در این مقاله بخوانید
آیا در مورد خواص رزین اپوکسی چیزی میدانید؟ کدام یک از ویژگی های کفپوش اپوکسی را می شناسید؟ چند نوع کفپوش با رزین اپوکسی می شناسید و نیز در مورد کاربرد هر یک چه اطلاعاتی دارید؟ چگونه آموزش نصب کفپوش اپوکسی را فرا بگیریم؟ برای یافتن پاسخ این سوالات تا آخر مقاله با ما همراه باشید.
مقدمه
یکی از متنوعترین و پر درآمدترین مشاغل کنونی، کار در صنعت رزین سازی به خصوص رزین اپوکسی و شاخه کفپوش اپوکسی است. رزین اپوکسی یکی از انواع رزین های شیمیایی تولید شده به دست بشر است که علاوه بر کفپوش سازی در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارد که در ادامه به برخی از خواص و محل استفاده آنها اشاره میکنیم. لازم به ذکر است اپوکسی واژه نسبتا کلی است و فقط شامل نوع خاصی از رزین نیست بلکه انواعی از چسب، لاک و رنگ را نیز شامل میشود.
آیا در مورد خواص رزین اپوکسی چیزی می دانید؟
به طور کلی رزین ها به دو دسته طبیعی مثل شیره کاج و شیمیایی یا مصنوعی مثل انواع رزین های آکریلیک، رزین های آلکیدی، رزین اپوکسی و… تقسیم میشوند. موضوع مورد بحث ما نوع رزین اپوکسی است که در تولید کفپوش های اپوکسی کاربرد فراوانی دارند. رزین های اپوکسی خواص بی شماری از جمله خاصیت آنتی باکتریالی، خاصیت آنتی استاتیکی، خاصیت چسبندگی فوق بالا، خاصیت انعطاف پذیری زیاد و نیز مقاومت شیمیایی بالایی دارند که همین خواص سبب گران قیمت بودن و ارزشمند بودن این رزین ها میشود.
به طورکلی رزین های اپوکسی از دو بخش هاردنر یا بخش سخت شونده و پایه رزین ساخته شدهاند که با توجه به محل مورد استفاده هاردنر مورد استفاده نیز تغییر میکند. به عنوان مثال اگر بخواهید از رزین اپوکسی برای ساخت زیورآلات یا میزهای تزیینی استفاده کنید باید از هاردنر پلی آمین استفاده کنید که بیرنگ است و بر عکس اگر استفاده برای کفپوش باشد، هاردنر پلی آمیدی پیشنهاد میشود که رنگی است و خود یک ویژگی مطلوب محسوب میشود.
ویژگی های کفپوش های اپوکسی
کفپوش های اپوکسی تولید شده با فناوریها و واکنشهای شیمایی پیچیده دارای ویژگیهای زیادی هستند که به طور خلاصه در مورد هر کدام توضیح خواهیم داد.
- یکی از مطلوبترین و مهمترین ویژگی های کفپوش های اپوکسی عمر طولانی آنها است به این معنی که احتیاجی به تعویض مداوم آنها نیست.
- قیمت مناسب برای خرید و نصب این کفپوش ها نسبت به سایر محصولاتی که برای ایجاد دکوراسیون مطلوب مورد استفاده قرار میگیرند.
- کفپوش های اپوکسی در برابر آب، مواد قلیایی و اسیدی و مواد روغنی بسیار مقاوم است. در مورد این ویژگی باید دقت داشت در هنگام اجرای کفپوش رزینی باید دقت کرد بتن زیرین کاملا خشک باشد و در حین اجرا نیز رطوبتی وارد محیط نشود. زیرا رزین اپوکسی زمانی که خیس باشد به شدت نسبت به رطوبت حساس است و این موضوع یکی از معایب آن تلقی میشود.
- به دلیل داشتن سطح صاف و صیقلی کفپوش های اپوکسی شستشو و نظافت آنها نیز آسان است و به همین دلیل برای مکان هایی که نظافت برای آنها ضروری است مثل مراکز درمانی و اتاق های استریل استفاده فراوانی دارند.
- از دیگر ویژگی های کفپوش رزینی نگهداری آسان آن است.
- برای هر کارفرمایی نحوه اجرای کار و میزان سهولت یا سختی اجرای آن یکی از اصلیترین نکات خواهد بود که طبیعتا روی تعداد نیروی کار مورد نیاز و همچنین مقدار مواد مصرفی تاثیرگذارخواهد بود. کفپوش های اپوکسی به علت سهولت در نصب میتوانند به شدت موردپسند کارفرما و نیز عوامل اجرایی پروژه باشند.
- یکی از بزرگترین مزایای این کفپوش ها این است که میتوان هر نوع طرح و دیزاین دلخواه مشتری را روی آنها اجرا کرد.
- رنگ زمینه در این کفپوش ها قابل تغییر است در نتیجه میتوان کفپوش رزینی با رنگ و شکل دلخواه داشت. این تغییر رنگ میتواند به دلیل استفاده از هاردنر پلی آمید باشد (طیف رنگی قهوهای) و یا اینکه حین مراحل اجرا از رنگ های اپوکسی استفاده شود.
- کفپوش های اپوکسی اگر به درستی اجرا شوند عمر طولانی ای دارند و نیازی به تعویض ندارند اما ممکن است به ترمیم احتیاج داشته باشند.
- سبک و کم حجم بودن نیز یکی دیگر از ویژگیهای مطلوب کفپوش های اپوکسی است که با داشتن این ویژگی میتوانند مانع از رسیدن آب و گرد و غبار به سطح زیرین خود میشوند.
- خاصیت چسبندگی در کفپوش های اپوکسی بسیار بالاست و به راحتی روی تمامی سطوح بتنی، سنگی و حتی فلزی قابل اجرا هستند. البته لازم به ذکر است که به دلیل صاف بودن فلزات و سرامیکها به عبارت بهتر عدم وجود گیرمکانیکی در این مواد کفپوش رزینی ماندگاری زیادی نخواهد داشت. از این رو مثلا برای سرامیک توصیه میشود ابتدا سطح صاف آن ساب بخورد تا کمی مضرسی شکل شود و قابلیت چسبندگی کفپوش روی آن افزایش یابد.
انواع کفپوش رزین اپوکسی و کاربردهای آنها
به طورکلی وابسته به مکانی که قرار است کفپوش رزینی در آن اجرا شود نوع کفپوش نیز تغییر میکند. به عنوان مثال کفپوش اپوکسی که در بیمارستان و یا یک مرکز درمانی استفاده میشود با کفپوش اجرا شده در یک پارکینگ مجتمع تجاری متفاوت است. همینطور نحوه اجرای هر نوع کفپوش با نوع دیگر متفاوت خواهد بود که درادامه ما به 7 نوع پرکاربرد از این کفپوشها اشاره خواهیم کرد.
نوع اول کفپوش اپوکسی بیمارستانی
با توجه به خاصیت آنتی باکتریال بودن رزین اپوکسی از آن برای ساخت کفپوش رزینی در بیمارستان ها و مراکز درمانی استفاده میشود. این کفپوش ها قابلیت شستشو با هر نوع ماده شویندهای را دارند.
نوع دوم کفپوش اپوکسی ضدالکتریسیته ساکن
یکی دیگر از خواص رزین اپوکسی خاصیت آنتی استاتیک آن است که از این خاصیت برای ساخت کفپوش رزینی ضدالکتریسته ساکن و استفاده در نیروگاه های تولید برق، انبارهای مهمات و مواد منفجره، صنایع الکترونیکی، صنایع نظامی و… بهره گرفته میشود.
نوع سوم کفپوش اپوکسی ضد اسید
از کفپوش رزینی در صنایع شیمیایی، کارخانجات داروسازی و شرکت های پتروشیمی استفاده میشود زیرا رزین اپوکسی در برابر محیط های اسیدی و قلیایی بسیار مقاوم بوده و برعکس نسبت به رطوبت در محیط حساس است. همچنین روی سطوح سنگی، بتنی و حتی فلزی قابل اجرا خواهند بود.
نوع چهارم کفپوش اپوکسی برای محیط ورزشی
برای محیطهای ورزشی که احتیاج به سطح مقاوم در برابر ضربه، اصطحکاک و نیز سرخوردگی وجود دارد از کفپوش رزینی استفاده میشود. این کفپوشها همچنین میتوانند به راحتی نور را بازتاب دهند و این سبب روشن شدن محیط ورزشی و دید بهتر میشود.
نوع پنجم کفپوش اپوکسی سه بعدی(دکوراتیو)
نوع پرطرفدار کفپوش اپوکسی بوده که با چسباندن درست استیکر طرح مورد نظر روی آنها میتوان منظره زیبایی در حمام و یا سرویس های بهداشتی ایجاد کرد. به عبارتی این نوع کفپوش کاربرد فراوانی در دکوراسیون داخلی منازل و هتل ها دارد.
لازم به ذکر است برای انجام این نوع کفپوش رزینی باید از دو تا سه لایه رزین اپوکسی بیرنگ استفاده کرد. به این صورت که بعد از ریختن لایه اول رزین استیکر مورد نظر چسبانده میشود و بعد لایه دوم ریخته میشود تا به استیکر حالت برجسته و شفافی داده شود.
این نوع از کفپوش های اپوکسی نوع جدید و پرکاربردی بوده و به عنوان هنری ساده ولی پردرآمد قابل پیگیری است. ویژگی مهم این نوع کفپوش عدم وجود درز و شکاف بوده که این موضوع مانع از رشد باکتری و قارچ میشود در نتیجه علاوه برسالم بودن محیط زیبایی خود را نیز حفظ می کنند.
نوع ششم کفپوش اپوکسی ضدخش
همانطور که از نام آن پیداست این نوع کفپوش رزینی برای مکان هایی که احتمال سایش و خراشیده شدن کفپوش وجود داشته باشد مثل انبارهای کارخانجات یا مکان هایی که وسایل سنگین را روی زمین میکشند، استفاده میشود.
نوع هفتم کفپوش اپوکسی پارکینگها
باتوجه به خاصیت مقاومت بالای رزین اپوکسی در برابر فشار از آن در ساخت کفپوش رزینی برای پارکینگ استفاده میشود. این نوع کفپوش ها مقاومت بالایی داشته به طوری که وزنی تا حدود 5 -6 تن رابه راحتی تحمل میکند. علاوه بر این ماندگاری خوبی نیز دارند از طرفی به راحتی قابل اجرا هستند.
نتیجه گیری
باتوجه به مطالب ذکر شده انواع مختلفی از کفپوش های اپوکسی وجود دارد که انواع گفته شده بخش کوچکی از آنها هستند. استفاده از رزین اپوکسی و در نهایت کفپوش های رزینی امروزه به طور گستردهای در حال پیشرفت هستند. در این مقاله کوشش شد اطلاعاتی هر چند مختصر در مورد کفپوش های اپوکسی ارائه شود که امیدواریم قابل درک و مفید بوده باشد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات رزین اپوکسی 118فایل نیز دیدن فرمایید.