در این مقاله بخوانید
همواره رشد جمعیت نیاز انسان به مواد غذایی را افزایش داده است و محصولات کشاورزی و گیاهان نقش مهمی در پاسخگویی به این نیاز دارد. همچنین با توجه به کمبود آب برای انسان باید راهی برای رشد گیاهان به شکلی بهینه تر را پیدا کرد کشت هیدروپونیک روشی است که در اکثر کشورهای جهان و بخصوص ایران بعنوان یک راه حل مناسب و نوین استفاده میشود.
به طوری که از آب و منابع بهینه استفاده میکند و در آن محصولات نهایی نیز از کیفیت و بهداشت مناسبی برخوردار میباشند. اما آیا این روش به تازگی ایجاد شده است؟ تاریخچه کشت هیدروپونیک به چه زمانی باز میگردد؟ در ادامهی مقاله قصد داریم به تاریخچه کشت هیدروپونیک بپردازیم.
بررسی واژهی هیدروپونیک
واژهی کشت هیدروپونیک برای اولین بار در سال ۱۹۳۰ میلادی به توسط گریک استاد دانشگاه کالیفرنیا در آمریکا به عنوان یک اصطلاح به کار گرفته شد. هیدروپونیک به معنی فعالیت ریشه در آب میباشد. بعد از اولین اقدام اقتصادی برای راهاندازی و استفاده از این تکنیک، در سال ۱۹۵۹ میلادی یک نویسنده به نام بنتلی اولین کتاب با موضوع کشت هیدروپونیک را نوشته و منتشر کرد.
البته نویسندگانی مانند بنتون جونز در سال ۱۹۸۳ و سازمانهای رسمی دیگر مانند سرویس مطالعات اقتصادی وزارت کشور فرانسه به اصطلاح هیدروپونیک یک معنی انحصاری دادند که شامل تمام فعالیتهای کشاورزی که در مایع آب و محلول انجام میشود انحصار داد. اما در کل میتوان هیدروپونیک را به کشت بدون خاک معنی کرد.
تاریخچه اولین کشت هیدروپونیک
کشت هیدروپونیک گذشتهای طولانی دارد. در سال ۱۹۷۸ شخصی به نام رابی ذکر کرد که یک قوم به نام آزتک در باتلاقهای نزدیک مکزیکو سیتی گیاهان خود را روی تیرچههایی پرورش میدادند که به یکدیگر متصل و روی آب شناور بودند و ریشهی آنها در آب تغذیه میشد. برای کود نیز از کود در آب استفاده میکردند که بدون اطلاع از کاری که انجام میدانند در حال کشت هیدروپونیک بودند.
اکتشاف کشت هیدروپونیک
اگر به نوشتهها و کتابها مراجعه کنیم بعضیها اکتشاف کشت هیدروپونیک و مبدا شروع آن را به فردی به نام دی ساسور که اصالتا سوئیسی بود نسبت میدهند و برخی دیگر دانشمند فرانسوی بوسینگالت را کاشف آن میدانند اما به طور رسمی کشف کشت هیدروپونیک به دو دانشمند آلمانی به نام ناپ و ساچز باز میگردد.
این دو دانشمند در سال ۱۸۶۰ میلادی موفق شدند به طور مستقل موفق به رشد گیاه در بستر محلول غذایی نمکی و آب بدون استفاده از خاک شدند.
مبدا کشت هیدروپونیک
کشاورزان و گیاه شناسان در واقع با مفهوم کشت هیدروپونیک از قرن هفدهم میلادی آشنا بودهاند و از روشهای ابتدایی آن برای پرورش محصولات استفاده میکردند.
همچنین دانشمندان از خواص شمیایی گیاهان با خبر بودند و میدانستند که گیاه کربن و اکسیژن خود را از کربن دی اکسید موجود در هوا و همچنین هیدروژن را از آب موجود در خاک دریافت میکند و میتوان برای رشد بهتر آن گیاه را در خارج از خاک پرورش داد.
تایید کشت هیدروپونیک
اکتشاف کشت هیدروپونیک در طول ۷۰ سال تلاش دانشمندان در مورد گیاهان به دست آمد و توسط دو دانشمند مذبور در نهایت به اولین موفقیت رسید ولی به همان شکل آزمایشگاهی باقی ماند. اما گریک استاد دانشگاه کالیفرنیا در نهایت این ایده را به وجود آورد و برای کشت سیفیجات و گیاهان تزئینی به صورت تجاری اقدام نمود.
او پس از اجرای این ایده هموطنانش را با پرورش گوجه فرنگی که ریشههایش در آب و محلول غذایی مصنوعی است و گیاه را رشد میدهد این ایده را معرفی کرد که با حیرت مطبوعات و افراد مواجه شد و به عنوان یک کشف بزرگ در آن قرن ثبت گردید اما کشت آن در اصل به جنگ جهانی دوم باز میگردد.
سربازان ارتش آمریکا در جنگ برای تهیهی مواد غذایی خود در یک جزیره از این روش استفاده میکردند و بعد از پایان جنگ ۲۰ سال بعد با پایان جنگ سربازان این روش را در آمریکا برای کشت گیاهان به کار گرفتند و پس از آن در میان کشاورزان این روش رواج پیدا کرد.
عدهای از افراد معتقد هستند که کشت هیدروپونیک از بابل قدیم که مربوط به تمدن ایران بود آغاز شده است. این مورد را میتوان در سفرنامهی مارکوپولو یافت که در مورد جزیرههای شناور روی آب نوشته بود. نوشتهی او از این قرار است که در بابل و روی آب جزیرههایی شناور و در حال حرکت روی آب وجود داشت که روی آنها مملو از گیاهان و میوهها بوده است و آن را میتوان یک فناوری کشت هیدروپونیک دانست.
تاریخچه هیدروپونیک در ایران
تاریخچه کشت هیدروپونیک از هر زمان که باشد و توسط هر شخصی که پیدا شده باشد. در دنیای امروز به شکل گسترده در حال استفاده میباشد و میتوان آن را یک روش عالی برای کشت گیاهان دانست.
با نگاهی به گذشته همواره میتوان ردپای آبکشت را در سرتاسر دورانها یافت که همواره برای تامین نیاز انسان مورد استفاده قرار گرفته است. با وجود اینکه کشت هیدروپونیک یک روش نوین و مدرن به حساب میآید اما در واقع قدمت زیادی دارد و همواره در طبیعت اتفاق افتاده است به همین دلیل آن را به عنوان اکتشاف در نظر میگیرند.
نتیجه گیری
کشت هیدروپونیک همواره در طبیعت اتفاق میافتاده است و انسان با کشف آن برای تامین نیازهای خود از آن استفاده نموده و این روش را سازماندهی کرده است.
به طوری که در کشوری مانند دانمارک سالانه با کشت هیدروپونیک میلیونها دلار محصولات کشاورزی را به کشورهای دیگر صادر میکنند. همچنین در کشور ایران میتوان در هر شهر نمونهای از کشت هیدروپونیک را مشاهده کرد که در حال تامین نیاز ما هستند. این راه طی سالها و با ترکیب تکنولوژی هموارتر شده است، امروزه شاهد سیستم کشت اتوماتیک هستیم.
شما می توانید سایر مقالات کشت هیدروپونیک 118فایل را نیز مطالعه کنید.