در این مقاله بخوانید
از شغل زنبورداری چه میدانید؟ آیا با نکات مهم شغل زنبورداری آشنا هستید؟ افراد مبتدی برای شروع شغل زنبورداری باید چه آموزشهایی را ببینند و چه نکاتی را یاد بگیرند؟ در ادامه آموزش زنبورداری برای افراد مبتدی را ارائه میکنیم، با ما همراه باشید.
مقدمه
زنبورداری یکی از مشاغل پر چالش و لذت بخش است و افرادی به این شغل روی می آورند که با طبیعت و زندگی در طبیعت به خوبی آشنا هستند. از آنجا که شغل زنبورداری کار با حشرات کوچک و ریزی است که به صورت کلونی با یکدیگر زندگی می کنند باید افرادی که به این حرفه وارد میشوند کاملا از صبر و بردباری بالایی برخوردار باشند.
شغل زنبورداری امروزه یکی از شغل هایی است که نه تنها برای شروع به هزینه زیادی نیاز ندارد بلکه این شغل یکی از مشاغل پر اهمیت اقتصادی است که نقش بسزایی در کشاورزی، باغداری و… دارد.
معرفی شغل زنبورداری
شغل زنبورداری مربوط به گذشته و هزاران سال قبل باز میگردد. در ابتدا انسانها فقط از عسل که توسط زنبورها تولید میشود استفاده میکردند و نقشی در تولید آن نداشتند.
اما به مرور زمان و شناخت زنبورها توانستند آنها را یکجا نشین کنند و از آنها برای تولیدات مختلف از جمله عسل، موم و ژل رویال نیز استفاده کنند.
شغل زنبورداری یکی از شغلهایی است که محیط کار آن در فصلهای بهار، تابستان و تا حدودی پاییز در دل طبیعت است. از این رو زنبوردار باید کاملا با این حرفه آشنایی داشته باشد. امروزه برای آموزش افراد علاقمند به کار زنبورداری کلاسهای متعددی به صورت حضوری برگزار میشود و افراد میتوانند با شرکت در این دورهها یا آموزش آنلاین به این حرفه ورود کنند.
نکات مهم شغل زنبورداری
قبل از شروع به هر کاری باید نکات مهم آن را در نظر بگیریم. از این رو برای ورود به شغل زنبورداری نیز باید نکات زیر را رعایت کنیم.
- برای شروع به کار زنبورداری فرد مبتدی بهتر است با حداقل دو و حداکثر شش کندو کار خود را شروع کند. شروع کردن کار زنبورداری با یک کندو کمی ریسک پذیر است، زیرا در صورت از بین رفتن ملکه و زنبورها تمامی زحمات از بین رفته و امکان نجات کندو وجود ندارد.
- دومین نکته که در شغل زنبورداری مهم است خرید کندو و ملکه جوان است. در هر کندو نقش اصلی برای حفاظت، گردآوری زنبورهای کارگر و تولید مثل بر عهده ملکه زنبور عسل خواهد بود. از این رو در صورتی که ملکه بیمار و یا ضعیف باشد، فرد مبتدی به علت نداشتن تجربه کافی در امر زنبورداری شکست خواهد خورد.
اما در صورت داشتن کلونی خوب و مقاوم فرد مبتدی به راحتی میتواند با زیاد کردن کندوها و زنبورها به مرور زمان تجربیات بیشتری در این شغل کسب کند.
- خریداری تجهیزات و وسایل زنبورداری یکی از مهمترین بخشهای این شغل است. کندوهای زنبور عسل به بیماری و سموم بسیار حساس هستند از این رو در صورت خرید وسایل دسته دوم باید کاملا نکات بهداشتی آنها را مد نظر بگیرید زیرا این وسایل با داشتن مقداری کمی آلودگی میتوانند کل کندو را بیمار کنند و تمامی زحمات شما را هدر دهد. آلودگی و بیماری یک کندو سبب بیماری لاروها و زنبورهای کندو خواهد شد و در نتیجه کندو به مرور ضعیف شده و علاوه بر خسارات وارده میتواند کندوهای دیگر را نیز بیمار کند.
- یکی از مهمترین نکات در شغل زنبورداری انتخاب محل زنبورستان است. برای این کار فرد مبتدی میتواند از افراد خبره در شغل زنبورداری کمک بگیرد. از آنجا که مناسبترین فصل برای شروع به کار زنبورداری اوایل بهار است و دمای هوا و رویش گلها و گیاهان بسیار برای زنبورها در تولید فراوردههای آنها نقش موثری ایفا میآکند، بهتر است مکان کندوهای عسل در اطراف باغها و دشتهای سرسبز و کشاورزی باشد. همچنین میتوان زنبورها را به ارتفاعات کوهها منتقل کرد که هوای تمیز و تنوع گلهای آن زیاد است.
مقدمه آموزش زنبورداری برای مبتدیان
آموزش حرفه زنبورداری به مبتدیان
برای شروع به کار زنبورداری ابتدا دو کندو با ملکه و زنبورهای سالم را خریداری کنید. در هنگام خرید هر کلونی بهتر است از کندوهایی با هفت قاب استفاده شود، زیرا که کلونیهای کمتر از هفت قاب احتمال پیر بودن ملکه و بیماری کلونی در آنها وجود دارد. سپس با در نظر گرفتن مکانی مناسب کندوها را در فاصله مناسب از یکدیگر مستقر کنید.
بهترین زمان برای برای شروع به کار زنبورداری در اواخر اسفند ماه و اوایل فصل بهار است. در این فصول دمای مناسبی برای گردش زنبورها وجود دارد و وجود گلها و سبزههایی که در فصل بهار میرویند سبب تقویت زنبور و بیشتر شدن خاصیت عسل تولیدی از آنها خواهد شد.
البته باید این نکته را مد نظر گرفت برای افرادی که در نیمه جنوبی کشور هستند بهتر است آذر ماه کار خود را شروع کنند و برای افرادی که در نیمه شمالی کشور هستند از نیمه اسفند باید شروع به کار کرد. زنبورها برای تولید محصولات خود علاوه بر شهد و گرده گلها به آب نیز نیاز دارند.
بهترین و مناسبترین مکان در طبیعت جایی است که در فاصله چند متری از زنبورها آب جاری وجود داشته باشد. از این رو با قرار دادن کندو در ارتفاع 20 سانتیمتری از زمین و محلی مناسب فرد مبتدی میتواند کار خود را شروع کند. در تمام دوره زنبورها باید از آفت و هرگونه باکتری و بیماری دور باشند.
پس باید به حرکت لاروها و رنگ سلولها دقت کنید تا هر زمان کندو دچار بیماری شد سریع آن را پاکسازی کنید. زمان برداشت عسل از هر کندو مشخص است. هر قاب کندو خود میتواند بعد از پرشدن برداشته شود. اما باید یک قاب در درون کندو برای تغذیه لاروها باقی بماند و همچنین برای فصل سرد سال باید زنبورها را با شهد تغذیه کرد تا در این مدت مواد لازم برای زنده ماندن داشته باشند.
جمع بندی
امروزه ورود به هر شغلی از جمله زنبورداری به آموزشهای اولیه و اطلاعات درباره آن حرفه نیاز دارد. افرادی که قصد دارند به این حرفه وارد شوند میتوانند از طریق شرکت در کلاسهای آموزشی مراحل اولیه را بگذرانند. سپس با خرید تنها دو کندو و زنبورهای آن برای اولین بار کار خود را آغاز کنند. همچنین برای شروع به شغل زنبورداری فرد مبتدی باید نکات مهم این شغل که شامل پیدا کردن مکان مناسب، آشنایی با بیماریهای کندو، نحوه نگهداری دمای زنبورها و … است را کاملا رعایت کند.
پیشنهاد میکنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات زنبورداری 118فایل نیز دیدن فرمایید.