در این مقاله بخوانید
آبنما چیست؟ چگونه میتوان یک آبنمای سیمانی زیبا ساخت؟ مراحل ساخت آن کدام است؟ در این مقاله پاسخ این سوالات را خواهید خواند. همچنین می توانید برای یادگیری این حرفه از دوره آموزش ساخت آبنما نیز استفاده نمایید.
مقدمه
انسان همیشه از تماشا و نظارهی جریان آب لذت میبرد. دلیل این موضوع شاید صدای آرامش بخش آب یا شکل زیبای جریان آن باشد. طراحی و ساخت آبنماها نیز به همین منظور شکل گرفته است. آبنمای سیمانی یکی از انواع آبنماها است که معمولاً وزن زیادی دارد به همین دلیل روند ساخت آن نیاز به دقت و توجه خاصی خواهد داشت. در ادامه قصد داریم مراحل ساخت آبنمای ساختمانی را به شما آموزش دهیم.
آبنما چیست؟
آبنماها یکی از قدیمیترین وسایل زینتی هستند که در محیطهای مختلف کاربرد دارند. آبنما یکی از اجزای معماری است که جهت نمایش و جریان آب استفاده میشود. این گونه اجزا موجب حس مثبت در محیط میشوند.
انواع آبنما
آبنماها در دو حالت کلی یعنی ثابت و متحرک ساخته میشوند.
ثابت
این گونه آبنماها از قدیمیترین نوع آبنما هستند. در این مدل آبنماها مانند آبنمای سیمانی از پمپ برای انتقال جریان آب استفاده میکنند. جریان آب در این آبنماها یکنواخت است.
متحرک
انواع جدیدتر آبنماها به شکل آبنماهای متحرک طراحی و ساخته میشوند. انتقال جریان آب در درون این آبنماها به وسیله جریانهای الکتریکی یا بعضاً مکانیکی صورت میگیرد. همچنین با استفاده از سیستمهای پیچیدهای که در درون این آبنماها تعبیه شده است، جریان آب ساده نبوده و از حرکتهای ویژهای برخوردار است. آبنماها در انواع سنتی، جدید، خانگی، فوارهای، دیواری، پردهای، آهنگ دار، شیشهای، آتش بازی، تکست دار و … وجود دارند.
ساخت آبنمای سیمانی
مواد مورد نیاز
سیمان، توری فلزی، قالب از جنس چوب، لوله، توپ، کیسه بزرگ پلاستیکی، چسب، شن و ماسه و خورده سنگ، پمپ
ابزار مورد نیاز
سطل، ابزار ایمنی، ابزار اندازهگیری
مراحل ساخت آبنمای سیمانی
مرحله اول
آبنمای سیمانی که قرار است با هم بسازیم از سه قسمت تشکیل شده است. این سه قسمت شامل کره، ستون عمودی و حوض است. شکل کلی این آبنما به صورتی است که از طریق ستونی که ذکر شد، آب به وسیله پمپ به سمت بالا جریان پیدا میکند. دقت کنید که ستون باید توخالی باشد.
روی ستون، کره یا گوی مورد نظر قرار دارد. از انتهای این کره آب به درون حوض ریخته میشود. شما میتوانید طبق ذوق و سلیقه خود ظاهر آبنمای سیمانی خود را طراحی کنید و اندازههای آن را انتخاب نمایید.
مرحله دوم
در این مرحله قالب گیری را انجام میدهیم. سیمان را در قالبی که از قبل آماده کردهایم، میریزیم. برای قالب گیری ستون، ابتدا قالب یک ستون آبنمای سیمانی را اندازهگیری و آماده میکنیم.
باید توجه شود که برای توخالی بودن آن قبل از ریختن سیمان در قالب، لولهای پلاستیکی در آن قرار دهیم.
برای قالب کره نیز میتوانیم از یک توپ استفاده کنیم. در این قسمت باز هم از لوله پلاستیکی استفاده میکنیم و در قالب قرار میدهیم.
مرحله سوم
سیمان و قالب آبنمای سیمانی را یک شبانه روز به حال خود میگذاریم. بعد از این مدت شروع به برش قالب میکنیم. سیمانها دائماً باید مرطوب شوند، این کار به مقاومت سیمان کمک خواهد کرد.
بهطوریکه هر چقدر سیمان رطوبت بیشتری داشته باشد بعداً آبنمای محکمتری خواهیم داشت. سیمانها را در درون پلاستیکی قرار میدهیم تا رطوبت خود را از دست ندهند. برای این کار میتوانید از چسب نیز استفاده کنید.
مرحله چهارم
در این مرحله از ساخت آبنمای سیمانی ابتدا باید سیستم جریان آب را طراحی و اجرا کنیم. همانطور که قبلا ذکر شد آب از طریق پمپ به سمت کره هدایت میشود و از آنجا از طریق کره به حوض ریخته میشود.
کاری که باید در این قسمت انجام دهیم این است که دو سوراخ در دو طرف پایین ستون ایجاد کنیم تا آب از پمپ به بالا انتقال پیدا کند. لولهای که به پمپ اتصال دارد را به ستون و سپس به فضای خالی کره وصل میکنیم.
مرحله پنجم
حال نوبت آن است که سیمانها را روی هم سوار کنیم این کار باید به گونهای انجام شود که لولههای تعبیه شده در امتداد یکدیگر قرار بگیرند. سپس باید توری فلزی را اتصال دهیم. برای نصب آن اندازهی توری را مشخص میکنیم، این اندازه با فضای خالی پشت آبنمای سیمانی برابر است.
توری را مقداری جمع میکنیم تا اندازهی دلخواه ایجاد شود. توری فلزی جهت هدایت آب از کره تا حوض به کار میرود. بعد از نصب توری، روی آن را در اطراف حوض با سنگریزه خوب میپوشانیم.
مرحله ششم
در این مرحله آبنمای سیمانی خود را راهاندازی میکنیم. ابتدا آب را درون حوض میریزیم و پمپ را تنظیم میکنیم تا روشن شود و جریان آن را کنترل میکنیم. اگر آب فقط از یک طرف ریزش پیدا میکند، یک توری روی کره قرار میدهیم تا بهطور مساوی جریان یابد.
مرحله هفتم
این مرحله کاملاً اختیاری است. در این مرحله بعد از ساخت آبنمای سیمانی میتوانید آن را به رنگ دلخواه رنگ کرده یا به سلیقه خود تزئین کنید.
نکات ساخت آبنمای سیمانی
در قسمت حوض به دلیل پراکندگی ناشی از ریزش آب و تبخیر آن، آب حوض کاهش مییابد که لازم است همواره به آن توجه کرده و کنترل شود. زیرا در صورت تبخیر کامل آب پمپ از کار خواهد افتاد.
سرمای هوا و یخ زدن آب نیز از عواملی است که ممکن است موجب از کار افتادگی پمپ شود. در این صورت لازم است پمپ را از آبنما جدا کنید یا آبنمای سیمانی را به فضای گرم انتقال دهید.
جمع بندی
آبنمای ساختمانی در هر ابعادی که باشد، معمولا وزن بالایی دارد. در این حالت نیاز است که مقدار آب درون آن را همواره در نظر داشته باشید و در صورت کاهش مقدار آن، کمی آب بیافزایید. آبنمای سیمانی با پایه مقاوم و محکمی که دارد، مقاومت لازم جهت حفظ و جریان آب را ایجاد میکند.
آبنماهای سیمانی به دلیل اینکه از جنس سیمان هستند، معمولاً روند تولید و ساخت سادهای دارند. از این آبنماهای سیمانی میتوان در محیطهای مختلفی چون حیاط، بالکن، محیطهای اداری، پارکها، سالنها و… استفاده کرد.
پیشنهاد میکنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات ساختمانی 118فایل نیز دیدن فرمایید.