در این مقاله بخوانید
علت آسیب های فوتبال چیست؟ آسیب های رایج در فوتبال و درمان آنها + چگونه از آسیب های فوتبال جلوگیری کنیم؟ ما در این مقاله تمامی این موارد را توضیح دادهایم. همچنین شما می توانید برای فراگیری این ورزش جذاب از دوره آموزش جامع فوتبال استفاده نمایید.
مقدمه
فوتبال محبوبترین ورزش در جهان است. اینکه فوتبال این همه محبوب است، تعجب آور نیست؛ زیرا یکی از در دسترسترین ورزشها است. تنها با داشتن یک توپ میشود این ورزش یا بازی جذاب را انجام داد. در کل افراد کمی در سرتاسر جهان هستند که در زندگی خود، به توپ هیچ ضربه ای نزده باشند.
فوتبال ورزش و تفریح لذت بخشی را برای افراد فراهم میکند و به افزایش هماهنگی عصب و عضله افراد، بیشتر شدن چابکی افراد، بیشتر شدن تعادل افراد، بهتر شدن روحیه و تقویت کار گروهی در بازیکنان کمک میکند. با این حال، از آنجایی که فوتبال بیشتر از هر ورزشی در دنیا انجام میپذیرد (صدها میلیون بازیکن در سرتاسر دنیا به صورت تفریحی یا آماتور و یا حرفهای فوتبال بازی میکنند)، طبیعتا از نظر تعداد آسیب دیدگی نیز نسبت به همه ورزشهای دیگر پیشتاز است. در این مقاله، میخواهیم در مورد انواع مصدومیتها در فوتبال بحث کنیم.
خیلی از آسیبهای وارد شده در فوتبال شدید نیستند؛ با این حال؛ بسیاری از این مصدومیتها مهم و جدی هستند. داشتن دانش بیشتر در مورد آسیبهای رایج فوتبال، راهی عالی برای جلوگیری از آنها و یا بهبود هر چه سریعتر آنها است. تشخیص زودهنگام آسیبهای فوتبال نیز میتواند فوتبالیست را برای مدت طولانیتری در زمین بازی نگه دارد و اجازه ندهد که فوتبالیست با مشکل جدی مواجه شود.
علت آسیبهای فوتبال چیست؟
بیشتر آسیبهای فوتبال ناشی از ضربه، مانند برخورد با حریف یا فرود ناشی از پرش است. جای تعجب نیست که آسیبهای بیشتری در طول مسابقات جدی و رسمی رخ میدهند تا به هنگام تمرین. البته بسیاری از مصدومیتها هم در همان تمرینها پیش میآیند. مصدومیت رضا شاهرودی بازیکن تیم ملی ایران در تمرین شب قبل از بازی ایران و یوگوسلاوی در جام جهانی 98 را به خاطر بیاورید. سایر آسیبهای فوتبال ممکن است به دلیل استفاده بیش از حد از یک عضله، تاندون یا استخوان باشد و در یک لحظه خاص رخ ندهد؛ بلکه، در طی یک دوره زمانی ایجاد شود.
علت آسیبهای رایج فوتبال و درمان آنها
آسیب در ناحیه مچ پا
آسیب دیدگی از ناحیه مچ پا یکی از انواع مصدومیتها در فوتبال است. مچ پای شما در فوتبال به دلیل ماهیت سریع بودن ورزش، نیاز شما به چرخشهای ناگهانی و اینکه ممکن است در طول بازی یا تمرین با تکلهای بیموقع مواجه شوید، آسیبپذیر است.
رگ به رگ شدن مچ پا زمانی اتفاق میافتد که رباطهای احاطه کننده مفصل شما، آسیب ببینند یا بیشتر از آنچه که باید کشیده شوند. این نوع مصدومیت میتواند خفیف و درجه اول باشد؛ یا اینکه جدی و درجه دوم باشد. البته در بدترین حالت، رگ به رگ شدن مچ پا میتواند شدید و درجه سوم باشد و درد و تورم زیادی را به دنبال داشته باشند.
درمان مصدومیت از ناحیه مچ پا، بستگی به شدت آسیب دیدگی شما دارد. برای کاهش تورم و کمک به کاهش درد مچ پا باید از یخ استفاده شود. جراحات خفیف معمولاً به سرعت بهبود مییابند؛ اگرچه، ممکن است مچ پای شما هنگام ایستادن یا حرکت احساس درد کند. آسیبهای جدیتر ممکن است نیاز به این داشته باشند که فوتبالیست برای مدتی از عصا استفاده کند تا مچ پای او سریعتر بهبود یابد؛ همچنین از داروهای ضد التهابی برای کاهش تورم مچ پا استفاده کند و البته فیزیوتراپی ممکن است برای تقویت مفصل مچ پا توصیه شود.
آسیبهای همسترینگ
آسیبهای همسترینگ در فوتبال بسیار رایج است و یکی دیگر از انواع مصدومیتها در فوتبال است. این نوع مصدومیت زمانی رخ میدهد که عضلات همسترینگ شما کشیده یا پاره شود. آنها میتوانند از نظر شدت متفاوت باشند. کشیدگیهای درجه یک آسیب همسترینگ، فقط بر تعداد کمی از فیبرهای عضلانی شما تأثیر میگذارند. کشیدگیهای درجه دوم آسیب همسترینگ دردناکتر هستند و آسیب بیشتری به فیبرهای عضلانی شما وارد میکنند. کشیدگیهای درجه سوم آسیب شدیدی به فیبرهای عضلانی شما وارد میکنند و باعث درد شدید، سوزش عضلانی و ناتوانی در راه رفتن شما میشوند.
آسیبهای خفیف همسترینگ با استراحت کردن، استفاده از یخ و مصرف داروهای ضد التهاب درمان میشوند. سویههای جدیتر، اغلب نیاز به استراحت و ریکاوری برای مدت طولانی دارند. فیزیوتراپی ممکن است برای درمان همسترینگ توصیه شود و میتواند زمان بهبودی فوتبالیست را تسریع کند و عضلات شما را تقویت کند. گرم کردن و خنک کردن کامل خطر آسیب همسترینگ را کاهش میدهد.
آسیب رباط صلیبی قدامی (ACL)
ACL یا رباط صلیبی یک رباط اصلی در زانو است که به ایجاد ثبات در زانو کمک میکند. مصدومیت رباط صلیبی یکی از پرتکرارترین و بدترین انواع مصدومیتها در فوتبال است که در حین بازی فوتبال ممکن است برای فوتبالیستها رخ دهد. هر ساله رباط صلیبی تعداد زیادی از فوتبالیستها پاره میشود و شش ماه تا یک سال از فوتبال بازی کردن محروم میشوند. همین چند ماه پیش بود که عارف غلامی مدافع تیم استقلال تهران، در بازی مقابل پرسپولیس در جام حذفی با پارگی رباط صلیبی مواجه شد و همینطور محمد انصاری بازیکن تیم مس رفسنجان.
صدمات رباط صلیبی، چه پارگی جزئی و چه پارگی کامل، ممکن است به یکی از دلایل زیر رخ دهد:
- زمانی که در حال دویدن هستید، به سرعت تغییر جهت دهید؛ یا زمانی که بدون حرکت پا، بپیچید.
- زمانی که سرعت خود را به طور ناگهانی کاهش دهید
- زمانی که پس از یک پرش، فرود مناسبی نداشته باشید. این اتفاق یعنی فرود نامناسب ممکن است باعث شود ACL شما تا حد پارگی کشیده شود.
در صورت داشتن آسیب ACL باید به جراح ارتوپد مراجعه کنید تا بتواند بهترین روش درمانی را تعیین کند. ممکن است نیاز به فیزیوتراپی یا جراحی باشد. جراحی بازسازی ACL، معمولا شامل برداشتن یک تکه تاندون از تاندون زانو یا همسترینگ برای جایگزینی رباط آسیب دیده باشد.
پارگی غضروف زانو
پارگی غضروف زانو، یک آسیب شایع و یکی از انواع مصدومیتها در فوتبال است. این مصدومیت زمانی اتفاق میافتد که به بیرون زانوی فوتبالیست ضربه وارد میشود. البته پارگی غضروف زانو ممکن است با ترکیبی از خم کردن مفصل زانو، چرخش یا تغییر جهت اتفاق بیفتد. پارگی جزئی ممکن است باعث کمی درد و تورم شود.
یخ و بانداژ فشاری به کاهش تورم کمک میکند؛ این درحالی است که در پارگیهای شدید، تکههایی از منیسک پاره شده میتوانند به فضای مفصل شما حرکت کنند و زانوی شما ممکن است قفل و یا جابجا شود. در این مورد، ممکن است فیزیوتراپی یا جراحی توصیه شود. ممکن است فوتبالیستها پس از پارگی مینیسک، برای ماهها از میادین دور باشند. تمرینات قدرتی ممکن است به جلوگیری از این نوع آسیب کمک کند.
مصدومیت فتق و کشاله ران
کشیدگیهای فتق و کشاله ران یکی دیگر از انواع مصدومیتها در فوتبال است؛ زیرا ناحیه لگن شما در حین شوت زدن، دوندگی سریع و چرخش شدید، تحت فشارهای زیادی قرار میگیرد. مصدومیت فتق ورزشی باعث میشود فوتبالیست در ناحیه کشاله ران خود احساس سفتی و احساس درد کند و روز بعد از مسابقه فوتبال، بلند شدن از رختخواب یا سوار بر ماشین شدن برای آنها دشوار خواهد بود.
در مراحل اولیه ایجاد مشکل فتق، ممکن است بتوانید به ورزش ادامه دهید؛ اما مشکل معمولاً به تدریج بدتر میشود. شما باید با یک متخصص فتق مشورت کنید تا با شما در مورد گزینههای درمانی صحبت کند. ممکن است جراحی فتق را پیشنهاد دهند که به روش لاپاراسکوپی انجام میشود.
کشیدگی کشاله ران که به دلیل گشاد شدن بیش از حد عضلات ادکتور در قسمت داخلی ران شما ایجاد میشود، یکی دیگر از انواع مصدومیتها در فوتبال است. با کشیدگی خفیف کشاله ران، ممکن است در حین حرکت احساس درد کنید.
موارد شدیدتر، بسیار دردناکتر هستند و میتوانند باعث بروز مشکلات جدیتری شوند. مشکلاتی از قبیل، عدم توانایی در راه رفتن و حرکت کردن و کبودی مفاصل که معمولا پس از یک یا دو روز ظاهر میشود.
یخ به کاهش تورم و کاهش درد کمک میکند و بیشتر افراد از داروهای ضد التهابی نیز استفاده میکنند. زمان بهبودی، به شدت فشار وارد شده به بدن ورزشکار بستگی دارد. کشیدگیهای خفیف کشاله ران به سرعت بهبود مییابند؛ اما موارد شدیدتر، احتمالا چندین هفته طول بکشد و ممکن است پزشک فیزیوتراپی را برای تقویت فیبرهای عضلانی آسیب دیده توصیه کند.
چگونه از آسیبهای فوتبال جلوگیری کنیم؟
تعدادی از اقدامات وجود دارد که میتوانید از آنها برای کمک به جلوگیری از انواع مصدومیتها در فوتبال در هنگام تمرین و حضور در زمین استفاده کنید. این اقدامات عبارتند از:
- انجام یک معاینه فیزیکی قبل از شروع فصل جدید فوتبال و پیروی از توصیههای پزشک.
- توصیههای مربی حرفه ای را در گرم کردن و در انجام حرکتهای بدنسازی و … رعایت کنید.
- قبل از فوتبال بازی کردن، بدن خود را به درستی گرم کنید؛ مخصوصا در روزهایی که هوا سرد است. اگر بدن خود را به طور مناسب و اصولی گرم نکنید، احتمال بروز مصدومیت، مخصوصا کشیدگی عضلات بسیار افزایش مییابد.
- حفظ سطح بالایی از تناسب اندام در همه احوال و در همه روزهای فصل.
- استفاده از تجهیزات مناسب در حین تمرین و مسابقه فوتبال؛ به عنوان مثال، پوشیدن محافظ ساق پا و گیره مناسب.
- اگر به دلیل مصدومیت یا محرومیت یا هر دلیل دیگری، مدتی است که از فوتبال خارج شده اید، به تدریج به فوتبال بازگردید. بازگشت یکباره به فوتبال میتواند موجب بروز مصدومیتهای بدی در فوتبالیست شود.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات فوتبال 118فایل نیز دیدن فرمایید.