در این مقاله بخوانید
شمع سازی با قالبهای سیلیکونی و پلاستیکی چگونه است؟ چند نوع قالب شمع وجود دارد؟ ویژگی و مزیت قالب شمع سیلیکونی نسبت به قالب پلاستیکی چیست؟ از نظر اقتصادی کدام قالب به صرفهتر است؟ آیا با نقش پارافین در شمع سازی آشنا هستید؟ چند مدل پارافین میشناسید؟ چگونه می توانیم از دوره آموزش شمع استفاده کنیم؟ با ما همراه باشید تا به جواب سوالاتتان برسید.
مقدمه
شمع سازی به شما این امکان را میدهد که هنری منحصر به فرد برای تزئین و حتی کسب و کار را یاد بگیرید. همچنین به شما کمک میکند در خرید شمعهای گران قیمت صرفه جویی کنید. اما برای شروع ساختن شمعهای مختلف در خانه به قالبهایی نیاز دارید که در ادامه بیشتر با آنها آشنا میشویم.
شمع سازی با قالبهای سیلیکونی و پلاستیکی
قالب یکی از وسایل پراهمیت برای شمع سازی است. قالبها در انواع جنس و طرحهای مختلف ساخته میشوند. شیشه، پلاستیک، فلز و سیلیکون از جمله موادی هستند که قالبهای شمع با آنها تولید میشوند. هنرمندان حرفه شمع سازی بر این باورند که قالبهای شیشهای به دلیل تولید شمعهای صاف، یکدست و صیقلی و همچنین طول عمر بیشتر نسبت به سایر قالبهای پلاستیکی بهترین قالب هستند.
اما از نظر اقتصادی اینگونه نیست، زیرا قیمت قالبهای شیشهای نسبت به قالبهایی با جنس پلاستیک و فلز بیشتر است.
انواع قالبهای شمع دارای یک حفره در قسمت بالا یا پایین خود برای قرار دادن فتیله درون شمع هستند. در ادامه نحوه ساخت شمع شناور در قالب شمع سیلیکونی را توضیح میدهیم.
وسایل مورد نیاز برای ساخت شمع شناور
- فیتیله: برای ساخت شمع شناور فتیله 1 تا 2 اینچی کافی است.
- رایحه: برای اینکه شمع رایحه و عطر داشته باشد میتوانید از اسانس و عطر استفاده کنید.
- موم: یا اسید سیترین و یا هر چیزی که به راحتی بتواند بایستد.
- ظرف مخصوص ذوب: برای ذوب کردن موم لازم است.
- رنگ: رنگ کردن موم به سلیقه شما بستگی دارد و کاملا اختیاری است. میتوانید از رنگهای مختلف برای رنگ کردن موم استفاده کنید.
- دماسنج: برای اندازهگیری دما موم که حدود 82 درجه سانتیگراد برای ذوب موم حرارت لازم است.
- قالب: برای ساخت شمع شناور قالبهای کوچک بهتر است و میتوانید از قالبهای شکلات پزی و یا از قالبهای مختص شمع مثل قالب شمع سیلیکونی یا قالب پلاستیکی استفاده کنید. حتی برای این کار میتوانید از قوطی استفاده کنید. اما توجه داشته باشید برای اینکه پارافین به راحتی از قالب جدا شود باید دهانهی آن از انتهایش پهنتر باشد.
- قاشق چوبی: در زمان افزودن رنگ به موم برای بهتر حل شدن آنها باهم لازم است که از همزن با قاشق چوبی استفاده کنید. همچنین برای ذوب یکدست موم برای همزدن از این قاشق میتوان استفاده کرد.
مراحل ساخت شمع شناور
در ابتدای کار موم را به روش بن ماری ذوب کنید و سپس هر رنگ یا عطری که دوست دارید اضافه کنید. برای اینکه شمع شناور زیبایی خود را به نمایش بگذارد میتوانید متناسب فصل آن را رنگ آمیزی کنید. مثلا در فصل تابستان برای یک تفریح دوستانه میتوانید از واکس ساده، سفید و بدون عطر استفاده کنید. در مرحله بعد فتیله را در قالب مورد نظر قرار دهید و آن را در مرکز ظرف ثابت کنید.
سپس موم ذوب شده را به آرامی داخل قالب شمع سیلیکونی بریزید و اجازه دهید سرد شود بهتر است مقداری از موم را نگه دارید زیرا ممکن است حین سرد شدن موم در قالبها حفرهای در آنها ایجاد شود که با آن پر کنید. البته میتوانید موم را به آرامی داخل قالبها بریزید تا هوای آن خارج شود.
برای اینکه موم سفت شود و به اصطلاح خودش را بگیرد حدود 3 ساعت زمان لازم دارد. شما میتوانید قالبها را در یخچال بگذارید تا زودتر سرد شوند. وقتی شمعها خنک شدند، آنها را از قالب بیرون بیاورید برای این کار بهتر است قبل از ریختن پارفین داخل قالب آنها را چرب کنید این کار باعث میشود تا شمع بعد از سفت شدن به راحتی از قالب جدا شود.
مقایسه قالب شمع سیلیکونی با پلاستیکی
- قالب پلاستیکی: قالب پلاستیکی برای افراد برای افراد تازه کار بهترین گزینه است. این قالبها با قیمت بسیار مناسبی عرضه میشوند. این قالب در شمع سازی زیاد مورد استفاده قرار میگیرد، زیرا کار با قالب پلاستیکی راحت است و خطری ندارد. این قالبها ایرادی که دارند این است که شمع را برای مدت طولانی نمیتوانند نگه دارند.
- قالب سیلیکونی: قالب شمع سیلیکونی نوع دیگری از قالب لاستیکی است. این قالب شمع در اندازهها و شکلهای مختلف وجود دارد. به راحتی شمع از این قالب جدا میشود. قالب شمع سیلیکونی بسیار انعطاف پذیر است و شمع به راحتی از آن جدا میشود.
به طور کلی برای خارج کردن شمع از قالب نیازی به استفاده از یک وسیله جانبی نیست. این قالبها، قالبهای درجه یکی هستند که میتوان از آنها برای ساخت شمعهای خیره کننده استفاده کرد.
همچنین قالب شمع سیلیکونی برای ساخت شمع قالبی با موم زنبور عسل یا موم گیاهی مناسب است. یکی از معایب این قالب ماندگاری بو است. همچنین این نوع قالبهای شمع کمی گران هستند.
نقش پارافین در شمع سازی
اصلیترین ابزار یا ماده در شمع سازی، پارافین است بهطوری که بدون وجود پارافین امکان ساختن شمع وجود ندارد. این ماده از مواد نفتی حاصل میشود و از نظر ظاهری سفید رنگ و مات است. نقطه ذوب پارافین متفاوت است اما در روند شمع سازی از نقطه ذوب ۶۰ تا ۶۳ درجه سانتیگراد بهره میگیریم. پارافین قالبی، کریستالی، پولکی، شنی، ژلهای و مایع از انواع مختلف پارافین هستند که در ادامه به توضیح هر کدام میپردازیم.
- پارافین شنی: در شمع سازی برای ایجاد شمعهای تپهای از این پارافین استفاده میکنند. این پارافین در رنگهای مختلف وجود دارد و شبیه ترافل قنادی است.
- پارافین قالبی: سادهترین و کم قیمتترین نوع پارافین، پارافین قالبی است که دارای انواع ساده و رنگی بوده و برای ساخت شمعهای معمولی و ساده استفاده میشود.
- پارافین کریستالی: این نوع از پارافین برای ساختن شمعهای دست ساز به کار برده میشود. انعطاف پذیری پارافین کریستالی بالا بوده بنابراین به راحتی حالت میگیرد و میتوان شمعهایی با الگوهای پیچیده و خاص را با این پارافین درست کرد.
- پارافین پولکی: همانطور که از اسمش مشخص است این نوع پارفین ظاهری شبیه پولک ماهی دارد. این پارافین جز پارافینهای شنی است و قابلیت ترکیب شدن با دیگر پارافینها را دارد.
- پارافین ژلهای: فرق این پارافین با دیگر پارافینها داشتن ظاهری چرب مانند و حالت لغزنده بودن آن است.
- پارافین مایع: برای تزئین بهترین گزینه است. این نوع پارافین را در لیوان یا گیلاس میریزند.
جمع بندی
در گذشته شمع سازی برای روشنایی و گرما بخشیدن به منازل استفاده میشد، اما امروزه به وسلیهای جهت تزئین و دکوراسیون تبدیل شده است. برای اینکه شمع جلوه زیبایی به خود بگیرد به قالب نیاز دارد. قالب شمع سیلیکونی و یا قالب پلاستیکی یکی از بهترین قالبها در ساخت شمع است.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات شمع سازی 118فایل نیز دیدن فرمایید.