در این مقاله بخوانید
آیا با صفر تا صد کار با رزین اپوکسی آشنا هستید؟ چقدر با نحوه ترکیب رزین و هاردنر آشنایی دارید؟ چگونه میتوان حبابهای ایجاد شده در رزین اپوکسی را از بین برد؟ رزین چه مزیتهایی دارد؟ آیا با ساخت ظروف رزینی بدون قالب آشنا هستید؟ طریقه استفاده از دوره آموزش کار با رزین اپوکسی چگونه است؟ ما همراه باشید تا به جواب سوالاتتان دست پیدا کنید.
مقدمه
رزین اپوکسی علاوه بر کاربرد صنعتی، کاربردهای هنری نیز دارد و همچنین از آنها در طراحی و دکوراسیون داخلی نیز استفاده میشود. بنابراین، علاوه بر پیشخوان آشپزخانه، میتوان کف، میز، نقاشی، جواهرات یا مجسمهها و حتی در ساخت ظروف رزینی استفاده کرد. در ادامه قصد داریم با صفر تاصد کار با رزین اپوکسی آشنا شویم.
معرفی رزین اپوکسی
رزین اپوکسی یک ماده چسبناک دو جزئی است که از در ساخت و طراحی بسیاری از وسایل از جمله زیورآلات رزینی، ظروف رزینی، مجسمه سازی، طراحی میز و صندلی و… کاربرد دارد.
اپوکسی از دو جز رزین و هاردنر تشکیل شده است که باید به یک نسبت مساوی باهم مخلوط شوند. رزین پلی اورتان در مقایسه با رزین پلی استر کاربرد بیشتری در کارهای هنری دارد. این رزین سمیت کمتری نسبت به رزین پلی استر دارد.
آموزش صفر تا صد کار با رزین اپوکسی
برای اینکه کار با رزین اپوکسی را بدانید باید یکسری اصول و روشهای اولیه را یاد بگیرید. ما در ادامه به معرفی این اصول میپردازیم.
- ابتدا در کار با رزین اپوکسی باید نسبت اختلاط رزین و هاردنر را بدانید. این نسبت باید به درستی انجام بگیرد تا نتیجه مطلوبی به همراه داشته باشد. روی برچسبهای بطریهای رزین و هاردنر این نسبت نوشته شده است حتما آن را مطالعه کنید.
- ممکن است بخواهید رزین شفاف و بی رنگ خود را رنگی کنید. برای این کار رنگهای مختلفی وجود دارند که به طورکلی به سه دسته رنگهای پودری، خمیری و رنگهای مایع تقسیم میشوند. زمانی که هاردنر و رزین اپوکسی را با هم مخلوط میکنید بهترین زمان برای اضافه کردن رنگها به رزین است.
- قالب رزین: قالبهای بسیاری برای کار با رزین اپوکسی وجود دارد. این قالبها میتوانند در جنسها و ابعاد مختلف باشند. قالب سیلیکونی، لاتکسی، پلاستیکی و… جز قالبهای پرکاربرد رزین اپوکسی هستند. برای استفاده از قالبها باید از روان کننده استفاده کرد برای اینکه رزین به قالب نچسبد و بعد از خشک شدن به راحتی جدا شود. بسیاری از افراد رزین را بدن قالب استفاده میکنند و طرحهای مختلفی را به وجود میآورند.
- برای ساخت زیورآلات رزینی و طرحهای دیگر میتوانید از لوازم جانبی تزئینی استفاده کنید. فقط کافی است قبل استفاده از لوازم جانبی به آنها چسب ماد پاج بزنید.
- هنگام کار با رزین اپوکسی لازم است تا نکات ایمنی را رعایت کنید. برای این کار به دستکش، عینک ایمنی و ماسک فیلتردار نیاز دارید.
- قبل از شروع کار باید محیط کار خود را آماده کنید. حد الامکان از محیطی برای کار با رزین انتخاب کنید که از تهویه خوبی برخوردار باشد.
- گرد و غبار و آلودگیها را از محیط کار پاک کنید و از کاغذ مومی برای پوشاندن میزکار استفاده کنید. زیرا رزین به سختی پاک میشود، مراقب باشید.
- بعد از اینکه نسبت مناسبی از رزین اپوکسی و هاردنر را باهم مخلوط کردید روی قالب مورد نظر بریزید و کار را شروع کنید چون ممکن است رزین سفت شود.
- حباب دار شدن رزین: وقتی رزین اپوکسی و هاردنر را باهم مخلوط میکنید حباب ایجاد میشود. اما اگر به طور نامنظم این دو ماده را با هم ترکیب کنید حبابهای زیادی تولید میشود که کار با رزین را سخت میکند. برای اینکه حباب زیادی تشکیل نشود در یک جهت و به آرامی مخلوط را هم بزنید. ممکن است حین ریختن حباب درون قالب نیز حباب تشکیل شود که میتوانید با استفاده از سشوار حباب را از بین ببرید.
- مات و کدر شدن رزین: اگر رطوبت محیط بالا باشد رزین اپوکسی بعد از خشک شدن مات و کدر میشود. برای از بین بردن این مشکل گرمای محیط را بالا ببرید تا رطوبت کم شود.
- سفت نشدن رزین: در برخی مواقع مشاهده میشود که رزین اپوکسی سفت نمیشود. مهمترین علت این موضوع ترکیب نادرست رزین با هاردنر است. حتما به میزان و نسبت اختلاط این دو ماده توجه کنید.
مزیتهای استفاده از رزین اپوکسی
- چسبندگی بسیار بالا به سطوح
- مقاومت شیمیایی در برابر اسیدها و بازها
- امکان تمیز کردن و زدودن آلودگیها
- قابلیت رنگ آمیزی
- مقاومت مکانیکی مناسب
آموزش ساخت ظروف رزینی بدون قالب
در اینجا به آموزش سینی رزینی بدون قالب میپردازیم البته تمامی ظروف رزینی را میتوانید بدون داشتن قالب به این شیوه درست کنید. ابتدا به معرفی وسایل مورد نیاز این کار میپردازیم.
وسایل مورد نیاز
- نایلون رومیزی ضخیم
- چسب کاغذی
- سیلیکون قالبگیری
- رنگ پودری صدفی
- رزین اپوکسی
- دستگیره
- چوب بستنی برای مخلوط کردن
- فندک اتمی
مراحل انجام کار
برای ساخت سینی رزینی بدون استفاده از قالب ابتدا نایلون رومیزی را با سشوار گرم میکنیم تا حالت چروک به خود بگیرد. سپس دور تا دور نایلون را با چسب کاغذی روی سطح کار میچسبانیم تا فیکس شود. سپس با سیلیکون قالبگیری دورگیری میکنیم. در مرحله بعد رزین اپوکسی و هاردنر را با هم مخلوط میکنیم و بعد از اختلاط این دو، رنگ مورد نظر خود را اضافه و مخلوط میکنیم. برای درخشندگی بیشتر میتوانید از اکلیل یا رنگ صدفی مخصوص استفاده کنید.
سپس یک لایه از رزین را روی سطح کار میریزیم و اجازه میدهیم خشک شود بعد از خشک شدن سطح اول لایه دوم را اضافه میکنیم. با فندک اتمی حباب گیری میکنیم و قبل از خشک شدن کامل رزین دستگیرهها را داخل کار قرار میدهیم. بعد از خشک شدن کامل رزین دور تا دور کار را تمیز میکنیم. به همین راحتی سینی رزینی بدون قالب ساخته میشود.
رنگهای مناسب برای ترکیب با رزین اپوکسی
برای اینکه بتوانید رزین اپوکسی را رنگ کنید باید از رنگهایی استفاده کنید با رزین سازگار هستند. به طور کلی این رنگها در سه دسته پودری، جوهری و خمیری قرار میگیرند که در ادامه به توضیح مختصری از آنها میپردازیم.
- رنگهای پودری: در سه نوع شب تاب، صدفی و شبرنگ وجود دارند.
- رنگ صدفی: باعث ایجاد دانههای براق داخل کار میشود و بیشتر برای ایجاد طرحهای ابر و باد استفاده میشود.
- رنگ پودری شب تاب: از رنگهای پوششی است و همانند لامپهای فلورسنت دار عمل میکند. بدین صورت که وقتی نور به این رنگ داخل رزین اپوکسی میتابد جذب میشود و بعد از تاریکی و از بین رفتن منبع نور برای مدتی نور را از خود ساطع میکند و باعث درخشندگی رزین میشود.
- رنگ پودری شبرنگ: عملا کار بازتاب نور را انجام میدهد. رزینهایی که در داخل آنها از این نوع رنگ استفاده شده کار بازتاب نور را انجام میدهند.
- رنگهای خمیری: از آنجایی که این نوع رنگ غلظت بسیار بالایی دارد رزین اپوکسی که با این رنگ ترکیب میشود بعد از خشک شدن مات خواهد بود. به خاطر غلظت بالایی که دارد یک قطره از آن حجم زیادی از رزین را رنگی میکند.
- رنگ جوهری: رنگهای جوهری از غلظت کمتری برخوردار هستند و وقتی با رزین ترکیب میشوند رزین شفافیت خود را حفظ میکند. رنگهای جوهری در دو نوع پایه الکلی و با پایه تینر در بازار موجود هستند.
جمع بندی
رزین اپوکسی از دو جز هاردنر و رزین تشکیل شده است که میزان اختلاط این دو باهم در میزان سفت شدن یا نشدن رزین تاثیر میگذارد. بنابراین لازم است قبل از اختلاط این دو ماده برچسبهای روی بطری آنها را مطالعه کنید. کار با رزین اپوکسی بسیار راحت است فقط لازم است اصول اولیه آن را بدانید.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات رزین اپوکسی 118فایل نیز دیدن فرمایید.