در این مقاله بخوانید
مقدمه
شمع یکی از قدیمی ترین وسایل برای روشن نگه داشتن خانه است. امروزه لامپ ها و وسایل روشنایی دیگری جایگزین شمع ها شدهاند و استفاده از شمع در بیشتر مواقع صرفا جنبه تزئینی دارد. شمع ها به صورت مختلف وجود دارند و دارای اشکال و جنس های مختلف هستند. اما سوالی که پیش می آید این است، اولین شمع ها چگونه ساخته شدهاند؟ تاریخچه شمع سازی چیست؟ طریقه استفاده از دوره آموزش ساخت شمع چگونه است؟
تاریخچه ساخت شمع سازی
شمع هایی که در ابتدا به دست فینیقی ها ساخته شده بود به عنوان منشع نوری برای انجام دادن کارهای مختلف استفاده میشد. جالب است بدانید که در زمان های قبل تر برای ساختن شمع از موم و فیتیله استفاده میکردند اما امروزه با به کارگیری موادی مانند پارافين و روغن مخصوص شمع ها را تهیه میکنند همچنین میتوان از پارافين به عنوان یکی از مواد اصلی برای شمع سازی یاد کرد.
ساخت شمع برای اولین بار به سه هزار سال قبل از میلاد مسیح در دوره مصریان بازمیگردد. اما نکته جالبی که وجود دارد این است که در زمان های دور در عصر رومیان و آتروسک از وسایلی که کاربرد آنها مانند شمع بوده استفاده میشده است.
ساخت شمع در قرون وسطا
در گذشته شکل و شمایل شمع ها متفاوت بوده. شمع ها معمولا شکل مشعلی داشتند و با استفاده از چربی حیوانات ساخته میشدند اما با گذشت زمان سازنده ها با به کارگیری مواد مختلف و روشهای خلاقانه شمع ها را با اشکال زیباتری ساختند اما قبل از انجام این اقدامات مشکلاتی وجود داشت.
برای مثال چربی حیوانات هنگام سوختن بوی مطبوعی نداشت و همچنین سوخت تمیزی به حساب نمی آمد سر انجام سازنده ها تصمیم گرفتند که از موم به جای چربی حیوانات استفاده کنند که هم بوی مطبوعی دارد هم سوخت تمیزتری نسبت به چربی حیوانات است. با تغییر کردن مواد و ترکیبات ساخت شمع قیمت آن نیز تغییر کرد و بر هزینه آن افزوده شد البته آن شمع ها بیشتر در محیط هایی مانند کلیسا و مکان های مذهبی استفاده میشدند.
شمع سازی در قرن نوزدهم
جالب است بدانید که بیشترین توسعه در صنعت شمع سازی در قرن نوزدهم اتفاق افتاد. در سال هزار و هشتصد و بیست یک فرد شیمی دان به نام اوژن شورول که اهل کشور فرانسه بود اسید استئاریک را از اسید چربی حیوانات جدا کرد و این کار باعث تولید موم های جدید به نام موم های ستر شد که از موم هایی که قبلا مورد استفاده قرار میگرفت پایداری و سختی بیشتری داشت همچنین این شمع به دلیل بوی مطبوع و پاکیزگی از محبوبیت بیشتری برخوردار بود.
در نزدیکی این سال ها فردی با ملیت فرانسوی با به کار گیری فیتیله مشکل نا منظم سوختن شمع را حل کرد. او در وسط شمع ها فیتیله ای را قرار داد که باعث شد استفاده از شمع ها راحت تر و کاربرد آنها نسبت به قبل بیشتر بشود. جالب است بدانید در زمان های گذشته شمع سازی به صورت دستی و بدون به کارگیری هیچ تکنولوژی ساخته و تولید میشده. به همین دلیل هم تولید انبوه این شمع ها سخت و دشوار بوده است.
اولین باری که شمع به صورت انبوه تولید شد در سال هزار و هشتصد و سی و چهار بود که فردی به نام ژوزف مورگان با ساخت یک ماشین امکان ساخت هزار و پانصد شمع در یک ساعت را فراهم ساخت او با انجام دادن این کار تحولی در صنعت شمع سازی ایجاد کرد که باعث شد شمع با تولید انبوه و قیمت مناسب به فروش برسد.
شمع سازی در قرن بیستم
پیش از قرن بیستم از شمع به عنوان وسیله ای پرکاربرد در مراسم مذهبی و مکان هایی مانند کلیسا استفاده میشد و به عنوان یک شئ تزئینی مورد استفاده قرار میگرفت اما باز هم سعی شد تا تغییری در شمع ها بوجود بیاید تا این صنعت باز هم پیشرفت کند و بهتر بشود پس در ساخت آن ها از سویا که سوخت نرم و بهتری نسبت به پارافين است استفاده شد.
شمع ها راه طولانی را برای پیدا کردن شکل امروزی خود طی کردند اما امروزه دیگر به عنوان وسیله ای برای روشنایی به کار نمیرود بلکه بیشتر از جنبه تزئینی آن استفاده میشود و برای کارهای دیگر کاربرد دارد. با پیشرفت علم در سال هزار و هشتصد و پنجاه میلادی از نفت خام پارافين را تصفیه میکردند این پارافين بی رنگ و بو بوده که نسبت به مواد دیگر برای ساخت شمع به صرفه تر و مناسب تر است.
انواع شمع ها
شمع ها انواع مختلفی دارند از نظر شکل و ترکیب ساخت که در محل های مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند.
- شمع تولد: این نوع شمع دارای انواع بسیاری است، شمع هایی که شکل آن ها عددی است طرفداران زیادی دارند. این شمع ها از عدد صفر تا عدد نه هستند که بیشتر برای مراسم تولد و… جنبه تزئینی دارند.
- شمع وارمر: این نوع شمع همانطور که از اسم آنها معلوم است به علت گرمایی که از خود تولید میکنند کارایی دارند میتوان با قرار دادن این شمع ها زیر ظرف های غذا، غذا را گرم نگه داشت.
- شمع معطر: شمع های معطر در پارافين خود دارای اسانس و عطر هستند که در هنگام آب شدن و سوختن بوی آن در محیط پخش میشود این شمع ها در اصل کاربردی مانند عود دارند.
- شمع نسوز: این شمع هم کاربردی یکسان مانند شمع های دیگر دارد و برخلاف نامش کاربرد آن سوختن است اما به دلیل متفاوت بودن ترکیبات ساخت آن را به این نام میشناسند.
نتیجه گیری
تاریخچه استفاده از شمع از سه هزار سال قبل از میلاد مسیح تا به امروز وجود داشته و با پیشرفت بشر در زمینه های مختلف، این وسیله مصرفی هم پیشرفت هایی از نظر جنس و شکل داشته. اما تفاوتی در کاربرد آنها به وجود آمد. با پیشرفت علم و درست شدن وسایل روشنایی مانند لامپ و… از شمع ها برای روشن کردن محیط استفاده نشد و کاربرد آن ها به وسایل تزئینی و… برای محیط هایی مانند کلیسا و مکان های مذهبی تغییر پیدا کرد. همچنین پیشرفت های خوبی در این محصول به وجود آمده مانند سوخت تمیز و معطر شدن.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات شمع سازی 118فایل نیز دیدن فرمایید.