در این مقاله بخوانید
معرفی انواع قارچ + آموزش اصولی پرورش قارچ + معرفی وسایل لازم برای راه اندازی پرورش قارچ و مراحل تولید آن. ما در این مقاله تمامی این موارد را برای شما توضیح دادهایم. همچنین می توانید برای فراگیری این حرفه از دوره آموزش تولید و پرورش قارچ نیز استفاده نمایید.
مقدمه
برای آنکه بدانیم پرورش قارچ چگونه صورت میگیرد داد ابتدا باید با ماهیت قارچ آشنا شویم. در ادامه این مطلب به طور کامل درباره پرورش قارچ توضیح خواهیم داد.
قارچ
قارچ یکی از محبوب ترین مواد خوراکی است که امروزه بیشتر افراد برای تهیه خوراک روزانه خود از آن استفاده می کنند. این ماده غذایی برای تهیه غذاهای فست فود کاربرد بسیاری دارد و همچنین می دانید که امروزه تعداد افراد گیاه خوار روی کره زمین افزایش یافته است و ممکن است بسیاری از آن ها از این ماده غذایی برای تغذیه روزانه خود به صورت خام و پخته شده استفاده کنند.
به تصور همگان قارچ یک نوع گیاه است در صورتی که اینگونه نیست و نمی توان گفت قارچ یک گیاه است زیرا قارچ هیچ اندامی برای فتوسنتز ندارد و همچنین نمی توان گفت قارچ یک جانور است زیرا هیچ تغذیه ای مانند جانوران ندارد بنابراین قارچ در یک دسته بندی جداگانه قرار می گیرد. قارچ از مواد آلی روی خاک خود تغذیه و رشد می کند.
انواع قارچ
قارچ دارای گونه های متفاوتی است. اما می توان گفت که بیشتر افراد قارچ دکمه ای سفید را می شناسد اما قارچ های خوراکی دیگری نیز وجود دارد که ممکن است برای همه افراد مرسوم نباشد. بسیاری از قارچ ها وجود دارند که سرشار از فیبر ویتامین و دور از کلسترول هستند.
همچنین قارچ های خوراکی دارویی نیز وجود دارند که در سراسر دنیا خطوط تولید این قارچ ها وجود دارد. حتی می توان گفت برخی از این قارچ ها در درمان سرطان و بیماری هایی مانند فشارخون و کلسترول بالا نیز موثر هستند.
انواع قارچ ها شامل:
- قارچ کرمینو
- قارچ دکمه ای
- قارچ پورتبلو
- قارچ شیاتاکه
- قارچ مایتاکه
- قارچ صدف
- قارچ انوکی
- قارچ بیچ
- قارچ شیوری درشت
- قارچ شیپوری سیاه
- قارچ قیفی
- قارچ جوجه تیغی
- قارچ مورل
- قارچ گوشت خوکی
وسایل مورد نیاز برای پرورش قارچ
کمپوست
پرورش قارچ نیاز به کمپوست دارد. کمپوست مواد آلی ای که برای پرورش گیاهان استفاده می شود و معمولا کمپوست از مخلوط بقایای حیوانی و گیاهی ساخته می شود. همچنین کربوهیدرات ها، پروتئین ها و مواد معدنی موجود در کمپوست به دلیل فعالیت میکروارگانیسم ها برای قارچ ها قابل جذب هستند.
5 ماده اصلی برای ساخت کمپوست به کار برده می شود که این مواد شامل: آب و کاه، کلش، کودمرغی، نیتروژن وسنگ گچ هستند. در کمپوست های متفاوت میزان استفاده از این مواد نیز متفاوت است.
معماری سالن پرورش قارچ
در بیشتر صنایع پرورش قارچ از دیوار های ساندویچ پنلی که عایق هستند استفاده شده است. اما بیشتر سالن های تولید و پرورش قارچ از دیوار های بتونی و کف موزاییک ساخته شده اند. ابعاد اصلی سالن های پرورش قارچ 6*18_21 و در ارتفاع 5/4 متر ساخته می شود. نمی توان گفت این ابعاد برای تمامی سالن ها ثابت است و ممکن است این ابعاد در سالن های متفاوت مختلف باشد.معمولا سالن های پرورش قارچ را با کفی با شیب ملایم می سازند تا هنگام شست و شوی کف در کف سالن آب جمع نشود.
قفسه بندی ها
طراحی قفسه بندی ها درسالن های مختلف متفاوت است اما در کشور ایران عرض آن معمولا 140 سانتی متر و طول آن 160 سانتی متر است. می توان گفت عرض 140 برای کار کارگران مناسب تر و راحت تر است اما معمولا از سایز 160 برای افزایش سطح زیر کشت استفاده می شود. فاصله میان طبقات قفسه ها باید بین 60 تا 70 سانتی متر باشد و لازم است از طبقه همکف تا طبقه اول قفسه ها 20 سانتی متر فاصله باشد به دلیل شست و شو بعد از پایان کار.
معمولا برای ساخت قفسه های پرورش قارچ از لوله های آهنی و یا پروفیل استفاده می شود و انتخاب جنس قفسه ها بر اساس میزان سرمایه و هزینه در نظر گرفته شده صورت میگیرد. در اکثر موارد از لوله های آهنی برای ساخت قفسه های پرورش قارچ استفاده می شود. زیرا لوله های آهنی به مراتب ارزان ترو با انعطاف بیشتری هستند.
برای آنکه بتوانید یک تولید پرورش قارج داشته باشد و از این طریق کسب درآمد کنید لازم است نسبت به تمامی مراحل پرورش قارچ اطلاع داشته باشد. برای مثال برای انتخاب سالن و قفسه سازی لازم است اطلاعات کامل و جامعی درباره بهترین نوع قفسه سازی و سالن پرورش قارچ کسب کنید.
مراحل تولید قارچ
ریشه دوانی در کمپوست
مرحله ریشه دوانی در کمپوست در دمای 20 درجه سانتی گراد اتفاق می افتد تا قارچ ها رشد کنند و سفید شوند در این مرحله رطوبت باید بین 90 تا 95 درصد باشد تا از خشک شدن کمپوست جلوگیری شود. در این مرحله بایدروی قارچ ها با استفاده از روزنامه پوشانده شود و آبیاری از روی روزنامه انجام شود.
ریشه دوانی در خاک
در این مرحله باید اختلاط میان کمپوست و خاک پوششی اتفاق بی افتد. برای مخلوط شدن این دو ماده نیاز به یک شرایط محیطی خاص است. به عمل مخلوط شدن خاک و کمپوست رافیلینگ یا ککینگ می گویند.
هوادهی
بعد از آنکه میسیلیوم ها در خاک و کمپوست به خوبی سفید شدند لازم است ازرشد رویشی آن جلوگیری کرد و آن را وارد کرد تا به رشد زایشی تبدیل شود. برای این عمل لازم است دمای هوا را کاهش دهیم و شرایط محیطی لازم را برای رشد ایشی میسلیوم ها ایجاد کنیم.
اندام های بارده قارچ در این مرحله رشد می کنند. این مرحله مهم ترین مرحله در تولید قارچ است. زیرا اندام های باردهی قارچ در این مرحله رشد میکنند.
باردهی
پس مرحله هوادهی نوبت به مرحله باردهی می رسد در این مرحله شوک وارد شده بر اندام های باردهی قارچ باعث می شود قارچ وارد مرحله ته سنجاقی می شود. پس آن به طور کامل اندام باردهی تشکیل می شود و باید با انجام نکاتی درباره محیط و دما و رطوبت قارچ را برای رشد و نمو آماده سازی کرد.
برداشت اولیه قارچ را فلش اول می گویند. پس از آنکه قارچ به طور کامل شد پیدا کرد می توان تمام قارچ های باقیمانده را از روی سطح خاک پاکسازی کردی تا بدین ترتیب پس از آبیاری فلش های دوم و سوم نیز اتفاق بی افتد و تولید کننده بتواند برداشت های دوم و سوم خود را داشته باشد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات پرورش قارچ 118فایل نیز دیدن فرمایید.