در این مقاله بخوانید
بررسی بهترین سن برای شروع آموزش زبان فارسی به کودکان + تاثیر استفاده از وسایل آموزشی بر کودکان + ممنوعیات آموزش زبان فارسی در سن پایین. ما در این مقاله تمامی این موارد را برای شما توضیح دادهایم. همچنین می توانید برای فراگیری زبان اصیل فارسی از دوره آموزش زبان فارسی نیز استفاده نمایید.
مقدمه
فارسی زبان شیرین و زیبایی است و از طرف دیگر الفبای پیچیده ای ندارد و یاد گرفتنش راحت است. آموزش الفبای فارسی به کودکان هر چند سخت است ولی می تواند کار بسیار شیرین و لذت بخشی باشد. الفبای فارسی از سی و دو حرف تشکیل شده است که همگی با هم ترکیب می شوند و می توانند کلمات مختلفی را بسازند. در زبان فارسی مهم است که حروف کوچک و بزرگ و حالات مختلف و شکل های مختلف یک حرف را نیز به کودک آموزش دهید. متاسفانه حروف زبان فارسی چند شکلی هستند و کودک باید تشخیص دهد از کدام شکل حرف باید در کلمات استفاده کند که نیاز به تمرین فراوان دارد.
یکی از چندین مسئله ای که فکر بسیاری از والدین را درگیر خود کرده است، دانستن بهترین سن آموزش زبان فارسی به کودکان است. در واقع آموزش یا عدم آموزش حروف الفبا به کودکان قبل از رفتن به دبستان مسأله مهمی است. والدین فکر میکنند برای پیشرفت دادن کودک خود در زبان فارسی باید از همان ابتدا حروف را به او آموزش دهند تا فرزند آنها پیشرفت کند. اما آموزش الفبا پیش از دوره دبستان و پیش دبستانی به عقیده بسیاری از روانشناسان درست نیست.
همه والدین و پدر و مادرها در ابتدا کودک خود را باهوش میدانند و فکر میکنند آنها می توانند به راحتی حروف الفبا را یاد بگیرند. در اکثر کشورهای اروپایی آموزش زبان از سن 3 سالگی شروع میشود. البته در این سن کودک خیلی بازیگوش است و دوست دارد از طریق اکتشاف دنیای بیرون را بشناسد و علاقه ای به آموزش مستیم ندارد.
زمانی که با این شرایط روبرو شویم باید بتوانیم انگیزه و اشتیاق یادگیری را در کودک بوجود آوریم و سپس از راه صحیح اقدام به آموزش حروف الفبا به آنها کنیم. در ادامه این مقاله به بررسی روشهای مفید برای آموزش حروف الفبا به کودک میپردازیم.
اگر روشهای زیر را امتحان کردید و نتیجهای نگرفتید یا کودک شما به یادگیری حروف الفبای فارسی علاقهای نشان نداد، نباید او را وادار به یادگیری کنید. کودک میتواند الفبای فارسی را از یک معلم خصوصی در خانه و یا شرکت در یک آموزشگاه خصوصی یاد بگیرد. قطعا یک معلم با تجربه بهتر میتواند با کودک ارتباط برقرار کند. همچنین شما میتوانید با استفاده از شعر و ترانه کودکانه، کتاب داستان کودک، پازل و فلش کارت سرعت یادگیری او را افزایش دهید.
ممنوعیات آموزش زبان فارسی در سن پایین
البته از دید بسیاری از روانشناس های حوزه کودک سن آموزش حروف زبان فارسی به کودکان را بعد از 6 سالگی می دانند. بهتر است هر چیزی در زمان خودش اتفاق بیفتد زیرا:
1. این دوره زمان بازی و گردش کودک است درنتیجه او را با درس و آموزش الفبا خسته نکنید. کودک قبل از اینکه به مدرسه برود باید بازی کند و بصورت غیرمستقیم مهارتهای اولیه زندگی را یادبگیرد.
2. اگر کودکتان مهارت های اساسی را یاد نگرفته باشد نباید او را مجبور به یادگیری و خواندن کنید. اجبار کردن کودک به خواندن زودتر از زمان مناسب آن در بسیاری از موارد باعث ناامیدی و ناراحتی کودک می شود.
3. آموزش زودتر از موعد الفبا به کودک و سپس فرستادن اوبه مدرسه باعث میشود انگیزه تحصیلیش پایین بیاید و دوست ندارد دیگر به مدرسه رود چرا که فکر می کند همه چیز را بلد است.
4. اگر زودتر از موعد به کودک الفبا را آموزش دهید و سپس به مدرسه برود باعث میشود زمانی که در مدرسه است خودش را با شوخی کردن با دوستانش سرگرم کند و از کلاس و درس زده شود و به عنوان دانش آموز ناآرام و نامنضبط شناخته شود.
5. فراموش نکنید شیوههای آموزش الفبا با زمان شما بسیار متفاوت شده و تغییر کرده و اگر شیوه شما با شیوه معلم کودک یکسان نباشد او سرخورده خواهد شد. چه سنی برای آموزش الفبای فارسی به کودکان مناسب است؟
البته نگران نباشید بعد از اینکه کودک شما 3 سالگی را پر کرد می توانید با تست های مختلفی که کارشناسان آموزشی از کودکان میگیرند متوجه شوید کودک آماده یادگیری زودتر از موعد هست یا نه و آیا می توانید به او خواندن و نوشتن بیاموزید یا خیر.
قبل از مدرسه، کودک با گذراندن پیش دبستانی تا حدودی با الفبا آشنا می شود. بعد از اینکه با کارشناسان صحبت کردید و متوجه شدید که فرزند شما توانایی زیادی در خواندن و نوشتن دارد حل می توانید از روش های زیر برای آموزش او استفاده کنید. اصلیترین توانایی که کودک برای خواندن و نوشتن به آن نیاز دارد تشخیص حوف الفبا است که سن حداقلی کودک برای این کار بین 5 تا 5.5 سالگی است.
سن مناسب برای آموزش زبان فارسی
کودکان اکثرا تا قبل از شش سالگی توانایی مغزی و یادگیری زبانی و آموزشی را ندارند. سن شش سالگی سنی است که اکثرا کارشناسان در سراسر دنیا بر روی آن توافق دارند. آموزش به هر کودک باید متناسب بااین تواناییها در او باشد. آموزش خواندن و نوشتن مقوله ای نیست که هر کودک بخواهد از سنین پایین آن را شروع کند پس هرگز کودک خود را وادار به یادگیری نکنید.
کاری که والدین باید در این زمینه انجام دهند ایجاد یک محیط شاد و امن و آموزش بصورت غیرمستقیم است. کودکان نباید بصورت بلندمدت و با وسایل کمک آموزشی حروف الفبا، زبان انگلیسی و اعداد را در سن پایین به کودک آموزش دهند در اینصورت او در سنین بالاتر دچار مشکل میشود. در واقع بهتر است پیش از سن رسمی آموزش، رفتار والدین در جهت تفریح و شادی و سپری کردن زمان زیادی برای بازی باشد تا کودک مقداری بزرگ شود و سن او به شش سالگی برسد.
استفاده از وسایل کمک آموزشی
یک روانشناس در خصوص استفاده از وسایل کمک آموزشی برای آموزش به کودکان زیر شش سال تصریح کرد: در مورد اینکه وسایل کمک آموزشی چقدر میتوانند موثر باشند تحقیقات زیادی انجام نشده است اما این اصل که باید صبر کرد تا کودک به سن شش سالگی برسد تا بتواند بصورت آموزشی یک زبان را بیاموزد توافق شده است.
همچنین روان شناسان کودک بر این باورند که: وسایل کمک آموزشی فقط حفظیات کودک را نشانه میگیرد و هیچ کمکی به او در یادگیری باند مدت ارائه نمیکند.
همچنین آن ها بر این باروند که مشکل اصلی کودکان در آموزش درنظر گرفته نشدن سن آنها و تواناییهای آنها در یادگیری است برخی از پدرها و مادرها با تمرین و تکرار بیش از حد موضوعاتی را به کودک آموزش دهند که این کار باعث مشکلات روحی برای آنها می شود. این وسایل کمک آموزشی بیشتر توسط والدین شاغل برای جبران کمبود وقت خریداری میشود و والدین شاغل باید بدانند که با صرف درست زمان برای کودکان می توانند نتیجه بهتری بگیرند و نیازی به هزینههای اضافی نیست.
نگرانیهای والدین از آنجا نشات میگیرد که والدین متوجه می شوند که وظایفشان را به خوبی انجام نمی دهند در حالی که در علم نیز ثابت شده که کودکان نیاز دارند در طول روز در حد 2 تا 3 ساعت باید با والدین خود بازی کنند. برخی از محققان در خصوص استفاده از وسایل کمک آموزشی برای آموزش خواندن و نوشتن به کودکان زیر شش سال اظهار کرده اند: بهترین سن آموزش زبان فارسی به کودکان از شش یا هفت سالگی شروع می شود و تحقیقات فراونی این موضوع را اثبات کرده است. وسایل کمک آموزشی بیشتر جنبه تقلیدی دارند و باعث میشوند بدون بکار گرفتن خلاقیت کودکان آنها فقط استفاده از وسایل را بصورت غیر ارادی تقلید کنند. تقلید کردن یک امر درون زا به برون زا موجب میشود تا کودک در آینده با مشکل مواجه شود.
پیشنهاد میکنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات زبان فارسی 118فایل نیز دیدن فرمایید.