در این مقاله بخوانید
برای شروع حرفه زنبورداری چه امکاناتی لازم است؟ مشکلات حرفه زنبورداری کدام است؟ چه مدت طول میکشد تا زنبورستان به سود دهی برسد؟ برای اینکه یک زنبوردار حرفه ای شوید باید چه ویژگی هایی داشته باشید؟ چگونه می توانیم از دوره آموزش پرورش زنبورعسل در ایران استفاده کنیم؟ پاسخ تمام سوالات را در مقاله زیر بیابید.
مقدمه
حرفه زنبورداری یکی از مشاغل شیرین و در عین حال پردردسر است که تنها در صورت داشتن علاقه و استعداد دنبال کردن آن را توصیه میکنیم. بهترین زمان برای شروع کار زنبورداری اواخر زمستان و اوایل بهار است که هوا رو به گرمی رفته و گلها شکوفا میشوند. بنابراین اگر قرار است این شغل را انتخاب کنید و کندو بخرید این وقت بهترین زمان محسوب میشود.
مقدمه
برای شروع حرفه زنبورداری چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
به طور کلی برای شروع حرفه زنبورداری وابسته به میزان سرمایه توصیه میشود کار را با دو تا شش کندو آغاز کنید. هیچ گاه نباید کار زنبورداری را با یک کندو شروع کنید زیرا در صورت بروز مشکل برای کندو یا ملکه تمام سرمایه شما از بین خواهد رفت. یک زنبوردار حرفهای میتواند به راحتی تشخیص دهد که ملکه کندو جوان است یا نه! و به طورکلی وضیعت کندو در چه سطحی است.
همچنین زنبورداران حرفهای توصیه میکنند هیچگاه تجهیزات زنبورداری دست دوم نخرید یا فقط در صورتی که از سلامت آنها مطمئن هستید آنها را خریداری کنید، زیرا این تجهیزات ممکن است به راحتی آلودگی را به کندو وارد کنند و سبب تخریب کندو یا آسیب جدی به آن شوند.
همچنین یک زنبوردار حرفهای به راحتی میتواند محل مناسب برای احداث زنبورستان را تشخیص دهد. این مکان باید جایی باشد که در نهایت منجر به ایجاد عسل سالم و باکیفیت شود. برای پیشرفت در حرفه زنبورداری همینطور توصیه میشود افراد مبتدی حتما با زنبورداران حرفهای مشورت کنند.
برای شروع حرفه زنبورداری چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
مشکلات حرفه زنبورداری
اگر در این شغل حرفهای نیستید با مشورت افراد حرفهای در این زمینه به مشکلات زیر پی خواهید برد و ممکن است دلسرد شوید. بنابراین پیشنهاد میشود پیش از اقدام به شروع حرفه زنبورداری در مورد این مشکلات اطلاعات کافی به دست آورید تا ضرر زیادی متحمل نشوید.
یکی از اصلیترین مشکلات در این زمینه تغییرات اقلیم و در نتیجه خشکسالی در کشور بوده که این عامل سبب ضربه سنگینی به زنبورستان میشود. همچنین ورود عسلهای با کیفیت بسیار پایین و تقلبی نیز یکی از مهمترین مشکلات زنبورداران تلقی میشود.
در این بخش میتوان به نبود آزمایشگاههای دقیق برای تعیین کیفیت عسل نیز اشاره کرد. به علاوه نبود نظارت کافی برای قیمت گذاری عسل را نیز میتوان جز مشکلات زنبورداری دسته بندی کرد.
بنابراین اگر به زنبورداری به عنوان یک شغل اصلی نگاه میکنید باید به این نکات توجه ویژهای داشته باشد. به دو مورد بالا مشکلاتی از قبیل درآمد کمتر از انتظار، سختی کار بسیار بالا، تخریب زنبورستان توسط رقیبان و بازار کار ضعیف را نیز میتوان افزود. از دیگر معضلات این حرفه میتوان به تک محصولی بودن بیشتر زنبورداری ها نیز اشاره کرد.
همچنین کندوهای غیراستاندارد و استفاده از نژادهای نامناسب زنبور را نیز جز مشکلات حرفه زنبورداری میدانند. همینطور نبود آزمایشگاه های پیشرفته برای تشخیص آفات و بیماری های زنبورعسل از طرف دیگر در این دسته جای میگیرند، و در آخر مشکلات بیمه زنبورداران را نیز باید در دسته بندی این مسائل جای داد.
مشکلات حرفه زنبورداری
چه مدت طول می کشد تا زنبورستان به سود دهی برسد؟
برای به سود دهی رسیدن زنبورستان عوامل مختلفی موثر هستند که در ادامه به برخی از این عوامل خواهیم پرداخت.
اول از همه تجربه و توانایی مدیریت زنبوردار است که هر چقدر این ویژگی بیشتر باشد امکان سود دهی زنبورداری بیشتر خواهد بود. دومین عامل را میتوان نوع نژاد زنبورهای درون کندو دانست و نیز نوع کندوی استفاده شده برای زنبورداری نیز اهمیت خاصی دارد. به علاوه نوع و مقدار عسل برداشت شده از کندوها نیز در پیشرفت زنبورداری بی تاثیر نیست.
یکی از مهمترین عوامل نیز ثابت بودن یا کوچ نشینی زنبورهای درون کندو است. یک زنبورداری با 100کندو حدودا میتواند هزینه یک خانواده چهار نفره را تامین کند. این بدین معناست که زنبورداری کار پرسودی نیست و نمیتوان به آن به چشم یک کار دائمی نگاه کرد.
در ضمن بهترین توصیه برا افرادی که میخواهند به این حوزه ورود پیدا کنند این است که به مدت تقریبا یکسال با تعداد کندوهای پایین فعالیت خود را آغاز کنند در صورت پیشرفت و ایجاد علاقه به این کار ادامه داده و در غیر این صورت حرفه دیگری را دنبال کنند.
چه مدت طول می کشد تا زنبورستان به سود دهی برسد؟
ویژگی های یک زنبوردار حرفه ای
حرفه زنبورداری برعکس باور عامه مردم کاری پرزحمت و کم سود است. بنابراین باید توجه کنید که این کار را نمیتوان به عنوان یک شغل دائمی دانست بلکه تنها میتوان به عنوان کاری موقتی و کم بازده در نظر گرفت.
- برآورد کردن سود زنبورداری کار آسانی نیست و به عواملی که پیشتر گفته شده بستگی دارد.
- یکی دیگر از ویژگی های مهم برای وارد شدن به حرفه زنبورداری شاغل یا بیکار بودن فرد زنبوردار است. دلیل این موضوع کاملا مشخص است، از آنجایی که قبل تر گفته شد زنبورداری مخصوصا در سال اول شغل سودده و پردرآمدی نیست. اگر شما شاغل هستید و میخواهید این فعالیت را آغاز کنید میتوانید با تعداد کمی از کندوها آغاز کنید و آنها را تقریبا یک سال نگه دارید.
اگر توانایی بهره برداری از آنها را داشتید و به سود دهی رسیدید و نیز علاقه پرورش زنبور در وجود شما ایجاد شد که تعداد آنها را افزایش دهید و اگر نه کندوهای خود را بفروشید تا سرمایه اولیه به شما بازگردد.
ولی اگر بیکار هستید توصیه میکنیم مدتی را به عنوان شاگرد در زنبورستان فعالیت کنید تا هم اصول اولیه را بیاموزید و هم با افزایش سرمایه بتوانید زنبورداری موفق دیگری را احداث کنید.
3. سرمایه اولیه شما چقدراست؟ این سرمایه هر چه بیشتر باشد توانایی فعالیت شما نیز بیشتر خواهد بود.
4. موقعیت مکانی شما با زنبورستان چقدر فاصله دارد؟ هر چقدر این فاصله بیشتر باشد میزان هزینه های اضافی علاوه بر هزینه های اصلی زنبورداری بیشتر خواهد شد.
5. موقعیت مکانی زنبورستان شما در کجا قرار دارد؟ از مهمترین عومل و ویژگی های حرفه زنبورداری موقعیت جغرافیایی زنبورستان است. در بعضی از عرض های جغرافیایی و نیز بسیاری از محیطهای گرم یا بسیار سرد نمیتوان زنبورداری موفقی داشت. همچنین مکانهایی که مرطوب و شرجی و یا بیابانی و بسیارخشک هستند، همچنین مکان هایی که معمولا دارای بادهای تند و طولانی هستند و از همه مهمتر مکان های شهری قسمت های مناسبی برای ایجاد زنبورداری نخواهند بود.
6. زنبورهای موجود در کندوهای شما، زنبورهای در اصطلاح کوچ نشین هستند یا ثابت؟ اگر قرار است زنبورهای زنبورستان شما ثابت باشند باید تا شعاع 5 کیلومتری زنبورداری همیشه پوشش گیاهی گلدار داشته باشد و اگرقرار است زنبورها کوچ داده شوند باید مشکلات کوچ را تحمل کنید تا حدود 5 برابر بیشتر محصول برداشت کنید.
7. توانایی جسمی خود برای این کار را در نظر بگیرید، حرفه زنبورداری کاری پرزحمت بوده و نیاز به انرژی زیادی دارد.
8. وضعیت بدن شما نیز در این رابطه مورد توجه است به این دلیل که اگر به نیش زنبورعسل حساسیت دارید توصیه میشود هرگز سراغ حرفه زنبورداری نروید. اما اگر به این کار علاقه دارید داروهای ضد حساسیت را همیشه نزدیک خود نگه دارید تا در صورت نیاز بتوانید به سرعت از آنها استفاده کنید.
ویژگی های یک زنبوردار حرفه ای
نتیجه گیری
اگر پس از مطالعه تمامی مشکلات و ویژگی های زنبورداری باز هم علاقه به شروع و ادامه کار در این حرفه را دارید توصیه میکنیم پیش از احداث زنبورستان، در دوره های آن شرکت کنید. همینطور مطالعه کتاب های مختلف و مشورت با زنبورداران حرفهای نیز برای پیشرفت شما در این بخش بسیار موثر خواهد بود. درپایان با مطالعه و پیگیری هر چه بیشتر در رابطه با حرفه زنبورداری و تلاش شخصی میتوانید به یک زنبوردار حرفهای تبدیل شوید و علاوه بر دنبال کردن علاقه شخصی و فعالیت در رشته دلخواه خود، برای افراد مختلف به روشهای مستقیم و غیرمستقیم اشتغال ایجاد کنید.
نتیجه گیری
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات زنبورداری 118فایل نیز دیدن فرمایید.