در این مقاله بخوانید
مزایا پرورش قارچ در منزل + زمان مناسب برای پرورش و تولید قارچ + نکات مهم برای شروع پرورش قارچ در منزل که شامل: انتخاب محیط مناسب، نوع قارچ، قفسه بندی، هوا و رطوبت و زمان برداشت قارچ ها. ما در این مقاله تمامی این موارد را برای شما توضیح داده ایم. همچنین می توانید برای فراگیری این حرفه از دوره آموزش پرورش قارچ نیز استفاده نمایید.
مقدمه
شاید تا بحال شنیده باشید که برخی از افراد در منزل به تولید و پرورش قارچ پرداخته اند و به همین سبب می توانند درآمد زیاد و بدون دردسری را کسب کنند. اگر شما از کسانی هستید که به دنبال راه آسان برای کسب درآمد در منزل هستید و به فکر پرورش قارچ در منزل هستید می توانید در ادامه این مقاله به پاسخ سوالات خود برسید.
مزایا پرورش قارچ در منزل
باید به این نکته توجه داشته باشید در فضای منزل و بدون وجود آب و هوای خاص می توان به تولید و پروش قارچ پرداخت. پس اگر شما از دسته کسانی هستید که به دنبال درآمد مناسب و با هزینه کمتر در منزل هستند می توانید تولید و پرورش قارچ در منزل را آغاز کنید.
از آنجایی که قارچ های تولید شده در منزل در یک محیط کوچکتری تولید شده اند از کیفیت بالاتری برخوردار هستند بنابراین می توان این قارچ های پرورش یافته در منزل را به قیمت بالاتری در سوپرمارکت ها به فروش رساند.
زمان مناسب پرورش قارچ در منزل بر اساس تجربیات افراد مختلف پرورش قارچ در منزل در مهر ماه تا آذر ماه مناسب تر است اما می توان گفت در صورتی که دستگاه های متعادل سازی دما برای پرورش قارچ وجود داشت باشد می توان در ماه های دیگر سال نیز قارچ را پرورش داد.
نکات مهم برای شروع پرورش قارچ در منزل
انتخاب محیط مناسب
برای پرورش قارچ در منزل لازم است محیط مناسبی فراهم گردد تا نتیجه مطلوبی دریافت شود برای مثال باید محیطی که قارچ در آن پرورش می یابد دور از نور مستقیم خورشید و در محیطی تقریبا تاریک باشد. دمای هوا یکی دیگر از نکات محیطی است که برای پرورش قارچ در منزل لازم است رعایت شود.
دما هوای منزل باید معمولا بین 10 تا 15 درجه سانتی گراد نگه داشته شود. همچنین نکته دیگر این است که باید محل نگهداری قارچ ها محلی تمیز قابل شست و شو باشد تا از رشد باکتری ها و قارچ های مضر اطراف محیط قارچ ها جلوگیری شود.
نوع قارچ
برای آنکه بدانید روش تولید و پرورش قارچ در منزل چگونه است؟ نیاز دارید ابتدا نوع قارچی را که می خواهید پرورش دهید انتخاب کنید. کاشت و پرورش برخی از قارچ ها نظیر قارچ های صدفی، قارچ دکمه ای سفید، قارچ شیتاکه در منزل بسیار ساده و آسان است. در واقع می توان گفت روش تولید و پرورش هر سه نوع این قارچ ها یکسان است اما محیط نگهداری آن ها محیطی متفاوت است.
قارچ های صدفی در محیطی مانند تفاله قهوه و یا کاه رشد می یابند. قارچ های شیتاکه در محیط پوشال درختان و قارچ های سفید دکمه ای در محیط کمپوست رشد می کنند. هرکدام از این قارچ ها طعم و مزه متفاوتی دارند بنابراین لازم است قارچی را انتخاب کنید که طعم و مزه آن را دوست دارید. زیرا نکته اول قبل از فروش قارچ ها این است که خودتان بتوانید از آن ها استفاده کنید و مصرف قارچ خود را مبتنی بر قارچ هایی که پرورش داده اید کنید.
زمان و رطوبت هوا برای تولید قارچ
تجربه های افراد متخصص در زمینه تولید و پرورش قارچ در منزل نشان داده است که پرورش قارچ در منزل در ماه های مهر تا آذر بسیار نتیجه بخش بوده است و پرورش قارچ دراین زمان با موفقیت انجام شده است. متعادل بودن هوا و مناسب بودن محیط پرورش قارچ می تواند عمل پرورش قارچ را آسان سازد. البته باید گفت برای پرورش قارچ به یک محیط تاریک و دور از نور مستقیم خورشید نیاز است.
پرورش قارچ به یک محیط کاملا تمیز و قابل شست وشو نیاز دارد که هیچ گونه درزی برای رشد و پرورش باکتری و قارچ های مضر وجود نداشته باشد. همچنین سالن پرورش قارچ می تواند یک سالن 40 متری باشد و این سالن رطوبت کافی برای پرورش قارچ را دارا باشد.
برای مثال نیاز است برای پرورش و تولید قارچ در منزل رطوبت هوا بین 70 الی 80 درصد باشد. همچنین لازم است محیطی که در آن قارچ ها پرورش می یابند مجهز به ابزار تهویه هوا باشند و هوا به صورت مرتب و بدون وقفه تهویه گردد. دمای هوای مورد نیاز برای پرورش قارچ در منزل باید بین 10 الی 15 درجه سانتی گراد باشد.
قفسه بندی سالن پرورش قارچ
قفسه بندی سالن پرورش قارچ نکته مهم دیگری است که یک پرورش دهنده قارچ باید به آن توجه داشته باشد. قفسه بندی سالن پرورش قارچ باید به گونه ای باشد که برای مثال در یک سالن 5*8 قفسه هایی با عرض 140 سانتی متری و در طول 7 سانتی متر در 3 طبقه لازم است. لازم است فاصله میان طبقه ها بین 60 تا 70 سانتی متر باشد. درتهیه قفسه های سالن های پرورش قارچ بهتراست از لوله های گالوانیزه استفاده شود. زیرا انعطاف بیشتری دارند و به نسب دیگر لوله ها قیمت ارزان تر و به صرفه تری دارند.
تهویه هوا
تهویه هوا نکته مهمی است که باید در پرورش قارچ در منزل و یا سالن های تولید رعایت شود. سیستم های گردش هوا باید در کناره های سالن و یا مرکز سالن قرار بگیرند.
سیستم های تهویه باید به گونه ای باشند که بتوانند هوای تازه را وارد محیط پرورش قارچ کنند و همچنین هوای مصرف شده و همراه با دی اکسید کربن را از سالن و محیط خارج کنند.
همانطور که در فوق ذکر کردیم رطوبت هوا برای رشد و پرورش قارچ ها بسیار عامل مهمی است. برای ایجاد این عامل می توان از کولر های خنک کننده استفاده کرد و یا در صورت عدم امکان استفاده از این کولر ها می توان از رطوبت سازهای کوچیک استفاده کرد. این رطوبت ساز ها می توانند هم هوارا خنک کنند و هم می تواند رطوبت لازم برای پرورش قارچ را تامین کنند.
برداشت قارچ ها
زمانی که قارچ ها به طور کامل رشد کرده و چتر قسمت بالایی آن ها به خوبی شکل گرفت،پرورش دهنده می تواند قارچ هارا برداشت کند و درصورتی که قارچ ها قابل بازاریابی باشند پرورش دهنده می تواند قارچ هارا به فروش برساند. توجه داشته باشید که قارچ هایی که چتر آن ها ترکیده باشد و یا به خوبی شکل نگرفته باشند قابلیت بازاریابی و ارزش فروش ندارند.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات پرورش قارچ 118فایل نیز دیدن فرمایید.