در این مقاله بخوانید
قارچ چیست؟انواع گوناگون قارچها کداماند؟ مشخصات قارچهای سمی چگونه است؟ چگونه قارچهای سمی را از غیر سمی تشخیص دهیم؟ دوره آموزش تولید و پرورش قارچ چگونه است؟ پاسخ این سوالات را در ادامه میخوانید.
مقدمه
قارچهای خوراکی ظاهری گوشتی دارند که قادر به تولید مثل هستند. قارچها در زمینها به صورت خودرو رشد میکنند و به صورت پرورشی رشد کنند. قارچها اگر خوراکی باشند و مواد سمی در آنها وجود نداشته باشد دارای بوهای مطبوع و مزه خوبی هستند. انواع گوناگونی قارچ وجود دارد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
قارچ چیست؟
قارچ یک ماده غذایی برای انسان محسوب میشود که از لحاظ ویتامین ارزش غذایی فراوانی دارد. قارچها خاصیت درمانی نیز دارند که در درمان بعضی از بیماریها مفید هستند. به این دسته از اینها قارچ دارویی گفته میشود.
قارچها انواع مختلفی دارند، بعضی از این قارچها توهم زا هستند که به این دسته، قارچ جادویی گفته میشود و میتواند در فرد مصرف کننده حالت تهوع، توهم و اختلال ایجاد کند.
این نوع قارچها معمولا خوراکی محسوب نمیشوند. قارچها شامل انواعی هستند که یا به صورت وحشی در طبیعت دیده میشوند و یا پرورش داده میشوند. تشخیص قارچ سمی از غیر سمی بسیار دشوار است و به مطالعه و تخصص زیادی نیاز دارد.
انواع قارچها
1. قارچ دکمه ای: این نوع، یکی از رایجترین انواع قارچها است که با نام قارچ سفید نیز شناخته میشود. در فروشگاهها و سوپرمارکتها بیشتر این نوع از قارچها موجود هستند. اگر این نوع زود چیده شود بسیار لطیف و دارای طعمی بسیار مطبوع است. قارچهای دکمهای برای پخت و پز بسیار مناسب هستند چون علاوه بر طعم عالی که دارند از بافت سفتی نیز برخوردارند.
2. قارچ قیفی: یکی دیگر از انواع قارچها، قارچ قیفی است. این نوع در زمین رشد میکند و عطر بی نظیر دارند. اما اگر این نوع قارچ مسنتر باشد طعم بهتری دارد. قارچهای قیفی را باید با احتیاط مصرف کرد چون ممکن است سمی هم باشند. برای استفاده از این قارچها میتوان با یک متخصص مشورت کرد. از قارچ قیفی در انواع ترشی هم استفاده میکنند.
. قارچ تاشو: یکی دیگر از انواع قارچها تاشو نام دارند که ظاهری کلاهکی شکل دارند و خوشهای هستند. رنگ این نوع از قارچها قهوهای است و جنسش بسیار ترد و طعم شیرینی دارد. اما اگر خام مصرف شود طعم تلخی دارد. اگر دوست دارید آن را خام بخورید باید بخاطر تلخی آن مقداری چاشنی شیرین به آن اضافه کنید. قارچهای تاشو به نام راش نیز شناخته میشوند.
4. قارچ کرمینی: قارچهای کرمینی ظاهری شبیه قارچ دکمهای دارند با این تفاوت که سایز آنها کمی بزرگتر است. این نوع قارچ، به رنگ قهوهای روشن دیده میشود و دارای طعمی بینظیر است که جایگزین مناسبی برای قارچ دکمهای محسوب میشود. این قارچها دارای بافت متراکمی هستند. اکثر مردم این نوع قارچها را نمیشناسند. از این نوع قارچها در شوید پلو و سوپ استفاده میکنند.
5. قارچ انوکی: این نوع از قارچها ساقهای بلند شبیه به ساقهی لوبیا دارند و در غذاهای آسیایی بسیاری دیده میشوند. قارچهای انوکی بیشتر کنسرو شده هستند و در غذاهای آبکی مانند سوپ و انواع زیادی از سالادها دیده میشوند. قارچهای انوکی دارای بافتی بسیار نرم و لطیف هستند و با نام قارچ زمستانی نیز شناخته میشوند. این قارچها طعمی غیر قابل تشخیص دارند و زیاد طعم ندارند و به صورت برش خورده و خوشهای عرضه میشوند.
6. قارچ خار پشت: این نوع از قارچها هم دارای بافتی نرم، گوشتی و ترد میباشند و طعم و عطر شیرینی دارند ولی اگر زیادی بمانند تلخ میشوند. این نوع قارچ بیشتر در مناطق سواحل غربی میروید ولی در ماههای سرد زمستان خیلی کم رشد میکند، اما در مناطق غربی قادر هستند حتی در فصل زمستان نیز رشد کنند. قارچهای خار پشت وحشی هستند و لبه کناری آنها شیرین است. برای طعم دهی بیشتر بهتر است این قارچها را به صورت سرخ شده مصرف کنید.
7. قارچ لوبوستر: قارچهای لوبوستر به رنگ قرمز دیده میشوند و در کشور ایالت متحده امریکا میروید. این قارچها دارای مزهای خوب هستند و طعم ملایمی دارند. این نوع قارچ نیز باید قبل از مصرف خوب شسته شده و به طور کامل پخته شود.
8. قارچ چوب مرغ: این نوع از قارچها دارای سفتی و مقاومت قابل توجهی هستند و در هنگام پخت بافت محکم خود را حفظ میکنند. این نوع از قارچها دارای بافتهای تو در تویی هستند که به شکل خوشهای و کیپ به هم وصل شدهاند.
9. قارچ مورکلا: نوع دیگر از قارچها مورکلا است، که ظاهر زیبایی دارد. این قارچها طعم عالی و بینظیری دارند و بافت آنها شبیه لانه زنبور است. به علت خوشمزه بودن این قارچها بسیار گران هستند و زمانی که با کره آن را تفت دهید طعم عالی آن دو برابر میشود. رنگ این قارچ قهوهای روشن، بژ و قهوهای تیره میباشد و به صورت وحشی رشد میکند.
10. قارچ صدفی: این نوع از قارچها شبیه قارچهای دیگر نیستند. این قارچهای صدفی سمی نیستند و طعمی بسیار شیرین دارند که بی شباهت به طعم رازیانه نیست. این قارچها قیمتی مناسب دارند. شکل ظاهری این نوع از قارچ شبیه صدف بوده به همین علت به آنها صدفی گفته میشود.
از این قارچهای صدفی در اکثر غذاها استفاده میکنند، زیرا پخت راحتی دارند. رنگ این قارچها به رنگهای سبز، قهوهای، خاکستری و قرمز است. این قارچها هر چقدر کوچک و جوان باشند طعم بهتری دارند. این نوع از قارچها بسیار لطیف هستند و نسبت به دیگر قارچها شکنندهتر میباشند.
11. قارچ شیری: این قارچها در هند رشد میکنند. اندازهی آنها متوسط تا بزرگ است و دارای ویتامینهای زیادی از جمله A, E, B فسفر و آهن و… هستند.
12. قارچ عسل: این قارچها از بزرگترین انواع قارچهای دنیا محسوب میشوند که به مساحت ۱۰ کیلومتر رشد میکنند. همهی این حجم در زیر زمین است و تنها سر قارچها و نوکشان بیرون از زمین رشد می کند.
چگونه قارچ سمی و غیر سمی را بشناسیم؟
- اگر کلاه روی سر قارچها را جدا کنید در حقیقت بیشتر مواد سمی یا بهتر بگوییم کاملاً سم آن را جدا کردهاید.
- اکثر حیوانات قارچهای سمی را میخورند ولی هیچ عارضهای در آنها نمایان نمیشود، انسانها باید در هنگام استفاده از قارچهای وحشی به طور کامل مورد آزمایش قرار بگیرند.
- قارچهایی که اکثراً روی چوبها رشد میکنند ایمنتر هستند.
- اگر اطلاع کافی ندارید و نمیتوانید قارچهای سمی را از قارچهای غیر سمی تشخیص دهید باید از کارشناسان و افرادی که در این زمینه اطلاعات دارند کمک بگیرید.
جمع بندی
انواع مختلفی از قارچها در جهان موجود هستند که در کشورهای مختلف رشد میکنند و دارای فواید و طعم عالی هستند. در این مقاله با شکل ظاهری و طعم، تعدادی از مهمترین انواع قارچها آشنا شدید.
پیشنهاد میکنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات پرورش قارچ 118فایل نیز دیدن فرمایید.