در این مقاله بخوانید
تاریخچه صابون دست ساز + مزایای صابون ساخت صابون در خانه + مقایسه صابون ارگانیک با صابون شیمیایی + روش های ساخت صابون + لوازم ساخت صابون در منزل. ما در این مقاله تمامی موضوعات رو برای شما توضیح دادهایم. همچنین برای فراگیری این حرفه می توانید از دوره آموزش صابون استفاده نمایید.
مقدمه
صابون یکی بهترین و پر استفاده ترین محصولات دنیا است. تنوع این محصول در بازار بسیار زیاد است. با این حال پیشنهاد ما این است که خودتان دست به کار شوید و صابون دلخواه خود را با عطر و طرح مورد علاقه تان درست کنید، ما شما را در ساخت این محصول همراهی خواهیم کرد.
با داشتن کمی خلاقیت میتوانید بهترین صابون ها را در خانه ی خود بسازید. این صابون ها میتوانند یک هدیه خاص برای دوستان خاص شما باشند. مهم ترین علت انتخاب این صابون ها استفاده از موادطبیعی و معطر است که خاصیت ارگانیک بودن را به آن می دهد.
این مواد علاوه بر سازگاری با محیط زیست به پوستتان نیز آسیب نمی رسانند. در این مقاله ما روش های مختلفی را برای ساخت صابون به شما پبشنهاد میکنیم. در بسیاری از منابع فقط به یک روش اکتفا کردهاند که باعث سردرگمی برخی مخاطبان گردیده است.
قلیاب صابون پزی یکی از موارد مورد نیاز برای ساخت صابون خانگی به شمار میرود. نام دیگر این ماده سود سوزآور یا هیدروکسید است. از واکنش شیمیایی بین قلیاب صابونپزی و روغنهای مختلف، طی فرایندی بهنام «صابونی شدن» صابون تولید میشود. گفتنی است، در محصول نهایی، قلیاب صابونپزی باقی نمیماند.
تاریخچه صابون دست ساز
در قدیم بازار وکارخانه ها به شکل امروزی وجود نداشت و انسان ها برای رفع نیازهایشان مجبور بودند که به خود متکی باشند. لوازم بهداشتی و صابون از جمله مواردی بود که بسیاری از افراد در خانه آن را تولید و مورد استفاده قرار می دادند به طوری که تهیه صابون یک وظیفه مهم برای زنان به حساب می آمد.
در قدیم بر اساس افسانه ها گفته شده، هنگامی که حیوانات را قربانی درگاه خدایان می کردند، باران بقایای چربی حیوانی را به رودخانه ها منتقل می کرد.
پس از آن زنان متوجه شدند که توسط این چربی لباس های تمیزتری خواهند داشت و ایده ساخت صابون دست ساز درست از همان زمان گسترش یافت.
در سال های اولیه صابون را از چربی های حیوانی (معمولا بز) می ساختند. در قرن هفتم فرانسوی ها شروع به استفاده از روغن زیتون و رایحه های خوشبو برای تهیه صابون کردند که برای پوست و استحمام بسیار مناسب بود.
به دلیل توجه و استفاده ی زیاد انسان ها از این صابون سلطنت اروپایی به سرعت صنعت تهیه صابون را در دست گرفت و ملکه الیزابت اول هر چهار هفته یک بار استاندارد جدیدی برای تهیه صابون تنظیم می کرد.
متاسفانه امروزه ساخت صابون بیشتر توسط کارخانه جات صورت میگیرد. با این حال شما مجبور نیستید این صابون های کارخانه ای را خریداری کنید ما شمارا همراهی خواهیم کرد تا قدم به قدم با ساخت صابون آشنا و صابون دست ساز خانگی مورد علاقه ی خود را تهیه کنید.
مزایای ساخت صابون در خانه
ابتدا باید بدانید که تهیه صابون دست ساز ارگانیک در منزل کمتر از یک ساعت زمان شما را خواهد گرفت که میتوانید در مدت زمان طولانی از آن استفاده کنید، همچنین این امکان را به شما خواهد داد تا از ارگانیک بودنش مطمئن باشید و از هرگونه آسیب رسیدن به پوستتان اطمینان خاطر داشته باشید به علاوه هزینه ساخت این صابون بی نظیر درست نصف قیمت فروشگاه ها خواهد بود.
بهترین کار این است که چند بار دستورالعمل ها را انجام دهید تا بتوانید کم کم به سلیقه خود هرچه که می خواهید را تغییر دهید. بزرگترین حسن در ساخت صابون دست ساز این است که شما از مواد تشکیل دهنده و همچنین بهداشتی بودن محصول اطلاع دارید و می توانید با خیال راحت از آن برای پوست تان استفاده نمایید.
امروزه میزان آلودگی ها به دلیل افزایش جمعیت و کارخانه جات بسیار بالا رفته و انسان ها به طور مستقیم در معرض این آلودگی ها قرار دارند. شما می دانید که پوست انسان می تواند به راحتی مواد سمی را جذب کند.
هنگامی که پوست خود را در معرض مواد شیمیایی خشن قرار می دهید، سموم موجود در آن ها به راحتی به عضلات و بافت بدن تان می رسند و به آرامی تمام سیستم ایمنی بدن را به خطر می اندازند. مواد شیمیایی علاوه بر آلرژی می توانند اثرات بسیار بدی بر سلامت تان بگذارند و باعث عفونت های ویروسی و باکتریایی شوند.
جنبه اقتصادی صابون دستساز
همان طور که می دانید لوازم بهداشتی در بازار با قیمت های سرسام آور به فروش می رسند، صابون های دست ساز نیز از این قانون مستثنی نیستند و به دلیل ارگانیک و کمیاب بودن آنها قیمت مشخصی ندارند.
به این فکر کنید که شما می توانید در منزل خودتان صابون دست ساز ارگانیک را با سلیقه خودتان بسازید، لازم به ذکر است که تهیه صابون در منزل کار سختی نیست و علاوه برآن بسیار مقرون به صرفه است.
برای این اقدام کافی است دوری در بازار بزنید و محصولاتی را بررسی کنید که خودتان می توانید بهترین آن را در خانه داشته باشید و علاوه بر آن پول خود را به جهت رفع نیاز های دیگرتان خرج نمایید.
دوستان توجه داشته باشید که صابون دست ساز خانگی می تواند نکات مثبت زیادی را برای شما به همراه داشته باشد. عزیزانی که به دنبال کسب و کار خانگی هستند می توانند با ساخت صابون های ارگانیک درآمد فوق العاده ای را تجربه کنند.
مقایسه صابون ارگانیک با صابون شیمیایی
تمامی صابون های شیمیایی که امروزه در بازار هستند بدون استثنا شامل مواد زیر می باشند.
- بنزیل استات
- بنزالدهید
- اتانول
- سولفات سدیم
- تریکلوزان
بنزیل استات
یکی از معایب این ماده سرطان زا بودن آن است که می تواند با سرطان پانکراس همراه باشد و چشم ها و ریه را تحریک کند.
بنزالدهید
این ماده به شدت برای سیستم عصبی خطرناک است. کسانی که بیش از حد در معرض بنزالدهید هستند دچار استفراغ، سرگیجه و افت فشار خون می شوند.
اتانول
اتانول مادهی بسیار خطرناکی است که منجر به تحریک دستگاه تنفسی و ایجاد اختلالات دید در دراز مدت می شود. اتانول در حقیقت یک زباله خطرناک است.
سولفات سدیم
سولفات سدیم ماده ای است که رطوبت پوست را از بین می برد. این ماده شیمیایی جهش زا است و حتی می تواند مواد ژنتیکی را در سلول ها تغییر دهد.
تریکلوزان
به عنوان یک ضد باکتری برای جلوگیری از باز تولید باکتری ها شناخته می شود اما همه باکتری ها هم بر خلاف اسم شان مضر نیستند. اگر حتی در تابستان هم زیاد سرما می خورید یکی از دلایلش می تواند استفاده زیاد از صابون و وجود تریکلوزان باشد.
به جد می توان گفت که نه تنها صابون های شیمیایی مفید نیستند بلکه ممکن است باعث آسیب رسیدن به پوست شما شوند. خبر خوب این است که شما با ساخت صابون دست ساز خانگی دیگر نگران مواد شیمیایی نخواهید بود و انتخاب مواد به کار برده در صابون درست مطابق پوست و خصوصیات شما است.
همچنین به دلیل ارگانیک بودن این صابون اثرات آن بسیار سریع تر عمل کرده و پوستتان به سرعت شروع به تغییر خواهد کرد. با مطالعه این مقدمه اطمینان داریم که شما صابون های شیمیایی را برای همیشه رها کرده و به دنبال صابون دست ساز برای خود و خانوادتان هستید.
4 روش ساخت صابون در منزل
- روش ذوب کردن و ریختن
- روش سرد
- روش گرم
- ساخت صابون از خود صابون
روش های مختلفی برای تهیه صابون دست ساز خانگی وجود دارد. در برخی از این روش ها از ماده شیمیایی به نام lye یا سود سوزآور استفاده می شود. سود سوزآور یا سدیم هیدروکسید ماده ای بی رنگ یا سفید و بدون بو بوده که در فرم های پوسته، دانه یا گرانول موجود است.
توجه داشته باشید که این ماده شیمیایی خطرناک بوده و باید در خصوص مصرف آن محتاط بود. از آنجایی که تهیه صابون با استفاده از سود سوزآور خطرناک است باید در هنگام استفاده از آن به نکات احتیاطی توجه کرد.
درصورتی که مبتدی هستید از روش ذوب و قالب گیری استفاده کنید. با لمس و استنشاق سود سوزآور، تحریک و مشکلات تنفسی ایجاد می شود. بنابراین هنگام مصرف آن، استفاده از عینک ایمنی، ماسک و دستکش الزامی و ضروری است.
آموزش قدم به قدم ساخت صابون خانگی
قدم اول
مطالعه و بررسی خصوصیات پوستی
در قدم اول لازم است که با مطالعه بر روی پوست خود اطلاعاتی را به دست آورید سپس بر اساس آن مواد لازم برای صابونی که میخواهید بسازید را تهیه کنید. به طور کلی امروزه طیف گسترده از رایحه ها و چربی ها وجود دارد و شما می توانید از میان آن ها و بر اساس خصوصیات پوستی خود، انتخاب کنید.
قدم دوم
تهیه مواد لازم برای ساخت صابون
کره کاکائو، روغن کرچک، روغن بادام، روغن نارگیل، روغن زیتون، کره انبه و روغن آووکادو از جمله موادی هستند که می توانند مورد استفاده قرارگیرند. برای ساخت یک صابون عالی لازم است که از ارگانیک بودن مواد خود اطمینان حاصل نمایید.
لوازم مورد نیاز برای تهیه صابون دست ساز
لیوان، کاسه، بطری بزرگ، مخلوط کن، ترازوی اندازه گیری دیجیتال، قالب های صابونی در اشکال دلخواه، سرکه سفید، قابلمه و یا ظرف مناسب برای گاز و در برخی از دستورات دستکش و عینک ایمنی را شامل می شود.
به احتمال زیاد بسیاری از موارد ذکر شده در هر خانه ای وجود دارد اما لازم است بدانید که این لوازم باید پس از ساخت صابون در محل جداگانه قرار گیرند و ابزاری جداگانه برای ساخت مجدد صابون بشوند.
این اقدام به این دلیل است که مواد استفاده شده در صابون به هر دلیلی وارد بدن شما نشود پس به این مورد توجه ویژه ای داشته باشید .می توانید پس از یادگیری دستور العمل ها، برخی از موارد را طبق سلیقه و خصوصیات پوستی خود تغییر دهید.
سعی کنید روغن های مناسب برای بدن و گیاهان خشک شده ای همچون بابونه و همچنین ترکیبات رنگی مانند آب چغندر و زردچوبه و در نهایت بافت هایی مانند قهوه، بلغور و نمک دریایی را به صابون های خود اضافه کنید چراکه این مواد همگی برای سلامت پوست تان مفید هستند.
طرز تهیه صابون دست ساز
1. از تمیز بودن محوطه کارتان اطمینان حاصل کنید و همچنین مطمئن شوید که کودکان در اطراف شما حضور نداشته باشند، زیرا قلیاب صابون پزی که آب و روغن مخلوط شود بویی می دهد که استنشاق آن ممکن است برای کودکان مضر باشد.
2. روغن ها را به شکل مایع اندازه گیری کنید و روی اجاق گاز قرار دهید. پس از این که کمی گرم شدند زیر حرارت را کم کنید.
3. برای اندازه گیری از چند لیوان استفاده کنید. توصیه میشود که حتما از لیوان یک بار مصرف استفاده شود در صورت استفاده از لیوان های منزل روی آنها را برچسب بزنید تا دیگر در آنها نوشیدنی نریزید و فقط مخصوص همین کار باشند.
4. سعی کنید از لیوان های بزرگ استفاده کنید تا موادتان از آنها سرریز نشوند.
5. موارد ایمنی را جدی بگیرید. از دستکش و قاشق فلزی یا قاشق چوبی برای جا به جایی مواد استفاده کنید تا بدن تان مستقیم با مواد برخورد نداشته باشند. آب را در لیوان بزرگ ریخته و کم کم قلیاب را با قاشق به آن اضافه کنید.
6. مواد را خوب با هم مخلوط کنید.
نکته:
صابونی که با روش گرم تهیه می شود حتما بعد از جدا سازی از قالب به مدت سه یا چهار هفته باید در جای خشک و خنک نگه داری شود و به هیچ عنوان استفاده نشود. در صورت استفاده پوست ممکن است صدمه جدی ببیند.
7. پس از گرم شدن روغن آن را به مخلوط تان اضافه کنید.
8. اگر مواد تان در سینک یا جایی از آشپزخانه ریخت فورا آن را با آب و سرکه بشویید تا خنثی شود و لکه ای از آن باقی نماند.
9. مواد را روی حرارت کم قرار دهید و هر 15 دقیقه آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید که آماده شده است و شروع به سفت شدن می کند. بعد از حدود 35 تا 55 دقیقه آماده است.
10. در این مرحله حرارت را خاموش کنید و ظرف را از روی حرارت بردارید. اگر قصد دارید عطر یا روغنی دلخواه را به آن بیفزایید اکنون وقتش است. روغن اسطوخودوس یا پرتقال بدین منظور مناسب هستند.
11. به سرعت و با دقت مواد را در قالب مورد نظر بریزید. از قالب های سیلیکونی، پلاستیکی و حتی مقوایی هم می توانید بهره ببرید.
12. بهتر است از کاغذ پوستی در قالب ها استفاده نمایید و سپس قالب ها را در جایی خشک و خنک نگه دارید.
13. بعد از 24 ساعت صابون را از قالب جدا کنید و فورا مورد استفاده قرار دهید. می توانید رنگ های مجاز را هم در مراحل آخر حرارت به مواد اضافه نمایید.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات پوست و زیبایی 118فایل نیز دیدن فرمایید.