در این مقاله بخوانید
اوپراتور یخچال چیست و چه وظیفهای برعهده دارد؟ چه دلایلی باعث یخ زدن لولههای پشت یخچال فریزر میشوند؟ این مشکلات را چگونه حل کنیم؟ کمپرسور یخچال در چه مواقع باعث یخ زدن لوله های پشت یخچال می شود؟ چگونه آموزش تعمیر یخچال فریزر فرا بگیریم؟ برای یافتن پاسخ این سوالات ما را همراهی کنید.
مقدمه
امروزه یخچال فریزر بخش مهم و جدانشدنی از هر آشپزخانهای است و خراب شدن آن میتوان دردسرهای زیادی برای شما ایجاد کند. یکی از مشکلاتی که ممکن است با آن برخورد کنید یخ زدن لوله پشت یخچال و همچنین برفک زدن آن است. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم شما را با عواملی که موجب رخ دادن این مشکل میشوند آشنا کنیم و همچنین راهکارهایی را برای رفع آنها بازگو خواهیم کرد.
تعریف اوپراتور و کاربرد آن
اوپراتور یخچال در واقع همان لولههایی است که به صورت مارپیچی قرار گرفته است و به لولههای موئی اتصال دارد. وظیفه این قسمت از یخچال فریزر خنک سازی دستگاه است که با همکاری لولههای موئی این کار را انجام میدهد. درون لولههای موئی مایعی وجود دارد و زمانی که این مایع به لولههای اوپراتور میرسد فشار آن بسیار کاهش مییابد و در نتیجه از حالت مایع به گاز یا گاز تغییر میکند و بخار میشود.
زمانی که بخار داخل لولههای مارپیچی ایجاد میشود این بخار به کمپرسور منتقل خواهد شد. سپس بخار این قسمت گرمای داخل یخچال را جذب کرده و در نتیجه باعث خنک شدن فضای درون یخچال میشود. اوپراتورها انواع مختلفی دارند که عبارتاند از: اوپراتور لولهای، صفحهای، قفسهای، رادیاتوری و پره دار.
دلایل یخ زدن لولههای پشت یخچال(اپراتور)
یخ زدن لوله پشت یخچال میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد که این عوامل عبارتاند از: خراب شدن لاستیک دور درب یخچال فریزر، باز و بسته کردن زیاد درب یخچال، اشتباه تنظیم کردن دمای یخچال، کثیف بودن لولههای کندانسور و ایراد در سیستم دیفراست. در ادامه این مشکلات را بررسی و راههای آنها را بیان خواهیم کرد.
• خراب شدن لاستیک دور درب یخچال
خراب شدن لاستیک دور درب یخچال فریزر میتواند یکی از دلایل رایج یخ زدن لوله پشت یخچال باشد. در صورتی که این بخش از یخچال خراب شود دمای گرم محیط وارد یخچال میشود و به همین دلیل کمپرسور مجبور است برای جبران آن و خنک کردن هوای داخل یخچال به مدت طولانیتری کار کند. در نتیجه کار کردن بیشتر و طولانیتر کمپرسور میتواند باعث یخ زدن لوله پشت یخچال شود. لذا لازم است این لاستیک را بررسی و در صورت لزوم آن را تعویض نمایید.
• باز و بسته کردن بیش از حد درب یخچال
در کنار قرار دادن غذای داغ درون یخچال، باز و بسته کردن بیش از حد درب(به خصوص توسط کودکان) آن نیز باعث گرم شدن هوای داخل یخچال میشود. این افزایش دما باعث میشود به کمپرسور فشار وارد شود و در نتیجه لولههای پشت یخچال دچار یخ زدگی شوند. راه حل این مشکل اولا قرار ندادن غذای داغ در یخچال فریزر است و دوما در صورتی که یخچال شما مجهز به سیستم قفل کودک است آن را فعال کنید.
• تنظیم اشتباه دمای یخچال
در صورتی که دمای یخچال را اشتباه تنظیم کنید میتواند موجب یخ زدن لوله پشت یخچال شود. اگر دمای یخچال را در حالت دماهای پایین تنظیم کرده باشید باعث میشود موتور مدت زمان طولانی روشن بماند و کار کند که این امر موجب یخ زدن لولههای پشت یخچال فریزر و ایجاد برفک و یخ روی اوپراتور میشود. جهت رفع این مشکل باید دمای یخچال را بادقت تنظیم کنید و از قرار دادن آن برروی دماهای خیلی پایین بپرهیزید.
• خرابی سیستم دیفراست
وظیفه سیستم دیفراست در یخچالها برفک زدایی و ممانعت از ایجاد برفک و یخ در لولههای کمپرسور است. این سیستم از قسمتهای المنت، تایمر، سنسور و ترمودیسک تشکیل شده است که هر کدام از آنها وظیفه خاصی برعهده دارند. وظیفه المنت گرمادهی است که باعث افزایش دمای کمپرسور و ممانعت از یخ زدن لوله پشت یخچال و جلوگیری از برفک آن میشود.
تایمر نیز طبق برنامه از پیش تعیین شده دستورات روشن شدن هیتر را صادر کرده و باعث جلوگیری از یخ زدن لولههای پشت یخچال فریزر میشود که در صورت خراب شدن این قطعه لولهها دچار یخ زدگی و برفک خواهند شد.
در صورت خراب شدن قطعه سنسور دیفراست یخچال تایمر در فاصلههای زمانی ۱۰ ساعته دستور روشن شدن و افزایش دمای لولهها به هیتر صادر میکند و این مدت بسیار طولانی است و باعث میشود برفک و یخهای لوله پشت یخچال افزایش یابند.
اگر هر یک از قطعاتی که شرح دادیم دچار مشکل شوند این سیستم به درستی کار نمیکند و میتواند باعث برفک و یخ زدن لوله پشت یخچال شود. راه حل این مشکل بررسی و چک کردن قطعات این بخش است. روش تست سنسور دیفراست نیز به این صورت است که باید ابتدا برق یخچال را قطع کرده و سنسور را از آن جدا کنید.
سپس مقاومت سنسور را با استفاده از یک دستگاه اهممتر اندازهگیری کنید. در صورتی که دستگاه اهم سنج میزان مقاومت را صفر نشان دهد یعنی سنسور خراب است.اما اگر برد اصلی دستگاه خراب شده باشد باید به تعمیرکار ماهر یخچال فریزر مراجعه کنید چون این قطعه حساس است و نیاز به تعمیر تخصصی دارد تا باعث خسارات و خرابیهای دیگر نشود.
• کثیف بودن لوله های کندانسور
لولههای مارپیچی پشت یخچالهای قدیمی کندانسور نام دارند. این لولهها برای جابجا کردن گاز و همچنین کاهش دادن دمای درون یخچال فریزر تعبیه شدهاند. قرار دادن یخچال در محیط باعث میشود این لولهها به مرور گرد و غبار و ذرات روغن مورجود در هوا را جذب کنند.
طی مدت زمان طولانی این ذرات و گرد و غبارها روی هم انباشته میشوند و در نتیجه باعث اختلال تعادل دمایی لوله با هوای محیط میشوند. این موضوع سبب میشود کمپرسور برای مدت زمان زیادی فعال بماند و موجب یخ زدن لوله پشت یخچال شود.
راه حل این مشکل این است که هر چند وقت یکبار اتصال برق یخچال را قطع کرده و سپس این لولهها را تمیز کنید. این کار همچنین به افزایش طول عمر یخچال فریزر نیز کمک خواهد کرد.
روشهای از بین بردن یخ زدگیهای اوپراتور ( لولههای پشت یخچال )
یخ زدایی و از بین بردن برفکهای اوپراتور باعث بهبود عملکرد و افزایش کیفیت کار آن خواهد شد. برفک زدایی الکتریکی یا همان ذوب کردن یخها توسط المنت موجود در زیر یا پشت اواپراتور یکی از آسانترین روشها برای انجام این کار است. در صورت برفک و یخ زدن لوله پشت یخچال تایمر دیفراست دستور یخ زدایی را به برد الکتریکی صادر میکند و در نتیجه المنت روشن شده و باعث از بین رفتن یخهای روی لولهها میشود.
همچنین روش دیگری نیز وجود دارد که به صورت دستی و توسط شما قابل انجام است. برای این کار لازم است ابتدا یخچال فریزر را خاموش و برق آن را قطع کنید. حال با استفاده از یک ابزار گرمایشی مثل سشوار برفک و یخهای روی اوپراتور را ذوب کنید. در صورت عدم استفاده از لوازم گرمایشی نیز بهترین کار این است که یخچال را خاموش کنید و اجازه دهید چند ساعت به همان صورت بماند تا یخ و برفکهای آن به آرامی آب شوند.
جمع بندی
یخچال فریزر یکی از مهمترین لوازم آشپزخانه است که ایراد در عملکرد هر کدام از بخشهای آن شما را به دردسر خواهد انداخت. یخ زدن لوله پشت یخچال نیز یکی از عواملی است که میتواند برای شما مشکلاتی ایجاد کند. یخ زدن این لولهها یا اوپراتور به دلایل مختلفی رخ میدهد که در این مقاله به بررسی این دلایل و همچنین راه حلهای آن پرداختیم.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات تعمیر یخچال و فریزر 118فایل نیز دیدن فرمایید.