در این مقاله بخوانید
معرفی انواع بتونه کاری و آستر سازی + اهمیت پولیش زدن + ویژگی آستر سازی در زیرسازی خودرو + روشهای بتونه کاری. ما در این مقاله تمامی این موارد را برای شما توضیح دادهایم.
همچنین میتوانید برای یادگیری این حرفه پرسود از دوره آموزش نقاشی خودرو بهره گیرید.
مقدمه
راههای مختلفی برای رفع آسیب بدنه ی خودرو وجود دارد وقتی که بدنه ی خودرو بر اثر ضربات و فشارهای وارد شده دچار ترک و یا شکستگی می شود برای رفع آن باید اقدام کرد یکی از این روشها آستر سازی و بتونه کاری قسمت آسیب دیده میباشد بخشی از قسمت صافکاری و نقاشی بتونه کاری میباشد که اهمیت ویژه ای دارد.
انواع بتونه کاری بدنهی خودرو
بتونه کاری بدنه ی خودرو به دو صورت انجام می گیرد در روش اول با تزریق کردن بتونه به شیارها و شکافهای ایجاد شده محل آسیب دیده را پر می کنند که این روش بیشتر برای شکستگی ها و ترک های کوچک به کار میآید و قبل از تزریق کردن با رنگ های مخصوص ترکیب میشوند رنگ بتونه کاری سنگی از لیبهر استفاده میشود و احتیاج به سمباده کشیدن نیست. زیرا عمق محل آسیب دیده کم میباشد، سمباده ممکن است به بدنه آسیب وارد کند بسیاری از افراد برای اینکه خودروی خود را رنگ نکنند این روش را انتخاب میکنند اما باید بدانید که این روش همیشه مناسب نیست زیرا اگر لایه ی زیر بتونه سنگی صیقل نخورده باشد، باعث ایجاد ظاهری نامناسب میشود.
روش دوم بتونه کاری عمیق و استفاده کردن از سمباده است. این روش از بتونه کاری از رنگ استفاده میشود. در این کار نقاش متخصص اول با استفاده از سمباده قسمت آسیب دیده رامیکشد و بعد با یک سمباده ی قوی تمام قسمت آسیب دیده را بتونه میکنند. بعد با استفاده از لیسه بتونه را در تمام نقاط پخش میکنند تا برروی بدنه سطح یکدست را بوجود بیاورند. وقتی که نسبتا بتونه خشک شد با بهره گیری از کد رنگ خودرو قسمت آسیب دیده را رنگ میکنند.
دقت داشته باشید که این کار کاملا تخصصی بوده و اگر درست انجام نشود، نتیجه ی مطلوبی بدست نمیآید. مراکز مختلف درسطح شهر با داشتن نقاشهای خودروی متخصص بهترین بتونه های سنگی و سلولزی را برای صافکاری خودروی شما انجام میدهند.
اهمیت پولیش بعد از بتونه کاری
متخصصان معتقدند که هر چقدر بتونه کاری با ظرافت و دقت بالاتر صورت بگیرد بازهم بعد از بتونه کاری باید پولیش کردن انجام بگیرد زیرا قسمت بتونه کاری شده زبر و ناهموار است و بهتر است که بعد از بتونه پولیش صورت گیرد.
آستر سازی در زیر سازی خودرو
رنگ ها انواع مختلفی دارند، هر یک از آنها نیز خاصیت عایقی دارند که درجه ی محافظت آنها متفاوت است رنگ کردن قطعات باعث میشود که پوسیدگی و زنگ زدگی دیرتر صورت بگیرد این پوشش ها صد در صد نبوده و به مرور زمان خاصیت عایقی خود را از دست میدهند چون با گذشت زمان تحت تاثیر عوامل محیطی قرار میگیرند و این عوامل باعث گسترش زنگ زدگی میشود توجه به نوع رنگ و میزان عایق در هنگام آسترسازی مهم میباشد. بنابراین رنگ رویه زیاد فرقی نمیکند و آستر سازی با کیفیت مهم تر میباشد.
همچنین در مورد آستر سازی به دو مورد مهم که اهمیت آستر را نشان میدهد باید توجه کرد:
ضد زنگ بودن آستری
برای اکسید شدن فلز دو عامل رطوبت و اکسیژن در کنار یکدیگر قرار میگیرند. البته گاز اسید نیتریک هم در گسترش زنگ آهن موثر میباشد بنابراین برای گسترش نیافتن زنگزدگی استر سازی خوب و درستی باید صورت گیرد.
مواردی مثل رطوبت، هوا اسیدی باعث زنگ زدگی نقاشی خودرو میشود پس باید سعی کنید که بدنهی خودرو از این عوامل دور بماند در واقع آستر یک لایه ی محافظتی میباشد که نقاش برای جلوگیری از زنگ زدگی آن را انجام میدهد. استر سازی در افزایش و کاهش عمر بدنه موثر میباشد.
لزوم استفاده از آستری
لایههای آستری یکی نیستند، آستر و زیر سازی باید توسط متخصصان صورت گیرد خودروهای جدید که تولید میشود سه لایه آستر را شامل میشود این سه لایه را رنگ رویه ،لایه ی سطحی و لایه ی آستری از بالا به پایین می نامند هر کدام خواص متفاوتی دارند. فیلتر ولز قطعه آستری چسبی است و باعث تعویق افتادن زنگ زدگی میشود.
این سه لایه در کنار هم باعث میشود که کیفیت و عمر رنگ بدنه ی خودرو بالا برود، در این صورت قطعه ی آسیب دیده و یا تعویض شده باید استر سازی شود این استر سازی باید به گونه ای کار شود که با آستری نو هم خوانی داشته باشد که در این صورت دوام بالاتری هم خواهد داشت.
آسترلاک و الکل
این آستر از رزین های آرکید و نیترو سلولز تشکیل شده است. سرعت خشک شوندگی بالایی دارند به همین دلیل گزینه ی مناسبی برای آسترسازی خودرو به حساب میآید اما نسبت به آستر های دیگر ضعیف تر میباشد. مقاومت کمتری در برابر زنگ زدگی دارد. همچنین چسبندگی در این آستر مقاومت پایینی داشته و ضعیف عمل می کند.
انواع آستر در نقاشی خودرو
آسترپورتان
این نوع آستر هم مثل آستر لاک و الکل ماهیت اکید داشته و دو جزئی محسوب میشود دوام بالایی در برابر زنگ زدگی داشته و چسبندگی خوبی را دارد. تهیه ی این آستر از پلی ایزو سیانات استفاده میشود.
آسترآهنی
مواد تشکیل دهنده ی این آستر شامل کرومات، روی، وینیل و بوتیرال میباشد، برای سخت شدن آن از اسید فسفریک استفاده میشود. این آستر را به طور مستقیم روی بدنه به کار میبرند.
آستر چسب پلاستیکی
چهارمین نوع آستر که در نقاشی خودرو کاربرد دارد، از رزین اپوکسی تهیه میشود. وجود اپوکسی باعث سختی این نوع آستر میشود و خاصیت چسبندگی آن را افزایش می دهد این نوع آستر دو جزیی بوده و در مقابل زنگ زدگی مقاوم میباشد. بعلاوه به علت چسبندگی خوبی که دارد رنگ را براحتی به خود می گیرد.
آستر الکترود پوزیشن
یک نوع روش رنگ آمیزی که در آن از خواب الکترو شیمیایی استفاده شود. یکی از روش های قدیمی در رنگ آمیزی روش غوطه وری است که تقریبا صد سال قدمت دارد و از این روش برای پوشش دادن استفاده میشود از آنجایی که روش غوطه وری جوابگوی صنعت صافکاری نبوده و با گذشت زمان غوطه وری های پیشرفته تری رایج شد یکی از این روش ها غوطه وری الکتریکی است که در صنعت خودرو سازی برای ایجاد آستر در تمام نقاط بدنه مورد استفاده قرار گرفت، در دنیای امروز شیوهی گسترش یافته و شناخته شده است.
هزینهی آستر سازی و بتونه کاری
معمولا بتونه کاری و آستر سازی خودرو به همراه رنگ آمیزی خودرو استفاده میشود و هزینهی نهایی با نقاشی خودرو حساب خواهد شد اما طبعا بتونه سنگی به دلیل مقاومت قیمت بیشتری دارد همچنین آستر سازی نیز با استفاده از مواد مختلفی انجام میشود که هر کدام هزینهی مربوط به خود را خواهد داشت. نمیتوان گفت کدام نوع آستر بهتر است و بهترین نوع آن معمولا بسته به شرایط انتخاب خواهد شد.
نتیجه گیری
بتونه کاری و آسترسازی یکی از مهمترین قسمتهای زیرسازی برای نقاشی خودرو است. هرچه با ظرافت بهتری انجام شود در نهایت رنگ نیز تمیزتر و چشم نواز تر خواهد بود. این دو روش سالهای زیادی است که در نقاشی خودرو مورد استفاده هستند و همچنان جزو کاربردیترین روشها برای رنگ آمیزی خودرو میباشد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از مقالات خودرو 118فایل نیز دیدن فرمایید.