در این مقاله بخوانید
اپوکسی اکریلات چیست؟ رزین وینیل استر چیست؟ کاربرد های رزین وینیل استر چیست؟ نحوه آموزش اجرای اپوکسی چگونه است؟ پوشش تابش پز بر پايه رزين نووالاک اپوکسي آکريلات چیست؟ رزین های اکریلیک دارای چند گروه هستند؟ مونومرهای اکریلات چیستند؟ کاربرد چسب های اکریلات چیست؟
همراه ما باشید تا در ادامه به سوالات بالا پاسخ دهیم.
مقدمه
رزین های اپوکسی اکریلات در اصل از رزین اپوکسی ساخته میشود، در صورتی که رزین اپوکسی استری بشود اپوکسی اکریلات تهیه میشود. اپوکسی مانند رزین های پلی استر عمل میکنند. آنها با پراکسید ها قابل پخت هستند و سازگاری دارند. این کار حتی در محیطی با دمای اتاق نیز قابل انجام است همچنین به راحتی میتوان آن ها را پردازش کرد.
استرهای وینیل که یک نوع رزین مصنوعی هستند مقاومت شیمیایی و خواص مکانیکی خوبی دارند چه با دمای و حرارت بالا چه با دمای یک اتاق همچنین این رزین های اپوکسی اکریلات نسبت به انواع دیگر رزین های اپوکسی مانند ویسکوزیته انعطاف پذیر تر هستند و ویژگی های خیس کننده بالایی را نشان میدهند ولی کوچک شدن این نوع رزین از هرنوع رزین دیگر بیشتر است و اکثرا سعی دارند تا با ایجاد تغییر در فرمول آن را خنثی کنند. رزین های آکریلات اپوکسی در برخی موارد به عنوان الیگومر در چسب های پرتودرمانی استفاده می شوند و کاربرد دارند.
رزین وینیل استر چیست؟
به طور کلی رزین ها مواد چسبناک هستند که به طور طبیعی هم در طبیعت یافت میشوند اما رزین هایی مانند وینیل استر یا رزین های اپوکسی و چسب هایی بر پایه رزین اپوکسی مواد های مصنوعی و شیمیایی ساخته دست انسان ها هستند.
رزین وینیل استر نوعی رزین است که از ترکیب شدن رزین اپوکسی با اسید های غیر اشباع اتیلنی به دست می آید و تهیه میشود. این نوع رزین به خاطر کاربرد بالایی که دارد بسیار در صنعت مورد استفاده قرار میگیرد. از ویژگی های این رزین میتوان به مقاومت در برابر خوردگی، مقاومت در برابر رطوبت، ضربه و… اشاره کرد.
کاربرد های رزین وینیل استر
کاربرد رزین وینیل استر شامل تهیه پوشش و لایه محافظتی سطحی، خمیر و ملات چسبانده و پرکننده، امکان استفاده در صنایع رنگ پلاستیک، نماسازی ساختمان، ساخت چسب و… میشود.
پوشش تابش پز بر پايه رزين نووالاک
استفاده کردن از پوشش تابش پز به خاطر این که سرعت فرایند بالایی دارد و با محیط زیست سازگار است و خواص و ویژگی های خوب مکانیکی و فیزیکی دارد برای مثال مقاومت در برابر خراش و ضربه، مقاومت در برابر رطوبت و… پوشش های اپوکسی اکریلات به دلیل داشتن خواص و ویژگی های مختلف در سیستم های تابش پز بسیار مورد توجه قرار گرفته اند و از آنها بسیار در صنعت استفاده میشود. از رقیق کننده های فعال برای پایین آوردن و کاهش ویسکوزیته این رزین ها و همچنین بهتر کردن اتصالات عرضی استفاده میشود زیرا این رزین ها از ویسکوزیته بالایی برخوردار هستند همچنین در سال های اخیر محققان و دانشمندان از ذرات نانو برای بهتر کردن و ارتقا دادن رزین ها و پلیمر ها استفاده کردند.
گروه های رزین اکریلیک
گروه اول شامل: رزین های پلی مریزاسیونی که پایه حلال آن همو پلی مرها هستند همو پلی مرهایی مانند پی ام اِی و پی ام ام اِی یکی دیگر از پایه های حلال رزین های پلی مریز اسیونی کوپلی مرها هستند مانند استایرن اکریلات.
گروه دوم شامل: گروه دوم رزین های اکریلیک شامل رزین های ساخته شده از پلی کندنزاسیون سخت هستند. ساختار اکریل امید شامل سخت شونده های کوره ای هستند که خود به خود سفت میشوند و همچنین رزین های سخت شونده ملامین.
مونومرهای اکریلات چیستند؟
پلیمرهای آکریلیک خالص با توجه به مونومرهای بکار رفته در ساختار خود همچنین با توجه به کاربردی که دارند در صنایع مختلف، دمای انتقال شیشه ای تی جی متفاوتی و مختلفی دارند. مونومرهای آکریلاتی دارای مونومرهایی با تی جی پایین و مونومرهایی با تی جی بالا هستند که هر کدام ویژه ای به پلیمر می دهند.
این دسته از مونومرها نمک ها، استرها و بازهای مزدوج آکریلیک اسید بوده که معمول ترین عضو این خانواده، متیل آکریلات است. آکریلات ها به خاطر داشتن دو گروه واکنش پذیر گروه وینیلی و گروه کربونیل بسیار مستعد واکنش پلیمریزاسیون هستند. مونومرهای آکریلاتی که به همین خاطر منظور استفاده می شوند بر پایه آکریلیک اسید هستند. این خانواده از ترکیبات خود به دسته های آکریلات، متاکریلات، آکریل آمید، متاکریل آمید و غیره تقسیم می شوند.
چسب های اکریلات
چسب های اکریلات جزو چسب های پر کاربردی است که با چسب های اپوکسی یا چسب هایی مانند پلی اورتان در بازار رقابت میکنند. چسب اکریلات دارای ویژگی های متعددی است و کاربرد های مختلفی دارد. متداول ترین نوع چسب اکریلات، سیانو اکریلات است که عموما با نام چسب قطره ای آن را میشناسند. از ویژگی های این چسب ها میتوان به استحکام و پیوند قوی بین دو قطعه اشاره کرد همچنین این چسب ها در دمای اتاق و با سرعتی مناسب و مطلوب ساخته و تهیه میشوند چسب های اکریلات برای چسباندن قطعات پلاستیکی، فلزی، کامپوزیتی و… بسیار مناسب هستند.
خواص و منحصر بودن آن ها به خاطر تهیه شدن و پخت این نوع چسب ها در دمای اتاق و در زمان مطلوب میباشد. مقاومت خوب این چسب در برابر کشش، برش و مقاومت داشتن در برابر ضربه از ویژگی و خواص بسیار خوب این چسب ها میباشد. همچنین از دیگر خواص و ویژگی های چسب ترموست و چسب های اکریلات مقاومت شیمیایی آن ها است. اینکه چگونه از این چسب ها استفاده کنیم به دو روش قابل انجام است. روش اول: دو جز چسب هاردنر و رزین میتواند از قبل با استفاده از دستگاه با همدیگر مخلوط شود و در دومین روش میتوان یک جز از چسب را بر روی سطح قطعه اول و جز دیگر را بر روی سطح قطعه دوم اعمال کرد و سپس دو قطعه را به همدیگر متصل کرد.
کاربرد چسب های اکریلات
- تولید تجهیزات ورزشی مانند چوب گلف
- تولید تابلو های تبلیغاتی
- اتصال و آب بندی درها یا پنجره ها
- اتصال قطعات مختلف فلزی، پلاستیکی و…
نتیجه گیری
اپوکسی اکریلات که در اصل با استفاده از رزین های اپوکسی ساخته و تهیه میشوند، در صنایع مختلف کاربرد زیادی دارند و این امر به خاطر داشتن ویژگی و خواص مختلف رزین های اپوکسی اکریلات است. این مواد نسبت به آلودگی سطح مقاوم هستند و همچنین مقاومت زیادی در برابر فرسودگی دارند.
پیشنهاد می کنیم سایر مقالات رزین و اپوکسی 118فایل را نیز مطالعه فرمایید.