در این مقاله بخوانید
پولیش چیست؟ آیا کاربرد پولیش را میدانید؟ آموزش کار با دستگاه پولیش چگونه است؟ از چه ابزارهایی در پولیش کاری استفاده میشود؟ کاربرد هر ابزار پولیش کاری چیست؟ چند نوع پولیش وجود دارد؟
با ما همراه باشید تا به پاسخ این سوالات برسید.
مقدمه
پولیش یک ماده کرم مانند است که برای براقی و برداشتن خط و خش از روی بدنهی ماشین، فلزات و لوازم چوبی استفاده میشود. پولیش کاری یک عمل ترمیمی است که علاوه بر برداشتن عیوب و نقصهای سطح بدنه خودرو باعث جذابیت بیشتر و براقی آن نیز میشود.
پولیش چیست؟
پولیش نوعی ماده کرم مانند زبر است که بعد از رنگ کردن روی خودرو کشیده میشود. پولیش کاری برای از بین بردن خط، خش و آلودگی روی بدنه ماشین استفاده میشود. پولیش دارای موادی است که با ساییدگی و برداشتن یک لایه نازک از رنگ ماشین خطوط را پر کرده و از بین میبرد.
پولیش علاوه بر برداشتن خط و خش باعث درخشندگی و براق شدن رنگ خودرو و سایر وسایل دیگر مانند فلزات و وسایل چوبی نیز میشود. پولیشها به دو صورت دستی و غیر دستی یعنی با کمک دستگاه که یک ابزار پولیش کاری مهم محسوب میشود به وسایل کشیده میشوند.
انواع پولیش
خود پولیشها نیز به نوعی از ابزار پولیش کاری به شمار میروند که در انتخاب آن باید بسیار دقت کنید. انواع پولیشها و موارد استفاده آنها به شرح زیر است.
- پولیش زبر: از این پولیش برای پولیش زدن خطوط عمیق روی بدنه خودرو استفاده میکنند. برای از بین بردن خط و خش سطحی نباید از پولیش زبر استفاده کرد، زیرا به دلیل ساییدگی بالایی که دارد به رنگ ماشین آسیب میرساند. پولیش زبر جایی که آسیب دیده است را ترمیم میکند، ولی در آخر تصویری مات به جا میگذارد که باید بلافاصله از پولیش نرم استفاده کرد تا سطح درخشنده و براق شود.
- پولیش نرم: از این نوع پولیش برای پولیش کاری سطحی استفاده میشود. پولیش نرم به هیچ نقطهای از رنگ آسیب وارد نمیکند و خط و خش سطحی را کاملا از بین میبرد. پولیش نرم مات بودن رنگ را از بین میبرد، با توجه به این دو خاصیتی که دارد باعث براق شدن و آلودگی از روی رنگ میشود.
- پولیش تک مرحلهای: این نوع پولیش به نام پولیش تک مرحلهای و پولیش متوسط شناخته میشود که دارای لایه برداری کم تا متوسط است و براقی سطح بدنه خودرو را کم تا زیاد لایه برداری میکند. استفاده از این نوع پولیش کاری همچنین سطح بدنه خودرو را براقتر نیز میکند.
- واکس: این نوع واکس در گروه پولیشها قرار ندارد. از واکس برای از بین بردن موج روی بدنه استفاده نمیشود. این نوع واکس دارای یک ماده چرب است که باعث درخشندگی بیشتر سطح بدنه میشود که البته این نوع براقی و درخشندگی موقتی است. نکته مهم در استفاده از واکس این است که خاصیت برطرف کنندگی خراش روی سطح بدنه خودرو را ندارد.
روشهای پولیش کاری
پولیش کاری با دو روش دستی و غیر دستی و با دستگاه انجام میشود. در روش دستی پولیش کاری با استفاده از ماده پولیش و یک دستمال مناسب به صورت یکنواخت در تمام سطح انجام میشود. اما در روش استفاده از دستگاه کار به این راحتی نیست. این دستگاهها مهمترین ابزار پولیش کاری هستند که از نظر چرخش و دوران به ۳ دسته تقسیم میشوند، که عبارت اند از:
- پولیش روتاری: این نوع دستگاه دارای یک نقطه مرکزی است که چرخش حول این نقطه انجام میشود. روتاری مانند دستگاه فرز عمل میکند، ولی با این تفاوت که پولیش روتاری با داشتن دیمر میتواند سرعت دستگاه روتاری را تغییر دهد. پولیشر روتاری به دلیل داشتن تمرکز در یک نقطه باعث گرم شدن سریع آن قسمت میشود و این عمل سرعت لایه برداری را بالا میبرد. این عمل باعث شده است که اگر دستگاه بیش از حد در یک نقطه ثابت بماند به رنگ خودرو آسیب جدی وارد شود.
- پولیش اوربیتال: پولیش کاری با استفاده از دستگاه اوربیتالی به صورت لرزشی است که به صورت پایه پد بلند و به شکل اوربیتالی صورت میگیرد. لایه برداری با دستگاه اوربیتالی بسیار کم و آرام انجام میشود.
- پولیش DA: این نوع دستگاه پولیش جدیدترین نوع پولیشر به حساب میآید. نحوه کار این پولیشر از ترکیب شدن پولیشر چرخشی و اوربیتالی به وجود آمده است.
ابزار مورد نیاز برای پولیش کاری
- پارچه: پارچه مناسب برای پولیش کاری باید دارای کرک و پرز باشد که پرزهای آن از پرز پارچه مخمل بیشتر است. پارچه پولیش را با نام ولسفات و یا نیوسافت نیز میشناسند. این پارچهها از الیاف طبیعی و مصنوعی درست شدهاند که علاوه بر کار در پولیش برای عروسک سازی، لباس و کالای خواب نیز استفاده میشود.
برای تولید پارچه پولیش کاری نخها را به صورت صف به گرد بافت میپیچند و با کمک دستگاه نخها را به یکدیگر میبافند. سپس به صورت شلال از دستگاه بیرون میآیند و بعد با استفاده از دستگاه تیغ زن به صورت قوسی در میآیند و از بستر پارچه بیرون میآوردند. سپس با استفاده از دستگاه شلالها را کوتاه میکنند که به پارچه به دست آمده مخمل میگویند. جنس این پارچهها از پلی استر، لطیف و نرم است که در مقایسه با سایر پارچههای دیگر بسیار مقاومتر بوده و ماندگاری بالایی دارد.
- پد پولیش: پد نیز یک ابزار پولیش کاری است که جنس آن از فومو یا پوست بره است و با کمک وسایل دیگر روی دستگاه پولیش کاری نصب میشود. معمولیترین ابزار پولیش کاری پد برقی است که از پوست بره روی این دستگاه استفاده میشود. از سایر پدها روی دستگاههای دیگری مانند فرز و… نصب میشوند.
- خمیر پولیش: خمیر پولیش از خاک رس کائولین درست شده است. این نوع واکس یا خمیر برای براق کنندگی سطح بدنه خودرو مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از خمیر پولیش تمامی آلودگیها از روی بدنه خودرو پاک میشود. علاوه بر تمیز کردن بدنه ماشین این خمیر یک نوع ابزار پولیش کاری برای لاستیک ماشینها هم به حساب میآید که باعث تمیزی و براق شدن لاستیک نیز میشود.
- دستگاه پولیش: این دستگاهها نوعی ابزار پولیش کاری هستند که سه مدل از آنها در بازار موجود است. پیشتر درباره انواع این دستگاهها توضیحاتی ارائه شد که هر شخص با توجه به سلیقه و نیاز خود میتواند دستگاه مورد نظر را تهیه کند.
- واکس پولیش: این واکس به دو صورت مایع و چسبنده وجود دارند که از مواد طبیعی و غیر طبیعی ساخته شده است. واکس چسبی با براقیت زیادی که روی بدنه خودرو ایجاد میکند یک لایه محافظ است. همچنین واکس پولیش در برابر اشعه خورشید از فرسایش رنگ بدنه جلوگیری میکند و عمل زنگ زدگی را به عقب میاندازد. واکس مایع عمل مشابهای با واکس چسبی دارد. در دو صورت واکس را روی بدنه خودرو میمالند و زمانی که مات و کدر شد آن را با پارچه تمیز پاک میکنند و واکس باقی مانده با به وجود آوردن یک لایه محافظ تا چند وقت از رنگ بدنه ماشین محافظت میکند.
نتیجه گیری
پولیش مادهای است که برای جلا دادن و براق کردن و رفع نواقص روی بدنه خودرو، فلزات، وسایل چوبی و… مورد استفاده قرار میگیرد. پولیش انواع مختلفی از جمله زبر، نرم، تک مرحلهای و واکس دارد که هر کدام برای یک کار استفاده میشوند و کارایی خود را دارند. پولیش کاری با دو روش دستی و غیر دستی انجام میشود. برای پولیش کردن ابزار پولیش کاری لازم است که با آنها آشنا شدید.
پیشنهاد می کنیم سایر مقالات پولیش خودرو 118فایل را نیز مطالعه فرمایید.