در این مقاله بخوانید
پولیش بهتر است یا کاور بدنه خودرو؟ کاور بدنهی خودرو چیست و چه ویژگیایی دارد؟ کاربرد کاور بدنهی خودرو چیست؟ انواع کاور بدنهی خودرو کداماند؟ آموزش نصب انواع کاور خودرو را چگونه فرا بگیرم؟ پولیش چیست و چه کاربردی دارد؟ کاور و پولیش چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
در ادامه به تمام این سوالات پاسخ کامل خواهیم داد.
مقدمه
رنگ خودرو عاملی است که هم از اکسید شدن بدنهی خودرو جلوگیری میکند و هم به اتومبیل ظاهری زیبا میدهد. اما چگونه از خود رنگ محافظت کنیم؟ معمولا رنگ و آسیب دیدگی رنگ ممکن است به هر دلیلی به وجود بیاید، از اشعهی UV گرفته تا تصادفات و خط خوردگی که شایعتر است.
اگرچه میتوان رنگ خودرو را احیا کرد اما ممکن است که هزینههای زیادی در پی داشته باشد. پس بهترین و به صرفهترین راه جلوگیری از آسیب دیدن رنگ خودرو میباشد. این کار روشهای متفاوتی دارد از پولیش و پوشش نانو سرامیک گرفته تا کاور کردن بدنهی خودرو، حال باید ببینیم که پولیش بهتر است یا کاور کردن بدنهی خودرو؟ برای پاسخ به این سوال باید ابتدا هر دو مورد را بررسی کرد.
کاور بدنهی خودرو
کاور بدنه را میتوان یک پوشش نازک دانست که روی رنگ کشیده میشود و برای محافظت از آن در برابر اشعهی UV و خط و خشهای سطحی به کار می رود یا برای تغییر طرح و ظاهر خودرو استفاده میشود. کاور بدنهی خودرو طرحها و رنگهای متفاوت و متنوعی دارد یا فرد میتواند به سفارش خود طرح آن را انتخاب کند.
کاربرد کاور بدنهی خودرو
کاور نه تنها از نظر طرح متنوع است بلکه انواع گونا گونی دارد که باعث میشود کاربردهای فراوانی داشته باشد. گاهی تنها به عنوان یک پوشش محافظ استفاده میشود که هم رنگ اصلی خودرو را مشخص میکنند و هم از آن محافظت مینماید. انواع کاورهای دیگر نیز میتوانند هم شکل ظاهری بدنهها تغییر دهند و هم از رنگ اصلی محافظت کنند. همچنین کاور بدنهی خودرو لزوما در تمام قسمتها اجرا نمیشود و میتوان آن را تنها در چند قسمت نصب کرد.
انواع کاور بدنهی خودرو
انواع کاور بدنهی خودرو از نظر طرح و رنگ بینهایت هستند و انواع آنها نیز سه نوع محبوب دارد. کاور مات، کاور براق و کاور بی رنگ که هر یک به سلیقه و نیاز افراد روی خودروی آنها نصب میشود.
پولیش چیست؟
پولیش یک مادهی ساینده است که مقداری از سطح رنگ را برداشته و خط و خش را ترمیم میکند. سپس خود پولیش نیز جایگزین رنگ شده و یک لایهی محافط روی آن ایجاد میکند که تا حدودی از آسیب جلوگیری خواهد کرد ولی بعد از مدتی این لایه از بین میرود. پولیش نیز بر اساس تراکم و زبری و نرمی دانههای خود تقسیم بندی میشود و هر چه عدد بزرگتر باشد پولیش نرمتر خواهد شد تا جایی که لایهای را از رنگ بر نمیدارد و به عنوان واکس استفاده میشود.
کاربرد پولیش
پولیشها معمولا در صافکاری با رنگ و بدون رنگ خودرو استفاده میشوند؛ اما کاربرد بیشتر آنها در نقاشی خودرو میباشد که برای احیای رنگ، لکه گیری و نقاشی کلی و جزئی خودرو بعنوان مرحلهی نهایی مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع پولیش
همانطور که پیشتر توضیح دادیم انواع پولیشها طبق تراکم ذراتشان و میزان سایندگی رنگی که دارند دسته بندی میشوند و این دسته بندی مانند سمباده میباشد. یعنی شمارهی روی قوطی آنها نشان دهندهی سختی و تراکم ذرات داخل پولیش میباشد. برای مثال؛ پولیش با درجهی ۲۰۰۰ سختی بالاتری نسبت به پولیش با درجهی سختی ۴۰۰۰ دارد.
تفاوت پولیش با کاور بدنهی خودرو
شاید تا به حال متوجه تفاوت این دو شده باشید. پولیش علاوه بر ایجاد یک لایهی محافظ روی بدنهی خودرو خطهای سطحی آن را نیز ترمیم میکند و اینکار را با ساییدن رنگ و پر کردن خط خوردگی یا رنگ پریدگیهای جزئی انجام میدهد و در واقع خاصیت ترمیم کنندگی رنگ را دارد.
در حالی که کاور بدنهی خودرو یک پوشش با طرح و رنگ متنوع است که اگر خط یا رنگ پریدگیایی هم روی رنگ باشد آن را خواهد پوشاند ولی ترمیم نمیکند. همچنین پولیش بعد از مدتی خود به خود از بین میرود و نیاز مجدد به اجرا دارد در حالی که کاور خودرو دائما روی آن باقی میماند. همچنین کاور بدنه در برابر اشعهی UV بسیار مقاومتر میباشد.
کاور خودرو یا پولیش
در جواب به این سوال باید به نوع نیاز افراد نگاه کرد زیرا در مواقعی هم به پولیش و هم به کاور بدنهی خودرو نیاز میشود. زمانهایی که بدنه دچار خط خوردگی میشود و یا به لکه گیری نیاز است قبل از کاور کردن با استفاده از پولیش آنها را ترمیم میکنند و سپس کاور را روی آن اجرا میکنند. اما میتوان این دو را از جهات مختلفی بررسی کرد.
نحوهی اجرای کاور و پولیش
اجرای پولیش به دو روش دستی و با دستگاه اجرا میشود که اگر چه دستگاه این کار را با سرعت بیشتری پیش میبرد اما باز هم پولیش کردن خودرو کار زمانبری میباشد. همچنین باید درجهی مناسب پولیش برای بدنه انتخاب شود، در غیر این صورت نتیجهی معکوس حاصل خواهد شد.
ولی اجرای پولیش به مراتب آسانتر از کاور کردن بدنه خواهد بود چرا که کاور بدنه نیاز دارد تا لوازم جانبی مانند چراغها و ستگیرهها را باز کنند و باید کاورها را با دقت روی بدنه اندازه گرفت و سپس آن را چسبانند که اگر با دقت انجام نشود خودش دلیلی برای آسیب دیدن بدنه خواهد بود.
ماندگاری کاور خودرو و پولیش
کاور خودرو با وجود نصب سختتر که به ظرافت بیشتری نیز احتیاج دارد اما بعد از نصب در صورت مرغوب بودن جنس آن میتواند تا مدتها مورد استفاده قرار گیرد و نسبت به پولیش در برابر اشعهی خورشید مقاومتر خواهد بود. در حالی که پولیش در کنار قیمت پایینتر و اجرای بی دردسرتر خود بعد از مدتی نهایتا ۶ ماه از بین میرود و مجددا نیاز به اجرا خواهد داشت.
نتیجه گیری
کاور بدنهی خودرو در طرحها و انواع مختلف و متنوعی داخل بازار وجود دارد و از نظر کارایی در کنار زیبایی خود مناسب میباشد که از آسیب دیدن بدنه جلوگیری میکند. این در حالی است که پولیش تنها رنگ بدنهی خودرو را احیا کرده و آن را براق خواهد کرد و ترمیم کننده است و تا مدت کوتاهی نیز از بدنه محافظت خواهد کرد اما میتوان گفت کاربرد هر یک تفاوت دارد و بسته به نیاز افراد مورد استفاده قرار میگیرد یکی ترمیم کننده و نگهدارنده است و دیگی پوشش دهنده و محافظ میباشد.
شما می توانید با مطالعه دیگر مقالات خودرو 118فایل اطلاعات بیشتری را در این حوزه کسب کنید.