در این مقاله بخوانید
اصول اولیه پرورش قارچ کدام است؟ برای پرورش قارچ باید چه چیزهایی آماده کنیم؟ آیا قارچ روی کمپوست پرورش مییابد؟ دمای لازم برای رشد قارچ چگونه است؟ چه قارچهایی در محیط خانه پرورش مییابند؟ آیا میتوان قارچ را روی مقوا یا کاغذ رشد داد؟ آیا آموزش تهیه کمپوست قارچ در این مقاله توضیح داده شده است؟ با ما همراه باشید تا به جواب سوالاتتان در این باره برسید.
مقدمه
پرورش قارچ جز مشاغل پر درآمد است اما هر کاری نیاز به آموزش و دانستن اصول اولیه برای شروع کار را میطلبد. اصول اولیه پرورش قارچ آسان است و فقط کافی است یک محیط مناسب داشته باشید و نوع قارچی که میخواهید پرورش بدهید را انتخاب کنید. پرورش قارچ دکمهای راحتترین نوع پرورش دادن قارچ در بین گونههای مختلف قارچی است.
آشنایی با اصول اولیه پرورش قارچ
همانطور که قبلا گفتیم، قارچهای مختلف در محیطهای متفاوت رشد میکنند. قارچ شیتاکه معمولا روی چوب سخت یا خاک اره چوب سخت رشد میکند، در حالی که قارچ صدفی محیطی از نی را ترجیح میدهد و قارچهای دکمهای از مواد مغذی کود کمپوست شده رشد میکنند.
مراحل انجام اصولی پرورش قارچ
یکی از اصول اولیه پرورش قارچ انتخاب محیط است. باید محل مناسب را پیدا کنید و آن را با شرایط مناسب رشد قارچ آماده کنید. برای پرورش قارچ مطمئن شوید که به چه نوع محیطی برای گونه خاصی از هاگ یا تخم ریزی که خریداری کردهاید نیاز دارید. به طور کلی، قارچها مکانهای خنک، تاریک و مرطوب را برای رشد میپسندند. اگر زیرزمین یا انباری دارید، اینجا مکان مناسبی برای پرورش قارچ است، در غیر این صورت، استفاده از کمد یا صندوق عقب قدیمی و بدون استفاده نیز خوب است. تا زمانی که بتوانید دما، رطوبت را کنترل کنید و منطقه را در تاریکی نسبی نگه دارید، قارچهای شما رشد میکنند.
سپس نوع قارچی که میخواهید پرورش دهید را انتخاب کنید و بذر آن را تهیه کنید. قفسههایی همانند قفسه کتاب از جنس آهن تهیه کنید. این قفسهها آماده در بازار وجود دارند. بعد کمپوست را تهیه کنید. کمپوست با مخلوطی از کود مرغی و اسب بهترین نتیجه را به دنبال خواهد داشت.
هنگامی که قارچهای مورد نظر خود را انتخاب کردید و محیط رشد صحیح آنها را جمع آوری کردید، مراحل اساسی برای رشد قارچ وجود دارد که در بیشتر موارد به همان صورت باقی میمانند. دمای محیط را روی 21 درجه سانتی گرد تنظیم کنید.
پس از حدود یک ساعت، محیط باید به خوبی گرم شده باشد و سپس میتوانید بذر را روی آن قرار دهید. حدود سه هفته باید بگذرد که بذرها شروع به ریشه دهی کنند، به این معنی که رشتهها در محیط رشد گسترش مییابند. در این مرحله باید دما را به حدود 15 درجه سانتیگراد کاهش دهید. یکی دیگر از اصول اولیه پرورش قارچ تنظیم دمای محیط و ایجاد شرایط کافی برای رشد قارچ است.
روی بذرها را با دو تا سه سانتی متر خاک گلدان بپوشانید و سپس روی خاک گلدان را با یک پارچه مرطوب پوشش دهید. مهم است که در حین خشک شدن به آبپاشی پارچه و همچنین خاک ادامه دهید تا هر دو مرطوب باشند. کار بعدی که باید انجام شود ریشه دوانی است. یعنی پارچه مرطوب را بردارید ومقداری خاک روی بذرها بپاشید. سپس آن را صاف کنید و به آنها آب بدهید تا رطوبت لازم برای پرورش قارچ فراهم شود. خاکی که در این مرحله استفاده میشود خاک پوچ نام دارد که در حد 4 سانتی متر روی کمپوست و بذر را پوشش میدهد.
حالا نوبت به رافلینگ است. رافلینگ یعنی زیر و رو کردن خاک. خاکی که چند روز قبل روی کمپوست ریختهاید را زیر و رو کنید بعد آب پاشی کنید و روزنامهای را روی آن قرار دهید تا رطوبت اضافی را بکشد.
رافلینگ جز اصول اولیه پرورش قارچ است پس باید به درستی انجام شود. کار بعدی بعد از گذشت 5 الی 6 روز بعد از عمل رافلینگ انجام میشود که شوک دهی است.شوک دادن باعث میشود قارچها بهتر رشد و پرورش پیدا کنند.
این شوک دهی وقتی انجام میشود که روی کمپوست 80 الی 90 درصد سفید شده باشد. سفید شدن یعنی امکان جوانه زدن و رشد قارچ وجود داشته باشد چون در شوک میخواهیم میسلیوم قارچ را تحریک کنیم.
برای این کار روزنامه را از روی قارچها بردارید و آبپاشی کنید. سپس دمای محیط را به اندازه 15 الی 18 درجه سانتی گراد کاهش دهید. میزان رطوبت در این مرحله باید 75 الی 95 درصد باشد.
باید حدود سه تا چهار هفته طول بکشد تا قارچهای کوچک ظاهر شوند. قارچ شیتاکه کمی بیشتر طول میکشد و حدود هفت تا هشت هفته دیگر آماده میشود. پس از باز شدن کامل کلاهک و جدا شدن کامل از ساقه، آنها آماده چیدن خواهند بود.
وقتی کلاهک قارچ بزرگ شد و به حد 5 الی 8 سانتی متر رسید میتوانید برداشت اول را شروع کنید و آنها را درون یخچال بگذارید و بسته بندی کنید و به بازار مصرف منتقل کنید.
برداشت محدودیت ندارد تا زمانی که قارچ کوچک و جوانه قارچ روی کمپوست وجود دارد میتوانید قارچها را برداشت کنید. اما باید به گونهای برداشت کنید که آسیبی به قارچها کوچک وارد نشود و بتوانید به برداشتهای دوم و سوم هم برسید.
برای پرورش قارچ به فضای زیادی نیاز ندارید.
پرورش قارچ روشی کم تأثیر برای تولید غذا است. برای تولید یک کیلوگرم قارچ نسبت به تولید مواد غذایی دیگر آب، انرژی و فضای کمتری نیاز است. تعداد قارچهایی که میتوانید در هر منطقهای تولید کنید به نوع قارچ و روشی که استفاده میکنید بستگی دارد. اما حتی قارچهایی که بازدهی پایینتری دارند، برای تولید یک کیلوگرم قارچ تنها به 0.03 متر مربع نیاز دارند که بسیار کمتر از سایر مواد غذایی است.
می توانید قارچ را روی مقوای بازیافتی پرورش دهید.
پرورش قارچ بر روی مقوا سازگار با محیط زیست است زیرا از یک محصول موجود استفاده میکنید و قبل از اینکه کمپوست شود هدف دیگری را به چرخه زندگی آن اضافه میکنید.
هر گونه قارچی که روی یک درخت یا کنده های در حال مرگ مانند قارچ صدفی رشد میکند، احتمالا روی مقوا نیز رشد خواهد کرد و این یک راه عالی جهت پرورش قارچ برای مبتدیان است.
اما مقوا به اندازه سایر انواع بسترها، مواد مغذی ندارد و ممکن است عملکردی مشابه با استفاده از سایر بسترها نداشته باشید. برخی از قارچها حتی روی کاغذ رشد میکنند. پرورش قارچ را روی کتاب امتحان کنید تا روشی سرگرم کننده و آموزشی داشته باشید.
جمع بندی
دانستن اصول اولیه پرورش قارچ جز ملزومات شروع کار پرورش قارچ است. پرورش دادن قارچ به علاقه و پشتکار نیاز دارد هر کسی که محیط مناسبی دارد با تهیه کمپوست و بذر دلخواه قارچ میتواند به راحتی قارچ دکمهای پرورش دهد و بعد از چند ماه بهترین و با کیفیتترین محصول را روانه بازار مصرف کند.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات تکثیر و پرورش قارچ 118فایل نیز دیدن فرمایید.