در این مقاله بخوانید
درباره تاریخچه والیبال زنان جهان چه اطلاعاتی دارید؟ والیبال زنان در کشور ایران در چه سالی به رسمیت شناخته شد؟ آیا تا به حال والیبال زنان ایران را با والیبال کشورهای دیگر مقایسه کردهاید؟ تفاوت ورزش والیبال زنان با مردان در چیست؟ برای یافتن سوالات مطرح شده تا پایان با ما همراه باشید.
مقدمه
امروزه ورزش والیبال به یکی از ورزش های پر طرفدار بین مردم جهان تبدیل شده است که از تمام نقاط دنیا در بین مردان و زنان در بخش المپیک، جام جهانی، جام قهرمانی جهان و ورزش های رقابتی در رده های سنی مختلف طرفداران زیادی دارد. ویلیام جی مورگان شخصی که ورزش والیبال را حدود 126 سال پیش پای ریزی کرد خود به عنوان یک معلم ورزش مشغول به کار بود، وی با ابداع والیبال و وضع قوانین مختلف در آن به مرور زمان سعی کرد آن را به مردم سراسر جهان معرفی کند.
به مرور زمان ورزش والیبال نه تنها در سالن ورزشی بلکه به هوای آزاد و بر روی شن های ساحل نیز پیشروی و به عنوان والیبال ساحلی در بین عموم مردم جا باز کرد به نحوی که امروزه والیبال ساحلی یکی از زیر شاخه های ورزش والیبال است که نه تنها به عنوان یک ورزش شناخته شده بلکه جنبه توریستی نیز دارد و کشورهای مختلفی از آن درامد میلیارد دلاری کسب میکنند. در این مقاله سعی کردهایم شما را تا حدودی بیشتر به بخش والیبال زنان ایران و مقایسه آن با والیبال زنان جهان در کشورهای مختلف آشنا کنیم.
تاریخچه والیبال زنان جهان
یکی از معلمان و مدیران تربیت بدنی به نام ویلیام جی مورگان در سال 1895 در شهر ماساچوست امریکا با تلفیق چند ورزش و الهام گرفتن از ورزش بستکبال دست به ابداع ورزشی به نام والیبال زد. ویلیام ورزش والیبال را طوری طراحی کرد که همانند تنیس در فضایی با ابعاد مشخص انجام شود و بازیکنان در دو طرف تور و با کمک توپی همانند توپ بسکتبال که دارای وزن مناسبی است و آسیبی به مچ و دستها نمیرساند قوانین بازی را شرح داد. با گذشت زمان و فراگیر شدن آن در بین قشرهای مختلف جامعه والیبال زنان جهان نیز شروع به پیشروی کرد.
برخی از کشورها مانند کانادا، شوروی، ایتالیا، ژاپن و… از اولین کشورهایی هستند که از والیبال زنان جهان در عرصه المپیک، جام جهانی و… حمایت کردند. کشور شوروی و کوبا در سال 1973 در بازی جام جهانی والیبال زنان جز اولین کشورهایی بودند که به قهرمانی راه یافتند، اما در سال 198۹،1999،2003 تیم ملی کوبا به عنوان تنها کشوری بود که در چند سال پیاپی با نمایش دادن یک بازی تهاجمی قهرمان بازهای جهان شد. با گذشت زمان کشورهای بیشتری علاقه خود را برای حضور والیبال زنان جهان به عرصه رقابتها نشان دادند تا اینکه در سال 2007 و 2011 زنان والیبالیست ایتالیا نیز به طور پیاپی اولین بار قهرمان این بازیها شدند.
والیبال زنان در کشور ایران در چه سالی به رسمیت شناخته شد؟
والیبال زنان ایران با سابقه 10 ساله خود اولین بار در شهریور ماه سال 1342 در سالن ورزشی هفت تیر به رقابت با ژاپن پرداخت. این بازی اولین بازی المپیک کشور ایران محسوب میشد، این اولین حضور بانوان ایرانی در عرصه جدی رقابت بازیهای گروهی بود. قبل از این دوره بازیها تیم ملی کشور شوروی در مقابل ژاپن با نتیجه 7 بر یک پیروز این رقابتها شده بود که در نهایت تیم ملی والیبال زنان ایران به رقابت با تیم ملی کشور شوروی پرداخت و در سه ست نتیجه 7 امتیازی خود را کسب کرد و عنوان قهرمانی را به دست آورد.
نخستین بازی اسیایی کشور ایران در ورزش والیبال زنان اولین بار در سال 1966 با حضور 6تیم شرکت کننده برگزار شد و کشور ایران با کسب عنوان قهرمانی در مقابل تیم والیبال بانوان کشور فیلیپین، کره جنوبی ، تایلند و بورما ظاهر شد و نتیجه سه برد پیاپی را برای خود کسب کرد. اما پس از آن با وجود جریانات انقلابی و اتفاقات سال 57 وقفه طولانی مدتی برای حضور دوباره والیبال زنان ایران به عرصه والیبال زنان جهان رخ داد که این وقفه حدود 30 سال طول کشید تا دوباره کشور ایران مجوز حضور در مسابقات را کسب کند و در نهایت در سال 1371 و1373 تیم ملی ایران به عنوان کشور اسلامی در مسابقات والیبال آسیایی شرکت کرد.
مقایسه والیبال زنان ایران با والیبال زنان جهان
ورزش والیبال یک ورزش گروهی است که در چند دهه اخیر جای خود را در میان بازی های آسیایی و المپیک باز کرده است. کشورهای مختلفی در این بازی ها به رقابت با یک دیگر میپردازند. در این میان در سالهای اخیر در تیم ملی بازی های انتخابی آسیایی تیم والیبال زنان ایران عنوان برتر را به خود گرفته است که بازیکنانی همچون فرنوش شیخی و سودابه باقر پور به عنوان بهترین دفاع، مائده برهلنی به عنوان لژیونر، نگار کیانی بهترین لیبرو و کاپیتان تیم نیز به نام زینب گیوه به عنوان بهترین دریافت کننده معرفی شده است.
در بین قاره های مختلف و کشورهای دیگر تیم ملی والیبال زنان امریکا، والیبال زنان برزیل و والیبال زنان چین از صدرنشینان دورههای مسابقات مختلف هستند که با نشان دادن بازی پر قدرت و تهاجمی خود در چند سال پیاپی در صدر جدول قرار دارند. در رده بندی انجام شده 10 تیم برتر جهان به ترتیب امریکا با امتیاز 315 رتبه نخست، برزیل با 280 رتبه دوم و چین با رتبه278 در جایگاه سوم قرار دارد و اما کشور ایران تاکنون هیچ امتیازی کسب نکرده و در رده 177 قرار دارد.
در رده بندی FIVB تیم ملی والیبال زنان برزیل دارای 3 مدال نقره در سالهای (1995،2003،2007) است و یک مدال برنز در مسابقات قهرمانی جهان کسب کرده است و همچنین در بازی های المپیک 2 مدال طلا در سالهای( 2008 و2012)، 2 مدال برنز در سال( 1996 و2000) و 3 مدال نقره در سالهای(1994، 2006،2010) کسب نموده است.
تیم ملی والیبال زنان امریکا در بازی های المپیک 3 مدال نقره (1984،2008،2012) و 2مدال برنز (1992،2016) کسب کرده و در بازی های قهرمانی جهان دارای یک مدال طلا، 2 مدال نقره و 2 مدال برنز است. والیبال زنان امریکا در مسابقات جام جهانی نیز خوش درخشیدند به طوری که دارای 2 مدال نقره در سال( 2011،2019) و 3 مدال برنز در سال (2003،2007،2015) نیز میباشند.
تیم ملی والیبال زنان لهستان همراه با والیبال مردان این کشور در رده بندی دارای 615 امتیاز است، به طوری که تنها تیم والیبال زنان لهستان در بازیهای المپیک دارای 2 مدال برنز در سال (1964،1968) و در مسابقات قهرمانی جهان نیز داری 2 مدال برنز در سال(1956،1962) است.
مسابقات والیبال زنان جهان در سال 2022 چه تاریخی برگزار میشود؟
بر طبق قوانین FIVB مسابقات قهرمانی والیبال زنان جهان هر چند سال یک بار برگزار میشود که در این میان نوزدهمین دوره برگزاری این مسابقات قهرمانی به میزبانی کشور لهستان و هلند در مهر ماه سال 1401 به مدت 26 روز برگزار خواهد شد. در مرحله مقدماتی والیبال زنان جهان به ترتیب در چهار گروه دسته بندی میشوند که به ترتیب زیر است:
- گروه A: هلند، ایتالیا، بلژیک، کامرون، کنیا، برتوریکو
- گروهB : لهستان، ترکیه، جمهوری دومینیکن، کره جنوبی، تایلند، کرواسی
- گروهC : آمریکا، صربستان، المان، بلغارستان، کانادا، قزاقستان
- گروه D: برزیل، جمهوری چک، چین، ژاپن، کلمبیا و ارژانتین
در مرحله مقدماتی ابتدا دو تیم والیبال زنان لهستان و کرواسی در روز یک مهر به رقابت میپردازند و تا 10 روز این بازیها ادامه دارد که در نهایت با برتری چهار تیم از هر گروه به مرحله بعد صعود خواهند کرد.
آیا ورزش والیبال زنان با والیبال مردان متفاوت است؟
در رقابت های ورزشی زنان نیز پا به پای مردان برای رسیدن به اوج قله موفقعیت تلاش میکنند و شاید حتی در برخی رشته های ورزشی زنان حضور پررنگتری داشته باشند. از این رو در برخی رشته ها قوانین ورزشی برای بانوان تا حدودی متغییر باشد. والیبال زنان از رشته هایی است که قوانین ورزشی آن تفاوت زیادی ندارد.
در والیبال مردان بازی به نحوی قدرتی است و سرعت پاس، حمله و دفاع بسیار بیشتر است به نحوی که در بازی، خروجی جانبی به اطراف زمین بیشتر است، اما در والیبال زنان در سه بخش دریافت توپ، دفاع و حمله بازیکنان با ضربات آرامتری نسبت به مردان بازی میکنند و بازیکنان عقبی نیز به راحتی میتوانند از برخورد توپ به زمین جلوگیری کنند.
یکی دیگر از تفاوت های فاحش والیبال زنان جهان با مردان در ارتفاع تور است. به دلیل کوتاهتر بودن قد زنان تور در زمین در ارتفاع 24/2 متری نصب میشود که پرشهای دفاع به راحتی صورت گیرد، اما ابعاد زمین و سایز توپ در والیبال مردان و زنان یکی است و هیچ تفاوتی با یک دیگر ندارند.
جمع بندی
والیبال یکی از رشتههای ورزشی پر طرفدار بین بانوان جهان است به نحوی که در سالهای ابتدایی این ورزش و حضور نوپای آن در عرصه ورزشی زنان علاقه شدیدی به حضور در این بازی نشان دادند، از این رو به مرور زمان والیبال زنان جهان در کشورهای مختلف جهان مثل، امریکا، لهستان، کوبا، ترکیه و… در مسابقات مختلف جهانی و المپیک به رقابت با یک دیگر پرداختند. والیبال زنان ایران نیز امروزه با حضور بازیکنان شایسته به عنوان یکی از برترین تیمهای ملی اسیایی شناخته میشود.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات آموزش والیبال 118فایل نیز دیدن فرمایید.