در این مقاله بخوانید
قارچ چیست؟ قارچ خوراکی برای بدن انسان چه عوارض و مضراتی در پی دارد؟ قارچهای خوراکی دارای چند گونه هستند؟ چرا قارچها مضر هستند؟ آیا از عوارض قارچ خوراکی آگاهی دارید؟ چگونه آموزش پرورش انواع قارچ را فرا بگیریم؟ برای یافتن پاسخ این سوالات ما را همراهی کنید.
مقدمه
قارچ خوراکی یک از مواد غذایی پرخاصیت برای انسانها محسوب میشود. قارچهای خوراکی شامل انواع گوناگونی نظیر هوشهای،دکمهای، شیپوری و… هستند که علاوه بر خاصیتهایی که برای بدن دارند، دارای عوارض و مضراتی نیز هستند. عوارض قارچ نیز مانند خاصیت این ماده غذایی کم نیست، و نباید تنها جنبه مثبت آن را در نظر گرفت. قارچها نیز مانند دیگر مواد غذایی مضراتی دارند که در ادامه بیشتر با این مضرات و عوارض آشنا میشوید.
قارچ خوراکی چیست؟
قارچ خوراکی یک ساختار گوشتی مانند دارد و انواع مختلفی از آن در طبیعت موجود است. قارچهای بزرگ که به اسم قارچ ماکرو معروف هستند خوراکی بوده و بسیار طعم و بوی دلپذیری دارند. قارچها قادر هستند هم روی زمین و هم داخل زمین رشد کنند، قارچهایی که روی زمین دیده میشوند با دست قابل چیدن هستند. بوی خوب و مطبوع نشان دهنده سمی نبودن قارچها است. این در صورتی است که قارچهای سمی و غیر خوراکی ظاهر و بوی نچسبی دارند.
اما این به تنهایی کافی نیست، برای دانستن سمی نبودن قارچها افراد با تجربه و آزمایشاتی وجود دارد که از خوراکی بودن قارچها اطمینان حاصل نمایید. قارچهای خوراکی از ارزش غذایی زیادی برخوردار هستند و بعضی از این قارچها نیز ارزش دارویی دارند. لازم به ذکر است قارچها علاوه بر خاصیتی که دارند عوارض و مضراتی را نیز در پی دارند، که در ادامه بیشتر راجع به عوارض قارچ توضیح میدهیم.
عوارض و مضرات قارچهای خوراکی
قارچها یکی از مواد غذایی سرشار از ویتامین و دارای کالری بسیار کم هستند. اما این در حالی است که قارچهای خوراکی علاوه بر ویتامین و مواد معدنی بسیار زیادی که دارند، دارای مضرات و عوارضی نیز برای بدن هستند. عوارض قارچ به گونهای است که حتی میتواند عوارض جبران ناپذیری نیز برای سلامت بدن داشته باشد. قارچ خوراکی طعم و مزه بسیار لذیذی دارد که در غذاها از این مواد غذایی استفاده میکنند، اما عوارض قارچ نیز زیاد بوده مخصوصا برای افرادی که دارای آلرژی و حساسیت قارچی هستند.
- ناراحتی معده: از دیگر عوارض قارچ ایجاد ناراحتیهای معده در برخی از افراد است. این افراد بعد از خوردن قارچ خوراکی دچار اسهال میشوند. در برخی افراد نیز خوردن قارچ باعث درد در ناحیه معده، استفراغ، حالت تهوع و گرفتگی معده میشود. افرادی که بعد از خوردن قارچهای خوراکی به این علائم دچار میشوند، هرگز نباید قارچ مصرف کنند.
- خستگی: یکی از عوارض قارچ این است، که بعضی از افراد ممکن است بعد از خوردن قارچ خوراکی دچار خستگی و بی حالی شوند. این یکی از مضرات رایج قارچهای خوراکی برای انسانها است. اینگونه افراد نباید به هیچ عنوان قارچ را در برنامه غذایی خود قرار دهند.
- توهم و حواس پرتی: قارچ خوراکی ممکن است در برخی از افراد توهم و حواس پرتی ایجاد کند. در این افراد مصرف قارچهای خوراکی باعث میشود درک واقعیت را از دست بدهند و دچار حواس پرتی و گاهی توهم نیز شوند. این عوارض قارچ ۲۰ الی ۳۰ دقیقه بعد از مصرف کردن قارچ شروع میشود و پس از گذشت ۴۰ دقیقه به اوج خود میرسد.
- حساسیتهای پوستی: یکی دیگر از مضرات مصرف قارچ خوراکی ناراحتی و آلرژیک پوستی است. این علائم در حالی است که فرد دچار خارش و سوزش در نقاط مختلف پوست خود میشود.
- ممانعت در دوران بارداری: زنان در مواقع بارداری نباید از قارچ استفاده کنند. با این که تا به حال مشکلات و عوارضی با خوردن قارچها در زنان باردار گزارش نشده است، اما برخی از پزشکان معتقد هستند زنان باردار و شیرده نباید در طول بارداری و شیردهی خود از قارچها استفاده کنند.
- سردرد: یکی از عوارض رایج مصرف قارچ خوراکی در برخی افراد سردردهای مزمنی است که بعد از مصرف قارچها دچار آن میشوند. شروع این سردردها تا بهبودی ۲۴ ساعت بلکه بیشتر به طول میانجامند.
- اضطراب: قارچهای خوراکی ممکن است عوارضی همچون استرس و اضطراب را برای برخی افراد به دنبال داشته باشند. این استرس و اضطراب میتواند خفیف و یا شدید باشد. این افراد اگر زیاد از حد قارچ مصرف کنند اضطراب و استرس شدیدتری خواهند داشت.
- سرگیجه: از دیگر عوارض قارچ میتوان به سرگیجه اشاره کرد. بعضی از افراد یک الی دو ساعت بعد از مصرف قارچهای خوراکی دچار سرگیجه میشوند. این در حالی است که مصرف قارچ خوراکی برای افرادی که به فشار خون پایین دچار هستند ممکن است باعث بیهوشی شود.
- شوک آنافیلاکتیک: یکی از عوارض قارچ واکنش نشان دادن بدن به آلرژیک قارچی است، در این صورت شوک آنافیلاتیک در بدن صورت میگیرد. افرادی که سابقه اینگونه شوک در بدن را داند به هیچ عنوان نباید قارچ خوراکی مصرف کنند.
- آسم: قارچهای خوراکی برای افرادی که آلرژی قارچی دارند میتواند منجر به آسم و تنگی نفسی شود. مصرف قارچ در این افراد باعث حساسیت بیش از حد بزاق میشود، به این ترتیب با تنگی نفس مواجه میشوند.
- باعث گشادی مردمکهای چشم میشود: قارچهای خوراکی در برخی افراد همانند افرادی که اعتیاد دارند و مواد مصرف میکنند ممکن است باعث گشادی مردمکهای چشم آنها شود. ایجاد این اختلال به خاطر وجود موادی است که در قارچها وجود دارند. این مواد سیستم سمپاتیک بدن را فعال میکنند.
- تپش قلب را بالا میبرد: یکی دیگر از مضرات قارچ خوراکی بالا بردن تپش و ضربان قلب است. قارچها بر سیستم سمپاتیک تاثیر میگذارند که این سیستم تنظیم کننده ضربان قلب است.
- تمرکز را برهم میزند: از رایجترین عوارض مصرف قارچها میتوان به توهم زایی افراد به محض مصرف آن اشاره کرد. قارچها با برهم زدن حواس و تمرکز علائمی شبیه توهم را در فرد ایجاد میکنند.
- باعث اختلال خواب میشود: یکی دیگر از عوارض قارچ ایجاد بی خوابی در برخی افراد است. این افراد وقتی که قارچ مصرف میکنند، شبها بی خواب میشوند.
نتیجه گیری
قارچها انواع گوناگونی دارند. قارچهای خوراکی از مواد معدنی و املاح زیادی تشکیل شدهاند. قارچ خوراکی مواد ویتامینه زیادی را در خود گنجانده است، اما این مواد غذایی مضراتی نیز دارند. مصرف قارچ در بعضی از افراد عوارضی را ایجاد میکند و در برخی مواقع افراد را دچار مسمویتهای جدی نیز میکند که در بالا به چند مورد از مضرات و عوارض قارچ اشاره کردیم.
پیشنهاد می کنیم از سایر مقالات تولید و پرورش قارچ 118فایل نیز دیدن فرمایید.