در این مقاله بخوانید
در این مقاله تصمیم داریم با زنبور عسل سفر کنیم و از گل به کندو برویم و به عنوان یک انسان هوشمند تلاش زنبور عسل را ارج نهیم و البته از زنبورداری درآمدزایی کنیم.
قصد داریم همه چیز زنبورداری و زنبور عسل را به شما توضیح دهیم، زنبور یک ماشین پرنده اعجاب انگیز است. زنبور ها به طور معجزه آسایی می توانند محموله ای از شهد یا گرده، نزدیک به وزن خود را حمل کنند. در نظر بگیرید که حتی پیشرفته ترین هواپیماها فقط می توانند با باری یک چهارم وزن خود بلند شوند.
هنگامی که کیسه های شهد زنبور پر شود، زنبور عسل به کندو برمی گردد. شهد به یکی از زنبورهای داخل خانه می رسد و سپس دهان به دهان از زنبوری به زنبور دیگر منتقل می شود تا زمانی که رطوبت آن از حدود 70% به 20% کاهش یابد. این عمل باعث تبدیل شهد به عسل می شود.
تمام این اطلاعات برای علاقه مندان این حرفه پرسود در آموزش زنبورداری ارائه میشود.
توضیحی درباره زنبورداری
در دوران باستان، مردم می دانستند که زنبورها، عسل خوش طعمی تولید می کنند، نیش می زنند و با ازدحام کردن بر تعدادشان می افزایند. در قرن هفدهم آنها ارزش دود را در کنترل زنبورها آموخته بودند و روبند های را به عنوان محافظت در برابر نیش ایجاد کردند.
از قرن هفدهم تا نوزدهم، اکتشافات های کلیدی مهمی انجام گرفت، که بر اساس آن زنبورداری مدرن پایه گذاری شد.
برای مثال : رمز و راز ملکه زنبور عسل به عنوان مادر ساکنان کندو، تکنیک جفت گیری ملکه، رشد و بکرزایی این واقعیت است که زنبورها در صورت ناپدید شدن ملکه قدیمی، ملکه جدیدی را پرورش می دهند.
با توجه به این دانش، مردم توانستند به جای تکیه بر ازدحام طبیعی زنبورها، راهی برای دعوت کردن و آسان نمودن مسیر عسل سازی بیابند و از عسل این شیرینی مغذی و قوی در مقیاس بزرگ به کمک زنبورهای زحمتکش تولید کنند.
زنبورداری تجاری مدرن در واقع شناسایی بیماریهای زنبور عسل و کنترل آن با دارو میباشد ، هم چنین ارزش گرده و جانشینهای گرده در تولید کلنی های قوی را به شما می آموزد و البته با لقاح مصنوعی ملکهها، می توان تولید عسل کلنیها را نیز افزایش داد.
زنبورداری و کسب درآمد از آن
یکی از راههای شیرین کسب درآمد، زنبورداری است.
در این کسب و کار عناوین مختلفی در تعیین درآمد یک زنبور دار دخیل هستند. مانند: تجربه، نوع مدیریت و استراتژی، ییلاق و قشلاق کردن، نوع و مقدار محصول برداشت شده، نوع کندو و… همگی از عوامل تاثیرگذار بردرآمد می باشند.
برای همین از اولین و مهم ترین قدم های شروع این کسب و کار ، آموزش دیدن و شناخت دقیق این شغل است.
به گفته ی یکی از زنبوداران موفق این مرز و بوم، کسی که محلی برای پرورش زنبور داشته باشد، هر ۵۰ کندو زنبور، اندازه حقوق یک کارمند در سال در سودآوری دارد.
به عنوان نمونه هر کندو در رفسنجان بین ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم به طور میانگین عسل تولید میکند که محصولی با کیفیت و مرغوب است و با افزایش ارزش و قیمت روز افزون این محصول چه بسا بهتر و بیشتر از درآمد یک کارمند در سال، به دست بیاورید.
سرانه تولید عسل در کشورمان 1110 گرم است و سرانه مصرف عسل هم 1079گرم است، این نشانه خوبی است چرا که زنبورداران قسمت عمده عسل مصرفی کشور را تولید می کنند و در این جا با تولید انبوه و بسته بندی و دیزاین خاص می توان پا به عرصه صادرات گذاشت و به عنوان یک برند در دنیا اعتبار کسب کرد.
گرفتن مجوز برای زنبورداری
شما می توانید با داشتن 45 کلنی و با اثبات آن در جهاد کشاورزی منطقه ای که در آن زندگی می کنید، دفترچه زنبورداری بگیرید و ازمزایای آن بهره مند شوید.
یکی از این مزایا، این است که با سهمیه منطقه خود با توجه به تعداد کندوها شکر دولتی بگیرید و قادر به دریافت تسهیلات از جهاد کشاورزی خواهید شد.
مزیت دوم، بیمه تامین اجتماعی می شوید.
نکات طلایی برای سودآوری بیشتر
صداقت و درستی
برای به دست آوردن سود بیشتر تقلب نکنید، که اعتبار شما خدشه دار خواهد شد. بلکه با تولید عسل با کیفیت و ساکاروز پایین تر و تنوع بالا گرده های گل شما، قیمت بالاتری برای محصول پیشنهاد خواهید داد و این یعنی درآمدزایی بیشتر و صادقانه!
تنوع فرآورده را فراموش نکنید اکثر زنبورداران فقط از عسل، بره موم و گرده گل را از کندو های خود برداشت می کنند، اما شما موم، زهر زنبورعسل و ژل رویال را فراموش نکنید.
حواستون باشه که درصورت استفاده از موم مصنوعی دیگر آن را نمی توانید به صنایع دارویی بفروشید.
ییلاق و قشلاق
با توجه به تنوع آب و هوا، باید تلاش کنید در تمام طول سال فرآورده های مختلف زنبور عسل را تولید کنید برای همین باید جا به جا شوید تا هم هزینه تغذیه زنبور کاهش یابد و بهره وری کندو هم افزایش پیدا کند.
فروش مستقیم عسل
دلال ها و واسطه هارا حذف کنید و خودتان دست به کار شوید. دیجیتال مارکتینگ در این جا بسیار به کمک شما خواهد آمد.
کیفیت همیشه حرف اول را میزند.
تولید، بسته بندی و عرضه سه گامی است که با کیفیت بالا دل هر مشتری را به دست می آورد، پس همیشه با روش های نوین وجدیدترین متدهای بسته بندی آشنا باشید و از آن ها بهره بگیرید.
کلام آخر
در حال حاضر تعداد کلنی های زنبورعسل در دنیا 75 میلیون با تولید 650 هزارتن عسل است.
کشور ایران جز 10 کشور برتر از لحاظ تولید عسل در جهان است.
نتایج تحقیقات علمی نشان داده است که کندوی مدرن با بهره گیری از دانش با وجود بالا بودن اندکی از هزینه ها دارای سود بیشتری نسبت به کندوی بومی است و زنبورداری مدرن آنچه که هدف ماست تا به شما آموزش داده شود، بسیار سودآورتر از نوع سنتی آن خواهد بود.
در دیگر مقالات زنبورداری 118فایل می توانید با جنبه های دیگر این حرفه آشنایی پیدا کنید.