در این مقاله بخوانید
دو مورد از بهترین روشهای کشت هیدروپونیک روش هواکشت و روش قطرهای است این دو روش از نظر کاربرد با یکدیگر یکسان نیستند اما هم گیاهان بیشتری میتوان با این دو روش پرورش داد و هم سرعت رشد گیاهان نسبت به سایر روشها بالاتر میباشد همچنین کیفیت محصولات به حداکثر میرسد. اما کدام روش بهتر است؟
با ما همراه باشید تا این دو روش را با یکدیگر مقایسه کنیم.
سرعت رشد گیاه
1. روش قطرهای
در روش قطرهای سرعت رشد گیاهان تا حد زیادی بالا میرود و این به دلیل باز بودن بستر آن است که اکثرا از شن یا پشم سنگ میباشد و در نتیجه اکسیژن بیشتری به گیاه میرسد. معمولا اکسیژن خود دلیلی برای رشد بیشتر گیاهان است اما به تنهایی کافی نیست.
همانطور که میدانید برای رشد گیاهان از ترکیب محلول با آب استفاده میشود و در نهایت به گیاه میرسد روش قطرهای این کار را با پمپ و لولهکشیهایی که آب را با فشار تنظیم شده به بستر گیاه منتقل میکند اما با دو روش که یکی آب مصرفی را دوباره بازیابی میکند و در روش دوم آب استفاده شده از چرخه خارج میشود. در هر دو روش تلاش میشود تا درکنار محلول اکسیژن کافی به گیاه برسد و سرعت رشد آن بالاتر برود.
2. روش ایروپونیک
در روش ایروپونیک مقدار اکسیژنی که به گیاه میرسد از روش قطرهای بیشتر است. دلیل آن هم این است که از هیچ بستری برای نگهداری گیاه استفاده نمیشود و املاح و آب و اکسیژن مورد نظر در محفظهای که ریشه در آن میباشد به صورت ذرات ریز وارد ریشه و گیاه میشود.
در نتیجه گیاه بیش از هر زمان دیگر ۹۹ درصد اکسیژن مورد نیازش را دریافت میکند و چون بستری وجود ندارد ریشه نیز محدودیتی برای رشد و دریافت مواد مغذی بیشتر نخواهد داشت. به این ترتیب سرعت رشد گیاهان به روش ایروپونیک بسیار بالاتر خواهد بود.
کیفیت محصولات نهایی
کیفیت محصولات در روش قطرهای نسبت به روش شناور یا غوطه ور بالاتر است و گیاهانی که با این روش پرورش داده میشوند از نظر اندازه و کیفیت در سطح بالایی قرار میگیرند. اما به دلیل وجود بستر در این روش شاید به اندازهی گیاهانی که با ایروپونیک پرورش داده میشوند رشد نکنند.
زیرا روش هواکشت یا ایروپونیک فضا را نه برای ریشه و نه برای گیاه محدود نمیکند و در نتیجه باعث رشد آزادانهی آن میشود وجود اکسیژن بیشتر نیز محصول سرزنده تر و بهتری را به شما تحویل میدهد.
صرفه جویی در مصرف آب و برق
در این مورد هر دو روش بیشترین صرفه جویی را خواهند داشت. روش ایروپونیک آب را به گونهای در محفظهی ریشهها اسپری میکند و برای این کار از پمپ و تایمر استفاده میکند.
همچنین احتمال وقوع نشتی در آن بسیار پایین میباشد. به همین دلیل برای هر دوره از کاشت نشاء تا رشد و برداشت محصول تنها به میزان ده درصد از آب مورد نیاز سایر روشهای هیدروپونیک را مصرف میکند که واقعا آن را از این نظر در سطح بالاتری برده است.
در روش قطرهای نیز باید گفت که میزان مصرف در هر دوصورت قابل کنترل است و به آب زیادی نیاز نمیباشد در روش قابل بازیابی حتی با وجود اشباح کردن گیاهان از آب بازهم همان را به چرخه باز میگردانند که مقدار آب مصرفی در یک حد معین میباشد و آبیاری غیر قابل بازیابی این روش نیز به صورت قطرهای میباشد که بسیار به آب کمتری نیاز خواهد بود.
اما در کل مصرف آب روش هوا کشت باز هم پایینتر میباشد. در مورد برق هم برای روش ایروپونیک به هیچ وجه نباید ریسک کرد و به همین دلیل از پنلهای خورشیدی برای تامین برق آن استفاده میشود که هزینهی اولیهی آن بالا است اما در روند کار بسیار به صرفه میباشد. روش قطرهای هم اگرچه تماما نیاز به برق دارد اما میتوان در مورد نصب پنل حق انتخاب داشت.
نیاز به رسیدگی و کنترل شرایط
گیاهان بدون رسیدگی رشد مناسبی پیدا نخواهند کرد اما روش رشد آنها میزان نیازشان به رسیدگی را تعیین میکند. در روش ایروپونیک همه چیز به شدت حساس و کنترل شده میباشد از مقدار آبی که در داخل محفظهها باید تزریق شود تا میزان رطوبت ریشههای گیاه، همه باید مدام تحت نظارت باشند.
تغییرات دمایی داخل گلخانه نیز به شدت تاثیرگذار خواهد بود به همین دلیل معمولا افراد متخصص دست به گردش چنین سیستمی خواهند زد.
در مقابل روش قطرهای از این نظر مطمئن تر است و بازده مناسبی هم دارد. در حالت قابل بازیابی آب مصرفی باید میزان PH آب را کنترل کرد اما معمولا حساسیت نگهداری پایینتر است.
قیمت راهاندازی
شاید مشکلی که در ابتدا با لااقل بیشتر روشهای هیدروپونیک سر راه افراد میباشد سرمایهی اولیه باشد. اما باز هم برای هر روش هزینهها متفاوت است. هزینهی لوله کشی و مخازن و محل مورد نظر معمولا در روش قطرهای نسبت به روش ایروپونیک پایینتر خواهد بود. در روش ایروپونیک تجهیزات پیچیده تر و گرانتر هستند بعد از راه اندازی نیز هوا کشت سیستم حساستری خواهد داشت.
نتیجه گیری
با بررسی دو روش ایروپونیک و روش قطرهای باید گفت که در نهایت بازدهی روش ایروپونیک بیشتر از دیگری است و صرفه جویی در آن به حداکثر رسیده است. در حالی که باید در ازای آن مدام تحت کنترل قرار گیرد تا در روند پرورش گیاهان کوچکترین مشکلی وجود نداشته باشد. در حالی که روش قطرهای اگرچه بازده خوبی دارد اما سطح آن پایین تر میباشد. حساسیت آن نیز مانند روش ایروپونیک نمیباشد. هزینهی راهاندازی و تخصص مورد نیاز روش هواکشت نیز بیشتر میباشد.
شما می توانید سایر مقالات کشت هیدروپونیک 118فایل را نیز مطالعه کنید تا بیشتر با این حرفه آشنا شوید.