در این مقاله بخوانید
آیا شما نیز در مصرف روزانه خود از قارچ استفاده میکنید؟ آیا از خواص قارچها آگاهی دارید؟ آیا نکات قبل از خرید قارچ خوراکی را میدانید؟ استفاده از دوره آموزش تولید و پرورش قارچ چگونه است؟ با ما همراه باشید تا پاسخ این سوالات را پیدا کنید.
مقدمه
قارچها یکی از مواد غذایی پرمصرف در غذاهای ایرانی هستند. قارچها علاوه بر خواص بینظیر خود موجب میشوند که طعم غذا بسیار لذیذ شود. مصرف بیش از اندازه قارچها در کنار مزایای این ماده باعث ایجاد زیانهایی در بدن خواهد شد. همچنین قارچها دارای انواع گوناگونی هستند که هر کدام دارای ویژگیهای خاص خود هستند. از این رو لازم است قبل از تهیه آن با نکاتی در رابطه با خرید قارچ خوراکی آشنا شوید.
قارچ چیست؟
قارچ نوعی گیاه است که دارای انواع خوراکی و سمی و کشنده میباشد. قارچها ترکیبی یکپارچه هستند که در صورت جدا شدن تنه آنها از کلاهکشان فاسد خواهند شد.
همه چیز دربارهی قارچها
قارچها گیاهانی با ویژگیهای مخصوص خود هستند که قابل قیاس با سایر گیاهان نیستند. قارچها ریشه و گل ندارند. در ضمن جالب است بدانید این گیاه سبز رنگ نیست. این گیاهان با وجود تغذیه کردن از مواد زاید گیاهان دیگر، دارای فواید و ارزش خوراکی بالایی هستند.
مصرف قارچ موجب میشود که بدن شاداب و پر انرژی شود. قارچ یکی از مواد خوراکی مناسب برای افرادی است که قصد رژیم دارند. از جمله خواص قارچ میتوان به ضد سرطان بودن آن اشاره کرد. در واقع قارچها این کار را با کاهش تولید سلولهای سرطانی انجام میدهند.
از دیگر خواص قارچ میتوان به ضد خستگی بودن آن اشاره کرد. قارچها دارای آنتی اکسیدانهای فراوانی هستند که موجب تقویت ایمنی بدن میشوند. این ویژگی باعث میشود بدن در برابر انواع بیماریها از خود مقاومت نشان دهد. قارچها همچنین منبعی سرشار از ویتامینهای ب هستند.
انواع قارچ
قبل از پرداختن به نکات مهمی که قبل از خرید قارچ خوراکی باید در نظر بگیرید، لازم است بدانید قارچها را بهطور کلی به دو دستهی میکروسکوپی و ماکروسکوپی تقسیم میشوند. این دو دسته عبارتاند از:
قارچهای میکروسکوپی
در دسته قارچهای میکروسکوپی، قارچ با چشم دیده نمیشود. از انواع قارچهای میکروسکوپی میتوان به کپک، آبغوره، پنیر و… اشاره کرد. بسیاری از افراد بر این باور هستند که قارچهای میکروسکوپی، سمی هستند و هیچ مزیتی ندارند. این تصور اشتباه است، زیرا همین قارچهای میکروسکوپی مانند پلی سیلینها هستند که موجب بهبود سلامتی انسانها میشوند.
قارچهای ماکروسکوپی
در این دسته، اجزای اصلی قارچ با چشم غیر مسلح قابل مشاهده هستند. از انواع این گونه قارچها میتوان به قارچ سمی، خوراکی، سفید، قهوهای و … اشاره کرد.
قبل از خرید قارچ به چه نکاتی توجه کنیم؟
قارچ خوراکی از آن دسته مواد خوراکی است که هم مورد علاقهی بسیاری از افراد است و هم خواص و مزایای زیادی برای سلامتی دارد. شما بعد از مصرف این ماده مغذی و خوش طعم بسیاری از املاح مورد نیاز بدنتان را تأمین خواهید کرد. با همه این موارد، نکاتی وجود دارند که لازم است در هنگام خرید قارچ خوراکی رعایت کنید تا در رابطه با مصرف قارچ خوراکی بیشترین فایده و سود را داشته باشید. در ادامه قصد داریم به برخی از این نکات اشاره کنیم.
1. سعی کنید هر روز خرید قارچ را انجام دهید، تا این ماده را به صورت تازه در دسترس داشته باشید. به عبارت بهتر چه مصرف قارچ شما بالا باشد و چه پایین، بهترین کار این است که هر روزی که قصد مصرف آن را دارید، همان روز به خرید قارچ خوراکی بپردازید.
2. قارچهای تازه دارای خواص و ارزش غذایی بالاتری نسبت به سایر قارچهای کهنه هستند.
3. بهتر است قارچ را به صورت خانگی تهیه کنید، زیرا در این صورت قارچها آلودگیهای مربوط به فروشگاه و… را نخواهند داشت. همچنین این حالت برای مصرف روزانه خانوار کافی است.
4. قارچ را به صورت فلهای خریداری نکنید و سعی کنید همیشه به صورت دسته بندی بخرید تا از نظر بهداشتی مشکلی نداشته باشد.
5. در بعضی از انواع قارچها مانند قارچ دکمهای به مرور زمان و با رشد قارچ، کلاهک آن باز شده و همین امر موجب کم شدن خاصیت قارچ میشود. از این رو لازم است در هنگام خرید قارچ خوراکی دقت کنید که کلاهک قارچ باز نباشد و تیغههای آن معلوم نباشند.
6. وجود هر گونه لکه تیره روی قارچ کیفیت پایین قارچ را ثابت میکند.
7. قارچ خوراکی همان گونه که از اسمش پیداست برای مصارف غذایی مناسب است اما باید توجه کنید که این ماده را فقط به صورت پخته مصرف کنید. زیرا حالت خام و نپختهی این ماده موجب ایجاد مشکلات گوارشی خواهد شد.
8. در هنگام خرید قارچ خوراکی دقت کنید که قارچ مورد نظر دچار تغییر رنگ، آسیب و ترک نشده باشد.
9. بعد از خرید قارچ سعی کنید فوراً آن را از پلاستیک و دسته بندی خود خارج کنید تا آب ذخیره نکند و دیرتر فاسد شود.
10. با خرید قارچ خوراکی به صورت عمده و با مارکهای نامعتبر، این امکان وجود دارد که قارچ از طریق پرورش نامناسب خانگی و یا در کارخانهای غیر استاندارد تولید شده باشد. در این صورت احتمالاً در طی فرآیند تولید قارچ از آفات، سمها و… استفاده میشود که این موارد موجب بیماری و آسیب خواهند شد.
11. قارچهای دارویی را الزاماً با مارکهای معتبر و از طریق فروشگاهها خریداری کنید. زیرا قارچ دارویی به دلیل شرایط خاص خود باید استانداردهای لازم و کیفیت بالایی داشته باشد.
12. از مصرف قارچهای ناشناخته که ممکن است سمی و کشنده باشند جداً بپرهیزید.
13. لازم است بدانید قارچهای غیرخوراکی که سمی نیز هستند با جوشاندن و پخته شدن، به قارچ خوراکی تبدیل نمیشوند.
14. از دست زدن و مصرف خوراکی قارچهای خودرو در طبیعت بپرهیزید. لازم است بدانید حتی قارچهای خوراکی در طبیعت نیز امکان جذب مواد سمی از محیط را دارند. به همین دلیل حتی ممکن است قارچهای خوراکی در طبیعت نیز قابل مصرف نباشند.
15. در هنگام خرید قارچ خوراکی به کیفیت بالا و قیمت مناسب آن توجه ویژهای باید داشت.
جمع بندی
اگر در هنگام مراجعه به دشتها و جنگلها مایل به چیدن قارچها بودید و قصد مصرف آن را داشتید، حتما از بومیان آن منطقه بپرسید و مشورت کنید. ظاهر قارچ، رنگ، مزه و بوی آن هیچ نقشی در خوراکی و یا سمی بودنش ندارند. بنابراین تشخیص قارچ خوراکی از سمی حتی برای افراد متبحر نیز سخت است.
بعد از مصرف قارچ سمی علائمی چون سردرد، سرگیجه، عارضههای گوارشی و تنفسی و… ظاهر میشود. همچنین حتی در صورت شدت سمیت قارچ، ممکن است فرد دچار مرگ شود. لذا توصیه میشود در زمان خرید قارچ خوراکی نکات گفته شده را رعایت کنید تا دچار مشکل نشوید.
پیشنهاد میکنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات پرورش قارچ 118فایل نیز دیدن فرمایید.