در این مقاله بخوانید
کاربردهای رزین چیست؟ رزین طبیعی و مصنوعی در کجا کاربرد دارند؟ چطور آموزش کار با رزین را فرا بگیریم؟ نحوه تعمیر رزین به چه شکل است؟ چطور ترک داخل رزین را تعمیر کنیم؟
برای آشنایی با کاربردهای رزین و کسب اطلاعات از تعمیر رزین ادامه ی این مقاله را مطالعه کنید.
رزین و کاربردهای آن
رزین یا صمغ، به شیره درختان گفته می شود که اغلب در فصل بهار از تنه و شاخه درختان خارج میشود. در زبان های نقاط مختلف ایران این مواد با اصطلاحات مختلفی بیان میشود. این ماده به دلیل داشتن ویژگی های تثبیت کنندگی، بی رنگ بودن، و… در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گرفته است.
رزین پلی استر مایعی است که با درصد مشخصی از هاردنر ترکیب شده و پس از گذشت زمان معین خشک می شود.
زرین وینیل استر، اکثر وینیل های مرسوم با استریفیکاسیون یک زرین دی اپوکسید و با یک اسید مونوکربوکسیلیک غیر اشباع، ساخته می شود.
رزین ترکیبی است طبیعی یا مصنوعی و بسیار چسبده است. که در صنعت، هنرهای تجسمی و معماری های داخلی کاربرد فراوانی دارد. رزین به واسطه ماده سفت کننده هاردنر سخت می شود.
رزین به عنوان ماده آب گریز در زمینه های مختلفی کاربرد دارد. حلال رزین، استون و الکل است.
کاربرهای رزین طبیعی
- تولید مواد شیمیایی صنعتی
- خاصیت ضد میکروبی
- جلا دهندهی لاک، چسب و مواد ضد آب
- مومیایی کردن اجسام و درزگیری عایق ها
- و در ساخت جواهر، عطر و جوهر کاربرد دارد.
رزین اپوکسی برای این که خشک شود و یا مرحله پخت را طی کند، با هاردنر ترکیب میشود. هنگامی که اپوکسی با رزین ترکیب شده است یک واکنش شیمیایی رخ میدهد و گرما تولید میکند، در نتیجه اپوکسی خشک میشود.
رزین های حیوانی
شلاک، رزینی است که از نوعی حشره لاک ساز در مناطق هند به دست می آید و برق بسیاری از آبنبات ها و شکلات ها از این ترشحات میباشد.
رزین های معدنی
رزین کوپال و کولتار که از قطران ذغال سنگ به دست می آید و منشا سنگ وترهای دارند. از کولتار برای اصلاح و نفوذ ناپذیری رزین های دیگر استفاده میشود. از مشکلاتی که بیش از حد گرم شدن اپوکسی ایجاد می کند، ترک برداشتن رزین اپوکسی میباشد.
برای جلوگیری از ترک خوردن رزین باید لایه های زیادی از رزین ریخته شود. هرلایه از رزین را تا جایی که امکانش هست باید نازک ریخته شود. اگر لایه رزین کلفت باشد گرمای زیاد داخل آن تولید میشود و این گرما نمیتواند به سطح وارد شود؛ در نتیجه رزین بیش از اندازه داغ می شود.
برای ریختن هر لایه رزین باید اجازه دهید لایه قبلی به صورت کامل خشک شود، سپس لایه جدید را به آن اضافه کنید. لایه های قبل اگر در حال خشک شدن باشند از خود گرما تولید کرده و به دلیل این که لایه جدید هم در حال تولید کردن گرما است، گرما چند برابر میشود و منجر به داغ شدن رزین و ترک خوردگی آن خواهد شد.
تعمیر رزین ها
در چه صورت می توان رزین را تعمیر کرد؟
اگر ترک برداشتن رزین به یکی از اشکال زیر باشد میتوان آن را تعمیر کرد:
- ترک رزین روی سطح بالا و یا سطح زیرین رزین باشد.
- مقدار کمی ترک کوچک داخل رزین باشد و یا ترک ها فقط روی لبه ایجاد شده باشند.
طریقه تعمیر ترک ایجاد شده روی سطح رزین
برای تعمیر ترک های روی سطح، از سنباده استفاده کنید؛ زیرا باعث میشود رزین برای لایه بعدی که قرار است ریخته شود آماده باشد. نباید بیش از اندازه سنباده کشیده شود؛ زیرا ممکن است سطح رزین با لایه بعدی ارتباط خوبی نگیرد. برای تمیز نمودن سطح رزین از یک سشوار یا دستمال تمیز استفاده شود و هر دانه ریزی که روی سطح باقی مانده را کاملا پاک و تمیز نمایید. قبل از ریختن سطح دوم مطمئن شوید که سطح رزین خشک شده است.
روش تعمیر ترک ایجاد شده روی لبه های رزین
اگر ترک ها بر روی لبه ایجاد شده، لبه ها را با اره بریده، سپس گوشه های آن سمباده کشیده شود و یک لایه دیگر رزین روی آن ریخته شود تا شکل آن دوباره زیبا شود.
نحوه تعمیر ترک ایجاد شده داخل رزین
اگر ترک ها برای ساختار رزین مشکلی ایجاد نمیکنند، باید رها شوند؛ زیرا یک زیبایی منحصربه فردی به کار شما میدهد. اگر ترک ها بزرگ باشند و برای ساختار رزین مشکل ایجاد کنند، باید مراحل زیر اجرا شود. اگر ترک به گوشه کشیده شده است، توسط یک اره آن قسمت را جدا نمایید و اگر ترک در وسط رزین باشد، با یک اره وسط آن بریده شود. سپس آن قسمت که ترک داشته را کاملا خالی نموده، سمباده زده شود و بر روی تمام سطح یک لایه دیگر رزین ریخته شود.
نکات مهم قبل از شروع کار با رزین
- برای شروع کار به وسایلی از جمله رزین، هاردنر، لیوان های یکبار مصرف و سینی چوبی یا صفحات ام دی اف نیاز است.
- رزین و هاردنر که در یک ظرف ریخته میشوند به آرامی و در یک جهت مخروط شود تا مایع یکنواخت شود.
- پس از آن که مواد با یک دیگر مخروط شدند، آنها را به تعدادی که مورد نیاز است در لیوان های یک بار مصرف تقسیم شود.
- سطحی که قرار است روی آن کار شود باید کاملا تمیزو بدون گرد وغبار، صاف و یک تراز باشد.
- اگر سطح مورد نظر صیقلی است میتوانید با استفاده از یک سمباده تعدادی خش بر روی آن بیندازید تا از حالت صیقلی خارج شود.
- در فضاهایی که خیلی گرم و یا خیلی سرد است کار را انجام ندهید.
- حباب هایی که روی سطح رزین به وجود می آید را با فندک اتمی خارج کنید.
- تابلو آماده شده را حداقل 24 ساعت در مکانی قرار دهید که کاملا تراز شده باشد و خشک شود.
- پس از گذشت 24 ساعت که رزین به طور کامل خشک شده است به راحتی میتوانید بر روی سطح دست بکشید.
شما می توانید سایر مقالات کسب و کار خانگی 118فایل را نیز مشاهده کنید.