در این مقاله بخوانید
شمع چگونه ساخته میشود؟ مواد مورد نیاز برای شمع سازی کداماند؟ چگونه با مداد شمعی شمع بسازیم؟ کاربرد شمع چیست؟ چگونه دوره آموزش شمع سازی را فرا بگیریم؟ در ادامه پاسخ این سوالات را بررسی میکنیم.
مقدمه
انسانها در زمانهای بسیار قدیم برای روشنایی اطراف خود از شمع و چراغهای نفتی به عنوان روشن کننده محیط استفاده میکردند. ولی امروزه از شمعها برای ایجاد مراسمات مذهبی، تولد، فضاهای رمانتیک و… استفاده میکنند. شمعها انواع مختلفی دارند، که هر کدام از آنها مناسب کاری هستند. شمعها از تنوع شکل و رنگ بالایی برخوردارند و با استفاده از مواد خاصی ساخته میشوند. در این مقاله قصد داریم روش شمع سازی با مداد شمعی را به شما آموزش دهیم، پس با ما همراه باشید.
شمع چیست؟
شمع وسیلهای است که از پارافین، فیتیله، ریسمان و یک ماده جامد که از موم است ساخته میشود. در زمانهای قدیم از شمعها برای ایجاد روشنایی استفاده میکردند، اما امروزه از شمع برای مراسمهای خاص استفاده میشود.
شمعها در انواع مختلف شمع زینتی، شمع معطر و… وجود دارند. برای اولین بار شمعهای مومی توسط مردم فنیق ساخته شده است. در حال حاضر صنعت شمع سازی رونق بسیاری یافته است، اما به دلیل راحت بودن این کار را میتوان در منزل نیز انجام داد.
وسایل مورد نیاز شمع سازی
- قالب: یکی از وسایل پرکاربرد در صنایع شمع سازی قالب است. قالبها در طرح و انواع مختلفی از جمله شیشهای، سیلیکونی، پلاستیکی و… وجود دارند. قالب شیشهای یکی از بهترین انواع قالبها است، زیرا در این قالب شمع بسیار صاف و یکدست خود را نمایان میکند. قالبهای شیشهای نسبت به قالبهای پلاستیکی و سیلیکونی قیمت بالاتری دارند، زیرا شمعها در قالب شیشهای عمر و زیبایی بیشتری دارند. یک سوراخ در کف و یا بالای قالبها وجود دارد که از این سوراخ برای قرار دادن فتیله استفاده میکنند.
- فتیله: یکی دیگر از وسایل مورد نیاز در شمع سازی فتیله است. اکثر فتیلهها از جنس کتان هستند. فتیله در اندازه و ابعاد گوناگونی ساخته میشود که این اندازه و ابعاد به قطر شمعها بستگی دارد. فتیله در دو نوع قیطانی و نخ پرک درست میشود.
- سوزن یا قلاب فتیله: از این قلابها برای نگه داشتن فتیله در وسط شمعها زمانی که پارافین مایع ذوب شده را درون قالب میریزند استفاده میکنند. ابتدا باید فتیله را به قالب یا سوزن گره بزنید و سپس درون قالب نگه دارید و پارافین را بریزنید در آخر قلاب را از فتیله جدا کنید.
- پارافین: پارافین ماده اصلی شمع است که اگر پارافین نباشد شمعها ساخته نمیشود. پارفین یک ماده سفید رنگ مات است که از مواد نفتی ساخته میشود. برای آب کردن پارافین باید درجات مختلفی را در نظر گرفت اما برای ذوب کردن پارافین برای شمع سازی باید نقطه ذوب بین ۶۰ تا ۶۳ درجه باشد.
پارافین انواع مختلفی از جمله پارافین کریستال، پارافین قالبی، پارافین شنی، پارافین پولکی، پارافین ژلهای و پارافین مایع دارد، که هر کدام از این پارافینها برای نوعی شمع به کار گرفته میشوند. البته از مداد شمعی نیز میتوان برای ساخت شمع استفاده کرد.
- رنگ: برای شمع سازی باید از رنگ مخصوص استفاده شود. رنگها در انواع مختلفی وجود دارند. باید در درست کردن شمعها مقدار کمی از رنگ را استفاده کنید، زیرا اگر مقدار رنگ در شمعها زیاد باشد شمع به درستی نمیسوزد. لازم به ذکر است میتوان از مداد شمعی هم برای رنگ کردن انواعی از شمعها استفاده کرد.
- اسید استئارین: این ماده بی رنگ و بی بو است که برای استحکام بخشیدن به پارافین در شمع استفاده میشود. ظاهر و شکل این اسیدها کریستالی و ورقه ورقه است که برای حل کردن آن در الکل وارت داغ شده و در شمعها و صابونها مورد استفاده قرار میگیرند. وجود اسید استئارین در شمعها باعث میشود شمع مدت زمان بیشتری بسوزد و همچنین باعث کوچک شدن شمعها در قالب و راحتتر جدا شدن آن از قالب میشود. در شمع سازی باید به اندازهای از این ماده استفاده شود که شمع حالت صابونی به خود نگیرد، برای مثال در هر نیم کیلو پارافین باید ۵۰ گرم اسید استئارین استفاده شود.
- ظرف مخصوص: برای ذوب کردن پارافین به دو ظرف استیل در اندازههای بزرگ و کوچک نیاز است. درون ظرف بزرگتر آب میریزند و روی حرارت قرار میدهند و در ظرف کوچکتر پارافین را میریزند. سپس آن را درون ظرف بزرگ در حال جوش قرار میدهند. به وسیله حرارت ظرف استیل بزرگتر پارافین ذوب شود.
- چسب کاغذی: از چسب کاغذی برای ثابت نگه داشتن فتیله در قالب استفاده میشود.
- براکس: از براکس برای نسوز کردن فتیله استفاده میکنند. برای این کار یک قاشق چای خوری از براکس را به مدت ۵ دقیقه با یک استکان آب میجوشانند و فتیله را در آن قرار میدهند، سپس فتیله را از آن بیرون میکشند و اجازه میدهند تا خشک شود.
آموزش شمع سازی با استفاده از مداد شمعی
در مرحله اول شمع سازی باید پارافین را در طرف استیلی ریخته و آن را با حرارت ملایم گاز و یا درون ماکروویو ذوب کنید. بعد از آب شدن پارافیل یک قالب ترجیحاً از جنس شیشهای تهیه کنید و یک لایه نازک از پارافین آب شده را درون قالب بریزید. در مرحله بعد فتیله را در مرکز قالب و درون پارافین قرار دهید و اجازه دهید تا کمی خشک شود و خود را بگیرد.
در مرحله بعد مداد شمعیها را آماده کنید، اگر دوست دارید شمع رنگی رنگی داشته باشد از چند رنگ مداد شمعی استفاده کنید. یک مداد شمعی بردارید و درون قالب خرد کنید و به مدت دو دقیقه درون ماکروویو قرار دهید. سپس آن را خارج کنید و محلول را هم بزنید و مجدد درون مایکروویو به مدت دو دقیقه و یا روی حرارت قرار دهید.
سپس دوباره آن را خارج کنید و هم بزنید. برای رنگین کردن شمع قالب را به صورت کج به یه شی تکیه دهید، سپس از پارافین رنگی درون قالب ریخته و به مدت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه بگذارید تا خشک شود.
در مرحله بعد شمع سازی قالب را به سمت مقابل به صورت کج قرار داده و لایه دومی را که ذوب کردهاید را بریزید و دوباره به مدت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه صبر کنید تا کاملا خشک شود.
در مرحله آخر قالب را صاف قرار دهید و لایه آخر مداد شمعی و پارافین را بریزید و به مدت یک ساعت بگذارید تا کاملا خشک شود. بعد از مدت گفته شده شما میتوانید شمع رنگی که با استفاده از پارافین و مداد شمعی درست کردهاید را روشن کنید.
نتیجه گیری
در زمانهای بسیار قدیم از شمع برای روشنایی استفاده میکردند، اما امروزه از شمعها در مراسمات خاص استفاده میکنند. ماده اصلی سازنده شمعها پارافین است. برای شمع سازی وسایلی لازم است که در بالا به آنها اشاره شده است. برای درست کردن شمع از مداد شمعی نیز استفاده میشود که نحوه درست کردن شمعها به وسیله مداد شمعی را ذکر کردیم.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات شمع سازی 118فایل نیز دیدن فرمایید.