در این مقاله بخوانید
آیا با ساختار نیش زنبور عسل آشنایی دارید؟ آیا نیش زنبور دارای خاصیت درمانی است؟ آیا با خطرات نیش زنبور عسل آشنایی دارید؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم، با ما همراه باشید.
مقدمه
زنبور عسل با وجود اینکه برای انسان حشره پرسودی محسوب میشود اما این موجودات کوچک نیز مانند هم نوعانشان در آناتومی بدن خود دارای قسمتی به نام نیش هستند. نیش زنبور عسل برخلاف زنبورهای دیگر یا سایر موجودات، برای بدن انسان دارای خواص درمانی است. از این رو امروزه طبق تحقیقات به عمل آمده خواص بی شماری را برای نیش زنبورعسل در نظر گرفته اند که در این مقاله سعی داریم شما را تا حدودی با خواص و مضرات آن آشنا کنیم.
آیا با ساختار نیش زنبورعسل آشنایی دارید؟
نیش زنبور در قسمت خارجی یا انتهای شکم و در درون شکم آن قرار دارد. ساختار آن به گونه ای است که در هنگام نیش زدن از این قسمت خارج شده و بعد از آن دوباره به همین قسمت بازمیگردد. بر روی نیش زنبور عسل 18 خار به حالت وارونه قرار دارند و هنگامی که زنبور نیش میزند و قصد فرار دارد این خارها ممکن است طوری عمل کند که نیش از بدن زنبور جدا شود.
نیش زنبور نوعی ماده بی رنگ و اسیدی است که از انتهای بدن زنبور عسل خارج شده و به بدن موجود مقابل وارد میشود. ترکیباتی که در این ماده بی رنگ وجود دارد شامل آنزیم ها، قندها، ترکیبات التهابی و ضد التهابی است.
همچنین موادی مثل آمینو اسیدها و مواد معدنی نیز در آن یافت میشود. برخی از افراد بعد از نیش زنبور دچار سردرد میشوند و این به دلیل مادهای به نام ملیتین است که از 26 آمینواسید که بیشترین مقدار وزن نیش زنبور را دارا است تشکیل میشود.
ماده ملیتین دارای خواص ضدسرطان، ضدویروس و باکتری است. ماده دیگری که در نیش زنبور عسل وجود دارد فسفولی پاز A2 است. این ماده نوعی آنزیم آلرژی در بدن فرد ایجاد میکند که سبب التهاب سلول میشود، اما خواص اصلی آن محافظت کنندگی سیستم ایمنی بدن و خواص ضد التهابی است.
خواص درمانی نیش زنبور عسل
امروزه با وجود روش های مختلف درمانی استفاده از روش درمانی نیش زنبور عسل یا اپی تراپی که نوعی روش درمانی استفاده از داروها و محصولات نیش زنبور است بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از مراکز مختلف مثل داروخانه ها میتوان نیش زنبور را برای درمان پوست تهیه کرد و زیر پوست تزریق کنید و همچنین شرکت های تولیدی مختلف از نیش زنبور در ساخت مرطوب کننده، مکمل و سرم ها استفاده میکنند.
با وجود این موارد اما هنوز از نظر علمی کاملا خواص نیش زنبور عسل به اثبات نرسیده است اما با توجه به مواد تشکیل دهنده آن میتوان گفت در درمان مواردی مثل التهاب، پوست، سیستم ایمنی، بیماری نورولوژیکی و… نقش مهمی دارد.
خواص ضد التهابی
- همانطور که گفته شد ملیتین ماده التهابی در نیش زنبور عسل است و در صورت مصرف با دوز بالا سبب خارش، درد و التهاب میشود. این ماده در صورتی که از طریق نیش زنبور وارد بدن شود دارای خواص ضد التهابی است زیرا که در دوز کم است.
سلامت پوست
- امروزه سلامت پوست بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از این رو از ماده نیش زنبورعسل در ساخت سرم های تقویت پوست و جوانسازی استفاده میشود. این سرم ها و دیگر محصولات ساخته شده از نیش زنبور عسل دارای خواص ضد باکتری هستند و التهابات پوستی را نیز کاهش میدهند.
سیستم ایمنی
- همانطور که میدانید تمامی فرآورده های زنبور عسل برای تقویت ایمنی بدن بسیار موثر هستند. از این رو نیش زنبور سبب تولید نوعی آنتی بادی در بدن میشود که سیستم ایمنی را در برابر بیمارها و اختلال محافظت میکند. همچنین به عنوان نوعی ضد ویروس عمل میکند و بدن را در برابر عوامل ویروسی مثل بیمارهای سرماخوردگی، آنفولانزا و… تقویت میکند.
بیماری نورولوژیکی
- در تحقیقات به عمل آمده برخی از پزشکان تایید کردند که استفاده از نیش زنبور عسل بدن را در برابر بیمارهای نورولوژیکی مثل پارکینسون مقاوم میکند، هرچند هنوز این خبر به تایید کامل نرسیده است.
بازسازی اعصاب
- بیمارهای عصبی معمولا به دلیل از بین رفتن پوشش غلاف رشته های عصبی ایجاد میشوند. از این رو نیش زنبورعسل سبب بازسازی و ترمیم این غلاف شده و رشته های عصبی را تحریک کرده تا در برابر این بیمارها مقاومت بیشتری داشته باشند.
پیشگیری از سرطان
- بدن انسان از تعداد زیادی سلول تشکیل شده است که هر سلول بعد از مدتی ناتوان شده و از بین میرود، از این رو بدن به دفع آن میپردازد. امروزه با تزریق نیش زنبور عسل به بدن روند ضعف و ناتوانی سلول ها کاهش مییابد و خارج شدن آنها از بدن به موقع صورت میگیرد و از جمع شدن این سلول ها و تشکیل بافت سرطانی جلوگیری شود.
خطرات نیش زنبور عسل
همانطور که در بالا ذکر شد زنبور عسل علاوه بر خواص مختلف فرآوده های خود دارای نیشی است که خواص درمانی زیادی دارد. اما نیش زنبور در کنار همه این فواید مضراتی نیز دارد که در بدن برخی افراد ممکن است مشکلات حادی مثل آلرژی، سردرد، کهیر و… ایجاد کند. بدن برخی از افراد که دچار آلرژی آنافیلاکسی هستند در اثر تراپی نیش زنبور عوارضی جانبی مثل سختی در تنفس و یا حتی مرگ را ایجاد میکند.
همچنین از اثرات دیگر این نوع روش درمانی میتوان به عوارضی مثل کاهش اشتها، درد شدید، خستگی، استفراغ و خونریزی اشاره کرد که میتواند برای هر فرد عوارض خفیف تا شدیدی ایجاد کند. یکی دیگر از عوارضی که نیش زنبورعسل یا محصولات ساخته شده از آن بر بدن میتواند داشته باشد کهیر، قرمزی و خارش بدن است.
جمع بندی
زنبور عسل از حشرات کوچکی است که با وجود داشتن جثه ریز خود دارای فواید زیادی برای انسان ها است. این موجودات کوچک با تولید فراورده های خود در درمان و پیشگیری بسیاری از بیمارهای انسان موثر عمل میکنند.
همچنین با وجود تحقیقاتی که امروزه دانشمندان درمورد این موجودات کوچک داشتهاند به تازگی کشف شده است که نیش زنبورعسل میتواند یک روش درمانی برای بیمارهایی مثل آرتریت، بیمارهای عصبی، التهابی و آلرژی باشد.
استفاده از روش درمانی نیش زنبور عسل نه تنها به طور مستقیم صورت میگیرد بلکه میتواند به صورت غیر مستقیم در ساخت محصولاتی مثل سرم های تقویتی پوست نیز موثر باشد.
پیشنهاد می کنیم برای مطالعه بیشتر از سایر مقالات زنبورداری 118فایل نیز دیدن فرمایید.