در این مقاله بخوانید
اپوکسی تک جزیی و دو جزیی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ اپوکسی تک جزیی چه کاربردی دارد؟ آموزش اجرای اپوکسی چگونه است؟ رنگ دو جزیی و تک جزیی چه تفاوتی دارد؟ تفاوت چسب دو جزیی و تک جزئی چیست؟ محصولات تک جزئی و دو جزئی از نظر قیمت چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
همراه ما باشید تا در ادامه به سوالات بالا پاسخ دهیم.
مقدمه
با تجاری شدن رزین اپوکسی و استفاده از آن در صنعت، هوا فضا، ساختمان و حتی ساختن ظروف، بسیار افراد برای شناختن این ماده بسیار کنجکاو شدند و از خواص آن حیرت زده میشوند. رزین اپوکسی بسیار کاربردهای متنوعی دارد و انواع آن نیز متنوع است. اما موضوعی که در مورد آن وجود دارد، این است که به تنهایی استفاده از آن محدود خواهد شد. به همین دلیل برای مصارفی مانند عایق، کفپوش، وسایل تزیینی و این موارد باید با کمک افزودنی سفت شود. در همین نقطه اپوکسی به دو گروه تک جزیی و دو جزیی تقسیم میشود. اپوکسی تک جزیی به سختی شکل پذیر است و حالت مایع به خود دارد تا جامد، در حالی که اپوکسی دو جزئی با ترکیب هاردنر و مواد دیگری که آن را بعنوان عایق مناسب میکنند مانند پلی آمین و پلی اورتان سفت میشود و یک عایق مناسب خواهد بود. در این مقاله تفاوت این دو اپوکسی را بیشتر بررسی میکنیم.
کاربرد اپوکسی تک جزئی
اپوکسی تک جزئی از آنجایی که فاقد هاردنر است، کاملا حالت مایع به خود میگیرد و قابلیت شکل پذیری و سفت شدن را ندارد. حتی اگر اپوکسی تک جزیی سفت هم شود باز بسیار شکننده است و آن مقاومت و پتانسیلی که از رزین اپوکسی بعنوان کفپوش سراغ داریم را ندارد. همچنین به راحتی در نور خورشید تغییر حالت میدهد. اما این به معنی بی مصرف بودن رزین اپوکسی تک جزیی نیست.
این رزین اپوکسی در ساخت چسبها و ساخت رنگ اپوکسی استفاده میشود. چسبهای اپوکسی ترکیبات خاصی دارند و بعد از سفت شدن بسیار محکم میشوند. اپوکسی تک جزئی به تنهایی با نوع دو جزیی تفاوت چندانی ندارد و هر دو اپوکسی هستند اما ترکیب هاردنر این دو را از یکدیگر متمایز میکند. اما اپوکسی تک جزیی و دو جزیی در ساختن رنگهای تک جزیی نیز کاربرد دارند.
تفاوت رنگهای دو جزئی و تک جزئی
رنگهای تک جزیی که در آنها از اپوکسی استفاده میشوند، رنگهایی هستند که به صورت آماده ترکیب شدند و بعد از اجرا با فرآیندهای اکسیداسیون و همچنین تبخیر حلالهای موجود در خودشان خشک میشوند و برای این کار نیازی به ترکیب یک ماده دیگر ندارند.
رنگهای دو جزیی که به خانواده اپوکسی نزدیکتر هستند، با کمک یک ماده دوم مانند پلی آمین خشک و سفت میشوند و اکسیداسیون در آنها تاثیری ندارد. حتی اگر بخواهیم با روش اکسیداسیون آنها را خشک کنیم، باز هم آن مقاومت و ویژگی که توقع داریم را به ما نمیدهد و رنگ به راحتی دچار ترک خواهد شد. چرا که رنگهای دو جزیی اپوکسی تنها با هاردنر پیوند مولکولی ایجاد میکنند و بدون این ترکیب اپوکسی تنها یک مایع بدون شکل خواهد ماند.
چسبهای اپوکسی تک جزئی دو جزئی
چسبهای تک جزیی اپوکسی با ترکیبهای هاردنر مخصوص در یک محفظه هستند و بعد از خارج شدن از محفظه با کمک اکسید هوا و یا بخار حلالها روی سطح مورد استفاده سفت میشوند.
در حالی که چسبهای اپوکسی دو جزیی به صورت جداگانه با هاردنر ساخته میشوند. هاردنرها نقش تقویت کننده اپوکسی را دارد و معمولا چسبهای دو جزیی چسبندگی و مقاومت بیشتری را دارند.
چسبهای اپوکسی بخاطر ویژگیهای خاصی که دارند گیرایی و مقاومت آنها بیشتر است و در هوافضا مورد استفاده هستند.
اپوکسی تک جزئی و دو جزئی بعنوان عایق
خاصیت عایق بندی رطوبتی در اپوکسی بسیار بالا است، به شکلی که بعد از سفت شدن این عایقها هیچ گونه مایعی را از خود عبور نمیدهند. استفاده از انواع اپوکسی تک جزئی و دو جزئی در عایق کردن مخازن آب بزرگ و کوچک کاربرد دارد. معمولا هاردنر اپوکسی دو جزیی باعث تقویت مولکولی آن میشود و برای عایق کردن مخازن بزرگتر مناسب است و عایق تک جزیی با نسبت ضعیفتر است و برای مخازن کوچکتر قابل استفاده خواهد بود. اما در عوض اجرای عایق اپوکسی تک جزئی سریعتر و آسان است و در یک مرحله انجام میشود و ممکن است تنها برای اجرای آن به کمی حرارت نیاز باشد.
قیمت اپوکسی های تک و دو جزئی
خود اپوکسی تک جزیی و محصولاتی که به صورت تک جزیی تولید میشوند مانند رنگها و چسبهای اپوکسی در ترکیبات خود از هاردنرها دارند و آمادهتر هستند. اما به نسبت اپوکسی دو جزیی رقیقتر خواهند بود و به نسبت دو جزئی کمی خواص مکانیکی آنها ضعیفتر میباشد چرا که لایهی آنها نیز نازکتر خواهد بود.
به یاد داشته باشید که ضخامت اپوکسی در قیمت آن بسیار موثر است و در اینجا نیز برای محاسبهی قیمت اپوکسی، رنگ و چسب تک جزئی و دو جزئی بر اساس این ضخامت انجام میشود. ضخامت اپوکسی دو جزئی و محصولات مشتق آن مانند رنگ و چسب نیز به واسطه ترکیب با هاردنر بیشتر تقویت شده و ضخیمتر و مقاومتر میشوند که قیمت آنها نیز به نسبت بیشتر است.
نتیجه گیری
اپوکسی تک جزئی و دو جزیی دو نوع از اپوکسی هستند که تفاوت عمده آنها در نوع سفت شدنشان است. اپوکسی به تنهایی بدون شکل است و مقاومتی ندارد و تنها با ترکیب هاردنرهای مختص به خود که میتواند پلی آمین، پلی اورتان و یا ترکیبی از هر دو باشد سفت میشود و خواص مکانیکی خود را بدست خواهد آورد.
اما تک جزیی و دو جزئی بودن چسبها و رنگها کمی متفاوت است. چسب اپوکسی و رنگ اپوکسی در دو نوع تک جزیی و دو جزیی وجود دارد و هر دو برای خشک شدن نیاز به هاردنر دارند. اما هاردنرهای رنگ و چسب تک جزیی داخل خود آنها وجود دارد که در مجاورت هوا سفت میشوند. اما نوع دو جزیی آنها به صورت جداگانه با هاردنر ساخته میشوند و برای استفاده باید با هم ترکیب شوند.
شما می توانید سایر مقالات رزین و اپوکسی 118فایل را نیز مطالعه فرمایید.