در این مقاله بخوانید
زنبوردار چه کسی است؟ زنبورداری در باغ چه وسایلی لازم دارد؟ فرق زنبورداری در باغ و خانه در چیست؟ وسایل لازم زنبورداری در باغ کدام اند؟ در زنبورداری در باغ چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
پاسخ به تمام این سوالات در ادامه این مقاله بررسی می شود.
مقدمه
به فردی که وظیفه نگهداری زنبور عسل را به عهده دارد، زنبوردار گفته میشود. زنبورداری یکی از روشهای قدیمی میباشد. بدون داشتن علم و دانش نمیتوان در عرصه زنبورداری فعالیت کرد. شغل زنبور داری کار سادهای نیست و نیاز به مهارت و تخصص زیادی دارد.
آموزش پرورش زنبور عسل امروز به روشهای مختلف خواندن کتاب، شرکت در کلاسهای زنبورداری و… میتواند امکان پذیر باشد.
با توجه به خاصیت بیشمار عسل و تقاضای بالای خرید آن افراد علاقهمند به زنبورداری، به این شغل رو میآورند. این کار علاوه بر دانش بالایی که باید فرد داشته باشد به وسایل مخصوص زنبورداری هم نیاز است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
وسایل کار زنبورداری درباغ
لباس مخصوص
زنبورداران برای جلوگیری از نیش خوردگی زنبورها باید لباس زنبورداری داشته باشند. لباس زنبورداری به حالت یکسره همراه با کلاه و حالت جداگانه در بازار وجود دارد که زنبورداران با توجه به سلیقه خود میتوانند آن را تهیه نمایند.
اهرم
به دلیل اینکه تعداد کندوها در باغ زیاد است، برای جداسازی قابهای کندو از یک دیگر از اهرم زنبورداری استفاده میشود. اهرم زنبورداری از روکش ضد زنگ و تکه ای از آهن ساخته شده است.
برس زنبور
برس زنبورداری یکی از مهم ترین وسایل مورد نیاز هر زنبوردار میباشد. در هنگام چک نمودن کندوها و برای بستن درب کندو، باید از برس زنبورداری استفاده شود.
دودی
زمانی که کندو مورد بازدید قرار میگیرد، برای کنار زدن زنبورها از دودی استفاده میشود. در واقع دودی در زنبورداری برای کاهش رفتارهای تهاجمی زنبورها به کار میرود، و هیچ گونه آسیبی برای زنبورها به وجود نمیآورند.
کاردک
کاردک زنبورداری برخلاف ظاهر بسیار ساده ای که دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است، برای برداشت و جداسازی بره موم از روی قابها باید از کاردک استفاده کرد.
سیم گالوانیزه
سیم گالوانیزه برای نگه داشتن برگ موم در قاب کندو ونگه داشتن موم عسل هنگام عسل گیری با دستگاه ، کاربرد دارد.
موم دوز
موم دوز از یک دسته چوبی، میله رابط و یک چرخنده ساخته شده است. موم دوزها در دو مدل، موم دوز معمولی و موم دوز برنجی وجود دارند.
تخته موم دوز
تخته موم دوز وسیلهای است که، موم و قاب بر روی آن قرار داده میشود، تا موم توسط موم دوز به سیم گالوانیزم چسبیده شود.
قفس ملکه
زمانی که کندو ملکه ای نداشته باشد، و نیاز به ملکه جدید داشته باشد، زنبورداران ملکه جدید جایگزین میکنند. بنابراین ملکه جدید توسط قفس ملکه زنبورداری به کندوی جدید انتقال داده میشود.
چنگال پولک تراش
زنبور عسل شهد جمع آوری کرده را وارد کندو میکند، خانه های شش ضلعی موم را پر میکند، و شروع به پولک گذاری مینماید. زنبورداران برای برداشت این پولک ها از چنگال پولک تراش استفاده میکنند.
اکستراکتور
برای جداسازی اولیه عسل از موم، از دستگاه اکستراکتور استفاده میشود. در باغ هایی که دارای برق باشد از دستگاه اکستراکتور برقی و باغ هایی که فاقد برق باشند، از اکستراکتور دستی استفاده میشود.
مقدمه زنبورداری در باغ
نکات مهم زنبورداری درباغ
محیط باغ
محیط باغ باید دارای گل و درختهایی مانند سیب، گلابی، زردآلو، آلوچه، وگیلاس و گیاهانی مانند یونجه، آفتابگردان، خردل، زعفران، لوبیا، نعنا، کاج و… باشد. با وجود این گل و گیاهان بهترین راندمان تولید زنبور عسل را، از باغ خود خواهید داشت.
همچنین بهداشت محیط باغ یکی دیگر از موارد مهم زنبورداری میباشد. زیرا زنبور عسل به برخی از بیماریها حساس است و بیشتر بیماری ها باعث انهدام کندوی زنبور عسل و خسارت های مالی به باغدار میشود. مهم ترین اقدام فرد باغدار برای جلوگیری از ابتلای زنبورها به بیماری، بهداشت محیط باغ میباشد.
و این که محیط باغ باید به دور ازهرگونه آلودگیهای صوتی باشد. مکان باغ باید، از نقاطی مانند جاده های پر رفت وآمد، کارخانه های پر سر وصدا دورباشد، زیرا سر و صدای زیاد موجب فراری شدن زنبورها میشود.
شرایط آب و هوا
کندوها را باید در محیطی، با هوای مساعد قرار دارد. زنبور ها در دمای 32-16 درجه میتوانند، فعالیت بسیار خوبی داشته باشند. اگر کندو را در محیطی که دمای آن کمتر از 8 درجه و بیشتر از 39 درجه باشد، قرار دهید زنبورها از کندو خارج نمیشوند.
منبع آب
آب، مایع حیات هر جانداری میباشد. بنابراین آب هم برای زنده ماندن و ادامه حیات زنبورها ضروری است. در محیط باغ و نیز در کنار کندو باید منبع آبی جهت تامین آب مورد نیاز زنبورها وجود داشته باشد. مصرف آب در تابستان برای خنک کردن داخل کندو بیشتر میباشد.
رعایت فاصله زنبورها
در هر منطقه باغهایی که به پرورش زنبور عسل میپردازند، باید فاصله آن ها شش کیلومتر باشد. اگر این فاصله کمتر باشد تولید عسل کاهش مییابد، و امکان رفتن زنبور به باغهای مجاور افزایش پیدا میکند.
جذب زنبور عسل در باغ
جذب زنبور عسل برای رونق باغداری و موفقیت زنبوردار بسیار مهم میباشد. زنبوردار کافی است، گیاهان معطر و خوش بو را در باغ خود کاشت کنند، و از این طریق زنبورها را جذب نمایند.
گیاهان بومی نسبت به گیاهان زینتی شهد بیشتری دارند، بنابراین برای جذب و ماندگاری زنبورها باید گیاهان بومی که با آب و هوای آن منطقه سازگار هستند، را در باغ پرورش دهید.
زمان خرید کندو
افرادی که میخواهند کندو زنبور عسل تهیه نمایند، بهترین زمان برای خرید کندو اواخر زمستان تا اوایل بهار می باشد. زیرا در اواخر فصل زمستان کندو فصل سرما را پشت سر گذاشته است، و جمعیت زنبورها در کندو کاذب نخواهد بود
ویژگی های کندو سالم
- کندوی سالم هیچ گونه شکاف و سوراخی بر روی آن وجود ندارد.
- تخته ای که در کف کندو قرار دارد و درب اصلی کندو باید یک تکه باشد.
- ضخامت چوب کندو نباید کمتر از دو سانت باشد.
- کندوها برای تهیه شناسنامه باید شماره گذاری شوند.
برای آشنایی بیشتر با این حرفه سایر مقالات زنبورداری 118فایل را مطالعه کنید.