در این مقاله بخوانید
قارچ دکمهای چیست؟ شرایط کاشت این نوع قارچ چگونه است؟ برداشت قارچ دکمهای به چه شکلی صورت میگیرد؟ آیا نکات مهم جهت برداشت قارچ دکمهای را میدانید؟ چگونه آموزش جامع پرورش قارچ فرا بگیریم؟ برای دست یافتن به پاسخ این سوالات ما را همراهی کنید.
مقدمه
در پرورش قارچ دکمهای یکی از مراحل اصلی کار برداشت قارچ است. اهمیت این مرحله در این است که اگر برداشت قارچ به صورت اصولی صورت نگیرد، ممکن است به محیط کشت آسیب وارد شود و دیگر آن محیط کشت تولید خوبی به همراه نداشته باشد. از طرفی روش برداشت کردن قارچ از نظر ماندگاری قارچ و بهره وری آن هم مهم است.
خوب است بدانید برداشت قارچ میتواند هم به صورت دستی و هم به صورت خودکار انجام شود. اما معمولا اکثر افراد برداشت قارچها را به صورت دستی انجام میدهند. در این مقاله قصد داریم دربارهی برداشت قارچ دکمهای بیشتر به شما توضیح دهیم.
برداشت قارچ دکمهای چگونه است؟
هنگامی که کلاهک قارچ دکمهای به خوبی رشد کرد، هنگام برداشت قارچ فرا رسیده است. معمولا اولین قارچ دوازده روز بعد از شوک تولید میشود. برداشت قارچ سه مرحلهای است. به هر کدام از این مراحل فلش گفته میشود. هر فلش تقریبا پنج یا شش روز طول میکشد.
بهترین زمان برداشت قارچ دکمهای
پنج تا هفت هفته بعد از کمپوست، زمان برداشت قارچ دکمهای فرا میرسد. در این زمان قطر کلاهک قارچ دو و نیم تا هشت سانتی متر و اندازه آن هم ۵ تا ۶ سانتی متر است. البته باید توجه داشته باشید در صورتی که پایه قارچ دکمهای بلند و طویل شد باید سریعا قارچ را برداشت کنید.
چون در این حالت قارچ خیلی سریع شروع به بارکردن چتر خود خواهد کرد. هنگامی که مشاهده کردید قارچ دکمهای دارای کلاهک سفید است، میتوانید اطمینان داشته باشید که قارچ شما کیفیت خوبی دارد و زمان برداشت آن فرا رسیده است. البته لازم به ذکر است که زمان برداشت قارچ به بازار هم مربوط است. مثلاً در صورتی که در محلی تقاضای قارچ سفت زیاد است، باید در همان زمان برداشت قارچ را آغاز کرد.
اما در صورتی که تقاضا برای قارچ رسیده و خوشمزهتر زیاد است، برداشت را به آن زمان موکول نمایید. بهطور کلی میتوان گفت میزان باز شدن پرده زیر کلاهک، زمان برداشت قارچ را معین میکند. در بیشتر نواحی مردم بیشتر قارچهای رسیده و درشت را انتخاب میکنند. اگر هر زمانی مشاهده کردید که روی قارچ پوستههایی وجود دارد، سریعا قارچ را بچینید.
چون این پوستهها و ترکها نشان دهندهی شوک هستند که به دلیل تغییرات دمایی و یا رطوبت و جریان هوا به وجود آمدهاند. در کل قارچهایی که تغییرات دما و یا رطوبت را تجربه میکنند، سریعتر چتر میگشایند. توجه داشت باشید در مکانهایی که قارچها تراکم زیادی دارند، قارچهای رسیده را سریع برداشت کنید تا شرایط برای رشد قارچهای دیگر هم فراهم شود.
چون این پوستهها و ترکها نشان دهندهی شوک هستند که به دلیل تغییرات دمایی و یا رطوبت و جریان هوا به وجود آمدهاند. در کل قارچهایی که تغییرات دما و یا رطوبت را تجربه میکنند، سریعتر چتر میگشایند. توجه داشت باشید در مکانهایی که قارچها تراکم زیادی دارند، قارچهای رسیده را سریع برداشت کنید تا شرایط برای رشد قارچهای دیگر هم فراهم شود.
نحوه برداشت قارچ
در هنگام برداشت قارچ دکمهای با دو انگشت خود کلاهک را برگردانید و بالا بکشید تا با این کار قارچ را از محیط کشت خود خارج کنید. دقت کنید که نباید در هیچ زمانی قارچ را مستقیم بالا بکشید. بعد از بیرون آوردن قارچ با یک وسیلهی تیز مثل چاقو انتهای پایه قارچ را که خاکی و سیاه شده است را برش دهید و بعد قارچها را در یک جعبه نگهداری و دسته بندی کنید.
توجه داشته باشید که قارچ دکمهای در جعبه باید به صورت عمودی باشد و کلاهک آن به سمت بالا قرار گرفته باشد. هنگامی که در حال بسته بندی هستید، دقت داشته باشید که به قارچها فشار وارد نکنید. برای قرارگیری فلهای قارچها از یک سبد یا کارتن چند لایه استفاده کنید. معمولا بسته بندیهایی که در بازار مورد پسند قرار میگیرند، کارتونهای پنج کیلویی و یا کمتر هستند.
بعد از چیدن قارچ آنها را مستقیم در جعبه خود بگذارید تا دچار آسیب نشوند. بهتر است قارچها را طبق کیفیت آنها بسته بندی کنید. هنگامی که جعبه بسته بندی شما پر از قارچ شد، درب آن را سی دقیقه باز بگذارید تا قارچها کاملا خشک شوند. بعد روی جعبه را با کاغذ باطله پوشش دهید تا هوا با قارچ برخوردی نداشته باشد. در آخر هم کارتن قارچ یا سبد و یا … را به مکان خنکی ببرید.
روش اشتباه برداشت قارچ
یک روش اشتباه در زمان برداشت قارچ که بسیاری از افراد آن را انجام میدهند این است که اول با تیغ پایه قارچ را میبرند و بعد کلاهکها را برمیدارند. در این حالت درآوردن پایه از محیط کشت بسیار دشوار خواهد شد و همچنین محیط کشت هم آسیب زیادی خواهد دید. دقت داشته باشید که همیشه پایه قارچ باید از محیط خارج شود چرا که این پایه ممکن است باعث کپک شود.
نکات مهم در هنگام برداشت قارچ دکمهای
لازم است پیش از آغاز برداشت قارچ رطوبت محیط را تا یک پنجم کاهش دهید. این کار برای خشک شدن کامل قارچها ضروری است. زیرا اگر قارچ همچنان مرطوب باشد، در اثر اصابت فورا صورتی رنگ میشود و البته دیگر قابل فروش نیست. نکتهی دیگر در رابطه با رطوبت این است که در هنگام برداشت، باید رطوبت بسیار کم باشد.زیرا رطوبت زیاد باعث قهوهای شدن ساقهی قارچها میشود که مطلوب نیست. در نتیجه باید در زمان برداشت رطوبت سالن را به دقت بررسی کنید و اگر لازم است رطوبت رسان را ببندید. ضروری است یک ساعت قبل از برداشت قارچ محیط کشت را آبیاری نکنید. چون خیس شدن محیط کشت در زمان برداشت موجب جدا شدن کلاهک و پایه قارچ دکمهای میشود و قارچ عملا از بین میرود. علاوه بر آن آبیاری در این زمان باعث گلی شدن قارچ میشود.
دمای کمپوست در این هنگام حایز اهمیت است و اگر تا حد زیادی دما بالا باشد، کمپوست دیگر قادر به قارچ دهی نیست. دقت کنید که بعد از برداشت، قارچها را در مکانی سرد بگذارید. به همین منظور پس از برداشت قارچ لازم است حدود سه تا پنج ساعت قارچها را در دمای دو تا چهار درجه قرار دهید.
همچنین توجه داشته باشید که وقتی میخواهید قارچ دکمهای را برداشت کنید با آن تماس مستقیمی نداشته باشید. در هنگام بسته بندی قارچهای دکمهای با ظرافت این کار را انجام دهید و عجله نکنید. همچنین پرت کردن و یا تراکم بالا در بسته بندی موجب نتیجه نامطلوب محصول میشود.
جمع بندی
با برداشت قارچ شما در واقع بستری را فراهم میکنید که از طریق آن سایر قارچها هم فرصت رشد داشته باشند. لازم به ذکر است زمان برداشت قارچ به عوامل مختلفی چون آبیاری، دما و میزان دی اکسید کربن هم وابسته است. به همین منظور استفاده از ابزار آلات کنترل عوامل رشد قارچ در سالنهای پرورش قارچ ضروری است. با استفاده از این لوازم، شرایط و روش گفته شده میتوانید قارچ دکمهای پرورش یافته خود را برداشت کنید.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات تکثیر و پرورش قارچ 118فایل نیز دیدن فرمایید.