در این مقاله بخوانید
قالب شمع چیست و چه انواعی دارد؟ از چه موادی میتوان به عنوان قالب برای ساخت شمع استفاده کرد؟ چگونه میتوانیم با قالب دلخواه خود شمع بسازیم؟ چگونه از دوره آموزش شمع سازی در منزل را فرا بگیریم؟
برای یافتن پاسخ تمام پرسشهای فوق با ما همراه باشید.
مقدمه
با گذشت زمان و پیشرفت فناوریهای رفاهی برای زندگی انسان بعضی از وسایل جایگاه خود را از دست داده و یا کمرنگ میشوند. یکی از ابزارهایی که در گذشته و در نبود انرژی برق کاربرد گستردهای داشته ولی امروزه تغییر کاربری داده شمع است. شمعها در گذشته برای ایجاد نور استفاده میشدند که با ورود انواع لامپها این مصرف برای شمع از بین رفت و در عوض شمع در جایگاه ایجاد فضای رمانتیک و دکوراسیونهای چشمگیر در مراسمات مختلف جایگاه ویژهای یافت.
در این مقاله نحوه ساخت شمع با قالب دلخواه را بررسی خواهیم کرد و نیز سعی میکنیم قالبهای مختلف ساخت شمع با جنسهای مختلف را آموزش دهیم.
قالب شمع چیست و چه انواعی دارد؟
به طورکلی هر ظرف یا وسیلهای که بتوان شمع یا پارافین را پس از ذوب کردن در آن ریخت و پس از سرد شدن شمعی به شکل همان ظرف یا وسیله ساخت را قالب شمع میگویند.
قالبهای شمع انواع مختلفی از جمله قالبهای سیلیکونی، قالبهای کاغذی، یک تکه و دو تکه،قالبهای برش و… دارند که به طور خلاصه در مورد هر کدام توضیحاتی ارائه خواهیم کرد.
- قالبهای سیلیکونی
انواعی از قالبهای ساخت شمع هستند که به وسیله آنها میتوان شمعهای برجسته ساخت. جنس این قالبها ازپلاستیک بوده ولی بسیار انعطاف پذیر هستند. این قالبها نسبت به سایر قالبها بیشترین استفاده را دارند.
- قالبهای کاغذی
بهترین نوع کاغذ برای ساخت این نوع قالب مقوای فابریانو 220 و یا در صورت امکان کاغذهای اشتنباخ هستند که مقاومت و ایستایی کافی را بعد از ریختن پارافین ذوب شده دارند. همچنین به وسیله رنگ پودری یا مداد شمعی می توانید مقاومت آنها را بیشتر کنید. در ادامه نحوه شمع سازی با این قالبها را شرح خواهیم داد.
- قالبهای یک تکه
این قالبها یکه تکه بوده و احتیاج به آببندی کردن و پوشش اضافه ندارند و بعد از سفت شدن شمع به راحتی از آن جدا میشوند.
- قالبهای دو تکه
برعکس قالبهای یک تکه، احتیاج به آببندی کردن و پوشش دارد. به این معنا که باید قبل از ریختن پارافین در آنها از وارد نشدن آب به درونشان اطمینان حاصل کرد.
- قالبهای برش
این قالبها بیشترشبیه قالبهای شیرینیپزی هستند و عمق نسبتا زیادی دارند. دهانه آنها پهن است به همین دلیل شمع پس از سخت شدن به راحتی از آنها خارج میشود. این قالبها را بیشتر برای ایجاد طرح روی شمع مصرف میکنند.
از چه موادی میتوان به عنوان قالب برای ساخت شمع استفاده کرد؟
به طورکلی از هر وسیلهای میتوان به عنوان قالب استفاده کرد. قالبهای ساخت شمع میتوانند از جنس شیشه، کاغذ، سیلیکون و حتی پلاستیک باشند که طرز شمع سازی به وسیله هر کدام متفاوت است.
چگونه میتوانیم با قالب دلخواه خود شمع بسازیم؟
وابسته به جنس قالبی که استفاده میکنید نحوه ساخت شمع متفاوت است. برای مثال ما به طور مختصر به نحوه شمع سازی با سه جنس قالب مختلف خواهیم پرداخت که به شرح زیر هستند:
1. شمع با قالب شیشهای
برای ساخت این شمع به شیشه مربا یا هر نوع شیشهای که طرح مدنظر شما را داشته باشد و نیز شمع به راحتی بتواند از آن خارج شود یا در صورت خارج نشدن جلوه زیبایی داشته باشد احتیاج داریم.
همچنین به مقداری پارافین یا موم طبیعی، مقداری روغن معطر برای ایجاد کردن رایحه دلخواه و نیز رنگ و فیتیله نیاز داریم.
برای ساخت این نوع شمع ابتدا فیتیله شمع که از قبل آماده کردهاید را به وسیله چسب کاغذی یا سیلیکونی به کف قالب شیشهای بچسبانید که هنگام اضافه کردن پارافین تکان نخورد. توجه داشته باید حدود دو برابر طول فیتیلهای که داخل شیشه گذاشتهاید را بیرون از شیشه بگذارید. سپس پارفین یا موم طبیعیای که روی حرارت غیرمستقیم (به روش بنماری) ذوب کردهاید با رنگ و روغن معطر (طبق دستورمصرف روی جلد روغن) مخلوط کرده و در قالب بریزید. سپس در جایی بدون حرکت و نسبتا خنک قرار دهید تا کم کم سرد شود.
بعد از سفت شدن میتوانید آن را به راحتی از قالب شیشهای خارج کنید و یا اینکه با همان شکل از آن استفاده کنید. برای خارج کردن شمع کافیست با انگشت به آرامی به شیشه ضربه بزنید تا شمع خود را در اصطلاح ول کرده و از قالب خارج شود.
2. شمع با قالب پلاستیکی
بیشتر شمعهای موجود در بازار با استفاده از همین قالبها ساخته میشوند. شیوه ساخت شمع با این قالبها به این صورت است که باید ابتدا فضای داخلی قالب را با روغن مایع چرب کنید تا شمع به راحتی از آن خارج شود. سپس فیتیله شمع را با موم زنبورعسل، موم اندود کنید تا زمانی که درون شمع قالب گرفته تا آخر بسوزد.
سپس کف قالب پلاستیکی را سوراخ کرده و مقدار کمی از فیتیله را از آن خارج کنید و گره بزنید. ادامه فیتیله درون قالب را یا هنگام تخلیه پارافین با دست صاف و ثابت نگه دارید یا اینکه به وسیله بستن آن به دو تا مداد و قراردادن آنها روی قالب به صورت افقی فیتیله را ثابت کنید.
سپس پارفین یا مومی که قبلا با روش بن ماری ذوب کردهاید و رنگ و عطر مطلوبتان را به آن اضافه کردهاید را در دو مرحله درون قالب بریزید. مرحله اول به مقدار کم و به دلیل اینکه فیتیله در سوراخ ایجاد شده است و باید در قالب شیشهای محکم شود و مرحله دوم مقدار زیادی برای ایجاد فرم کلی شمع اضافه کنید.
همچنین شما میتوانید ازدورنگ مختلف برای این دومرحله استفاده کنید که سبب زیباترشدن شمع شما خواهد شد. پس ازسرد شدن تدریجی شمع ابتدا با قیچی گرهای که درانتهای فیتیله ایجاد کردهاید را برش بزنید سپس قالب را سر و ته کرده وآرامی شمع را خارج کنید.
3. شمع با قالب کاغذی
این دسته انواع زیادی از طرحهای سه بعدی شمع را شامل میشود که بیشتر جنبه تزیینی دارند. برای ساخت شمع به وسیله این مدل از قالبها ابتدا نیاز به طرح قالب دارید. میتوانید طرحهای هندسی باز شده مختلف مطلوبتان را از اینترنت جستجو کرده و پس از پرینت گرفتن طرح مورد نظر را روی کاغذ اشتنباخ یا مقوای فابرییانو 220 چاپ کنید و قسمتهای اضافی را ببرید.
سپس گوشهها و خطوطی که باید به هم بچسبند رابه یکدیگر بچسبانید. توجه کنید پیشنهاد میشود قبل از چسباندن گوشهها فضای داخلی قالب را با استفاده از مداد شمعی یا رنگ پودری رنگ آمیزی کنید تا بعد از اضافه کردن پارافین قالب نشتی نداشته باشد، به علاوه ایستایی بیشتری داشته باشد.
مثل هر دو نوع قالب گفته شده در بالا، فیتیله را کف قالب بچسبانید و سپس پارفین یا موم ذوب شده را به قالب اضافه کنید.
نکته لازم به ذکر در مورد خارج کردن شمع از قالب این است که شما میتوانید شمع را درون قالب نگه دارید و از آن استفاده کنید یا اینکه بعد از سرد شدن پارافین قالب کاغذی را به آرامی برش دهید و از شمع جدا کنید.
نتیجه گیری
برای ساخت شمع روشهای مختلف و قالبهای مختلفی وجود دارد که موارد ذکر شده در بالا نمونه بسیار کوچکی ازآنها است. در واقع هنر شمعسازی هنری وابسته به سلیقه و خلاقیت فردی است که قابل تعمیم و گسترش نیز هست.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات شمع سازی 118فایل نیز دیدن فرمایید.