در این مقاله بخوانید
رزین اپوکسی چیست؟ از کاربردهای آن اطلاع دارید؟ آیا تا به حال از رزین اپوکسی استفاده کردهاید؟ از نحوهی ساخت رزین اپوکسی چه میدانید؟ در ادامه به این سوالات پاسخ میدهیم، با ما همراه باشید.
مقدمه
رزین اپوکسی یک نوع از مواد شیمیایی است که به صورت دو جزئی وجود دارد. رزین اپوکسی معمولا همراه با هاردنر که نوعی خشک کن است به فروش میرسد. علت استفاده از هاردنر این است که رزین در هوای معمولی خشک نمیشود و برای خشک شدن نیاز به جز دوم خشک کننده دارد.
رزین اپوکسی پس از آن که خشک شد به صورت جامد شفاف و شیشهای نمود پیدا میکند. از این ویژگی میتوان در نوعی از نقاشی و ضد آب کردن سطوح استفاده کرد. در ادامه قصد داریم نحوه ساخت رزین را به شما آموزش دهیم.
رزین اپوکسی چیست؟
رزین اپوکسی شامل دو جز رزین و هاردنر است. رزین در بازار دارای انواع گوناگونی است. اما بیشتر رزینهایی که ما در مصارف تزئینی از آنها استفاده میکنیم از نوع بیسفنول است.
بررسی کاربردهای رزین اپوکسی
رزین اپوکسی در صنعت نیز کاربردهای خاص خود را دارد. رزین همچنین با وجود مصارف گوناگونی که در صنایع دارد، با وجود شفاف بودن خود در هنر نیز کاربرد دارد. به کار بردن رزین در طراحی و ساخت لوازم تزئینی بسیار متداول است و طرفداران خاص خود را دارد.
از جمله کارهای تزئینی که میتوان با رزین انجام داد، ساخت زیورآلات است. در ساخت اشیا تزیینی با رزین میتوان از ابزار گوناگونی چون انواع رنگ، منجوق، چوب، گل و… استفاده کرد.
همهی ما میدانیم که رزین و کاربرد آن امروزه بسیار رایج شده است. از رزین در موارد زیادی میتوان استفاده کرد.
همچنین در ساخت بسیاری از لوازم نیز میتوان رزین را به کار برد.یکی از کارهایی که با رزین میتوان انجام داد ترکیب آن با چوب است که روش بسیار پرطرفدار است.
ما نیز قصد داریم در این مقاله آموزش ساخت رزین را به شما توضیح دهیم. با ما همراه باشید تا بتوانید هر آنچه در نظر دارید را به خوبی و با هنر خود بسازید. خوب است بدانید وسایلی که از طریق رزین ساخته میشوند دارای انواع رنگها، شکلها و سایزهای مختلفی هستند.
مواد و لوازم ضروری برای ساخت رزین
در ابتدای کار لازم است با لوازم و موادی که قرار است از طریق آنها رزین ساخته شود آشنا شوید. این لوازم و مواد عبارتاند از:
رزین دو جزیی پنجاه درصد، رنگ رزین به صورتهای ترنسپرنت، شب تابی، خمیری، قطعات چوب، قالب، اره، سوراخ کن، میزکار، پیمانه، گیره، انواع سمباده، نمد، شیر پولیش، دستکش، فندک، نوار چسب، چوب بستنی و خلال، لیوانهای پلاستیکی و تینر.
کار تینر، پاکیزگی ابزار یا لوازمی است که به رزین آلوده میشوند. در ادامه آموزش قرار است شما را با نحوه استفاده هر یک از این ابزارها آشنا نماییم. اولین مرحله از آموزش ما، آموزش چگونگی اندازه گیری نسبت رزین و هاردنر از طریق پیمانه است.
مراحل ساخت رزین اپوکسی
1. ابتدا مقداری رزین اپوکسی را در داخل پیمانه قرار میدهیم. توجه داشته باشید که خوب است در هنگام کار با رزین دستکش به دست کرده باشید. زیرا که اگر به دست شما رزین بچسبد، در صورتی که تینر فوری به همراه نداشته باشید، این رزین به آسانی از دست شما جدا نخواهد شد. همچنین بهتر است بدانید رزین را نمیتوان با آب و صابون از بین برد.
2. رزین اولین جز در مخلوط ما خواهد بود. در این آموزش قرار است رزین اپوکسی پنجاه درصد را به میزان دو برابر هاردنر به کار ببریم. دقت کنید که در رزین شصت و چهار درصد این نسبت سه به دو میشود.
3. اندازه رزینی که میریزید را از طریق درجه بندیهای پیمانه مشخص و اندازه گیری نمایید. بهطور کلی نوع رزینی که انتخاب میکنید، مقدار هاردنر مورد نیاز شما را مشخص مینماید. حال با گذشت زمان قرار است مخلوط شما به خوبی خشک شود. اندازه گیری در این مرحله بسیار حایز اهمیت است از این رو بهتر است ترازوهایی با دقت دهم یا صدم به کار ببرید تا درصد اشتباه شما به میزان قابل توجهای کاهش پیدا کند.
4. پس از ریختن مقدار مشخص و اندازه گیری شدهای از رزین اپوکسی در درون لیوان پلاستیکی، حال به اندازه یک دوم از آن مقدار، هاردنر را توسط پیمانه اندازه گیری میکنیم و میریزیم. در این مرحله ضروری است که مخلوط را با چوب بستنی به خوبی ترکیب نمایید تا هر دو جز به خوبی درهم شوند.
5. در آخر این هم زدن شما باید ترکیبی یکنواخت و شفاف داشته باشید. برای پیشگیری از ایجاد حبابهای ترکیب رزین باید دمای اتاق را ثابت نگه دارید و همچنین میتوانید در هنگام هم زدن ترکیب، لیوان خود را در درون یک ظرف حاوی آب داغ قرار دهید. علاوه بر این موارد میتوانید بعد از مخلوط رنگ و قالب گیری توسط فندک حبابها را از بین ببرید.
6. همیشه خوب است به اندازه ضرورت ترکیب رزین اپوکسی را بسازید. زیرا مقدار رزین اضافی بعد از یک شبانه روز خشک شده و دیگر نمیتوان از آن استفاده نمود. اما اگر در هنگام کار رزین کم باشد، میتوان آن را دوباره ساخت.
7. در این مرحله از آموزش قرار است برای رنگ کاری رزین، رنگ ترنسپرنت و بعد رنگ خمیری به کار ببریم. این رنگها موجب ایجاد رنگ زیبا در رزین خواهند شد. برای افزودن رنگ ترنسپرنت به مخلوط تنها باید یک یا چند قطره از این رنگ را بیافزایید. حال لازم است ترکیب را به خوبی هم بزنید و مخلوط کنید.
8. اگر مایل هستید رنگ کمی به رزین اپوکسی خود بیافزایید میتوانید از طریق چوب بستنی رنگ را از لبه بگیرید تا رنگ کمی اضافه شود. اما دقت داشته باشید که اصلا نباید سر چوبی که با رزین برخورد کرده است به لبهی ظرف رنگ بخورد. این کار برای این است که آیین رزین بعد از خشک شدن موجب بسته شدن راه نفوذ رنگ نشود.
9. یکی از نکات مهم پایانی کار این است که میتوانید هنگام اتمام کار پیمانه و ابزاری که در ساخت رزین استفاده کردهاید را با تینر فوری پاک کنید تا آثار رزین از بین رفته و دوباره قابل استفاده باشند.
جمع بندی
رزین غلیظ موجب میشود که رزین در لبههای کار بسیار زیبا جلوه کند و از طرفی تمیزی اطراف کار بسیار بهتر خواهد شد و از آن بیشتر برای ساخت لوازم تزیینی استفاده میشود. از طرفی رزین رقیق بیشتر برای کارهایی که احتیاج است رزین اپوکسی و رنگ روی سطح کار مایع لغزان ایجاد کنند، به کار میروند.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات رزین اپوکسی 118فایل نیز دیدن فرمایید.