در این مقاله بخوانید
به طورکلی بتونه خودرو چیست؟ چه اطلاعاتی در مورد اهمیت بتونه کاری خودرو دارید؟ انواع بتونه خودرو کدامند؟ آیا میدانید چگونه میتوانید خودروی خود را بتونه کاری و رنگ آمیزی کنید؟ چگونه آموزش بتونه کاری خودرو را فرا بگیریم؟ برای یافتن پاسخ تمامی این پرسشها با ما همراه باشید.
مقدمه
یکی ازمهمترین و سختترین مراحل رنگ آمیزی خودرو مرحله بتونه کاری آن است. در این مرحله ترجیحا رنگ قبلی ماشین از بین رفته و بعد از ایجاد بتونه روی بدنه فابریک خودرو و خشک شدن آن رنگ جدید جایگزین میشود. به عبارتی بتونه میتواند سطح زیرکار برای رنگ آمیزی را صاف و یکدست کند و نقش کمکی را ایفا میکند.
بتونه خودرو چیست؟
مادهای خاص که از یک نوع گل مخصوص به نام گل بتونه مل گرفته میشود و فرم فیزیکی خاصی ندارد بین جامد و مایع بوده و در عوض ویسکوزیته بالایی دارد را بتونه میگویند. بتونه در معرض اکسیژن هوا به سرعت خشک و محکم میشود به طوری که میتوان آن را سنباده کشید یا حتی سوراخ کرد. لازم به ذکر است پایه بتونه انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
اطلاعاتی درباره اهمیت بتونه کاری خودرو
برای رنگ آمیزی اصولی خودرو ضروری است که ابتدا از بتونه استفاده شود. رنگ ماشین به طور مستقیم روی بدنه خودرو پایداری زیادی ندارد و به راحتی از بین میرود. در واقع بتونه حکم زیرسازی محکمی برای ایجاد رنگ روی بدنه خودرو را دارد. به علاوه پستی بلندیهای ایجاد شده پس از سنباده زدن روی بدنه ماشین با پوشش بتونه قابل جبران است.
معرفی انواع بتونه خودرو
به طور حتم انواع مختلفی از بتونه ها برای رنگ آمیزی خودرو وجود دارد ولی ما در ادامه به 5 نوع اصلی از آنها اشاره خواهیم کرد.
• نوع 1: بتونه اپوکسی
یکی از پرکاربردترین و معمولترین انواع بتونههای دو جزئی خودرو بوده که پایه آن رزین اپوکسی است. با توجه به خواص فراوان رزین اپوکسی از جمله چسبندگی بسیار بالای آن و رنگ پذیری بسیار خوبی که دارد ماده مناسبی برای رنگ آمیزی قسمتهای پلاستیکی خودرو بوده و علاوه بر ترمیم این قسمتها کار رنگ آمیزی روی آن را نیز راحت میکند.
لازم به ذکر است این نوع بتونه خودرو سنباده خوری خوبی ندارد و نیز عایق خوبی در مقابل ضربه نخواهند بود، اما در برابر زنگ زدگی مقاومت بالایی دارند و میتوانند جایگزین ضدزنگ روی بدنه خودرو باشند. همچنین از این نوع بتونه میتوان برای پوشاندن فرورفتگیها در اعماق 3-10 میلیمتراستفاده کرد.
• نوع 2: بتونه پلی استر
این نوع بتونه خودرو نیز مثل بتونه اپوکسی دو قسمتی بوده و از یک بخش رزینی غیراشباع و یک پایه ساخته شده است. یکی از تفاوتهای این نوع بتونه با بتونه اپوکسی وجود انواع سخت کننده های سرشار از اکسیدهایآلی است. با توجه به نوع سخت کننده استفاده شده در آن میتوان سرعت خشک شدن این نوع بتونه را تخمین زد و با توجه به همین ویژگی محل استفاده و مقدارمورد نیاز آن پیش بینی میشود.
بتونه پلی استر با سه ضخامت مختلف نازک، متوسط و ضخیم ساخته میشود. وابسته به مقدار آسیب دیدگی رنگ خودرو از سمت نازک به ضخیم استفاده خواهد شد. همچنین این نوع بتونه خودرو میتواند اعماقی از 2 تا 20 میلیمتری را پوشش دهد و بعد رنگ را بپذیرد. از بین سه نوع گفته شده از بتونه پلی استر نوع ضخیم آن بیشترین کاربرد را دارد. همینطور این نوع بتونه چسبندگی و شکل پذیری بیشتری نیز نسبت به سایز متوسط و نازک دارد.
• نوع 3: بتونه لاک و الکل
این نوع بتونه نیز دو جزئی بوده و از رزین الکید به علاوه نیترو سلولز ساخته میشود. از این نوع بتونه خودرو برای آسیب دیدگیهای سطحی و جزئی خودرو استفاده میشود و نمیتوان از آن برای ترمیم یا زیرسازی برای رنگ آمیزی خودرو استفاده کرد. این موضوع به علت ساختارخاص این نوع بتونه است.
ازاین نوع بتونه برای پوشش آسیب دیدگیهای 1 تا 2 میلیمتری استفاده میشود. همچنین به علت اینکه لایه نازکی از آن استفاده میشود به سرعت خشک میشود. لازم به ذکر است بتونه لاک و الکل توانایی سنباده خوری خوبی ندارد و از آن میتوان به عنوان فیلر نیز استفاده کرد.
• نوع 4: بتونه فوری
از بهترین انواع بتونه های خودرو نوع فوری آن است. با توجه به نام آن به سرعت خشک میشود و برای استفاده در بخش های کم عمق و عمیق مناسب است. برای قسمتهای کم عمق حدود 15 دقیقه و در قسمتهای عمیق تقریبا 2ساعت زمان لازم است تا این نوع بتونه خودرو به طورکامل خشک شود. در ضمن این بتونه قابلیت پولیش پذیری داشته و میتوان آن را به راحتی سنباده زد. همچنین بسیار انعطاف پذیر بوده و قدرت چسبندگی بالایی دارد. مواد سازنده آن نیز سلولز و رزین های نیترو سلولزی هستند که در انواع بتونه لاک و الکل نیز کاربرد دارند.
• نوع 5: بتونه سنگی
نوع وارداتی بتونه های خودرو است که دو جزئی بوده و با یک هاردنر که همراه خود بتونه در بسته بندی وجود دارد ترکیب میشود و بعد مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع بتونه مایع بوده و برای پرکردن درز و شکاف ها و صاف کردن سطوح فلزی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این نوع بتونه خودرو نیز پوشش دهی بسیار خوبی دارد و میتوان به راحتی آن را سنباده زد.
به علاوه این نوع بتونه نیز ترکیبی از انواع رزین های پلی استر و سایر رزین ها است. از بتونه سنگی برای ایجاد اولین لایه بتونه استفاده میشود و در دمای 20 درجه سانتیگراد حدودا 40 دقیقه طول میکشد تا خشک شود.
چگونه می توانیم خودروی خود را بتونه کاری کنیم؟
ابتدا لازم است تعیین کنید آسیب وارد شده به بدنه خودرو جزئی است یا عمیق. سپس نوع بتونهای که قرار است از آن استفاده کنید را با توجه به این موضوع انتخاب کنید. اگر عمق آسیب دیدگی زیاد باشد میتوانید از بتونه اپوکسی یا بتونه فوری استفاده کنید. برای این کار لازم است ابتدا بدنه خودرو را با سنباده دستی زبر(یا دستگاه سنباده زن)کاملا سنباده زده و رنگ تمامی بخشهای مورد نظر را حذف کنید. دقت کنید، هرچه این مرحله را با دقت بیشتری انجام دهید در نهایت رنگ بهتری روی ماشین خود خواهید داشت.
بعد از اینکه بدنه فابریک خودرو مشخص شد، روی آن بتونه خودرو مورد نظر را ریخته و به وسیله لیسه به طورکامل روی کل بدنه (محل موردنظر) پخش کنید. سپس اجازه خشک شدن به بتونه را داده و پس از خشک شدن به وسیله یک سنباده نرم روی سطح بتونه را سنباده بکشید تا تمامی برآمدگیها و فرورفتگی های ایجاد شده احتمالی حین کار از بین برود. اکنون خودروی شما آماده رنگ آمیزی خواهد بود. شما میتوانید وابسته به کد رنگ خودروی خود آن را رنگ کنید.
نوع دوم بتونه کاری برای بخشهای کم عمق است. در این روش احتیاجی به استفاده از سنباده نیست و شما میتوانید بتونه سنگی یا اپوکسی را به صورت نازک روی کل محل پخش کنید. از این مدل بتونه کاری برای محل هایی که دچار خراشیدگی یا ترک خوردگی شده اند استفاده میشود. رنگ اپوکسی به طور مستقیم با بتونه ترکیب شده و درون درز و شکافهای رنگ تزریق میشود. اگر رنگ زیرین دارای آسیب دیدگی و خراشیدگی باشد رنگ ایجاد شده فرم زیبایی نخواهد گرفت. همچنین این بتونه ضخامت کمی داشته و خیلی سریع خشک میشود.
لازم به توضیح است از آنجا که محیط بتونه کاری و در نهایت رنگ آمیزی استریل نیست و ممکن است ذرات گرد و غبار قبل از خشک شدن روی سطح بتونه بنشیند و با بتونه خشک شود ضروری است بعد از بتونه کاری حتما مرحله پولیش کاری را نیز با دقت انجام دهید.
نتیجه گیری
وابسته به مقدار و محل استفاده انواع مختلفی از بتونه ها برای خودرو وجود دارند که نحوه استفاده از آنها نیز متفاوت است. با آشنایی هر چه بیشتر با انواع بتونه خودرو و موارد استفاده از آنها به راحتی میتوانید بخش های آسیب دیده ماشین خود را تعمیر کنید. البته باید توجه داشته باشید برای این کارنیز علاقه و استعداد یکی از شرایط ضروری محسوب میشود.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات نقاشی خودرو 118فایل نیز دیدن فرمایید.