در این مقاله بخوانید
آیا با قوانین بازی بیلیارد آشنا هستید؟ تا چه اندازه قوانین بازی بیلیارد را میشناسید؟ این بازی چگونه انجام میشود؟ چند روش برای انجام بیلیارد وجود دارد؟ چه وسایلی برای این بازی مهیج نیاز است؟ چند توپ رنگی در این بازی وجود دارد؟ چگونه آموزش بازی بیلیارد را فرا بگیریم؟ با ما همراه باشید تا به جواب سوالاتتان دست پیدا کنید.
مقدمه
بازی بیلیارد یکی از مهیجترین بازیها در دنیا است که به چندین روش مختلف مثل ایت بال، انگلیسی، آمریکایی، ناین بال، اسنوکر، آزاد و… انجام میشود. افراد زیادی این بازی را برای سرگرمی و گذران وقت و عدهای دیگر آن را به صورت حرفهای انجام میدهند. این بازی در محیطی سرپوشیده و روی میز مستطیلی شکل که روی آن با پارچه سبز پوشانده شده است انجام میشود. تاریخ دقیقی برای اختراع این بازی در دست نیست اما گفته میشود فرانسویها در قرن 16 بازی شبیه به بیلیارد را انجام دادهاند.
معرفی بازی بیلیارد
بازی بیلیارد در ایران قدمت تاریخی دارد و توسط روسها و انگلیسیها به کشور ما آورده شده است. تا سال 1342 این بازی فقط توسط افراد مخصوصی مثل بازنشستگان ارتش، هنرمندان، نظامیان و… انجام میشده است. اما بعد از این سال این ورزش به مکانهای عمومی و کلوپهای ورزشی راه پیدا کرد و همگان میتوانستند این بازی را انجام دهند. در قوانین بازی بیلیارد وجود ۱۵ توپ رنگی (۷ توپ تک رنگ از اعداد یک تا هفت + ۷ توپ دو رنگ از اعداد نه تا پانزده + توپ مشکی شماره ۸) ضروری است و بازی با این توپها انجام میشود.
وسایل مورد نیاز برای بازی بیلیارد
- چوب:طول این چوب یک متر و 47 سانتی متر و از سه بخش نوک، بدنه، دسته تشکیل شده است. نوک چوب که طول آن 1.27 سانتی متر است و یک قسمت کائوچوبی در قسمت فوقانی آن قرار دارد. بدنه قسمتی صاف، صیقلی، کم پهنا و بلند است. قسمت سوم نیز دسته است که این قسمت به صورت مخروطی ساخته میشود که به طرف میانه و نوک پیش میرود. دسته عریضترین قسمت چوب بیلیارد است. معمولا وزن چوب بیلیارد باید بین 510 تا 595 گرم باشد.
- رست:وسیلهای شبیه به چوب بیلیارد است. تفاوتی که رست با چوب دارد این است که در نوک چوب یک سر ضربدری قرار دارد. از رست برای زمانی که بازیکن نمیتواند با دست خود تکیه گاه مناسبی برای ضربه به توپ سفید ایجاد کند، استفاده می شود. رست در دو مدل وجود دارد، رست معمولی و رست اسپایدر.
- میز بیلیارد:این میز دارای 137.155 سانتی متر عرض و 274.23 سانتی متر طول است. با یک پارچه سبز روی آن را میپوشانند و دارای 6 کیسه است که 4 تای آن در گوشهها و دوتای آن در اطراف میز قرار گرفته است.
- گچ:وسیله دیگری که در بازی بیلیارد از آن استفاده میشود گچ است. نوک کائوچوبی چوب را به گچ آغشته میکنند تا در هنگام ضربه زدن به توپ کمک کند.
- راک یا مثلث:برای مرتب کردن توپها از یک شی سه گوش استفاده میشود که به آن راک یا مثلث میگویند.
قوانین بازی بیلیارد
- میز بیلیارد شامل ۶ کیسه یا حفره است که corner pockets، liner pocket و pocket points اسامی حفرههای گوشه میز و side pocket نام حفرههای طرفین میز میباشد.
- از قانونهای مهم بازی بیلیارد مرتب کردن توپها است. ابتدا باید توسط یک مثلث توپها را به صورت موازی با عرض میز قرار دهید. مثلث توپ باید در وسط ردیف سومقرار بگیرد. وقتی توپها چیده شدند در قسمت یک چهارم آخر میز باید توپ سفید قرار بگیرد و با یک ضربه مثلث را شکسته و توپها پخش شوند و در نتیجه با بریک بازی شروع میشود. اگر 4 توپ یا کمتر به باندها برخورد کند عمل شکستن انجام میشود. در مرحله بعد وقتی شار پاکت شود باید کسی ضربه دوم را بزند که عمل شکستن را انجام داده است و اگر توپ پاکت نشود نوبت به بازیکن دوم میرسد.
- اگر پس از عمل شکستن، توپ سفید پاکت شود، حریف توپ را برداشته و با حق انتخاب در هر نقطه از یک چهارم اول میتواند توپ سفید را قرار داده و بازی را ادامه دهد. نکته مهم این که در صورتی که بعد از شکستن، ایت بال پاکت شود، بازی از اول آغاز میشود.
- از دیگر قوانین بازی بیلیارد این است که بعد از تعیین نوع توپها، بازیکنان باید سعی کنند تا تمامی شارهای خود را پاکت کنند.
- قبل از زدن ضربه باید شار و پاکت توسط بازیکن مشخص گردد و اگر شار مورد نظر وارد پاکت نشود، نوبت بازی به بازیکن دیگری میرسد.
- پس از تمام کردن شارها باید تلاش برای پاکت کردن ایت بال انجام شود. در صورتی که بازیکن در هنگام ضربه زدن به ایت پیتوکی را مرتکب شود، بازی را باخته است.
خطاهای بازی بیلیارد
در بازی بیلیارد مواردی وجود دارد که اگر آنها توسط بازیکنان انجام شود خطا محسوب خواهد شد.
- هنگامی که توپ سفید با شارها برخورد کند و هیچکدام از توپهای در حال حرکت با باند برخورد نداشته باشند خطا محسوب میشود که به آن خطای باند میگویند.
- هنگامی که دست، بدن و یا چوب بازیکن باعث حرکت سایر توپها شود.
- وقتی که توپ سفید با هیچ توپی برخورد نکند.
- هنگامی که توپ سفید شما ابتدا به توپهای رقیب برخورد کند.
- یکی دیگر از خطاها در بازی بیلیارد برخورد توپ سفید اول با توپ شماره 8 یعنی توپ مشکی است.
- وقتی که توپ ۸ (مشکی) وارد حفره شود و بازیکن زننده ضربه هنوز توپهای رنگی خود را تمام نکرده باشد. وقتی این خطا از طرف بازیکن رخ دهد بازنده بازی محسوب میشود.
- هنگامی که توپ شماره ۸ که به رنگ مشکی است از میز خارج شود. در این صورت زننده ضربه بازنده بازی محسوب خواهد شود.
- هنگامی که با ضربه توپ سفید از میز خارج شود.
- اگر توپ سفید پس از ضربه وارد حفره شود.
جمع بندی
بازی بیلیارد یکی از مهیجترین و سرگرم کنندهترین بازیها است که با قوانین خاصی انجام میشود. قوانین بازی بیلیارد بسیار ساده است و هرکسی که میخواهد این بازی را انجام دهد بهتر است ابتدا با این قوانین آشنا باشد و با این اصول، بازی را انجام دهد. همچنین این بازی خطاهایی نیز دارد که جز قوانین بازی محسوب میشوند و دانستن این قوانین باعث میشود حرفهای تر بازی کنید و بازندهی بازی نباشید.
پیشنهاد می کنیم از سایر مقالات بیلیارد 118فایل نیز دیدن فرمایید.