در این مقاله بخوانید
در این مقاله می خوانید:
آموزش قوانین داوری در فوتبال، وظایف و تجهیزات داور، اقدامات لازم داوری در صورت مصدومیت بازیکن، کلاسهای داوری. ما در این مقاله تمامی این موارد را توضیح داده ایم. شما میتوانید برای فراگیری این ورزش از دوره آموزش جامع فوتبال استفاده نمایید.
نقش داور در فوتبال
هر مسابقه فوتبال توسط داوری کنترل میشود که دارای اختیارات کامل برای اجرای قوانین بازی در ارتباط با مسابقه است. تصمیماتی که داور در یک مسابقه میگیرد بر اساس قوانین بازی و البته شرایط بازی و هم چنین بر اساس نظر شخصی خود داور خواهند بود. بنابراین داور یک مسابقه فوتبال اختیار انجام اقدامات مقتضی در چارچوب قوانین را دارد.
تصمیمات داور در مورد اتفاقات مرتبط با بازی، از جمله اینکه گل زده شده یا خیر و نتیجه مسابقه، قطعی است. البته دو سه سالی هست که VAR به فوتبال اضافه شده است و امکان دارد گلی که داور مورد پذیرش قرار داده را بعد از چند لحظه و یا حتی چند دقیقه لغو کند. VAR فقط در مورد صحنه گل نیست که میتواند تاثیر گذار باشد بلکه در مورد صحنههای مشکوک به پنالتی و صحنههای مشکوکی که داور باید کارت قرمز نشان میداده هم از VAR استفاده میشود.
نکته بسیار مهم این است که حتی با اضافه شدن VAR به فوتبال باز هم قدرت داور کم نمیشود و خود داور تشخیص میدهد که چه زمانی از VAR استفاده کند و چه زمانی از آن استفاده نکند. تصمیمات داور و سایر مسئولان مسابقه باید همیشه محترم شمرده شود. در این مقاله قصد آموزش قوانین داوری در فوتبال را داریم.
اگر در پایان نیمه، داور زمین بازی را ترک کند و بعد از مراجعه به منطقه بازبینی (VAR) متوجه وقوع پنالتی در لحظات پایانی بازی شود میتواند به بازیکنان دستور دهد که به زمین بازی بازگردند تا آن پنالتی زده شود. مجازات انضباطی بازیکن یا یکی از اعضای کادر فنی باید در همان زمان بروز تخلف و یا در لحظه توقف بازی صورت پذیرد. فقط زمانی این مجازات پس از شروع مجدد بازی ممکن است صورت پذیرد که یکی دیگر از داوران مسابقه قبل از شروع مجدد بازی، تخلف را شناسایی کرده و تلاش کرده باشد که تخلف را به داور اطلاع دهد یا اینکه از اتاق VAR چیزی به داور اطلاع داده باشند.
اختیارات و وظایف داور
- مسابقه را با همکاری سایر مسئولان مسابقه کنترل میکند.
- شروع مجدد بازی را نشان میدهد.
- قوانین بازی را اجرا میکند.
- زمان بازی را متوقف میکند: یکی از وظایف داور این است که زمان مسابقه را نگه میدارد و گزارش مسابقه را به مقامات مربوطه ارائه میکند. از جمله اطلاعات مربوط به اقدامات انضباطی و هر حادثه دیگری که قبل، حین یا بعد از مسابقه رخ داده باشد.
- آوانتاژ دادن: داور میتواند بعد از بروز یک خطا بازی را ادامه دهد (اگر فرصت مناسبی در اختیار تیمی باشد که خطا روی بازیکن آن تیم اتفاق افتاده باشد تا تیم غیر متخلف از فرصت بهرهمند شود) و اگر فرصت و مزیت مورد انتظار در آن زمان یا در عرض چند ثانیه برای تیم غیر متخلف حاصل نشود، متخلف را جریمه میکند.
- اقدام انضباطی: داور مسئول جریمه کردن بازیکن یا اعضای کادر فنی است. یکی از مسائلی که در آموزش داوری مهم است نحوه جریمه کردن افراد خاطی توسط داور است. شدت جریمه به شدت خطا یا بی اخلاقی و به موقعیتی بستگی دارد که با این خطا از تیم حریف گرفته شده است. به عنوان مثال خطای هند عمدی با یک کارت زرد توسط داور جریمه میشود ولی اگر همین خطای هند مانع از گل شدن توپ حریف شود، با کارت قرمز داور مواجه خواهد شد. داور حتی میتواند یک بازیکن را به خاطر اقدام خلافش قبل از شروع مسابقه، محروم کند و در واقع داور این اختیار را دارد که از شرکت بازیکن در مسابقه جلوگیری کند.
داور مسابقه فوتبال این قدرت را دارد که با کارتهای زرد و قرمز خود در تمام طول برگزاری مسابقه و حتی بین دو نیمه بازیکنان یا مربیان خاطی را جریمه کند. البته اختیارات داور به اینجا ختم نمیشود و داور هر گونه تخلف دیگر( از جمله تخلف تماشاگران و … ) را هم میتواند گزارش دهد.
در صورتی که یکی از اعضای کادر فنی تخلف کند ولی داور قادر به تشخیص آن فرد نباشد مربی ارشد حاضر در محوطه فنی مجازات خواهد شد. یک مقام تیم پزشکی که مرتکب تخلف شده و توسط داور اخراج میشود، در صورتی که تیم پزشک دیگری در دسترس نباشد، میتواند روی نیمکت باقی بماند و اگر بازیکنی نیاز به مراقبت پزشکی داشته باشد، او اقدام کند.
داور میتواند بعد از بروز یک خطا بازی را ادامه دهد (اگر فرصت مناسبی در اختیار تیمی باشد که خطا روی بازیکن آن تیم اتفاق افتاده باشد تا تیم غیر متخلف از فرصت بهرهمند شود) و اگر فرصت و مزیت مورد انتظار در آن زمان یا در عرض چند ثانیه برای تیم غیر متخلف حاصل نشود، متخلف را جریمه میکند.
نکته: در مورد حوادثی که داور ندیده به توصیه سایر مسئولان مسابقه مانند ناظر داوری عمل میکند.
داور مسئول جریمه کردن بازیکن یا اعضای کادر فنی است. یکی از مسائلی که در آموزش داوری مهم است نحوه جریمه کردن افراد خاطی توسط داور است. شدت جریمه به شدت خطا یا بی اخلاقی و به موقعیتی بستگی دارد که با این خطا از تیم حریف گرفته شده است.
به عنوان مثال خطای هند عمدی با یک کارت زرد توسط داور جریمه میشود ولی اگر همین خطای هند مانع از گل شدن توپ حریف شود، با کارت قرمز داور مواجه خواهد شد. داور حتی میتواند یک بازیکن را به خاطر اقدام خلافش قبل از شروع مسابقه، محروم کند و در واقع داور این اختیار را دارد که از شرکت بازیکن در مسابقه جلوگیری کند.
اقدامات داوری در صورت مصدومیت بازیکن
یکی از مواردی که در آموزش داوری در فوتبال مورد بحث قرار میگیرد نحوه مدیریت داور در هنگام مصدومیت بازیکنان است. در صورت مصدوم شدن یک یا چند بازیکن، داور اجازه میدهد تا بازی ادامه یابد، تا زمانی که توپ از بازی خارج شود. البته این قضیه مربوط به زمانی است که بازیکن فقط کمی آسیب دیده باشد.
در صورت بروز آسیب جدی به بازیکن، داور بازی را متوقف میکند و از کادر پزشکی میخواهد که به زمین بازی بیایند و بازیکن را به بیرون از زمین منتقل کنند. این قضیه هم همیشگی نیست و در بعضی از اوقات که مصدومیت بازیکن بسیار خطرناک و شدید باشد و یا اینکه دروازه بان مصدوم شده باشد، داور بازی را قطع کرده و درمان موقت فرد آسیب دیده در زمین صورت میپذیرد.
قطعا بازی دانمارک مقابل فنلاند در جام ملتهای اروپا که در همین سال 2021 برگزار شد را به خاطر میآورید. در آن بازی اریکسون بازیکن تیم ملی دانمارک در زمین مسابقه سکته قلبی کرد و داور با حرفه ای گری تمام بازی را متوقف کرد و با سرعت بالا تیم داوری را فراخواند. به دلیل خطر وحشتناکی که اریکسون را تهدید میکرد، داور دقایق بسیار زیادی، بازی را متوقف نگه داشت تا عمل احیای این بازیکن در زمین مسابقه صورت پذیرد و حتی بازی را موقتا لغو کرد.
تجهیزات داوری
- سوت (ها)
- ساعت (ها)
- کارت قرمز و زرد
- دفترچه یادداشت (یا ابزارهای دیگر برای ثبت اتفاقات مسابقه)
- تجهیزات دیگر
کلاسهای داوری
بهترین کار برای آموزش داوری در فوتبال، شرکت در کلاسهای داوری است. بسیاری از افراد علاقه بسیار زیادی به داور شدن دارند. برای اینکه یک فرد بتواند در آینده به داوری حرفه ای تبدیل شود در ابتدای کار باید یک سری از دورهها را بگذراند. دوره داوری برای تجهیز داوران جدید به مهارتها و دانش کلیدی داوری طراحی شده است. این دورهها مختص افراد 14 سال به بالا است. این دوره شامل آموزش آنلاین قوانین بازی و آموزش حضوری است. قبل از شرکت در آموزش حضوری باید آموزش آنلاین را تکمیل کنید.
آموزش آنلاین
آموزش آنلاین دارای پنج فصل است و تکمیل آن تقریباً 90 دقیقه طول خواهد کشید. ویدیوهای زیادی برای نشان دادن اینکه قوانین چگونه باید اعمال شوند وهمچنین ویدئوهایی برای کمک به تقویت نکات مهم داوری وجود دارد و در پایان هر بخش، چند سوال برای آزمایش آموختههای شما وجود دارد.
بخش اول: قبل از مسابقه
این بخش، مسئولیتهای قبل از بازی داور را پوشش میدهد. اینکه داور باید قبل از شروع مسابقه از ایمن بودن کیت بازیکنان اطمینان حاصل کند، نحوه انجام پرتاب سکه و آنچه که یک داور باید همراه خود به مسابقه ببرد.
بخش دوم: سیگنالها و ارتباطات
این بخش حاوی کلیپهای ویدئویی کوتاه (GIF) است که هر سیگنالی را که داور و کمک داور در طول مسابقه به هم میدهند را نشان میدهد.
بخش سوم: خطاها
این بخش خطاها، رفتارهای خشونت آمیز، خطای هند، رفتار غیر ورزشی و در کل انواع تخلفت را مورد بحث قرار میدهد. از کلیپهای ویدئویی فوتبال در نشان دادن این صحنههای خطا استفاده میشود و مشخص میشود که داور چگونه باید سناریوهای رایج را مدیریت کند.
بخش چهارم : آفساید
این بخش همچنین از کلیپهای ویدئویی استفاده میکند، این بار برای نشان دادن آفساید و اینکه داور چگونه باید تخلفات آفساید را مدیریت کند.
بخش پنجم : شروع مجدد
این بخش، شروع مجدد و ضربات ایستگاهی شامل ضربات شروع مجدد پس از گل، ضربات کرنر، پرتابها، ضربات آزاد و ضربات پنالتی را پوشش میدهد. در این بخش هم از ویدئو و هم از تصاویر استفاده میشود تا مشخص کند که بازیکنان باید در هر نوع شروع مجدد چه کاری انجام دهند و توضیح میدهد که در صورت عدم رعایت قانون، داور باید چه کاری انجام دهد.
آموزش حضوری
11 ساعت تمرین حضوری (معمولاً یک عصر و سپس یک روز کامل) وجود دارد که کار تئوری را با فعالیت عملی در زمین ترکیب میکند. درآموزش حضوری و عملی، شما این فرصت را خواهید داشت که از طریق سناریوهای عملی، دانش خود را به مهارت تبدیل کنید. کارهای عملی شامل موارد زیر است:
- سرگرمی، آزمونهای تعاملی
- نحوه ایجاد روابط با بازیکنان و مربیان
- شناخت خطاها و هند
- نحوه برخورد با رفتار نامناسب بازیکنان و اعضای کادر فنی
- مدیریت بازیکنان
- مدیریت آفساید
- مدیریت ضربات، ضربات آزاد، ضربات پنالتی، ضربات کرنر و پرتاب و در کل شروع مجددها
- کمک داور بودن
برای واجد شرایط بودن به عنوان داور، باید پس از شرکت در تمرینات حضوری، پنج بازی را نیز داوری کنید. سپس گواهینامه و نشان داور FA دریافت خواهید کرد. همانطور که به حرفه داوری خود ادامه میدهید، میتوانید به فرصتهای آموزشی بیشتر، هم به صورت آنلاین و هم به صورت حضوری دسترسی پیدا کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه داور شدن، از جمله نحوه ثبت نام در دوره داوری، به وب سایت فدراسیون فوتبال و وب سایت هیئت فوتبال استان خود مراجعه کنید. شما میتوانید جزئیات مختلف در مورد داوری را در این سایتها بیابید.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات فوتبال 118فایل نیز دیدن فرمایید.