در این مقاله بخوانید
چگونه می توان خمیر پلیمری یا خمیر فیمو ساخت؟ از چه وسایلی برای ساخت خمیر فیمو استفاده می شود؟ با خمیر فیمو چه عروسک های خمیری می توان ساخت؟ خمیر فیمو چیست؟ تفاوت خمیر هوا خشک با خمیر قابل پخت چیست؟
با ما همراه باشید تا به سوالات بالا پاسخ دهیم.
مقدمه
انواع محتلفی خمیر جهت ساخت عروسک و وسایل تزئینی وجود دارند که طریق ساخت آنها با یکدیگر متفاوت است. روشهای استفاده از این خمیرها نیز متفاوت است. برخی برای شکل دهی به گرما نیاز دارند، برخی برای نرم شدن نیازمند نوعی روغن هستند و… . ما در این مقاله قصد داریم شما را با خمیر پلیمری یا فیمو آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
عروسک خمیری چیست؟
عروسک، اسباب بازی کودکادنه مدل شده به شکل انسان یا حیوان است و شاید قدیمی ترین اسباب بازی باشد. اگر به گذشته برگردیم و تاریخ را مطالعه کنیم می بینیم در گذشته عروسک خمیری به شکل های متنوع امروزی وجود نداشته است. شاید تنها عروسک خمیری در آن زمان درست کردن عروسک های گلی بود. آنها بیشتر از پارچه، خز و… برای درست کردن عروسک استفاده می کردند.
اما با گذشت زمان و پیشرفت علم و تکنولوژی خمیرهایی وارد عرصه عروسک سازی شدند. خمیرهایی که به راحتی شکل می گیرند و باعث ساختن عروسک هایی زیبا می شوند. خمیر پلیمری یا خمیر فیمو جز خمیرهای عروسک سازی است. اما متاسفانه این خمیر در ایران وجود ندارد ولی نگران نباشید ما در ادامه قصد داریم با طریقه ساخت خمیر پلیمری آشنا شویم.
ساخت خمیر پلیمیری
وسایل لازم
- آرد نشاسته ذرت: یک فنجان
- روغن بچه: دو قاشق غذاخوری
- چسب چوب: سه چهارم فنجان
- آبلیمو: یک قاشق غذا خوری
مراحل ساخت خمیر پلیمری یا فیمو
برای ساخت خمیر پلیمری ابتدا نشاسته و چسب چوب را در یک ماهیتابه نچسب بریزید و آنها را به خوبی با هم مخلوط کنید. بهتر است برای هم زدن چسب چوب و نشاسته ماهیتابه را روی شعله خاموش یا کانتر قرار دهید. خیلی مراقب باشید تا مواد داخل ماهیتابه نچسبد. بعد از مخلوط شدن کامل نشاسته و چسب چوب، آبلیمو و روغن بچه را اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مواد به طور یکدست و کامل با هم ترکیب شوند.
سپس ماهیتابه را روی شعله ملایم بگذارید و همچنان به هم زدن مواد ادامه دهید. به هیچ وجه هم زدن را ترک نکنید. این کار را تا پایان کار انجام دهید، زیرا باعث یکپارچه و یکدست شدن خمیر میشود. در مرحله بعد همزمان که مواد را هم می زنید به آرامی شعله را زیاد کنید. وقتی مخلوط شبیه پوره سیب زمینی شد آن را از روی حرارت بردارید و روی یک سطح صاف و سرد قرار دهید.
سپس مقداری روغن بچه به آن اضافه کنید. روغن بچه باعث می شود تا خمیر حین ورز دادن به دستها نچسبد. بعد از اینکه روغن را اضافه کردید خمیر را به آرامی ورز دهید تا کاملاً یکدست شود. آنقدر خمیر را ورز دهید که سفتی آن شبیه خمیر پیتزا شود. بعد می توانید خمیر را به صورت گلوله توپ درست کنید.
بعد خمیر را در داخل کیسه فریزر بگذارید و هوای داخل کیسه را خارج کنید تا خمیر سفت نشود. اگر خمیر هنوز گرم است می توانید برای چند دقیقه کیسه را باز بگذارید تا سرد شود سپس آن را ببندید و داخل یخچال قرار دهید.
خمیر فیمو چیست؟
خمیر فیمو نامی از مارکهای خمیر پلیمری است که توسط شرکت آلمانی Staedtler ساخته میشود. بدون شک این خمیر یکی از شناخته شده ترین و محبوب ترین خمیرهای مدل سازی است. این خمیرها نه تنها برای هنر، اوقات فراغت و سرگرمیها، بلکه برای آموزش کاردستی در مهد کودکها یا مدارس نیز ایدهآل هستند.
این خمیر ضد آب و سبک است و برای کار بسیار انعطاف پذیر و نرم است. وقتی خمیر پلیمری خشک می شود کدر می شود. برای اینکه عروسکها جذابیت خود را از دست ندهند می توانید برای براق کردن آنها از برق ناخن یا اسپری براق کننده استفاده کنید.
فیمو اولین خمیر رسی مدل سازی بود که می توانست در کوره سخت شود. این مواد در رنگهای مختلف وجود دارند. از آن برای ساخت وسایلی از جمله جواهرات، لوازم جانبی و زیورآلات کوچک استفاده می شود. همچنین حتی می توان فیمو را نقاشی کرد. رنگهای اکریلیک برای این کار بهترین هستند، زیرا ممکن است بر پایه روغن به طور کامل خشک نشوند.
انواع مختلفی از خاک رس پلیمری فیمو وجود دارد که عبارتاند از:
- فیمو سافت
- افکت فیمو
- فیمو حرفهای
- چرم فیمو
- فیمو کیدز
آیا خاک رس فیمو سمی است؟
هنگامی که خاک رس پلیمری به درستی پخته شود، بخارات سمی آزاد نمی کند و یا باقی ماندهای در فر باقی نمی گذارد. با این حال، هنگام سوختن، معمولا کلرید هیدروژن آزاد می کند که بیرنگ و خورنده است، بنابراین می تواند باعث تحریک و سوختگی شود. همیشه توصیه میشود از هر گونه خاک رس پلیمری همراه با غذا استفاده نشود و نباید هرگز مصرف شود.
مقایسه خمیر هوا خشک با پلیمری
خمیر هوا خشک همانطور که از اسمش پیداست در معرض هوا خشک می شود و نیازی به فر یا اجاق ندارد. اما خمیر پلیمری قابل پخت اگر در مجاورت هوا باشد نرمی خود را حفظ می کند و خشک نمی شود. برای خشک شدن این نوع خمیر باید به آن حرارت داده شود در این صورت سفت و سخت می شود.
مزایا و معایب خمیر پلیمری
از مزیت های خمیر پلیمری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رنگهای متنوعی را در بر می گیرد.
- بعد از پخته شدن بسیار سفت و سخت می شوند.
- برای ساخت طیف وسیعی از محصولات به کار می رود.
معایب خیمر پلیمری:
- از آنجایی که خمیر پلیمری سفت است شکل دادن به ان کار آسانی نیست.
- وقتی سفت و سخت می شود شکننده می شوند.
- گران قیمت هستند.
- در دمای بسیار بالایی پخت می شوند و بعد از پخته شدن تیره می شوند.
- هنگام کار با آن به دست می چسبد.
مزایا و معایب خمیر هوا خشک
مزیتهای خمیر هوا خشک نیز عبارتاند از:
- به دلیل نرم بودن کار با آن بسیار راحت است.
- قابلیت ترکیب با مواد دیگر را دارد.
- ارزان است و به راحتی تهیه می شود.
معایب خمیر هوا خشک:
- خمیر هوا خشک بعد از خشک شدن حدود 15 درصد از حجمش را از دست می دهد.
- بسته به سایز وسیله ساخته شده زمان خشک شدن متفاوتی دارد.
جمع بندی
در این مقاله با طریقه ساخت خمیر پلیمری یا فیمو آشنا شدیم. همچنین فهمیدیم فیمو نام برندی از خمیرهای پلیمری است که در کشور آلمان برای اولین بار تولید شده است. در ادامه به تفاوت خمیر قابل پخت و خمیر هوا خشک پرداختیم و مزایا و معایب هر یک را مورد بررسی قرار دادیم.
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر سایر مقالات عروسک خمیری 118فایل را مطالعه کنید.