در این مقاله بخوانید
آشنایی با قوانین زمین فوتبال + تجهیزات بازیکنان + وظیفه کمک داوران + قانون آفساید در بازی فوتبال. ما در این مقاله تمامی قوانین بین المللی فوتبال را توضیح داده ایم. همچنین شما می توانید برای فراگیری این ورزش بسیار مهیج از دوره آموزش فوتبال استفاده نمایید.
قوانین فوتبال
قوانین و مقررات فوتبال هر ساله توسط هیئت بین المللی فوتبال (IFAB) به روز میشود. این هیئت متشکل از هشت عضو است که چهار نفر از آنها از فیفا هستند و چهار عضو دیگر از انگلیس، اسکاتلند، ایرلند شمالی و ولز (همه کشورهایی که در توسعه این ورزش سهیم بودند).
آخرین کتاب قوانین فیفا که جدیدا منتشر شده است، شامل 140 صفحه است که مطالعه این کتاب برای بازیکنان معمولی که به تازگی با این بازی آشنا شدهاند کمی سخت و زیاد است. به همین دلیل، ما یک نسخه ساده در زیر آماده کردهایم که به شما امکان میدهد قوانین اساسی فوتبال را یاد بگیرید. همچنین توجه به این نکته مهم است که اگرچه فیفا مجموعهای از قوانین را منتشر میکند، اما اغلب، این قوانین توسط لیگها و فدراسیونهای ملی و منطقهای متناسب با شرایط اصلاح میشوند.
در این مقاله قصد داریم آموزش قوانین فوتبال را مطرح کنیم. در ادامه 17 قانون فوتبال که استاندارد هر بازی حرفهای یا بین المللی است را آوردهایم.
قانون 1: قوانین زمین فوتبال
فوتبال را میتوان روی چمن طبیعی یا چمن مصنوعی بازی کرد، اما سطح آن باید به رنگ سبز باشد. زمین باید مستطیل شکل باشد و با خط، محوطه آن مشخص شود. این زمین بازی به دو نیمه تقسیم میشود که با خط نیمه از هم جدا میشوند. در وسط خط نیمه، یک نقطه مرکزی مشخص است که توسط یک دایره مرکزی خط دار به شعاع 10 یارد احاطه شده است.
بازیکنان حریف مجاز به ورود به این دایره در هنگام شروع بازی تیم مالک نیستند. اندازه دروازه فوتبال در زمین چمن، براساس گروه سنی بازیکنان مشخص میشود، اما به طور کلی طبق قوانین فیفا، در بازیهای رسمی بزرگسالان، دروازه یک مستطیل 32/7 متری در 44/2 متری است. در فاصله 11 متری از خط دروازه، نقطه پنالتی است. در هر یک از چهار گوشه میدان یک پرچم گوشهای به ارتفاع پنج فوت قرار دارد.
قانون 2: توپ
توپ فوتبال باید دایره شکل باشد و از چرم یا یک جنس مشابه آن ساخته شده باشد. محیط توپ باید در محدوده ی 27 تا 28 اینچ باشد. این قانون فقط برای مسابقات رسمی مجاز است، زیرا در مسابقات ردههای پایینتر اغلب از توپ کوچکتری استفاده میکنند که برای کودکان مناسب تر است.
قانون 3: تعداد بازیکنان
سومین قانون در آموزش قوانین فوتبال، در مورد تعداد بازیکنان فوتبال است. مسابقات معمولاً توسط دو گروه 11 نفره انجام میشود. اگر یک تیم نتواند حداقل 7 بازیکن را در زمان مسابقه به میدان بفرستد، بازی بیاعتبار است. تیمهای کمتر از 11 نفر را میتوان اغلب در لیگهای ردههای پایینتر مشاهده کرد.
در مسابقات رسمی (به استثنای بازیهای دوستانه) معمولاً امکان سه تعویض در هر بازی وجود دارد (البته در دوران کرونا این قانون تغییر کرده است). بازیکن تعویضی، با تایید داور و پس از اینکه بازیکن دیگری از زمین خارج شد میتواند وارد میدان شود. دروازه بان میتواند با هر کسی در زمین یا هر تعویض واجد شرایط روی نیمکت تعویض شود.
قانون 4: تجهیزات بازیکنان
چهارمین قانون در آموزش قوانین فوتبال، در مورد تجهیزات بازیکنان است. همه بازیکنان ملزم به پوشیدن پیراهن، شورت بلند، ساق پا، جوراب و گیره هستند. جورابها باید محافظ ساق پا را به طور کامل بپوشانند. اگر داور تجهیزات بازیکن را قانونی تشخیص ندهد، بازیکن باید تا رفع مشکل از زمین مسابقه بیرون باشد.
قانون 5: داور
داور در زمین مقتدر است و حرفش قانون است. اگر یک بازیکن یا یکی از اعضای کادر فنی و مدیریتی تصمیم داور را زیر سوال ببرد، داور میتواند صرفاً به دلیل مخالفت او را تنبیه کند.
قانون 6: کمک داوران
قانون ششم در آموزش قوانین فوتبال در مورد کمک داوران است. کمک داور در درجه اول مسئول کمک به داور در انجام وظایفش است. وظیفه کمک داور شامل علامت دادن با پرچم در زمان خارج شدن توپ از زمین است یا زمانی که بازیکنی خطا میکند و زمانی که بازیکنی در موقعیت آفساید قرار دارد.
قانون 7: مدت زمان مسابقه
یک مسابقه فوتبال شامل دو نیمه 45 دقیقهای است که به تشخیص داور برای هر نیمه یک وقت اضافه هم افزوده میشود. دو نیمه با یک دوره زمانی از هم جدا میشوند که نباید بیش از 15 دقیقه باشد. وقت اضافه معمولاً با تصمیم داور در مورد میزان زمان صرف شده به دلیل تعویضها و مصدومیت مطابقت دارد. مقدار وقت اضافه در پایان بازی 45 دقیقهای توسط داور چهارم نمایش داده میشود. اگرچه فوتبال محدودیت زمانی مشخصی دارد، اما در نهایت به داور بستگی دارد که چه زمانی یک مسابقه را تمام کند.
قانون 8: شروع مجدد بازی
قانون هشتم در آموزش قوانین فوتبال در مورد شروع مجدد مسابقه است. به طور کلی شروع مسابقه با پرتاب سکه تعیین میشود که به موجب آن تیم برنده میتواند انتخاب کنند که توپ را داشته باشد یا اینکه انتخاب کند به کدام هدف حمله کند. سپس به تیم بازنده هر انتخابی که برنده انتخاب نمیکند، داده میشود. شروع بازی از وسط زمین در دو زمان صورت میپذیرد: اول در شروع هر نیمه و دوم بعد از رد و بدل شدن گل.
قانون 9: متوقف کردن بازی
این قانون در مورد خروج توپ از زمین است. وقتی توپ به طور کامل از خط دروازه یا خط کنار زمین عبور کند، داور باید بازی را متوقف کند. همچنین داور میتواند به هر دلیلی که تشخیص میدهد، بازی را متوقف کند. همچنین اگر توپ به داور برخورد کند، داور بازی را متوقف میکند. اگر به هر دلیلی توپ به تیرکهای دروازه برخورد کرد و در داخل زمین ماند، همچنان بازی در جریان خواهد بود.
قانون 10: روش امتیازدهی
گل زمانی به ثمر میرسد که کل توپ از کل خط دروازه عبور کرده باشد. در پایان مسابقه، تیمی که بیشترین گل را زده باشد، برنده است، بدون نیاز به وقت اضافی.
قانون 11: آفساید
آفساید وقتی رخ میدهد که در لحظه پاس دادن، اولا مهاجم در نیمه حریف باشد و ثانیا مهاجم جلوتر از تمام مدافعان حریف باشد.
قانون 12: خطاها و رفتار نادرست
ضربه آزاد مستقیم زمانی اعلام میشود که بازیکن یکی از کارهای زیر را مرتکب شود:
- با پا ضرب زدن به حریف
- حرکت یا تلاش برای ضربه زدن به حریف
- به طرف حریف بپرد
- حریف را متهم کند
- ضربات یا تلاش برای ضربه زدن به حریف
- حریف را هل دهد
- به حریف تکل زند
- حریف را نگه دارد
- تف به طرف حریف بیندازد
- عمدا توپ را کنترل کند
اگر هر یک از این خطاها توسط بازیکنی در محوطه جریمه تیمش انجام شود، ضربه پنالتی به تیم مقابل تعلق میگیرد.
ضربات آزاد غیرمستقیم در صورتی اعلام میشود که بازیکن یکی از کارهای زیر را مرتکب شود:
- به شکل خطرناکی بازی کند.
- مانع از پیشروی حریف شود.
- دروازه بان را از پرت کردن توپ خود بازدارد.
- مرتکب هر تخلف غیرقابل ذکر دیگری شود.
کارت زرد به عنوان اخطار به بازیکن تعلق میگیرد و میتواند برای تخلفات زیر صادر شود:
- رفتار غیر ورزشی
- مخالفت با گفتار یا عمل
- نقض مداوم قوانین بازی
- تاخیر در شروع مجدد بازی
- عدم رعایت فاصله لازم هنگام شروع مجدد بازی با ضربه کرنر، ضربه آزاد یا پرتاب
- وارد شدن به زمین بازی بدون اجازه داور
- خروج عمدی از زمین بازی بدون اجازه داور
کارت قرمز برای اخراج بازیکن از زمین استفاده میشود و میتواند برای تخلفات زیر صادر شود:
- رفتار خشونت آمیز
- تف کردن به طرف حریف یا هر شخص دیگری
- محروم کردن تیم مقابل از یک گل یا یک موقعیت واضح گلزنی با دست زدن عمدی توپ (دروازه بان استثناست)
- محروم کردن حریف از یک موقعیت واضح گلزنی.
- استفاده از زبان و یا حرکات توهین آمیز
- دریافت اخطار دوم (کارت زرد) در همان بازی
قانون 13: ضربات آزاد
ضربه آزاد به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم میشود. ضربه مستقیم را میتوان مستقیماً بدون لمس بازیکن دیگر به سمت دروازه حریف شلیک کرد و اگر توپ وارد دروازه شود آن گل پذیرفته میشود. ضربه آزاد غیر مستقیم با بالا بردن دست داور در حین ضربه نشان داده میشود. یک ضربه غیرمستقیم تنها در صورتی میتواند وارد دروازه شود که قبل از ورود به دروازه توسط بازیکن دیگری لمس شده باشد. در این حالت اگر توپ وارد دروازه شود آن گل پذیرفته نمیشود. برای هر دو نوع ضربه، توپ باید ثابت شود بعد به آن ضربه وارد شود.
قانون 14: ضربه پنالتی
یک ضربه پنالتی زمانی اعلام میشود که بازیکن دفاعی روی بازیکن مهاجم خطا کند یا در محوطه جریمه تیمش توپ را با دست لمس کند. در ضربه پنالتی توپ در نقطه پنالتی قرار میگیرد و همه بازیکنان هر دو تیم باید در حین ضربه خارج از محوطه جریمه باقی بمانند. دروازه بان نباید تا زمانی که توپ زده نشده است از خط دروازه جلو بیاید.
قانون 15: پرتاب توپ
هنگام پرتاب، بازیکن باید با هردو دست خود توپ را پرتاپ کند و هر دو پا خود را محکم روی زمین نگه دارد. در صورت عدم رعایت این شرایط، بازی متوقف میشود و پرتاب به تیم مقابل داده میشود. بازیکنان مستقیم از پرتاب توپ مجاز به گلزنی نیستند.
قانون 16: ضربه دروازه
یک ضربه دروازه زمانی اعلام میشود که تیم مهاجم توپ را از خط عرضی زمین عبور دهد. پس از خارج شدن توپ از بازی، مدافع یا دروازه بان میتواند توپ را در هر جایی از محوطه دروازه شش قدم قرار دهد و توپ را به بازی بازگرداند.
قانون 17: کرنر
زمانی که تیم دفاعی توپ را از خط عرضی به بیرون میزند، یک ضربه کرنر برای تیم مهاجم اعلام میشود. توپ در محوطه کرنر قرار میگیرد و توسط تیم مهاجم به بازی برگشت داده میشود. بازیکنان میتوانند مستقیماً از ضربه کرنر گلزنی کنند.
پیشنهاد میکنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات فوتبال 118فایل نیز دیدن فرمایید.