در این مقاله بخوانید
شرایط مناسب و روشهای نگهداری از عسل طبیعی چگونه است؟ باید چه کارهایی برای نگهداری از عسل طبیعی انجام دهیم؟ عسل طبیعی تا کی ماندگار است؟ شکرک در عسل نشانه چیست؟ چه ظرفی برای نگهداری عسل مناسب است؟ این سوالها و بسیاری از سوالات دیگر درباره نگهداری عسل برای طولانی مدت در این مطلب به جواب میرسند تا آخر همراه ما باشید.
مقدمه
همانطور که میدانید اگر عسل طبیعی باشد تاریخ انقضا ندارد. شما باید شرایط نگهداری عسل را بدانید تا بتوانید برای سالها متمادی عسل داشته باشید. از آنجایی که امروزه عسل طبیعی و حرارت ندیده کم پیدا میشود و چیزی که بیشتر دست ما را میگیرد عسل مصنوعی است این عسل تاریخ انقضا دارد و باید زود مصرف شود. راههای مختلفی برای نگهداری عسل وجود دارد فقط باید آنها را یاد بگیرید.
شرایط مناسب و روشهای نگهداری از عسل
یکی از بزرگترین حقایق در مورد عسل این است که فاسد نمیشود. با این حال، عسل در طول زمان مستعد تغییرات فیزیکی و شیمیایی است. عسل میتواند عطر و طعم خود را از دست بدهد و همچنین تمایل به تیره شدن دارد. از آنجایی که نگهداری از عسل طبیعی به دما بستگی دارد، تعیین ماندگاری عسل دشوار است.
اگر میخواهید عسل را برای مدت طولانی نگه دارید و از آن تغذیه کنید باید شرایط نگهداری عسل طبیعی را بدانید. ما در ادامه به یکسری اصول و روشهای نگهداری از عسل اشاره میکنیم.
1) ظرف مناسب برای نگهداری از عسل طبیعی
- همانطور که میدانید عسل خاصیت اسیدی دارد. پس نباید آن را درون ظروف فلزی یا ظرفهایی که درب فلزی دارند نگهداری کرد. پس اولین نکته در نگهداری عسل انتخاب ظرف مناسب برای نگهداری آن است. عسل اگر در طولانی مدت با فلز تماس داشته باشد باعث زنگ زدگی، خوردگی و واکنش با آن میشود و روی طعم خود عسل هم تاثیر میگذارد. برای نگهداری عسل میتوانید از ظروف شیشهای، سفالی و… که درب محکمی دارند استفاده کنید. فقط باید مراقب باشید هوا داخل ظرف نفوذ نکند.
2) رطوبت کنترل شود
- دومین کاری که در نگهداری از عسل طبیعی باید انجام دهید کنترل رطوبت است. به هیچ وجه نباید به عسل رطوبت برسد. رطوبت باعث کپک زدن و فاسد شدن عسل میشود. برای همین است که میگوییم از ظروفی استفاده کنید که درب محکمی داشته باشند.
همچنین ظرف عسل را باید در جای خشک و خنک و به دور از نور آفتاب نگهداری کنید. وقتی از عسل استفاده میکنید از فرو بردن قاشق خیس درون آن خودداری کنید. عسل طبیعی به خودی خود خراب نمیشود مگر اینکه در مواجه با رطوبت و آب باشد.
3) از حرارت دادن به عسل طبیعی بپرهیزید
- همانطور که در بالا اشاره کردیم عسل باید در جای خنک نگهداری شود. عسل اگر حرارت ببیند یا در جایی باشد که حرارت غیر مستقیم به آن برسد خواص خود را از دست میدهد.
4) عسل را در یخچال قرار ندهید
- نگهداری از عسل طبیعی در یخچال باعث حفظ آن میشود اما دمای خنک باعث میشود عسل شما یک توده نیمه جامد تشکیل دهد، بنابراین این روش نگهداری توصیه نمیشود.
5) دمای مناسب تنظیم کنید
- سومین کاری که در نگهداری عسل باید انجام دهید تنظیم دمای محل نگهداری آن است. عسل را باید تا حدالامکان در مکان خنک بگذارید نه اینکه آن را درون یخچال بگذارید. منظور از جای خنک جایی است که دمای آن 10 درجه باشد. به هیچ وجه نباید عسل را کنار فر یا اجاق گاز قرار داد.سعی کنید دمای مناسب را برای نگهداری آن فراهم کنید تا به مدت طولانی از آن بهرهمند شوید. شکرک زدن در عسل طبیعی عادی است و این چیزی نیست که به آن خراب شدن بگویید، اگر عسل شکرک زد آن را درون آب ولرم قرار دهید تا نرم شود.
6) فقط در صورت لزوم عسل را فریز کنید
- نگهداری عسل در فریزر نیز باعث حفظ آن میشود، اما به دانه بندی کمک نمیکند زیرا دما برای تشکیل بلورها بسیار سرد است. اگر ظروف بزرگی از عسل میخرید که قبل از اینکه بتوانید آنها را تمام کنید شکرک میبندند میتوانید مقداری از عسل را در ظرف کوچکتری بریزید که میتوانید در آشپزخانه یا سر میزتان استفاده کنید.
7) مواد متفرقه با عسل طبیعی مخلوط نشود
8) نور مستقیم به عسل طبیعی نرسد
- کار دیگری که باید در نگهداری عسل انجام بدهید این است که آن را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید. بهترین ظرف برای نرسیدن نور خورشید به عسل طبیعی ظرف سفالی است. اما اگر ظرف شیشهای برای نگهداری عسل استفاده میکنید نباید آن را در جایی قرار دهید که نور خورشید به آن برسد.
بقیه عسل را در ظرف بزرگتر اصلی نگهداری کنید و در فریزر قرار دهید. در صورت لزوم، عسل را گرم کنید تا به راحتی ظرف کوچک را دوباره پر کنید و ظرف بزرگتر را دوباره در فریزر قرار دهید. قبل از پر کردن مجدد ظرف کوچک، مطمئن شوید که هیچ شکرکی وجود ندارد.
شکرک عسل
شکرک عسل کاملا طبیعی است. یعنی اگر عسل طبیعی باشد باید شکرک بزند. شکرک زدن عسل طبیعی به گیاهی که از آن تولید شده است نیز بستگی دارد. عسل تولید شده از برخی گیاهان مثل اسطوخودوس سریع شکرک میزند. برای اینکه عسل شکرک نزند نباید آن را در جای خیلی سرد مثل یخچال نگهداری کنید. همچنین مواد اضافی و متفرقه را از عسل جدا کنید تا شکرک نزند. برای برداشت عسل از قاشق تمیز و خشک استفاده کنید. همه این نکات اگر رعایت شوند عسل دیرتر شکرک میزند.
جمع بندی
ماندگاری عسل بسیار بسیار بسیار طولانی است. طول عمر آن را میتوان به محتوای قند بالا (حدود 80 درصد)، رطوبت کم، اسیدیته و آنزیم خاصی به نام گلوکز اکسیداز که رشد باکتریها را سرکوب میکند نسبت داد. این عوامل محیط ضد میکروبی عالی را ایجاد میکنند. نگهداری از عسل به انتخاب ظرف مناسب این کار بستگی دارد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات زنبورداری 118فایل نیز دیدن فرمایید.