در این مقاله بخوانید
تاریخچه رزین + مواد ساخت رزین + انواع رزین های مصنوعی + توضیحات کاملی درباره آنها. ما در این مقاله تمامی این موارد را برای شما توضیح دادهایم. همچنین می توانید برای فراگیری این حرفه از دوره آموزش کار با رزین نیز استفاده نمایید.
تاریخچه رزین
رزین سال 1909 و رزین اپوکسی سال 1948 ساخته شده اند. روند به وجود آمدن اپوکسی به صورتی بود که رزین به عنوان ماده چسبناک در آزمایشگاه یافت شد. این ماده بعد از ترکیب با مواد شیمیایی به وجو آمده است. این مواد به دست آمده را دور میریختند و نمیدانستند که این مواد میتواند مفید و کاربردی باشد. پیرکاستان پس از تحقیقات بسیار در زمینه ساخت دندان مصنوعی با رزین آشنا شد؛ اما نتوانست در ساخت دندان مصنوعی از آن استفاده کند. بعد از سال ها تحقیق دست از آزمایش برنداشت و در یافت که در زمینه تولید رنگ میتوان از این مواد استفاده نمود.
رزین به طور گسترده برای توصیف ترکیبی استفاده میشود. رزین در ابتدا به صورت مایع است و در طی فرایندهای خاص به یک سطح جامد تبدیل میشود. مواد رزین، مایعاتی هستند که بر اساس گرما و عوامل تنظیم کننده نور سفت میشوند و به مواد جامد و چسبناک تبدیل میشوند. همه رزین ها توانایی سخت شدن را دارند. رزین معمولا در آب حل نمیشود و در الکل قابلیت حل شدن را دارد.
رزین طبیعی از گیاهان به دست می آید. بهترین نمونه رزین طبیعی از شیره درخت کاج است که بوی تندی دارد. تعداد دیگری از گیاهان هم هستند که رزین تولید میکنند که این مواد هزاران سال است مورد استفاده بشرقرار گرفته است. رنگ رزین گیاهی از شفاف تا قهوه ای تیره متفاوت است.
بعضی از آنها حاوی ترکیبات ناپایدار بوده و به شدت فرار هستند. ماده معروف کهربا در اثر سخت شدن رزین گیاهی به دست می آید و اغلب به رنگ طلایی تیره یافت میشود که رنگ خالص رزین گیاهی میباشد. دامنه رزین های مصنوعی زیاد است و شامل رزین هایی مشود که از پلاستیک حرارتی و نایلون تولید میشوند.
رزین انواع گوناگونی دارد و کاربرد رزین به چندین صنعت اختصاص دارد. ساختمان سازی، آثار هنری، ساخت رنگ، صنعت ساخت اتومبیل و… نمونه ای از کاربردهای آن میباشد. رزین با نام دیگرکالیفون نیز شناخته میشود که به صورت طبیعی از شیره ی درختان به دست می آید. به دلیل خاصیت اسیدی که این ماده دارد، باید قبل از استفاده از آن کاملا خنثی شود. خنثی سازی رزین اگر با آهک انجام شود، حاصل آن با نام رزین آهکی شناخته میشود.
مواد ساخت رزین
فنولیک
نوع فنولیک گرمازا میباشد. در برابر نفوذ حرارت، رطوبت، ضربه، گرما و خوردگی های شیشمیایی مقاومت بالایی دارد. در ساخت ابزارآلات الکتریکی، سیمان، چسب و… استفاده میشود.
کربنات
کربنات از واکنش بیسفنول و فسژن به دست می آید. دارای پایداری الکتریکی و حرارت زیاد و مقاوم در برابر فیلتراسیون هستند.
آلکیدی
آلکیدی از ترکیب ترموپلاستیک (به علت حرارت دادن پلی هیدریک با اسیدها به وجود می آید) تشکیل میشود. آلکیدی دارای خصوصیات الکتریکی و حرارتی عالی، کم هزینه و مقاومت شیمیایی خوب دارند. برای پرکننده های بتن و رنگ، عایق الکتریکی و… استفاده میشود.
پلی اورتان
پلی اورتان از اجزای ایزوسیانات و پلی ال تولید شده است. اگر پلی اورتان با سایر رزین ها ترکیب شود خاصیت ارتجاعی و چسبندگی زیادی خواهد داشت. پلی اورتان در الیاف، الاستومرها، تولید لباس، ساخت مبلمان و… استفاده میشود.
سیلیکون
سلیکون از مواد تترااتوکسی سیلان یا اتیل پلی سیلیکات به وجود می آید. این مواد ضدآب و انعطاف پذیر بوده و پایداری حرارتی بسیار بالایی دارد.
پلی آمید
پلی آمید از مونومرهای آمیدی ساخته شده است که مشخصه آنها، واحدهای تکراری ایمید در زنجیر مولکول است. سبک وزن هست و به راحتی قالب گیری میشود. در چرخ دنده ها، بخیه ها، الیاف، بندساعت، لاستیک و.. استفاده میشود.
اپوکسی
این مواد دارای گروههای اپوکسیدی است. اپوکسی دارای حرارت عالی و مقاومت شیمیایی و خاصیت چسبندگی بسیار قوی دارد. برای تولید چسب، آستر و پوششهای سطحی استفاده میشود.
پلی اتیلن
پلی اتیلن متداول ترین نوع از رزینها میباشد که سالیانه بیش از 100 میلیون تن تولید میشود. دارای رطوبت و انعطاف پذیری بالایی هستند. برای تهیه ظروف، کابلهای عایق، قالب، اسباب بازی، روکش و لوله استفاده میشود.
آکریلیک
آکریلیک، ترموپاستیکی است که از اسید متاکریلیک و اسید اکریلیک تولید میشود. آکریلیک در برابر ضربهها مقاوم است و از آن برای الاستومر، کاشیهای شفاف و پانلهای تزئینی استفاده میکنند.
پلی پروپیلن
این ماده ترموپلاستیک است. مقاومت حرارتی بالایی دارد و دارای چگالی کم میباشد. برای تجهیزات پزشکی پلی پروپیلن گزینه مناسبی میباشد؛ زیرا قابلیت ضدعفونی سازی دارد. به دلیل مقاومت شیمیایی بسیار بالایی که دارد در ساخت انواع اسباب بازی، لوله و الیاف استفاده میشود.
استایرن
هیدروکربن آروماتیکی است که دارای هزینه بسیار کم و تولید آن آسان میباشد. استایرن در برابر مواد قلیایی و نمک مقاومت بسیار خوبی دارد. برای عایق بندی، فوم، برجهای خنک کننده، ابزارهای خودرو و داشبورد از استایرن استفاده میشود.
انواع رزینهای مصنوعی
صمغ استری
صمغ استری از واکنش رزین با گلیسرول به وجود میآید. صمغ استری آهسته تر از رزین ترکیب شده، با آهک خشک میشود، ثبات رنگ و مقاومت بهتری دارد. این ماده دارای چسبندگی بسیار خوبی میباشد، و جلای زیادی دارد. از صمغ استری برای لاکهای براق استفاده مینمایند.
پنتارزین
زمانی که پنتاریتریتول الکلی برای واکنش با رزین به کار رود نتیجه به دست آمده، پنتارزین می باشد. اگر این ماده در جلاهایی با روغنهای مختلف پخته شود، خواص خشک شوندگی زیادی به همراه دارد.
کومارون
کومارون از زغال سنگ مشتق شده است و پلیمرهای سنگین از ترکیبات گمپلکس حلقوی و متراکم کومارون هستند. این ماده کاملا خنثی و برای رنگ سطحهای آلومینیومی بسیار مناسب میباشد. در برابر عواملی مانند اسیدهای رقیق و آب مقاوم و ثبات رنگی ضعیفی دارند.
رزین فنلی خالص
رزین فنلی از واکنش فنل با فرمالدئید به دست میآید. دو نوع از رزین فنلی وجود دارد که عبارتند از:
نوعی که در درون روغن پخته میشود و به مقدار زیادی در رنگهای تجارب کاربرد دارد. این نوع به دلیل مقاومت بسیاری که در برابر آب دارد برای کف لیوان و لوازمهای زیر دریا مناسب است. نوع دیگر به صورت حل شونده در یک حلال و به همان شکل و یا به شکل پخته به فروش میرسند.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات کسب و کار خانگی 118فایل نیز دیدن فرمایید.