در این مقاله بخوانید
آیا از خواص و مضرات قارچ آگاهی دارید؟ آیا میدانید چرا مصرف قارچ برای ما مفید است؟ با روش صحیح خریداری و نگهداری آن آشنایی دارید؟ طریقه استفاده از دوره آموزش پرورش قارچ چگونه است؟ در ادامه پاسخ این سوالات را بررسی میکنیم.
مقدمه
قارچ یکی از مواد غذایی با ارزش به حساب میآید که به صورت خام و سرخ شده در انواع غذاها و سالادها استفاده میشود. در این مقاله قصد داریم علاقمندان به این ماده غذایی پرطرفدار را با شماری از خواص و مضرات مصرف قارچ آشنا کنیم.
خواص قارچ
قارچ منبعی از مواد مغذی همچون پتاسیم، سدیم، مس، اسید پنتوتنیک، بیوتین، اسید فولیک، فیبر، نیاسین و آهن است، بنابراین یک ماده غذایی پر ارزش به حساب می آید. در ادامه با برخی از مواد مغذی موجود در قارچ و سپس خواص درمانی آن آشنا میشویم.
منبع خوب آهن: همانطور که در بالا اشاره کردیم قارچ دارای آهن است و همچنین به دلیل نبود فیتان درآن آهن موجود به سرعت جذب بدن میشود.
منبع عالی برای پتاسیم: وجود پتاسیم در قارچ سبب کاهش فشار خون شده و در نتیجه احتمال بروز سکته قلبی را کاهش میدهد.
غنی از سلنیوم: وجود سلنیوم به عنوان یک آنتی اکسیدان در قارچ باعث حفاظت از سلولهای بدن در برابر رادیکالهای آزاد میشود. براساس مطالعات انجام شده افرادی که در روز دو برابر مقدار مورد نیاز و پیشنهادی از سلنیوم استفاده میکنند ۶۵ درصد کمتر به سرطان پروستات مبتلا خواهند شد.
خواص درمانی قارچ
- تقویت سیستم ایمنی بدن: تحقیقات انجام شده در خصوص نوعی قارچ به نام Maiitake نشان داده است که با افزایش فعالیت گلبولهای سفید سبب تحریک سیستم ایمنی بدن و در نتیجه مقابله و حمله به ویرورسها و باکتریها میشوند.
- خاصیت آنتی اکسیدان: وجود ارگوتیونین که یک ماده آنتی اکسیدان به حساب میآید سبب خاصیت آنتی اکسیدانی قارچ میشود. ارگوتیونین برخلاف سایر آنتی اکسیدانها در زمان پخت و پز از بین نمیرود پس میتوانید قبل از مصرف قارچ و استفاده در غذا و سوپ آن را بجوشانید.
- کاهش سرطان: مصرف قارچ دکمهای سفید باعث کاهش احتمال ابتلا به سرطانهایی مانند سرطان سینه و پروستات میشود. کاهش میزان تکثیر سلولهای سرطانی و همچنین اندازه تومورهای سرطانی از دیگر خواص این نوع قارچها است.
- دیابت: کنترل و کاهش میزان قند خون در بیماران دیابتی از دیگر خواص مصرف قارچ است.
- درمان یبوست: سلولزهای موجود در قارچ باعث رفع یبوست میشوند.
- کاهش وزن: کالری کم بودن و همچنین نبود کلسترول در قارچ باعث شده است در رژیم غذایی افراد دارای اضافه وزن بسیار پر کاربرد باشد.
- افزایش اشتها: مصرف قارچ در افرادی که مسلول هستند و اشتهای کافی برای خوردن غذا ندارند، میتواند سبب بهبود حال عمومی آنها شود.
- کاهش ریزش موی سر: قارچ منبع غنی از آهن است به همین دلیل به درمان کم خونی و در نتیجه کاهش ریزش مو کمک میکند.
- درمان آسم: خاصیت ضد التهابی قارچ برای درمان بیماری آسم بسیار مفید است.
- درمان اسهال و اسهال خونی
- متوقف کردن خونریزیهای داخلی
- وجود پلی ساکاریدی به نام اسید هیالورونیک باعث حفظ رطوبت و آبرسانی ویژه به پوست میشود. در نتیجه باعث انعطافپذیری و کاهش چین و چروک پوست میشود.
مضرات قارچ
مهمترین مضرات مصرف قارچ عبارتاند از:
- بهتر است افراد مسن و سالخورده، خانومهای باردار و شیرده و همچنین کسانی که ناراحتیهای معده دارند قارچ مصرف نکنند زیرا این ماده دیر هضم است. دقت داشته باشید که مصرف بیش از حد قارچ ممکن است سبب غلظت خون گردد.
- خوردن مواد پروتئینی همچون قارچ به افراد دارای اختلال کلیه توصیه نمیشود.
- افرادی که دچار نقرس هستند باید از خوردن قارچ خودداری کنند. همچنین به افرادی که به مشکلات سو هاضمه و یا کولیت روده درگیر هستند خوردن قارچ پیشنهاد نمیشود.
- حکیم عقیلی خراسانی که از پزشکان برجسته ایرانی در طب سنتی است در کتاب مخزن الادویه خود قارچ را قاطع نسل نامیده است. بنابراین افرادی که دارای مشکل ناباروری هستند باید قارچ را از وعدههای غذایی خود حذف کنند.
- قارچ نسبت غلظت خون میشود در نتیجه برای کسانی که مبتلا به کبد چرب هستند بسیار مضر است.
- در صورت مصرف زیاد و مداوم قارچ به دلیل طبع سرد و تر ممکن است بیماریهای سرد همچون سکته و فلج بروز دهد.
- از مضرات دیگر مصرف قارچ میتوان به عفونت پذیری بالای آن اشاره کرد. بنابراین در زمان سرماخوردگی بهتر است از سوپ قارچ استفاده نکنید زیرا سبب طولانیتر شدن زمان بیماری میشود.
- نفاخ و دیر هضم بودن یکی دیگر از مضرات قارچ است. افرادی که معده حساس و ضعیفی دارند بهتر است کمتر از این ماده غذایی استفاده کنند.
- ممکن است برخی از افراد به قارچ حساسیت داشته باشند، بنابراین بهتر است یا از خوردن این ماده غذایی پرهیز کنند و یا با پزشک متخصص مشورت نمایند. عوارضی همچون حمله آسمی، ترشح زیاد برای و تورم در ناحیه دهان از جمله علائم حساسیت به قارچ است.
نکات مهم در هنگام خرید
در طبیعت انواع مختلفی قارچهای وحشی وجود دارند اما بدون اطلاعات و شناخت کافی از مصرف قارچ خودداری کنید، زیرا قارچهای سمی و غیر سمی از نظر ظاهری بسیار شبیه به یکدیگر هستند و تشخیص آنها کار دشواری است. مهمترین نکات در زمان خرید قارچ شامل موارد زیر است.
- خرید قارچ از مراکز معتبر و دارای مجوز.
- در هنگام خرید قارچهای سالم و همچنین آنهایی که باز شدن چترشان در مراحل ابتدایی است را انتخاب کنید.
- از خرید قارچهایی که دچار تغییر رنگ شدهاند و یا دارای لک هستند خودداری کنید.
- دقت کنید که فاصله داشتن تیغههای زیر کلاهک قارچ نشان دهنده کهنه بودن قارچ است.
- یکی دیگر از نکات مهم در هنگام خرید قارچ این است که ساقه قارچ باید کاملا به کلاهک آن چسبیده باشد.
- بوی قارچ نیز یکی از راههای شناخت قارچ سالم است، قارچ تازه و سالم بوی مطبوعی دارد.
نکاتی در خصوص نگهداری قارچ
میخواهید استفاده کنید بشویید، در واقع نیازی نیست قبل از فریز کردن قارچ آن را شستشو دهید. نگهداری قارچها در پاکتهای کاغذی میتواند تا ۷ روز آنها را سالم نگه دارد. قارچ در یخچال بین ۳ تا ۷ روز ماندگاری دارد. با گذشت زمان بیشتر قارچ لزج میشود و به اصطلاح آب میاندازد. ترکیباتی که در زمان لزج شدن از قارچ خارج میشود برای افراد دارای سر درد میگرنی مضر است. برای نگهداری قارچ در یخچال یک درجه سانتیگراد بالای صفر بهترین دما است.
جمعبندی
قارچ یکی از مواد غذایی سرشار از انواع ویتامین و مواد مغذی است و فوایدی همچون درمان آسم، تقویت سیستم ایمنی بدن و… را داراست. البته مصرف قارچ علاوهبر این فواید مضراتی از جمله نفاخ بودن، عفونت پذیری بالا، بروز علائم آلرژیک و… را نیز دارد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات پرورش قارچ 118فایل نیز دیدن فرمایید.