در این مقاله بخوانید
در این مقاله میخوانید:
لیسه گیری خودرو چیست؟ چگونه خودرو را لیسه گیری کنیم؟ نحوهی پولیش کاری خودرو بعد از لیسه گیری چگونه انجام میشود؟ چرا باید خودروی خود را لیسه گیری کنیم؟ قیمت لیسه گیری خودرو بر چه اساسی محاسبه میشود؟ چگونه میتوان از دوره آموزش نقاشی خودرو استفاده کرد؟ ما در این مقاله به تمامی سوالات شما پاسخ داده ایم با ما همراه باشید.
لیسه گیری خودرو چیست؟
زمانی که خراش های عمیق و بزرگ بر روی خودرو ایجاد میشود یکی از راههای از بین بردن آن لیسه گیری می باشد. بخشی از عمل خش گیری خودرو را لیسه گیری یا لیسه کشی می گویند. پوسته ی بدنه ی خودرو از سه لایهی فلز تشکیل میشود. اگر خطی که روی بدنه ایجاد شده است، فقط لایه ی اول خودرو را درگیر کند به آن خط و خش سطحی می گویند؛ اما اگر این خراشها به لایه ی دوم و سوم برود به آن خط و خش عمیق می گویند.
رفع این خراشها روشهای مخصوص به خود را دارد که توسط نقاش خودرو انجام میشود. برای رفع خراش های عمیق، لیسه گیری با گستره ی بالا صورت می گیرد. خشهای سرتاسری معمولا رنگ خودرو را درگیر میکنند که اگر صاحب خودرو برای تعمیر آن به زودی اقدام نکند باعث ریزش رنگ خودرو شده و هزینهی نقاشی هم به آن اضافه می شود. باید در نظر داشته باشید که وقتی حادثه اتفاق می افتد رنگ بدنه هنوز سالم است و باید هرچه زودتر برای تعمیر اقدام نمایید.
مراحل لیسه گیری بدنه خودرو
وقتی که یک خراش عمیق روی بدنه میافتد در مرحله اول نقاش خودرو محل آسیب دیده را با شوینده های مخصوص می شویند. سپس محل آسیب دیده را زیر نظر نور می گذارند تا عمق خراش معلوم گردد. برای پرکردن قسمت آسیب دیده با توجه عمق خراش اقدام به استفاده از بتونه های سنگی و رنگ خشک میکنند.
بعد از اینکه بدنه ی خودرو رنگ را به خود گرفت و جذب کرد عمل لیسه گیری شروع میشود، در این مرحله اضافه های رنگ در قستهای پرشده را با استفاده از لیسه های نرم از بین می برند.
در بعضی مواقع همکاران و صافکارها از لیسه گیری دوری میکنند و سعی میکنند رنگ های خشک اضافی را با پولیش در اطراف پخش کنند که این کار باعث کدر شدن رنگ بدنه در اطراف قسمت آسیب دیده میشود.
پولیش کاری بعد از لیسه گیری
زمانی که عمل لیسه گیری خودرو انجام شد، قسمت آسیب دیده را پولیش کاری می کنند. یکی از مراحل نهایی خش گیری بدنه پولیش کاری خودرو می باشد. این کار توسط نقاشهای خودرو با دستگاه های تخصصی و پولیش های جامد صورت می گیرد. در نظر داشته باشید که بدنه ی خودرو کاملا باید خشک باشد و پولیش بکار رفته در قسمت خراش خورده پخش نشود. همچنین نوع پولیشها بسته به رنگ خودرو متفاوت میباشد. پولیش ها توسط نقاش خودرو با توجه به کد رنگ خودرو تعیین می گردد.
واکس زدن خودرو بعد از پولیش کاری
بعد از پولیش کاری نوبت به واکس زدن خودرو میشود. واکس خودرو به تحمل رنگ در دمای بالا کمک میکند و از رنگ پریدگی بر اثر در معرض ماندن نور خورشید جلوگیری مینماید.
واکس بدنه را با توجه به میانگین دمای منطقهای که رنگ خودرو باید تحمل کند و همچنین نوع کاربری خودرو انتخاب می کنند. واکس زدن خودرو یکی از پراستفاده ترین فرایند در لیسه گیری میباشد
چرا باید خودروی خود را لیسه گیری کنیم؟
در دنیای امروز خودروها عضوی جدا نشدنی از زندگی انسان شدهاند. معمولا اکثر افراد برای خود خودروهای شخصی دارند و کسی دوست ندارد خودرویی خط خورده که بدنهاش دچار آسیب شده است را استفاده کند. همچنین اگر خط خوردگی بدنه برای مدت طولانی باقی بماند ممکن است با گذشت زمان آسیب گستردهتری را به رنگ و بدنهی خودرو وارد نماید که در نهایت باعث بیشتر آسیب دیدن خودرو خواهد شد.
همچنین سلامت بدنه ی خودرو و رنگ آن یکی از مهم ترین شاخص های تاثیر گذار در قیمت خودرو می باشد عواملی که در افت قیمت خودرو تاثیر گذار هستند عبارتند از: نقاشی و صافکاری خودرو، خط و خش های سطحی و عمیق، لیسه گیری و سایر موارد مشترک در صورت مشاهده شدن این عوامل در خودروی مورد نظر، درصدی از قیمت آن خواهد افتاد.
عوامل موثر بر قیمت لیسه گیری خودرو
اندازهی خط و خشهای ایجاد شده در خودرو اولین موردی است که نقاش خودرو قبل از لیسه گیری به آن توجه خواهد کرد هر چه عمق خط بیشتر باشد برای لیسه گیری آن نیاز به مراحل بیشتری هم پیدا میشود که بر قیمت نهایی لیسه گیری تاثیر گذار خواهد بود. مدت زمان گذشته از خط خوردگی بسیار مهم است و اگر باعث زنگ زدگی بدنه شده باشد ممکن است کاملا از مرحلهی لیسه گیری خارج شود و به رنگ جدید نیاز پیدا کند.
هر چه زمان کمتری را برای رفع خط و خش در نظر بگیرید آسیب به بدنه و در نتیجه هزینهی لیسه گیری شما کمتر خواهد بود. رنگ مورد نیاز برای ترمیم نیز قیمت را مشخص میکند. قیمت لیسه گیری به نوع خودرو هم مربوط است که با توجه به نوع خودرو قیمت متغیر خواهد بود.
نتیجه گیری
یکی از اجتناب ناپذیر ترین اتفاقاتی که برای خودرو ممکن است بیافتد خط خوردگی روی آن میباشد. بهترین کار برای رفع آن نیز لیسه گیری توسط صافکاری نقاش خواهد بود. اگر در ترمیم خط خوردگی کوتاهی رخ دهد باعث آسیب دیدن بیشتر قسمت خط خورده میشود به طوری که به دلیل نداشتن محافظ بدنه در قسمت خط خورده باعث اکسید شدن بدنه خواهد شد و همچنین ممکن است رنگ از زیر دچار ترک شود و کار از لیسه گیری بگذرد.
خط و خش، رنگ جزئی و فرو رفتگی از عوامل اصلی افت قیمت خودرو است و اولین موضوعی که یک خریدار به آن توجه میکند، همین خواهد بود. میزان دقت نقاش و صافکار نیز در هنگام فروش بسیار تاثیر گذار خواهد بود و به شدت حس میشود.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات خودرو 118فایل نیز دیدن فرمایید.