در این مقاله بخوانید
چطور ژلکوت اپوکسی بسازیم؟ رزین مناسب برای ساختن ژلکوت چیست؟ آموزش اجرای اپوکسی چطور است؟ پودر رنگ برای ژلکوت بهتر است یا خمیر رنگ؟ نحوه قالب گیری ژلکوت چطور است؟
در ادامه به سوالات بالا پاسخ خواهیم داد.
مقدمه
ژلکوت مادهای است که در ساخت مجسمه و آثار هنری استفاده میشود. این ماده در برابر عوامل محیطی و همچنین ضربه و فشار مقاومت بالایی دارد و یک مجسمهی با دوام و ماندگار را ایجاد میکند. البته ژلکوت بیشتر یک روکش محافظ است تا مادهی سازنده اما خصوصیات آن باعث میشود تا زحمات یک هنرمند ماندگار باشد. مواد تشکیل دهندهی ژلکوت شامل،
- رزین اروزیل
- ژلکوت اسید کاپوزیل
- کبالت تالک
- فیلر مل
- خمیر رنگ
- پودر رنگ
رزین مناسب برای ساختن ژلکوت
پایهی ساخت ژلکوت رزین است و اولین مادهای است که باید در ساخت آن استفاده شود. رزین مناسب برای ژلکوت از رزین پلی استر ایزو، رزین اپوکسی و رزین وینیل استر استفاده میشود. برای ساخت ژلکوت یکی از این رزینها کافی است و طبق نیاز از نوع رزین را انتخاب میکنند. بعد از انتخاب رزین نوبت به فیلرهای افزودنی است. به طور کلی نسبت مقدار فیلرها به رزین یک سوم مقدار رزین مصرفی است به این شکل که برای یک لیتر رزین باید از ۳۰۰ تا ۳۵۰ سی سی فیلر استفاده کرد.
اضافه کردن کبالت به رزین
فیلر اولی که باید به رزین اپوکسی اضافه شود، کبالت است. کبالت باعث تسریع در فرآیند پلیمریزاسیون میشود که فرآیند پخت ژلکوت را بر عهده دارد البته با اضافه کردن کبالت محلول ما سفت نمیشود چرا که برای سفت شدن به کاتالیزور احتیاج دارد. برای هر یک لیتر رزین ۱۵ گرم کبالت استفاده میشود و باید به خوبی این دو را با یکدیگر ترکیب کرد.
ترکیب اروزیل با محلول ژلکوت
اروزیل فیلر بعدی است که به محلول اضافه میکنیم. این فیلر به شکل پودر سفید در بازار وجود دارد و باعث میشود تا ژلکوت در برابر اشعه فرا بنفش، شرایط محیطی و ضربه و فشار مقاوم شود، اما این ماده خطرناک است و باید با دقت استفاده شود. میزان اضافه کردن اروزیل به محلول یک امر تجربی است که بسته به شرایط استفاده مشخص میشود. برای ترکیب بهتر این ماده را در چند مرحله داخل محلول ترکیب میکنند.
برای تقویت خصوصیات اروزیل از مکمل کاپوزیل استفاده میشود. این مکمل میتواند باعث تقویت مقاومت محلول شود و حکم یک مکمل را دارد.
اضافه کردن فیلر تالک
تالک فیلر بعدی لیست است، این فیلر از شکننده شدن ژلکوت ما جلوگیری میکند، شکل ظاهری تالک نیز به صورت پودر میباشد. نسبت استفاده از تالک یک چهارم اروزیل است. بعد از اضافه کردن تالک نیز میتوان برای ایجاد رنگ یکنواخت در داخل ژلکوت از خمیر و یا پودر رنگ استفاده کرد.
پودر رنگ یا خمیر رنگ؟
از نظر اقتصادی پودر رنگ به صرفه است و هزینهی شما را کاهش میدهد، اما کیفیت ظاهری ژلکوت که با پودر رنگ ساخته شده است پایین تر است و در آن رگههای رنگ دیده میشود که نشان از عدم اختلاط مناسب با رزین اپوکسی است.
اما خمیر رنگ با رزین سازگار است و به خوبی مخلوط میشود و در نهایت شاهد سطح یکنواخت و بدون لکه هستیم، البته باید برای خمیر رنگ هزینهی بیشتری را متقبل شد.
قالب گیری ژلکوت
برای قالب گیری ابتدا مدل را روی میز گذاشته و مانند قالب گیری رزین تمام سطح آن را با ماده جدا کننده میپوشانیم. جنس جدا کننده میتواند از واکسهای صنعتی و یا پلی وینیل و الکل باشد. بهتر است برای جدا کردن بهتر قالب از مدل، از ترکیب واکس، پلی وینیل، آب گرم و الکل استفادا کنیم و منتظر خشک شدن فیلم مورد استفاده بمانیم.
بعد از خشک شدن جدا کننده حدود ۲۰ دقیقه فرصت داریم تا ژلکوت را روی مدل خود بپاشیم. برای پاشیدن ژلکوت از پیستول استفاده میشود. باید آن را با هاردنر و کاتالیزور ترکیب کنیم و داخل پیستوله بریزیم و شروع به اسپری کردن آن میکنیم برای یک نواخت شدن تمام سطوح بهتر است پاشش ژلکوت را با دقت کامل انجام دهیم.
با اتمام فرآیند پاشش ژلکوت آن را به اتاقک گرما منتقل میکنیم تا فرآیند پلیمریزاسیون به خوبی و کامل انجام شود. در این مرحله باید الیاف گذاری را انجام دهیم. این فرآیند در اتاقک گرما به مدت یک ساعت و نیم انجام میشود.
قبل از الیاف گذاری ابعاد الیاف را متناسب با شکل مدل برش میدهیم. برای ترکیب بهتر الیاف با ژلکوت از الیاف سوزنی استفاده میشود. بعد از انتخاب الیاف و بریدن، آن را در پشت ژلکوت قرار میدهند. اینکار را باید تا زمانی که تمام پشت ژلکوت را با الیاف بپوشانیم باید ادامه دهیم. برای چسباندن هر چه بیشتر الیاف به ژلکوت، آن را به رزین آغشته میکنیم. این کار برای ۶ تا ۸ لایه انجام میشود تا ضخامت آن به اندازه مطلوب برسد.
بعد از چسباندن الیاف به ژلکوت باید برای قالب یک پشت بند مناسب ایجاد کنید. پشت بندهای چوبی، بتنی و فلزی مناسب قالبها هستند.
طراحی پشت بندها باید بتواند اعوجاج و خلل و فرج قالب را بپوشاند و به طراحی دقیق احتیاج دارد. بعد از پشت بندی و چفت کردن قالب با کمک سیمان و چسب، آن را به مدت ۴۸ ساعت در اتاق گرما میگذارند تا کاملا خشک و محکم شود و در نهایت قابل استفاده خواهد بود.
نتیجه گیری
ژلکوت مادهای بر پایه رزین است که بیشتر ترکیب این مخلوط را شامل میشود. سایر فیلرهای افزودنی نیز برای افزایش مقاومت در شرایط محیطی، اشعه فرا بنفش و ضربه اضافه میشود. ساختن قالب و بهره برداری از ژلکوت طی فرآیند ترکیبی با الیاف و پارچه مخصوص و پشت بند قالب مناسب انجام میشود و با کمک آن میتوان یک قالب مناسب داشت.
برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید سایر مقالات رزین و اپوکسی 118فایل را مطالعه فرمایید.