در این مقاله بخوانید
دلایل و لازمه استفاده از آستر در زیرسازی نقاشی خودرو چیست؟ چگونه میتوان آسترسازی خودرو را بدون نقص اجرا کرد؟ رنگ خودرو برای اینکه بتواند به خوبی اعمال شود به چه چیزی نیاز دارد؟ آستر چند نوع دارد؟ کدام آستر مقاومت و چسبندگی بالایی دارد؟ چگونه می توانیم دوره آموزش نقاشی بدنه خودرو را فرا بگیریم؟ با ما همراه باشید تا به جواب سوالاتتان دست پیدا کنید.
مقدمه
اکثر پروژههای نقاشی نیاز به آماده سازی کامل از قبل دارند و رنگ آمیزی و نقاشی خودرو نیز از این قاعده مستثنی نیست. شاید رنگ آمیزی بدون زیرسازی انجام شود اما بعد از اتمام کار نتیجه دلخواه را کسب نمیکنید و ظاهری نه چندان خوشایند را ایجاد خواهد کرد.
دلایل لزوم استفاده از آستر و روش اجرای آن
برای اینکه نقاشی خودرو به درستی انجام بگیرد باید مراحل زیرسازی آن به درستی انجام شود. آسترسازی خودرو فرآیندی است که باعث میشود بدنه خودرو آمادگی پذیرش رنگ اصلی را داشته باشد. در ادامه دلایل و لزوم استفاده از آستر در نقاشی خودرو و چگونگی اجرای آن را توضیح میدهیم.
دلایل لزوم استفاده از آستر در نقاشی خودرو
- برای ایجاد کردن بستری چسبنده و مناسب برای نگه داشتن رنگ رویه: اگر بخواهیم رنگ رویه به لایههای زیر خود بچسبد و به اصطلاح بنشیند باید زیرسازی یا آستر کشی کنیم. نقش آستر در این مرحله همانند یک چسب محکم است که بین رنگ رویه و فلز بر عهده دارد. در نقاشی خودرو برای اینکه رنگ ما ریزش نداشته باشد و شکسته و ترک نخورد باید آستر سازی خودرو به درستی انجام بگیرد.
- شبیه سازی قطعه جدید با دیگر قطعات و همگون شدن آنها: نقاشی خودرو کاری است که باید با دقت بالایی انجام شود تا نتیجه دلخواه را ایجاد کند. برای همین اگر از قبل فرورفتگیها و خراشهای بدنه خودرو را از بین نبریم و به اصطلاح آستر سازی خودرو را انجام دهیم رنگ رویه به درستی اعمال نمیشود. وقتی رنگ رویه به درستی اعمال نشود سطوح ناهموار پوشانده نمیشوند و به حالت اولیه باقی خواهند ماند.
- ساختار قطعه و قطعات آسیب دیده را حفظ میکند: یکی دیگر از دلایل آستر سازی خودرو یا همان زیرسازی حفظ کردن ساختار قطعات است. نقاشی خودرو سبب محافظت خودرو از عوامل اکسید کننده میشود و باعث خواهد شد قطعات دچار زنگ زدگی نشوند.
قبل از انجام نقاشی خودرو باید قطعات را به درستی تمیز کرده و برای رنگ زدن آماده کنید. این کار باعث میشود تا نقصی در کار وجود نداشته باشد و بعدا منجر به زنگ زدگی قطعه شود.
- بین فلز اولیه و رنگی که قرار است اعمال شود عایق میشود: بسیاری از رنگهایی که در نقاشی خودرو از آنها استفاده میشود موادی دارند که نباید با فلز اصلی خودرو تماس داشته باشند. بنابراین اینجا نقش آسترسازی خودرو نمایان میشود زیرا آستر سازی مناسب باعث میشود وقتی رنگ روی بدنه اعمال میشود با فلز تماس نداشته باشد.
روش اجرای آستر و معرفی انواع آن
برای اینکه آسترسازی خودرو مناسبی داشته باشید و رنگ رویه به درستی جلوه کند باید مراحل آسترکشی را به درستی اجرا کنید. برای این کار ابتدا باید بدنه خودرو را از هر گونه آلودگی و کثیفی پاک کنید. سپس صافکاریهای لازم را انجام دهید. حتما باید فرورفتگیها و خراشها را از بین ببرید. در مرحله بعد نوبت به سنباده زنی میرسد و باید روی بدنه خودرو را به خوبی سنباده بزنید.
آستر مناسب با نوع و آسیب خودرو شناسایی و انتخاب کنید. به میزان اختلاط و چگونگی اعمال آن روی بدنه خودرو دقت کنید و دستورالعملهای شرکت سازنده را از روی ظرف یا قوطی آستر مطالعه و اجرا کنید. بعد از آستر سازی خودرو اجازه دهید تا کاملا آستر خودش را بگیرد و سخت شود بعد رنگ آمیزی را شروع کنید. اگر به خشک شدن آستر توجه نکنید حین نقاشی خودرو دچار مشکل میشوید، زیرا رنگ به آستر نمیچسبد و ریزش پیدا میکند.
انواع آستر
آستر نیز همانند رنگ خودرو با توجه به ترکیب موادی که در ساخت و تولید آن استفاده میشود انواع مختلفی دارد. هر کدام از این آسترها متناسب با نوع کاری تولید شدهاند که برای آسترسازی خودرو باید گزینه مناسب را انتخاب کنید.
- آستر لاک و الکل خودرو: یکی از انواع آستر موجود در بازار این نوع آستر است که موادی همچون نیتروسلولز و رزین الکید در ترکیب خود دارد. این آستر به سرعت خشک میشود و برای کارهای فوری بسیار مناسب است. چسبندگی به نسبت خوبی دارد اما نسبت به آسترهای دیگر از مقاومت خوبی برخوردار نیست و در برابر عوامل زنگ زدگی و اکسید ضعیف عمل میکند.
- آستر پورتان: این آستر مانند آستر لاک و الکل از رزین و نیترو سلولز درست شده است. چسبندگی خوبی دارد و چون یک ساختار دو جزئی است خاصیت ضد زنگ بودن را نیز دارد.
- آستر آهنی: موادی که در ساختار این شکرت دارند کرومالت روی، رزین وینیل بوتیرال و اسید فسفریک است. اسید فسفریک نقش هاردنر را دارد. آسترسازی خودرو با این نوع آستر بهترین نتیجه را در نقاشی خودرو به دنبال دارد. زیرا این آستر مانند یک چسب دو رو عمل میکند و مثل یک لایه روی فلز قرار میگیرد و رویه بالایی رنگ را به خود میچسباند.
چسبندگی فوق العاده بالایی دارد و طرفداران بسیاری را به خود جذب کرده است. ساختار این آستر دو جزئی و یک جزئی است که اگر از ساختار دو جزئی آن استفاده کنید به دلیل افزایش مقاومت و چسبندگی بالا نقاشی خودرو به بهترین نحو انجام خواهد گرفت.
- آستر چسب پلاستیکی: یک دیگر از انواع آستر، آستر چسب پلاستیکی است. موادی که ترکیب این آستر را تشکیل میدهد رزین اپوکسی است و هاردنر یا سخت کننده آن نیز اسید آمین است. این آستر ضد زنگ بوده و از چسبندگی بسیار بالایی برخوردار است. به دلیل داشتن رزین در ترکیب خود مقاومت خوبی هم دارد و رنگ ماندگاری بالایی خواهد داشت.
دلایل اهمیت آستر
- آستر پورتان: این آستر مانند آستر لاک و الکل از رزین و نیترو سلولز درست شده است. چسبندگی خوبی دارد و چون یک ساختار دو جزئی است خاصیت ضد زنگ بودن را نیز دارد.
- آستر آهنی: موادی که در ساختار این شکرت دارند کرومالت روی، رزین وینیل بوتیرال و اسید فسفریک است. اسید فسفریک نقش هاردنر را دارد. آسترسازی خودرو با این نوع آستر بهترین نتیجه را در نقاشی خودرو به دنبال دارد. زیرا این آستر مانند یک چسب دو رو عمل میکند و مثل یک لایه روی فلز قرار میگیرد و رویه بالایی رنگ را به خود میچسباند.
- دلیل استفاده آستری: آسترها یکسان نیستند و هر کدام با توجه به ویژگی و ترکیبشان کارکرد مختلفی دارند. وقتی آسترسازی خودرو انجام میشود باعث ماندگار شدن و بالا رفتن کیفیت رنگ خودرو میشود. لایههای مختلف آستر روی هم قرار میگیرد و مانند عایق عمل میکنند.
جمع بندی
بدون آسترسازی خودرو رنگی که قصد دارید روی سطح خود اجرا کنید به خوبی نمیچسبد. در نتیجه، در آینده با مشکلات لایه برداری، پوسته پوسته شدن و زنگ زدگی مواجه خواهید شد. تعداد لایههای آستر معمولا بسته به اینکه سطح شما چقدر لخت باشد، دو تا سه لایه کافی است. نقاشی خودرو کاری چند مرحلهای است که نیاز به زیرسازی مناسب دارد و ما این مراحل را شرح دادیم.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات نقاشی خودرو 118فایل نیز دیدن فرمایید.