در این مقاله بخوانید
بهترین بازیهای آموزش زبان فارسی به کودکان + آموزش زبان فارسی با موسیقی به کودکان + ویژگیها و نکات هر بازی برای آموزش + ساخت بازیهای جدید برای آموزش زبان به کودکان. ما در این مقاله تمامی این موارد را برای شما توضیح دادهایم. با ما همراه باشید.
همچنین برای آموزش این زبان شیرین به کودک خود می توانید از دوره آموزش جامع زبان فارسی استفاده نمایید.
مقدمه
بیشتر والدین سعی میکنند فرزندان خردسال خود را قبل از رفتن به مدرسه با زبان فارسی و حروف الفبا آشنا کنند. احتمالا برای بسیاری از والدین این سوال ایجاد شده باشد که از چه سنی باید آموزش زبان فارسی به کودکان را شروع کرد؟ اکثر پژوهشگران بر این باورند که میتوانیم از سن سه سالگی آموزش زبان فارسی به کودک را شروع کنیم. در این مقاله به دنبال آن هستیم که بدانیم بهترین روش برای آموزش زبان فارسی به کودکان چیست؟
قطعا جواب این سوال این است که آموزش زبان فارسی به کودکان باید با بازی همراه باشد. چندین روش برای آموزش زبان فارسی همراه با بازی به کودکان وجود دارد.در این مقاله به پنج نوع بازی مختلف میپردازیم که برای آموزش زبان به بچهها خوب عمل میکنند!
- استفاده از بازیهای کامپیوتری و موبایلی و بازیهای فیزیکی
- استفاده از بازیهایی که خودتان ابداع کردهاید
بهترین بازیها برای آموزش زبان فارسی
بازیهای فلش کارت
فلش کارتها میتوانند بسیار موثرتر و بهتر از وسایل کمک آموزشی غیرفعال و یک طرفه باشند. فلش کارتها منبعی عالی هستند که میتوانید از آنها برای انجام بازیهای سرگرم کننده بی شمار با بچههای خردسال استفاده کنید. بازی فلش کارت به صورت دستی و نرم افزاری موجود است. در ادامه ویژگیهای بازی فلش کارت را بررسی میکنیم.
تطبیق پذیری
بسیاری از بازیهای دارای فلش کارت را میتوان برای بازی در کلاسهای درس بزرگ، کلاسهای خصوصی (دو نفره) و یا هر نوع کلاس درسی تطبیق داد و آنها را به ابزاری عالی برای هر محیط آموزشی تبدیل کرد. بسیاری از بازیهای ساده اما سرگرمکننده را میتوان برای بازی با فلش کارتها تطبیق داد.
قابل حمل بودن
فلش کارتها به راحتی قابل حمل هستند. مخصوصاً وقتی که فضای کلاس درس کوچک است یا فقط میخواهید یک فعالیت ساده برای بازی، زمانی که با فرزندتان بیرون میروید داشته باشید. بسیاری از معلمان ترجیح میدهند به جای آن از اشیاء واقعی در درسهای خود استفاده کنند؛ اما اگر مجبورید از کلاسی به کلاس دیگر بروید، فلش کارتها جایگزین عملی تر و بهتری به جای حمل یک کیسه عظیم مواد در اطرافتان هستند!
بازیهای رومیزی
بازیهای رومیزی برای آموزش زبان فارسی به شیوهای سرگرم کننده و پویا عالی هستند. در حالی که سایر مهارتهای کلیدی را نیز در افراد تشویق میکنند. این مهارتها عبارتند از:
مهارتهای اجتماعی
بازیهای رومیزی به کودکان خردسال کمک میکند تا مهارتهای اجتماعی مهمی مانند اشتراکگذاری، کار گروهی، صبر و رعایت کردن نوبت را آموزش ببینند.
مهارتهای شناختی
انجام بازیهای رومیزی میتواند به رشد تمرکز و مهارتهای حافظه کمک کند. آنها همچنین فرصتی برای تقویت تشخیص اعداد، حروف، رنگ یا شکل و همچنین هماهنگی چشم و دست کودکان و انجام مهارتهای حرکتی ظریف توسط آنها هستند.
ما معتقدیم که بازیها، یکی از بهترین راههای آموزش صحیح زبان فارسی به بچهها هستند! بازیهای زبانی، عنصر مهم سرگرمی را به یادگیری اضافه میکنند. این مسأله در ایجاد ارتباط مثبت با یک زبان بسیار مهم است. زبانی که قرار است تا آخر عمر با یک بچه بماند!
بسیاری از بازیهای رومیزی که برای کودکان پیش دبستانی طراحی شدهاند، از تصاویر به جای کلمات برای بازی استفاده میکنند. بنابراین بازیهای رومیزی بیشتر برای آموزش زبان دوم کاربرد دارد تا آموزش فارسی برای کودکی که زبان مادریش فارسی است.
ولی ما در این مقاله از کاربرد آنها برای آموزش زبان فارسی صحبت میکنیم. با این حال، بازیهایی نیز وجود دارند که کودکان را ملزم میکند حرف اول یک کلمه را مطابقت دهند که برای کودکانی که خواندن را یاد میگیرند عالی هستند. در این صورت باید بازی را به زبانی که آموزش میدهید خریداری کنید.
استفاده از بازیهای رومیزی در کلاس درس
بدیهی است که بزرگترین اشکال استفاده از بازیهای رومیزی در کلاس درس این واقعیت است که بیشتر بازیها برای 2 تا 4 بازیکن طراحی شده اند. در کلاسهای 6 تا 8 نفره، معمولاً بچهها را برای بازی جفت میکنیم که معمولا نتیجه خوبی هم میدهد. در کلاسهای بزرگ تر میتوانید گروههای کوچک تری تشکیل دهید و به هر کدام از این گروهها یک بازی بدهید و اگر بازیها متفاوت است، گروهها را تغییر دهیم. با این حال، مهم است که قابلیت بازی و زمان بازی را در نظر داشته باشید.
قابلیت پخش
بازیهای رومیزی با قوانین ساده و قطعات رنگارنگ برای بچههای سنین پیش دبستانی تا مهد کودک عالی هستند. برای آموزش زبان، بازیهایی که بر حوزههای خاصی از واژگان تمرکز میکنند (مانند غذا یا حیوانات مزرعه) ایده آل هستند.
زمان بازی چقدر باشد؟
کودکان در سنین پیش دبستانی به اندازه کافی بزرگ هستند که بتوانند برای بازی بنشینند؛ اما هنوز بازی گوش هستند. بنابراین بازیهایی با زمان بازی کوتاه تر بهتر عمل میکنند. 15 تا 20 دقیقه خوب است.
موسیقی و بازی اکشن
موسیقیها و بازیهایی که عمل و حرکت را تشویق میکنند عالی هستند. نه تنها به این دلیل که بچهها را به حرکت وا میدارند، بلکه به آنها کمک میکنند کلمات را به وضوح با معانی آنها مرتبط کنند. یک روش مبتنی بر هماهنگی زبان و حرکت فیزیکی وجود دارد که در اینجا به طور خلاصه به آن اشاره میکنیم:
پاسخ فیزیکی کلی، یک روش آموزش زبان فارسی است که برای کودکان خردسال مناسب است. فعالیتهای این روش بر یادگیری از طریق حرکت فیزیکی تمرکز میکنند و حول دستورالعملها با افعال عملی و واژگانی که میخواهید آموزش دهید متمرکز میشوند. از آنجایی که کودکان خردسال به طور طبیعی کاملا بی قرار هستند، فعالیتهای حرکتی راهی عالی برای سوزاندن انرژی در حین یادگیری است!
نقش آفرینی یا بازی دراماتیک
کودکان با کپی کردن آنچه در محیط خود میبینند یاد میگیرند. آنها به طور طبیعی از بزرگسالان زندگی خود تقلید میکنند و از بازی برای نمایش نقشها، نگرشها و سناریوهایی که در اطراف خود میبینند استفاده میکنند. به این نقش بازی یا بازی دراماتیک میگویند. نشان داده شده است که این نوع بازی مهارتهایی را در بسیاری از زمینههای کلیدی رشد کودک ایجاد میکند؛ از جمله مهارتهای زبانی، مهارتهای اجتماعی و عاطفی، مهارتهای تفکر و حل مسئله و البته تخیل.
شما میتوانید از این تمایل طبیعی به ایفای نقش برای آموزش زبان دوم استفاده کنید. با ارائه یک چارچوب و مواد ساختاریافته، میتوانید کودکان را تشویق کنید تا مشاغل، نقشها و موقعیتهای واقعی زندگی را شبیهسازی کنند؛ در حالی که واژگان و عبارات کلیدی را تمرین میکنند. در تجربه ما، این نوع بازیهای زبانی بسیار مفید هستند! بچهها کاملاً عاشق زمان بازی دراماتیک هستند و آن را نسبت به سایر انواع بازیها انتخاب میکنند.
بازیهای نقاشی بکش و بازی کن
یک روش بسیار ارزان دیگر برای آموزش زبان فارسی به کودکان همراه با بازی استفاده از بازیهای «نقاشی کن سپس بازی کن» است. همینطور با جستجوی عبارت print & play board games در اینترنت، فایل PDF بسیاری از بردگیمهای جذاب را دانلود کنید و با صرف کمی زمان و ترجمه آنها به فارسی و سپس پرینت کردن این بازیها، آنها را در محیط خانواده خود تجربه کنید.
ساخت بازیهای جدید
نیازی ندارید برای استفاده از روش آموزش زبان فارسی به کودکان همراه با بازی، بازیها را دانلود یا خریداری کنید. روشهای بسیاری هم برای این کار وجود دارد. فقط کافی است از قوهی تخیل و تصور خود استفاده کنید و روش منحصربهفرد خود را بسازید. نگران کسل کننده بودن بازی جدید خود نباشید، کودک شما درهرصورت از وقت گذراندن با شما لذت میبرد.
البته میتوانید از کاغذ رنگیها و مقواهای رنگارنگ برای ساختن کارتهای الفبای منحصر به فرد خودتان استفاده کنید و آموزش زبان فارسی به کودکان همراه با بازی را با خلاقیت خود رقم بزنید. استفاده از بردگیمهای زیبای ایرانی برای آموزش زبان فارسی با بازی به کودک، یک راهکار شیرین برای همه اعضای خانواده است.