در این مقاله بخوانید
زنبورداری مدرن چگونه است؟ پرورش زنبور عسل در این روش به چه صورت است؟ مزایای زنبورداری مدرن چسیت؟ کندوهای مدرن چگونه هستند؟
در ادامه این مقاله به سوالات بالا پاسخ می دهیم تا بیشتر با زنبورداری مدرن آشنا شویم.
مقدمه
زنبورداری از جمله مشاغلی است که در عین شیرینی کار، دردسرهایی نیز با خود به همراه دارد و کسی که این حرفه را دنبال میکند باید دارای صبر و حوصله فراوان باشد. هر کسی که به شغل زنبورداری مشغول است هم از نیش زنبورها در امان نبوده است و هم طعم شیرین عسل را چشیده است.
زنبورها خود به نحوی مهندسین معماری هستند و نقشی اساسی در زندگی و حیات بشری دارند. کارهایی مثل گردهافشانی توسط آنها انجام میشود و در صورت عدم گردهافشانی بسیاری از گلها و گیاهان خشک میشوند و از بین میروند.
در هر کندو کارهای اصلی را زنبورهای عسل کارگر که جنسیت ماده دارند انجام میدهند و جمعیت کندوها به طور تقریبی مابین بیست تا شصت هزار زنبور میباشد. بروز هر گونه مشکلی در کندو و اقدامات لازم برای رفع آن مثل سردی و گرمی هوا و یا ایجاد یک منفذ، همه از انرژی زنبورهای عسل میکاهند و به همین میزان عسل کمتری تولید میشود.
زنبورداری به سبک مدرن
بنابراین امروزه برای دستیابی به عسل خالص و به میزان بیشتر روش زنبورداری سنتی به تدریج جای خود را به روشهای تازه آن داده است. روشی که عوامل بسیاری را پیرامون کندو کنترل میکند و در این روش از معایب زنبورداری سنتی خبری نیست. همچنین این روش در عین حال که به سهولت انجام میشود بازدهی و کارایی بالاتری نیز دارد.
در زنبورداری مدرن برای پرورش زنبورعسل از کندوهای متحرک استفاده میشود در این روش از تعدادی جعبه روی هم که بدون سر وته هستند استفاده میکنند هر کدام از این جعبههای را روی دیگری قرار داده و قابها را به صورت عمودی و به شکل موازی آویزان میکنند.
آمادهسازی قابها و سیمکشی آنها بسیار اهمیت دارد. گاهی از قاب پلاستیکی با پایه مومی عاجدار پلاستیکی استفاده میشود که روشی مناسب میباشد گاهی قاب به همراه پایه مومی و با هم تهیه میشود و گاهی نیز اجزای آن را جدا، جدا تهیه میکنند و خود زنبوردار آنها را به هم متصل میسازد.
در واقع اولین کسی که از قابهای متحرک استفاده کرد فرانس هوبر بود. او به کمک این کار توانست زندگی زنبورها را در داخل کندو به دقت مورد بررسی قرار دهد اما سالها پس از مرگ او استفاده از این نوع قابهای در سطح جهانی گسترش پیدا کرد و کاربردی تجاری به خود گرفت.
در زنبورداری مدرن هر فریم با ورقههای پایه مومی پر شده و شانههای زنبور روی آن ساخته شده است. ورودی هر کندو را به کمک کاهنده ورودی کم میکنند و ملکه را در اتاق لاروکشی حصر مینمایند. منابع عسل برای ذخیره مورد استفاده قرار میگیرند و تنها کارگران اجازه رفتن به این بخشها را دارند. مسئلهای که باید در تمامی کندوهای مدرن مدنظر باشد رعایت فضای زنبور یا در واقع فاصله درست بین قابها است.
در این روش از زنبورداری در ابتدا از کندوهای چوبی استفاده میشد اما مشکلاتی که این نوع کندو با خود به همراه داشت سبب شد زنبورداران به کندوهایی از جنس پلاستیک روی بیاورند. این نوع از کندوها دوام بیشتری دارند و در برابر حمله برخی دشمنان از جمله جوندگان مقاومتر هستند. از طرفی شستوشوی کندوهای پلاستیکی آسانتر است و تعادل دمایی بیشتری دارند.
هرچند این نوع از کندوها بسیار سبک هستند و به راحتی تحت تاثیر باد و دیگر عوامل موجود ممکن است جابهجا شوند. از طرفی گاهی پذیرش آن توسط زنبورهای عسل با کمی مشکل همراه میشود.
در واقع میتوان گفت زنبورداری مدرن شامل مراحل گرفتن گله، پرورش گله، تغذیه اولیه و شروع کار میشود.
امروزه انواع زیادی از کندوهای مدرن با نامهای مختلفی مثل کنیایی تاپ بار، لانگستروت، دادنت، اسمیت، WBC و … به بازار آمده است که از نقطه نظرهایی با هم متفاوت هستند.
مزایای زنبورداری مدرن
- کندوهای مدرن قاب متحرک دارند و بنابراین امکان معاینه آنها برای پیشگیری از بروز بیماری وجود دارد.
- کنترل بیماری نیز به دلیل متحرک بودن همین قابها به راحتی انجام میشود و در صورت وجود آلودگی میتوان هر قاب را جدا کرد.
- قابلیت تعویض قابهای کهنه و جایگزینی آن با انواع تازه وجود دارد تا در صورت فرسوده بودن آن ها را کنار گذاشت. از طرفی میتوان بعد از پر شدن هر قاب از عسل آن را بیرون آورده و به جایش یک قاب خالی قرار داد.
- خود کندوها نیز قابلیت تحرک و جابهجایی دارند و در صورت بروز سرما و بیماری در هر منطقه میتوان مکان آن را تغییر داد. زنبورهای عسل در برابر بیماری حساس هستند و اگر در معرض سرمای زیاد قرار بگیرند خواهند مرد.
- تولید کندوهای مدرن به دلیل امکاناتی که با خود دارد چندین برابر انواع سنتی است.
برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید دیگر مقالات زنبورداری 118فایل را مطالعه فرمایید.