پرایمر در برابر زنگ زدگی و خوردگی رنگ خودرو نسبت به پرایمرهای دو جزئی دارای پوشش پلی استر، بهتر عمل میکند و قدرت چسبندگی بیشتری دارد.
مناسبترین پرایمر برای رنگ خودرو
رنگ آمیزی خودرو از همان ابتدای ساخت در دو بخش لایه بالایی و لایه آستری (لایه پرایمر) صورت میگیرد. خودرویی که شما به رنگ های مختلف آن را میبینید در واقع از دو سری رنگ تشکیل شده است. لایه رنگی که همه ما میبینیم لایه رنگ اصلی خودرو است که برای بهتر قرارگیری روی ورق فولادی بدنه نیاز به آستری دارد.
لایه دوم رنگ خودرو یا همان پرایمر در واقع نقش آماده سازی و زیر سازی رنگ اصلی را داشته و سبب شفافیت بیشتر و براق کنندگی رنگ بدنه خواهد شد. امروزه در آزمایشگاه رنگهای خودرو با فرمولاسیون متفاوت ساخته میشوند و برای هر کدام از این رنگ ها استری متناسب با آن را میسازند.
مناسب ترین لایه پرایمر برای رنگ خودرو پرایمری است که با فرمولاسیون فیزیکی و شیمیایی خود بالاترین چسبندگی رنگ اصلی بر روی بدنه را ایجاد کند و از پوسته پوسته شدن و ترک خوردگی رنگ اصلی جلوگیری کند. همچنین یکی از ویژگی های مهم در استفاده از پرایمر داشتن خاصیت اکسیداسیون آن است.
پرایمرهایی با این خاصیت در برابر رطوبت و نور خورشید بالاترین مقاومت را نشان میدهند و این کار سبب شده تغییراتی در رنگ اصلی خودرو ایجاد نشود. در صورتی که پرایمر در برابر اشعه یو وی خورشید مقاومت کمی داشته باشد به مرورر زمان بر اثر تابش نور خورشید و رطوبت آثاری مثل زنگ زدگی بر روی بدنه ایجاد خواهد شد.
معمولا پرایمرهای دو جزئی مثل پلی اورتان، اپوکسی و اکریلیک مناسبترین نوع پرایمر در بین انواع پرایمر، رنگ خودرو هستند.
جمع بندی
رنگ خودرو یکی از بخشهای مهم ظاهر خودرو است که جلوه مهمی را از نظر زیبایی به خودرو میدهد. امروزه عوامل مختلفی مانند آلودگی هوا، تصادفات و خط و خش به مرور زمان از کیفیت و شفافیت رنگ اولیه خودرو میکاهند، همچنین در صورتی که رنگ بدنه و زیرسازی آن به درستی اجرا نشود تنها با اسید شدن و رطوبتی که بر روی رنگ قرار میگیرد رنگ بدنه ترک خورده و جلوه خود را از دست میدهد.
در کارخانجات تولید خودرو قبل از اینکه رنگ اصلی را به بدنه خودرو بزنند آن را با لایه از پرایمر یا همان آستر رنگ اصلی میپوشانند. این لایه سبب محافظت از رنگ اصلی بدنه خواهد شد. همچنین با داشتن خاصیت چسبندگی بالا، ضد خوردگی و اکسیداسیون پذیری آن باعث میشود که بعد از مدتی رنگ خودرو دچار ترک خوردگی و زنگ زدگی نشود.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات نقاشی خودرو 118فایل نیز دیدن فرمایید.